Руски губернатор пуска казаците срещу "пришълците от Кавказ"

Александър Ткачов

Александър ТкачовЕдна от главните задачи на създаваната в района на Кубан "казашка полиция" ще бъде контролирането на миграционните процеси и защита на района от влиянието на пристигащите от Кавказ.


Това заяви в края на седмицата губернаторът на Краснодарския край в Русия Александър Ткачов. Думите му са част от негово изявление на заседание на местното ръководство на Министерството на вътрешните работи.


Думите му предизвикаха протести както от казашките общности, така и от Обществената палата на Русия, която ден по-късно призова прокуратурата да разследва назначения от Кремъл губернатор за раздухване на междунационална вражда.
В изказването си Ткачов припомня, че за последните 10-20 години администрацията на Краснодарския край съзнателно поддържа казачеството, защото иначе районът "ще изгуби своята самобитност", ще престане "да бъде общност" и "регион, който самостоятелно се грижи за реда, цени традициите си, отговаря за действията си и проявява високо ниво на патриотизъм".


След това губернаторът критикува съседния Ставрополски край, където било "изгубено чувството за общност и солидарност, включително и културното наследство", защото тази територия "много лесно се населва от други народи, преди всичко от кавказки националности". Ткачов обяснява, че в Ставрополоския край количеството на преселниците вече преминава в качество и "руската част от населението там се чувства некомфортно" и отстъпва позициите си.


Ставропол беше филтър между Кавказ и Кубан, който вече не съществува, продължил губернаторът. Според него "рано или късно" и в Кубан количеството ще премине в качество и ще започнат междунационални конфликти като тези в Югославия.


Решението на Ткачов е да се поддържа установеното съотношение между славяни и пришълци от Кавказ - 80% руснаци и 20% "многонационални народи от Кавказ и не само", което устройвало всички.


Според него напоследък "в условията на демокрация и повишено отношение към правата на човека" възможностите на полицаите са ограничени. "Това, което вчера се прощаваше на милиционера, днес не се прощава на полицая. Затова, когато казачеството е редом с полицията и представителите на органите на реда, и вие ще се чувствате по-уверени. Това, което не е позволено на вас, може да го направи казакът." Ткачов смята, че ако редът се поддържа с казаци, престъпниците ще се боят от тях, защото "е безполезно да се воюва с народа".


Казашките отряди


С решение на ръководството на Кубан от 1 септември около 1000 казаци ще започнат да патрулират заедно с полицията. Те ще бъдат организирани в дружини и ще се подчиняват както на атамана си, така и на местното ръководство на МВР.


До края на тази година за целта държавата е отделила почти 170 милиона рубли (около 4.3 млн евро), а през 2013 г. за казашките дружини се предвиждат 650 млн. рубли (над 16 млн. евро) Заплатата на казак-дружинник ще бъде 25 000 рубли месечно (около 630 евро). Обезщетението за всеки, "пострадал при изпълнение на служебните задължения", ще бъде в размер на 100 - 500 хиляди рубли (2500 - 12 550 евро), а за загинал казак на близките ще се изплащат 1 млн. рубли (25 100 евро).


На отрядите ще бъде позволено да проверяват личните документи, да откарват граждани в полицейските участъци и при необходимост да влизат в места като увеселителни заведения, ресторанти, кина.


До приемането на местния закон казашките дружини са помагали за по 4 часа в празничните и поливните дни, срещу което са получавали възнаграждение. Сега ситуацията се променя и казаците ще имат постоянна служба, ще бъдат трудоустроени на пълен работен ден и ще станат част от структурите на районната администрация.


Критиките


Първият заместник на атамана на Кубанската казашка войска Николай Перваков обаче коментира пред московския в. "Ведомости", че казаците винаги са участвали в охрана на реда, а не в междунационални конфликти. Нищо подобно, предложено от губернатора, не ни се е налагало да правим, допълни той. "Нека с миграцията да се занимават миграционната служба, полицията. Ако ни бъде поставена такава задача, ще трябва да се съберем и да вземем някакво решение."


Гаджимет Сафаралиев - ръководител на парламентарната комисия по националните въпроси, критикува Ткачов и му препоръча, вместо да прави подобни изявления, да се занимава с кризата в Кримск, където това лято заради слаба работа на властите населението не бе предупредено за задаваща се буря и пороите убиха десетки хора. "Освен това ме удивляват коментарите на зам.-министъра на вътрешните работи Сергей Герасимов, че този опит щял да се използва и в други райони. Не разбирам, у нас има различни държави вътре в Русия? Или законите в едни райони се спазват, а в други не? Да не би Ткачов да има други закони? Може би е решил да се отдели в своята държава, да си създаде казашка държава? Дори не се възмущавам, а се удивлявам. Как може политик от подобен ранг да прави такива изявления, още повече пред колегията на МВР? Когато кавказци печелят три златни медала - те са руснаци. А когато се местят някъде, стават нежелани лица."


Обществената палата на Русия обяви, че ще поиска от Главната прокуратура да провери законността на решенията в Краснодарския край и ще повдигне въпроса на първото заседание при президента по въпросите на междуетническите и междунационалните отношения.


"Ткачов фактически призова към разпадане на страната. Той призна районите на Северен Кавказ за чуждестранни вражески територии и призова да се издигне бариера срещу тях с помощта на незаконни въоръжени формирования. Целта на такива структури не е поддържането на реда, а възпрепятстване на преселването на граждани от един район в друг. Това е вопиющ случай. Фактически това е призив към разпалване на междунационална вражда, което се преследва от Наказателния кодекс", заяви Александр Соколов, един от членовете на Обществената палата.


Оправданието


След появата на новината за изказването на Ткачов от пресслужбата на губернатора разпространиха допълнителен коментар, изтъквайки, че в района от много години живеят над 100 народа и казашките дружини се създават "за да не се допускат междунационални конфликти и да се съхрани мирът". В текста се посочва още, че думите на губернатора трябва да се възприемат "изключително като препоръка към полицията да усили контрола над миграционните процеси".


"В последните няколко месеца в Кубан бяха регистрирани няколко случая на сблъсъци между местното население и мигрантите и във връзка с това властите имат намерение за допълнителни мерки за недопускане на незаконна миграция в строго съответствие с руското законодателство."


Самият Ткачов пусна няколко уточнения в Twitter, включително и изтъкване, че в собствената му администрация има представители на различни националности.


"Във всеки случай от 12 години ръководя район със 120 националности. По-добре от мнозина разбирам колко крехък е този мир. А виж - незаконната миграция е крещящ проблем и именно за това говорих. Не мога и нямам намерение да гледам спокойно как пристигащите пренебрегват законите, правилата, местните обичаи и понякога просто се държат нагло", написа още губернаторът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK