Правозащитници: Pussy Riot са имали право да пеят в амвона на катедралата "Христос Спасител"

Ако бъдат осъдени трите момичета може да получат до седем години затвор

© Ройтерс

Ако бъдат осъдени трите момичета може да получат до седем години затворСкандалният "пънк молебен" в катедралата "Христос Спасител" в Москва на Pussy Riot е бил проведен на обществено място, съобщи РБК, позовавайки се на Обществото за защита на правата на потребителите "Обществен контрол".


Територията, където момичетата са извършили т.нар. неканоническа православна молитва с критика към властта и църквата, е била в онази част на сградата, която никога не е била собственост на руската православна църква.


Правозащитниците са убедени, че руските закони не забраняват изпълняването на песни в обществени места. Забраната, основана на правилата и традициите на руската православна църква, не може да действа на места, където църквата няма собственост.
Според проверените документи става ясно, че от цялата катедрала с площ 55 629 кв. м. само 7% процента принадлежат на руската православна църква. Това са предимно кабинети, тоалетни и магазини.


Мястото, където се намират солея и амвона, използвани от Pussy Riot, обаче е собственост на Москва и е управлявано доверително от фонда на катедрала "Христос Спасител," който е религиозна организация, но няма юридическо право да използва помещението за собствени цели или да провежда религиозни ритуали.


"В деня на изпълнението на Pussy Riot в това помещение не е имало църковни служби, то е било отворено за всичко посетители, включително туристи, както и много други обществени места в Москва – музеи, изложби и др," отбелязват правозащитниците.


В същото време началника на синодалния отдел по отношенията между църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин заяви, че за истинския вярващия човек юридическите подробности нямат значение. По думите му повечето храмове и до днес са собственост на руската държава. Необходимо е да се има предвид, че един осветен храм е светиня за вярващия човек независимо от това, на кой принадлежи помещението, отбелязва Чаплин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK