След нов срив 600 милиона души са без ток в Индия

Инфраструктурата на Индия не отговаря на амбициите й да се превърне в икономическа сила.

© Associated Press

Инфраструктурата на Индия не отговаря на амбициите й да се превърне в икономическа сила.Кризата в електропреносната мрежа на Индия се разраства и без ток вече е половината страна, съобщават световните агенции. Във вторник се сринаха северната и източната част от мрежата. Така без ток са близо 600 милиона души и това се превръща в една от най-големите подобни кризи в световната история, посочва "Асошиейтед прес".


Продължаващата второ денонощие критична ситуация предизвиква сериозни притеснения за състоянието на остарялата индийска инфраструктура. Трупат се и въпросителни относно способността на властите да задоволят растящият апетит за енергия на една страна, претендираща да се превърне в регионална икономическа суперсила.


Днешният срив е започнал малко след 13 часа местно време с излизане от строя на северната мрежа, която спря да работи в понеделник, но бе възстановена няколко часа по-късно. Малко след като тя заработи, последва нова криза, този път с изключването и на източните райони.
Отново угаснаха светофарите в столицата, метрото, превозващо 1.8 милиона души дневно, спря на секундата и започна евакуация на влаковете и метростанциите. Стотици миньори са блокирани под земята след спирането на инсталациите.


Без ток е населението на 13 щата, което е повече от всички граждани на ЕС.


Угасването на светофарите предизвика хаос по улиците на столицата.

© Associated Press

Угасването на светофарите предизвика хаос по улиците на столицата.


През последните месеци недостигът на електричество достига средно 8%, а ситуацията се влошава и от слабия сезон на мусоните, заради който язовирите не могат да захранват достатъчно добре водноелектрическите централи. Поради липсата на дъждове температурите са високи, което увеличава потреблението на ток за климатици и вентилатори.


Всичко това се разиграва в страна, където за милиони хора връзката с електрозахранването е лукс. Една трета от индийските домакинства нямат дори електрическо осветление, сочат данни от миналогодишното преброяване на населението.


Препълнени с пътници влакове чакат на гарата в Делхи да бъде възстановено електрозахранването.

© Associated Press

Препълнени с пътници влакове чакат на гарата в Делхи да бъде възстановено електрозахранването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK