Руската космическа индустрия се проваля заради изтичане на мозъци

Руската космическа индустрия се проваля заради изтичане на мозъци

© ReutersИзбори 2022

През последните години Русия се намира в период на неуспехи в космоса, пише агенция РБК. Последният провал бе неуспешното изстрелване на ракетата "Протон-М", която не успя да изведе на орбита два спътника. Ветерани от космическата индустрия коментират пред РБК провалите на руската космическа индустрия и вероятните причини.


Летецът космонавт, герой от СССР и в момента зам.-директор на Мемориалния музей по космонавтика Александър Лавейкин смята, че причината за последните провали е лошият подбор на кадри. "Не ни стигат специалисти в областта на космическата техника дори в отряда космонавти. Въпреки отворения прием в Центъра за подготовка на космонавти "Гагарин", младите не отиват там", казва Лавейкин.Последните неуспехи на руската космическа индустрия:


6 септември 2007 г. - Ракета "Протон-М" пада в казахската степ, Русия изплаща 2.5 милиона долара екологическа компенсация.


5 декември 2010 г. - Ракета "Протон-М" пада в Тихия океан заедно с три спътника "Глонасс-М" на борда.


1 февруари 2011 г. - Неуспех при изстрелването на геодезическия спътник "Гео-ИК 2".


18 август 2011 г. - Спътникът "Експрес-АМ4", изстрелян от Байконур, не излиза на радиовръзка и е признат за загубен.


24 август 2011 г. Транспортният кораб "Прогрес-М-12М" не достига до Международната космическа станция и пада някъде в алтайската степ.


9 ноември 2011 г. - Космическата сонда "Фобос-грунт" не успява да напусне земната орбита и да поеме към Марс.


23 декември 2011 г. - Спътникът "Меридиан" не успява да достигне до предвидената орбита заради проблеми с двигателя.По думите му опитните специалисти, благодарение на които Русия става космическа държава, постепенно я напускат и няма приемственост на поколенията. Освен това днес в Музея на космонавтиката дори може да се срещнат млади руснаци, които не знаят кой е Юрий Гагарин.


"Грамотните млади хора (…) отиват в търговията. Докато нямаме "нова кръв" в нашия отрасъл, спътниците ще продължават да падат", подчертава космонавтът. "За да има обновяване, трябва да има пропаганда, в частност по телевизията, където сега излъчват само развлекателни програми."


Към този проблем допринася и "изтичането на мозъци," смята инженерът Сергей Красноселски. "Ние ги обучаваме, а те след това заминават да работят в САЩ", подчертава той. Освен това според него руската космонавтика тръгва по грешен път, отричайки се от концепцията за развитие на Королев.


"Според нея трябваше много да летим около Земята, за да се подготвяне към по-далечни полети, към Марс. След това обаче раздробиха тази идея на парчета, например направихме излишния "Буран" (руски космически кораб за многократно ползване – бел. ред.). Това би било рационално, ако изпращахме десетки, стотици експедиции в космоса, но това не се случи. Просто тръгнахме по пътя на американците, който се оказа задънена улица", казва Красноселски.


Той обаче казва, че Русия все още може да реабилитира космическата си сила. "Няма нищо безнадеждно. Например Борис Черток (изтъкнат руски космически инженер – бел. ред.) беше прав – Космосът е може би единствената област, където ние все още имаме потенциал от световно ниво."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK