Филм за сексуален тормоз по улиците на Брюксел шокира Белгия

Филм за сексуален тормоз по улиците на Брюксел шокира Белгия


Документален филм за сексуалния тормоз по улиците на Брюксел предизвика разгорещени дебати в Белгия и съседните държави за проблема с агресивния сексизъм в Западна Европа.


Авторката на Femme de la rue Софи Пеетерс обяснява, че й писнало всеки ден по десетина пъти мъже да й подмятат по улицата "кучка", "курва", "мръсница" и директно да й предлагат да отидат да правят секс. Първоначално тя се чудила известно време дали нещо не е наред със самата нея - дрехите, които носи, външният й вид, походката... Понеже това се случвало всеки път, когато прекрачи прага, тя започнала да снима със скрита камера.


Кадрите с подсвирвания и подмятания "колко струваш" са предимно от работническия квартал Анесен, където има много имигранти. Пеетерс разказа пред местния вестник La Capitale, че в 90% от случаите тормозът идва от мъже от Магреба, но отхвърли обвиненията в расизъм. "Това не е поведението на цялата общност, но когато за 5 минути се разминеш с 20 мъже и почти всеки ти подмята и предлага секс, очевидно това е прекалено."
Тя обясни, че го правят и бели белгийци и според нея въпросът не е в етническия произход, а в социалния статус на определени квартали и образът, който съвременната рекламна и увеселителна индустрия създава за жената.


В проекта, който е дипломната й работа, се включват и други жени, които разкриват, че никога не излизат с пола или къси панталони, избягват метрото, никога не поглеждат мъжете в очите, не минават по определени улици и почти не си позволяват да карат колело.


От записите със скрита камера се вижда, че сексуалният тормоз идва от млади и от стари, от минувачи и от групички, седящи в кафенетата... Няма значение как е облечена - с дънки и увиснал пуловер или лятна рокля до коленете и обувки без ток. "Не знам защо го правят - едва ли жена, на която казват "колко струваш", би им отговорила и въпреки това те продължават", коментира Пеетерс.


Тя обяснява, че някои от кадрите са правени със скрита камера, монтирана на дрехите й и микрофон в чантата. Но други са дело на неин колега, снимащ зад нея и мъжене продължавали да се държат по този начин, въпреки че е било видно за всички, че ги снимат. 


Няколко младежи от арабски произход разясняват на Пеетерс какво да направи, за да я оставят в квартала на мира. Те й препоръчват да се появи с някой свой приятел, да каже че е семейня и да носи пръстен: "Нашите мъже много уважават, когато една жена е омъжена".


Друг обяснява, че мъжете са по-агресивни, когато са в група и че е много силно въздействите на сексуалните послания в рекламите или музикалните клипове, докато в квартала момчетата нямат достъп до момичетата от общността, "защото всяка е сестра или роднина на някого и е недосегаема, не ги заговаряме, дори не ги заглеждаме". Излъчването на филма по белгийската телевизия шокира зрителите и предизвика оживени спорове, а политици обясниха, че вече подготвят закони за наказване на подобно поведение с глоби.


Френски феминистки организации подеха проблема и изтъкнаха, че подобна е ситуацията и по много улици на Франция. Британските медии припомниха, че допитване от май е показало, че 40% от жените в Лондон се оплакват от сексуален тормоз по улиците.


Във Франция темата е актуална и заради обвиненията в сводничество срещу бившия управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан. Неотдавна Франция беше скандализирана и от случа, в който министърът на благоустройството Сесил Дюфло мина през парламента в скромна рокля на цветя е с дълги ръкави и няколко депутати подсвирнаха след нея. "Като носи такава рокля, тя го прави, за да бъде гледана, а не за да бъде чута", коментира един от тях.


Мъже, заснети във филма на Пеетерс, й обясняват, че тя сама си виновна, защото нали вкъщи проверява в огледалото дали изглежда добре и ако те не й обърнат внимание, тя нямало да се чуства добре.


Френската организация Osez Le Feminisme отвърна на подобни коментари с клип в интернет с огледална ситуация - жени подсвикрват и тормозят мъже, преминаващи по улицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK