Сред рекордна безработица Гърция започва да съкращава още 40 000 души

Безработен грък преглежда обяви пред офис на агенцията по заетостта в Атина.

© Reuters

Безработен грък преглежда обяви пред офис на агенцията по заетостта в Атина.Съкращаването на бюджетни служители, което през последните месеци стана табу за политици и управляващи, състезавали се на два пъти в рамките на 6 седмици на парламентарни избори, се завръща на дневен ред. Правителството подготвя раздялата с 40 000 души, за да спести 11.5 млрд. евро разходи в периода 2013-2014 г. В противен случай страната няма да получи поредния транш от международната помощ и може да фалира през есента.


Според Reuters икономическият екип ще представи подробности как да стане това на политическите лидери от управляващата тройна коалиция. Високопоставен правителствен представител казва пред агенцията, че "миналия път идеята за трудов резерв не проработи, но този път ще я приложим".


Миналата година Атина обеща постепенно да се раздели с 30 000 от около 700 000 бюджетни служители, както изискваше сделката с международните й кредитори. Предходното социалистическо правителство трябваше да вкара въпросните служители в т.нар. трудов резерв, където в продължение на една година да получават 40% от заплатата си и след 12 месеца да бъдат съкратени, ако ситуацията не се подобри. В действителност само 6500 напуснаха, и то основно защото се пенсионираха.
"Това е мярка, която може да не донесе на бюджета някакво бързо и драматично намаляване на разходите, но ще увеличи доверието към цялостните ни усилия за реформи", обяснява друг официален представител на Гърция. Съкращенията на разходите през последните две години и сливането на държавни структури би трябвало да спести около 4-5 млрд. евро на бюджета.


Основното намаляване на разходи ще дойде с допълнително свиване на бюджетните заплати, пенсии и социални плащания, съставляващи две трети от 82-та милиарда евро разходи (в тях не са включени сумите за изплащане на лихви). Правителството на консерватора Андонис Самарас планира да се раздели с десетки хиляди, което работят за него на временен договор.


Лидерите на управляващите "Нова демокрация", ПАСОК и Демократична левица вече се договориха по принцип за съкращенията, за да запълнят дупката от 3.5-4 млрд. евро свити разходи, които не достигат за постигане на поставената цел от 11.5 млрд. евро. Материята обаче е деликатна не само заради протестите. Гръцката конституция забранява да се уволняват бюджетни служители и никоя партия досега не е посмяла директно да започна отстраняване на хора в раздутия и неефективен държавен сектор. Двете леви партии в коалицията са особено силно против. "Категорично не приемам трудовия резерв. Той доказа, че е фиаско, и не мога да подкрепя един такъв провал", каза във вторник лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис.


Самарас обаче подкрепи своя финансов министър технократ Янис Стурнарас и намекна, че схемата с трудовия резерв този път може да бъде приложена в променен вариант. "Трябва да намерим откъде да съкратим тези 11.5 млрд. евро, защото иначе няма да има следващ транш", заяви пред Reuters правителствен източник.


Сред рекордна безработица Гърция започва да съкращава още 40 000 души

© Reuters


Специалисти по заетостта коментират, че може би миналогодишният успех се дължи на факта, че от трудовия резерв са били изключени цели категории като лекари, медицински сестри и учители. Мнозина са предпочели да напуснат предсрочно, а и някои държавни структури са бойкотирали правителството, като не са му предоставили данни за това колко хора получават заплати от тях.


Безработицата през май продължи да расте и достигна 23.1%, показаха данни на националната статистика ELSTAT от четвъртък. БВП на страната ще се свие с около 7% тази година в най-тежката рецесия от десетилетия насам. В частния сектор положението е най-тежко, защото се смята, че там всеки трети е останал без работа. През май 3.8 милиона души са имали работа, срещу 1.1 милиона официално безработни и 3.4 милиона в неактивна възраст или такива, които окончателно са се отказали да си търсят работа. Най-брутално е положението при младите (15 - 24 години) - преди година без работа са били 41.7% от тях, а този май те са достигнали 54.9%.


От май 2010 г. насам, когато бе подписан първият помощен план за Гърция, безработицата се е увеличила с 88%. Само между май 2011 и май 2012 г. увеличението на безработицата е с 37%. В сравнение с последната година преди глобалната криза нещата изглеждат още по-зловещо - през 2007г. безработни са се водели 408 000 души, докато в момента те са почти 1.15 милиона.


Един от начините гърците да приемат новите съкращения е те да бъдат направени по-приемливи. Социалните плащания например няма да бъдат орязвани поголовно, а според доходите. В момента финансова помощ за бедни се дава на някои гърци, които може да са с малки пенсии, но имат значителни доходи от други източници.


Според атинския в. "Катимерини" се подготвя увеличаване от 15 на 20 години на трудовия стаж, за да може човек да се пенсионира с минимална пенсия от 400 евро при достигане на 65-годишна възраст. Алтернативата е увеличаване на пенсионната възраст на 67 години. Друга обмисляна мярка е намаляване с 15% на пенсиите над 700 евро, като съкращаването ще е различно според размера на пенсията. Има два варианта, според които пенсиите до 1000 евро ще са с 2-3% по-малки, докато над 1400 евро може да се свият с 10%, а над 2000 евро - с 15%. "Корекцията в пенсиите трябва да се направи, колкото и да е неприятна. Това е единственият начин да избегнем още по-неприятни последици", заяви министърът на труда Янис Вруцис.


Сред рекордна безработица Гърция започва да съкращава още 40 000 души

© Reuters


"Катимерини" цитира свои източници, според които от тройката са препоръчали на правителството разходите за бюджетни заплати да се върне на нивото от 2001 г., т.е. 10.4% от БВП вместо сегашните 11.8%.


Плановете ще бъдат уточнени този месец и изпратени на т.нар. тройка (представителите на МВФ, ЕС и ЕЦБ) преди следващото им посещение в Атина, очаквано за края на август. Зам.-министърът на финансите Христос Стайкурас заяви през гръцки медии, че правителството очаква следващата международна помощ веднага след като тройката даде оценката си към средата на септември. На 14 септември в Кипър е предвидено заседание на финансовите министри от Eврогрупата, но източници от ЕС посочиха, че решението за транша ще бъде взето през октомври.


За да изпрати около 3.2 млрд. евро дълг на 20 август, Атина планира да пусне нова емисия от държавни облигации, благодарение на която ще си осигури достъп до допълнителни 4 млрд. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Сега е момента българските зърнопроизводители да поканят гръцките граждани за прибирането на житната реколта. Бере се на ръка, зърно по зърно, спи се в просторни проветриви бараки, плаща се понякога и сиско е на сест.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "...някои държавни структури са бойкотирали правителството като не са му предоставили данни за това колко хора получават заплати от тях."
  Дълго време ще се мъчат гърците...

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  През май 3.8 милиона души са имали работа, срещу 1.1 милиона официално безработни и 3.4 милиона в неактивна възраст или такива, които окончателно са се отказали да си търсят работа. Най-брутално е положението при младите (15-24 години) - преди година без работа са били 41.7% от тях, а този май те са достигнали 54.9%

  И какво излиза,че ПРЕХВАЛЕНИТЕ ГРЪЦКИ ЗАПЛАТИ ГИ ВЗЕМАТ 3.8 МЛН ДУШИ ОТ 9 МЛН И НЕЩО НАСЕЛЕНИЕ!дЕМЕК 1/3!А младите са 55%безработни!Сега като съкратят още 150 000 държавни храндутника,и не е за говорене!Отиде таверноикономиката на кино,че даже и компотите от праскови,не могат я спаси!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ще падне ли Гърция до нивото на България?
  + да - не

 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "Правителството подготвя раздялата с 40 000 души, за да спести 11.5 млрд. евро разходи ..."

  Ама и журналистите на Дневник ги бива. Ако 40 000 души спетяват 11.5 млрд, то да се разделят с още 60 000 - 70 000 и си решават всички финансови проблеми......

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не знам защо...но изобщо не ги съжалявам гърците...

  bigman
 7. 7 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#1] от "moriarti":То българите дето прибират гръцката реколта, са повече от прибиращите в България

 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#4] от "aei":

  Сложих ти един минус, първо защо съм сигурен, че няма да стане. Освен това дребнавото злобеене над проблемите на съседа е проява на много лош вкус, казано политкоректно.

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 873 Неутрално

  още , още трябват още !

 10. 10 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 367 Весело

  "Гръцката конституция забранява да се уволняват бюджетни служители и никоя партия досега не е посмяла директно да започна отстраняване на хора в раздутия и неефективен държавен сектор. "
  А пък и каква конституция са си написали Много са добри!

 11. 11 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#5] от "dnk":

  "...за да запълнят дупката от 3.5-4 млрд. евро свити разходи, които не достигат за постигане на поставената цел от 11.5 млрд. евро."

 12. 12 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Започна началото на края. Това е най-болезнения период на адаптация с новите условия, после от няма накъде ще свикнат.
  Както казваха в родната казарма- "Службата е тежка, но за сметка на това е продължителна"
  Дано устискат.

 13. 13 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Тройката най после ги хвана за гушата. Правителството свърши парите. Нямат пукнат лев. Великите елини бяха дотук.. За тях това е национална катастрофа. Много по унизителна от нашата , която преди сто години все пак беше от три загубени войни. А тяхната национална катастрофа е от мързел и преяждане. Да им е честито.

 14. 14 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Не е много - 1 на 10 съкратени до сега.

  Боян Р.
 15. 15 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Весело

  Айде, айде да не се оплакват. Работа има в Гърция, ама не за 2000 евро, а за 500 евро, за колкото работят нашите. Пък и на борсата им плащат много добри обезщетения, заради което не са и толкова заинтересовани да си търсят работа - освен ако не 25 часова работна седмица, за минимум 150 еврА. Мързелът и алчността е голяма работа

 16. 16 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни какво точно значи масов и въобще трудов резерв от икономическа гледна точка, че ми е съвсем неясно. Това полу уволнени хора ли са? И ако нещата се оправят те на държавна работа ли ще се върнат? И какво значи да се оправят нещата - да нарастне насленеито за да се запаси съотношението ли?

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#11] от "Whoops":

  Това е ясно, но цитираното от мен изречение е всичко друго но не и вярно.

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#7] от "vox.populi":

  Точно по време на олимпиадата пътувахме до Гърция за концерт. Част от групата ни реши да пренощува на един плаж на палатки, че нощта ни завари насред пътя. Собствениците се появили, нашите ги питали дали може, те казали да, па седнали заедно край огъня, пили ракия, и се раздумали. Гърците питали нашите "какви сте вие, от къде сте", нашите като казали и на ония ченетата им увиснали в потрес и рекли "не може да сте Българи, много сте бели за Българи!". Та викам да разкажа тази история, един вид като потвърждение на коментара ти.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Лъжливото и крадливи ромейско племе три десетилетия живя много добре на гърба на ЕС,но вече е време за плащане на вересиите и това е поредното доказателство за това!Тепърва гърците ще обедняват още!

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#16] от "Делян Делчев":

  Не си дорасал,да ги разбираш великите гръцки икономически решения!

  Ама имаш акъл да схванеш,че всичките са свързани с харчене на пари!Няма гръцка икономическа мисъл,относно печеленето на пари,пък мисъл за работа,ИЧ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivabel":

  Но това е яко, плавен марксистки път към комунизъм/социализъм, щото ако можеш по всяко време да почнеш държавна работа (дори и по време на съкращения, както четохме те назначили повече народ отколкото съкратили/пенсионирали), но не могат да те уволняват, то рано или късно всички ще работят държавна работа, само без бай Лефтерис, който реално ще работи и издържа всички.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Любопитно

  До коментар [#18] от "Делян Делчев":

  Че те гърците да не са много "белички"/и в двата смисъла на думата/.....и у тях има много ромски елемент/крадат,лъжат и т.н./!

 23. 23 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2": Облог? Гърция емитира 4 милиарда дълг, който ще бъде изкупен от ЕЦБ. След икономиите Октомври ще си получи транша.

 24. 24 Профил на Алдис
  Алдис
  Рейтинг: 367 Разстроено

  За съжаление на гърците това е само началото.Тепърва проблемите започват.Масово обедняване , маргинализиране и криминализиране на големи части от обществото. Нещо,което ние преживяваме повече от 20 години. И няма за какво да злорадстваме , една обхваната от анархия и престъпност държава на южната ни граница няма да донесе нищо добро и за нас.

 25. 25 Профил на buyakshmon
  buyakshmon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека и Гърците да видят малко зор, че то така като тях всеки може на чужд гръб иху аху.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#4:"aei"]Ще падне ли Гърция до нивото на България?
  + да - не [/quote]

  Ще се разминем през 2018-та.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#8] от "dnk":

  Това не е злобеене, просто една малка анкета. Успокой се.

 28. 28 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 624 Гневно

  И в Гърция политиците прецакаха хората,също както в България!Но ние се кефим,щото и някой друг е зле.Българска ни злобна работа!!!!!!!

  rock n' roll is king!
 29. 29 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Ако и догодина имат -10% GDP, по GDP PPP ще се разминем някъде в края на 2014-та.

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Прегледах пак данните. 2010 сме били с GDP per capita PPP
  46.9% от гръцките.
  2011 - та сме на 51.7%. Скъсяваме по 4.8% на година, значи корегирам прогнозата на 2022-ра, ако не фалират преди това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#29] от "Делян Делчев":

  Изпреварил си ме!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#27] от "aei":

  не съм се нервил. Извинявам се ако съм те засегнал.

  Моралът не е порок!
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Да се мотат още. Не схващат ли, че колкото повече се бавят, толкоз повече ще страдат?
  И ако обичат да не реват за безработицата. Щом има работа за стотици хиляди имигранти хич да не се жалят.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Бръсненето ще бъде на сухо! Направо щавене ще е!

 35. 35 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Въпросът е колко пада GDP-то им също, ако прогнозите са верни за 10% и догодина, и 6% следващата, а ние имаме типичният си растеж на GDP PPP (без 2009-та и частично 2010-та) може за 2015-та да сме готови , понеже акумулираната сума ще гони над 30%

 36. 36 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#32] от "dnk":

  Е тогава чети тогава внимателно какво пиша, и не отговаряй на въображението си. Никъде не съм написал дали това е добро или лошо, дали трябва да злорадстваме и т.н.

 37. 37 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#7] от "vox.populi":

  Е, палачинката е на път да се обърне и работната сила да се юрне в обратната посока. А и е време изконните гръцки градове Созопол и Несебър да обяват автономия и съвсем да се "бетонират".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 38. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно
  - ГАРАНТИРАНО от ГСП !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 39. 39 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Разстроено


  ТРАГЕДИЯ
  (маляшка дума)

  Трагедията е драматично представление, филм, драматичен жанр, или дори нещастно стечение на обстоятелствата в реалния живот,
  който има лош край.
  Като драматичен жанр трагедията се отличава със сериозност и величие.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 40. 40 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#8:"dnk"]Сложих ти един минус, първо защо съм сигурен, че няма да стане. Освен това дребнавото злобеене над проблемите на съседа е проява на много лош вкус, казано политкоректно.[/quote]
  Подкрепям.

  Злобата срещу съседа, освен с Бг комплекси, с друго не може да се обясни.

 41. 41 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#30:"tribiri"]Прегледах пак данните. 2010 сме били с GDP per capita PPP
  46.9% от гръцките.
  2011 - та сме на 51.7%. Скъсяваме по 4.8% на година, значи корегирам прогнозата на 2022-ра, ако не фалират преди това.[/quote]
  Всъщност, "корегирам", се пише- "коригирам".
  Научи се първо да пишеш на правилен български... преди злобата.

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#35] от "Делян Делчев":

  Гледам данните от сайта на МВФ.
  GDP PPP
  2008 - 324.3 млрд $
  2009 - 317 млрд $
  2010 - 309.4 млрд $
  2011 - 294.3 млрд $
  GDP Growth
  2008 - -0.1%
  2009 - -3.3%
  2010 - -3.5%
  2011 - -6.9%

  По-скор може да се случи по-скоро, заради забелязващата се тенденция на ускоряването на затъването в следствие на вземаните мерки.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#41] от "panzerino":

  Ходи се гръмни да не се мъчиш!

  Къде видя злоба! Просто гледам числа и коментирам, какво се е случило. Аз да не съм ненормалник, като тези дето ходят по партийни събрания!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#18:"Делян Делчев"]и на ония ченетата им увиснали в потрес и рекли "не може да сте Българи, много сте бели за Българи!". Та викам да разкажа тази история, един вид като потвърждение на коментара ти.[/quote]
  Само дето нищо не си разбрал от цялата история.
  Когато гърците казват- "бял си", имат пред вид че не си стоял на слънце, нямаш тен, а не намеци за расов произход. И това е така, защото през лятото всички почерняват, малко или много в Гърция, и много "белите" изглеждат необичайно. И затова хората питат- "на море ще ходите ли?". В заключение- нищо не си разбрал, защото не знаеш тънкостите на езика. А бързаш със "заключенията" поради типично Бг черти на комплексарщина, и проблеми с поведението и общата култура на "чуждо място".

 45. 45 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#43:"tribiri"]Ходи се гръмни да не се мъчиш! [/quote]
  След първите три думички, следва "за", пред което, има запетайка.
  Може и без "за", но запетайката е задължителна.
  Ужас... .

 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#35] от "Делян Делчев":

  БВП на човек у нас около 5 хил евро. В Гърция над 20 хил.
  Бая глупости има да правят докато ни стигнат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#45] от "panzerino":

  Уважаеми г-н panzerino,
  Ето ви един ред запетайки:
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Ползвайте си ги според текущите Ви нужди всеки път, когато решите да четете мои коментари!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цецо":

  Малко е грешна сметката.

  Bulgaria:
  GDP - per capita (PPP):
  $13,800 (2011 est.)
  country comparison to the world: 92
  $13,400 (2010 est.)
  $13,300 (2009 est.)
  note: data are in 2011 US dollars
  Greece
  GDP - per capita (PPP):
  $26,600 (2011 est.)
  country comparison to the world: 52
  $28,600 (2010 est.)
  $29,700 (2009 est.)
  note: data are in 2011 US dollars

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Комунизмът вирее благоприятно в южна Европа и особено в Гърция: "Гръцката конституция забранява да се уволняват бюджетни служители и никоя партия досега не е посмяла директно да започна отстраняване на хора в раздутия и неефективен държавен сектор.". Чудя се как нашите комунета не са сетили за такова нещо до сега.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#49] от "ck":

  Това ви го кза един мургав партиен лидер и вие го повтаряте като папагали!

  Запиши си някъде, че юга на Европа е неолиберален, а севера е социалистически!

  Това всъщност беше втората огромна глупост, която издрънка. Първата беше свързана с енергийната ефективност и касаеше икономиката. Втората касае политката. Така този виден политикономист от времето на късния соц, доказа че вече напълно е изветрял и си няма никаква представа нито от политика нито от икономика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#49:"ck"]Чудя се как нашите комунета не са сетили за такова нещо до сега. [/quote]

  И още мако да те просветя! България никога не е имала по-дясно управление от това на Станишев!

  Можеш също така да си запишеш, че дали едно управление е дясно или ляво, зависи не от сексуалните наклонности на министър председателя, а от данъчната му политика и от социалната такава, като следствие на данъчната.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Таран Кольо", социализъм не може да има ако някой преди раздаването на социални помощи не е събрал достатъчно пари. Северните народи по-малко разчитат на крадене, работят по-ефективно и затова могат да си позволят "социализъм". При южните народи т.н. социализъм се превръща във връзкарство и крадене от общото.

 53. 53 Профил на П>П>П
  П>П>П
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "panzerino":

  Бе нещо не разбрах какво казваш.

 54. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#48] от "tribiri":

  Ти го даваш по покупателна способност. Аз по номинал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 55. 55 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#50:"tribiri"]Запиши си някъде, че юга на Европа е неолиберален, а севера е социалистически! [/quote]

  Колега, уважавам постовете ви, защото обикновено са компетентни, но тази глупост редовно я пишете, постулирате като църковна догма и отказвате да поясните върху какво се гради това клише. Та да ви попитам за пореден път: Какво е неолибералното в южна Европа? Данъчната им ситема ли? трудовото им законодателство ли? Регулациите в икономиката и затворените професии ли? Или липсващата икономическа свобода?

  И да, северна Европа е много по либерална от южна Европа. Иначе явно не сте разбрали какви реформи се направиха на север и се проспаха на юг в последните 10-20 години...

 56. 56 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#55:"antikommunist"]И да, северна Европа е много по либерална от южна Европа.[/quote]
  Не съм компетентен да се намесвам в спора ви,но ще ми е интересен коментара ви в/у следния цитат:
  Чомски:"Най-отявленият период на икономически ръст в историята на САЩ е по времето на Втората световна война, по времето на която икономиката беше наполовина ръководена от държавата, а индустриалното производство се утрои. Този модел ни изведе от депресията, след което ние за дълго време станахме най-мощната икономика в света. След Втората световна война, основният период на икономически растеж, който вече споменах – 1948 – 1971 г., беше много широко базиран на развитието на динамичния държавен сектор."
  И ще ви помоля без клишета-комунист,анархист,ръсен евреин,ако може по темата!!!

 57. 57 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много сланина има да се изреже докато се стигне до живо месо!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 58. 58 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#53:"pacopip"]Бе нещо не разбрах какво казваш. [/quote]
   Как да ти помогна, щом сам не искаш да си помогнеш ?

 59. 59 Профил на bradley
  bradley
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Имат над 3000 острова.Да продават!

 60. 60 Профил на Алесис
  Алесис
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "aei":Хубаво проучване на настроенията на форумците през гръцката призма . Все пак , за да се сравнява директно , трябва да се има предвид , че България си върна дълговете , а Гърция няма да го направи никога . Гърция е в Еврозоната , а България не е . Гърция 30 год. се храни с чужда пита , а на България няма кой да предложи . Гърция винаги е стояла в заплашителна поза спрямо тези , които я хранят, а България е научена на подчинение и " преклонена главица" . Ако Гърция напусне Еврозоната , а това става все по - належащо и неизбежно , няма да се изравни с България , а ще изостане значително . Така беше в България на Луканов и Виденов след фалита и хиперинфлацията , така ще бъде и в Гърция и тогава може да се зададе твоя въпрос пак.

 61. 61 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#42] от "tribiri":

  Гърция имат и различно население, така че гледай GDP PPP per Capita

 62. 62 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цецо":

  Говорим за GDP PPP, което е покупателната стойност. При нас е по-висока за едно евро, а при тях е по-ниска заради разликата в цените. Казано с други думи, българин със среден доход след 2 години ще може да си купи повече стоки от основната потребителска кошнца в България, отколкото грък със среден доход в Гърция.

 63. 63 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#56] от "dukatinche":

  Единственото кеото може да се каже по въпроса е че казаното във вашият цитат е фактологически изцяло грешно:

  - Изключително отявлен период на икономическо развитие в САЩ са 20-те години на миналия век и след крахът 29-та страната достига онова си икономическо ниво чак края на 40те или началото на 50те години (зависи кои индикатори гледаме)

  -САЩ е най-мощната икономика в света не от втората световна война насам а е такава още преди първата! световна война

  - икономическото чудо на 50те и 60те години е базирано в съвсем малка степен на държавния сектор и в основната си част на частния сектор: автомобилостроене, електроника, преработвателна индустрия, ресурси, възникващите технологии, и възстановяващият се финансов сектор разтящото частно потребление

  И за последно: Без да искам да изпадам в политически клишета, цитираното от вас мнение ми напомня точно, на икономическите представи на едни наши и братски управници от преди няколко десетилетия за които икономическото развитие се измерва само или основно в това колко стомана и военна техника си произвел...

 64. 64 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#35] от "Делян Делчев":

  Този индекс е доста измислен.В него влизат луксозни стоки и услуги,които 90 процента от хората никога няма да ползват.Истината е колко е средната работна заплата.Всичко друго е ала-бала.Защото съм живял в Мюнхен и мога да ти кажа,че стоките в магазините са почти като българските /има естествено някои по-скъпи,а други са по-евтини/.Естествено ако влезеш в ресторант или заведения за бързо хранене цените са по-високи оттук.Не знам защо винаги се дават за пример цените на жилищата и наемите.Ами естствено в Западна Европа са по-високи.Но ако в България вземаш средна работна заплата от 700 лева и живееш на квартира за 500 лева с консумативите трудно ще изкараш месеца.Друго е да плащаш 700 евро за квартира и да получаваш 2000 евро.В единия случай ти остават 100 евро,а в другия 1300.

 65. 65 Профил на Ignat Kalinov
  Ignat Kalinov
  Рейтинг: 8 Весело

  Този безработен грък на снимката е бая угоен -- ще да е от тежкия живот на незаетостта.

 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#62] от "Делян Делчев":

  Не знам поради каква точно причина изпитвате толкова голямо задоволство от срива в Гърция. Доста по-голямо от моето (щото и аз се кефя, но умерено). това, че Дебилов се изцепи, че ще ги минем до 2018-та е плод само на неговата тотална некомпетентност.
  Та по покупателна способност. Нашия е 12-13 хил. в момента. Според МВФ през 2017-та ще е 18-19.
  Гръцкия сега е 25 хил. За изминалата година спада е кръгло с 1000.
  Ако не вярваш лесно можеш да провериш на сайта на МВФ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#63:"antikommunist"]фактологически изцяло грешно: [/quote

 68. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#64] от "kermit":

  Въведен е за да неутрализира валутните колебания. И би трябвало да се използва за сравнение между страни на горе-долу едно ниво. България-Румъния-Турция или Португалия-Гърция. При разлика в пъти май не е ясно кое е по-добро.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 69. 69 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#63:"antikommunist"]Единственото кеото може да се каже по въпроса е че казаното във вашият цитат е фактологически изцяло грешно: [/quote]
  Няма да споря,само ще ти напомня, че цитата е от Чомски-най-влиятелния интелектуалец,според проучване обхванало целия свят,/далеч след него беше Еко!!!/ и според често критикувания от него Ню Йорк Таймс,а влиятелното английско списанание "Ню Стейнтсман"го препоръчва "за всеки който иска да научи повече за света в който живеем!!!"Препоръчвам го и аз,ще научиш доста неща,уверявам те!!!

 70. 70 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#69] от "dukatinche":

  Една от причините е, че по време на ВСВ щатите натрупват колосален държавен дълг. Като % от БВП по-висок от сега. А с този дълг плащат производството. И честно казано за няма и 5 години промишленото производство да нарасне 3 пъти не е много реалистично. Освен ако не са имали огромни ненатоварени мощности в резултат на депресията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 71. 71 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#63:"antikommunist"]- икономическото чудо на 50те и 60те години е базирано в съвсем малка степен на държавния сектор и в основната си част на частния сектор: автомобилостроене, електроника, преработвателна индустрия, ресурси, възникващите технологии, и възстановяващият се финансов сектор разтящото частно потребление [/quote]
  А ето още един цитат от Чомски!!!
  Да вземем моята институция - Масачузетски технологичен институт (MIT), където работя от 50-те години. Пример от първа ръка. През 50-те и 60-те МТИ бе щедро финансирана от Пентагона. Имаше лаборатории, които провеждаха класифицирани военни разработки, но самият университет като цяло не е правел военни разработки. Тук се разработваше основата на модерната икономика, базирана на електрониката: компютри, интернет, микроелектроника и т.н. Всичко това се разработваше под крилото на Пентагона. IBM тук се учеха как да сменят пънч-картите с електронни компютри. Всичко стигна то момент, в който през 60-те IBM вече можеха да произведат техен компютър, но той щеше да е толкова скъп, че никой не би могъл да си го купи и така правителството ги изкупи. Фактически, снабдяването е основна форма на държавна интервенция в икономиката, за да се развие фундаменталната структура, която евентуално би довела до печалба. По тази система бяха направени много добри технически проучвания. От 70-те години до днес финансирането на МТИ мина от ръцете на Пентагона към Националния здравен институт и сродни нему правителствени институции. Защо? Защото режещото острие на икономиката минава от електрониката към биологията. Така че сега обществото ще трябва да плати цената на следващата фаза на икономиката само че чрез друга държавна институция. Да спомена, че това не е цялата история, но една важна нейна част.
  И още един!!!
  Чомски: Добре, бихте могли също да кажете – примера на САЩ. По време на основния си период на ръст – края на XIX век и началото на XX век САЩ е може би най-протекционистичната страна в света. Имахме много високи защитни бариери и те водеха до инвестиции, но частните инвестиции играеха само поддържаща роля. Вземете стоманодобивната индустрия. Андрю Карнеги построява първата корпорация-милиардер като захранва държавния сектор – чрез строеж на морски плавателни съдове и прочее – това е Карнеги великият пацифист.
  Достатъчно ли е???
  За мен,коментара е излишен!!!А за теб???Но избора е твой-ако искаш вярвай на лъжите на официалната пропаганда,аз вярвам на него!!!

 72. 72 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Делян Делчев":

  Наскоро споменах пред турци, че съм българин и също ми казах, че лъжа, защото съм много бледолик. С руснаци съм имал подобен шок.

 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Време е и в България! И да започнат от МВР!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "Цецо":
  От цитати на "парче",явно се губи същността!Това е "адреса"на статията,ако нещо не съм сбъркал!
  http://parsoc.aresistance.net/interviews/54-chomsky-int-2009?fontstyle=f-larger
  Прочети я ако желаеш и не страдаш от предубеждения.Страшно е отрезвяваща,уверявам те!!!

 75. 75 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Любопитно


  "Как Олимпийските игри от 2004 г. тласнаха Гърция надолу

  Олимпиада за 9 млрд. евро и неспособността на Гърция да управлява бюджета си доведоха до сегашното положение на страната" http://goo.gl/vzHwG

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 76. 76 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#75] от "Omnis Omnibus":

  И какво излиза-мирните игри връщат държавите назад,а воините,/разбира се,на чужди територии,ги тласкат напред!!!/Абсурдно звучи,но май такава е реалността.И иначе все повече се гордея че съм българин,щом и Чомски поставихме на мястото му и едва ли не го нарекохме лъжец,горкичкият/ако си прочел по горните коментари!!!/

 77. 77 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#64] от "kermit":

  Това е най-точният индекс. Това не значи, че не съм съгласен, че е измислен, но въпреки това смятам, че е най-точният. Давам пример, ако в Гърция хлябът струва 2 евро, а в България същият е да речем 0.5 евро, това означава че 1000 евро българинът може да си купи 2000 хляба, докато гръка само 500. Следователно от гледна точка на хляб (или Биг Мак индекс, колко бигмака) средната заплата на българите трябва да се умножи по 4 за да се сравнява по сила с гръцката. Така минималната пенсия в България вече изглежда съизмерима с 400-те евро пенсия там. За други стоки ситуацията е различна. За това и има различни кошници по които се смята, и те никога не са идеални, защото хората никога не фитват 100% по тях. Но калкулацията им е по средно съотношение на потреблението, изваждайки продукти с флуктоации, така че това прави този индекс относително устойчив, и относително съпоставим (той се сравнява по долара) за покупателната стойност ако не пътуваш. Естествено че има дефекти и изкривявания, но пък директното фискално сравнение е далеч по изкривено.

 78. 78 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#66] от "Цецо":

  Аз не съм ползвал данни на МВФ, а по-скоро на ЦРУ и има известни разлики. Но искам да отбележа, че специално за Гърция никой не може да предвиди нещата, в последните 3 години всички са предвиждали между 20 и 50% по добри резултати отколкото гърците имат (по-малък спад). Така че отново отбелязвам ако там има 10% спад на ГДП-то и догодина, ще нещата ще са доста различни. По отношение дали злорадствам, аз излагам чиста статистика, и въобще не злорадствам. Напротив, срива в Гърция доста ме притеснява, защото той повлича и нас в много голяма степен. Но не мога да не съм потресен как гърците сами не могат да постигнат консенсус и/или да си спазват обещанията буквално дори за един тримесечие, което така потриса инвеститорите, че повлича и всички останали държави в близко положение, понеже всеки си казва "ами ако и те не могат".

 79. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#54] от "Цецо":

  А според тебе, кое е правилното! Той мургавият партиен лидер така обясни на чукчите, че в Бълагрия енергийната ефективност е 5 пъти по-ниска отколкото в Италия, защото го смяташе по номинал. Денек ако за производството на една българска краставица се използва 1 единица енергия, а за производството на една Италианска краставица пак една единица енергия, но италианската краставица е 5 пъти по-скъпа от българската, то ние сме 5 пъти по енергонеефективни!
  После другите подеха кретенията му и сега всички ще си изолират землянките за да пълнят гушите на фирмите, за които лобират.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 80. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#75] от "Omnis Omnibus":

  Да беше само олимпиадата ....
  Освен това си модернизираха флота, авиацията, артлерията.
  Решиха, че трябва да имат армия конкурентна на турската.
  Ти представяш ли си какво би станало у нас, ако Волен вземе властта и го напънат такива мисли!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 81. 81 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#77] от "Делян Делчев":

  Е! Хубаво е да разбереш, че има мислещи хора във форума!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#61] от "Делян Делчев":

  Е това гледам!
  При това не го гледам от НСИ, Евростат, МВФ или ЕЦБ, а от ето тука:
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#63] от "antikommunist":

  Ами някакъв безплоден напън за мислене без наличие на обосновка и фактология.

  Икономическата мощ на САЩ се дължи основно на два фактора:
  1. $
  2. Никога на териториятя им не се е водила световна война.

  $ е световна резервна валута. Всяка държава, която спестява 1 $ подарява 1 $ БВП на САЩ.
  Другото няма нужда да го обяснявам!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#74] от "dukatinche":

  За някои неща е прав. За други или няма представа или послъгва за да подкрепи идеологията си. С което бърка.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 85. 85 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#78] от "Делян Делчев":

  Спомни си нас през 90-те. Колко очевадни дивотии направихме?
  Виж и сега колко хора се кефят на срива в Гърция. А това, че той пряко ни удря хич и не ги бърка.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 86. 86 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#4] от "aei":

  А бе Гърция може и да падне до нашето ниво, ама ти да не мислиш че ние ще стоим на място?

 87. 87 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#83] от "tribiri":
  това е така , но кои е пребания , аз мисля , 4е белия американец и белия европеец , не руснака , не китаеца , не 4ернилките , не индииците

 88. 88 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#83] от "tribiri":

  САЩ стават икономическия №1 много преди долара да стане световна валута. В западна Европа не се е водила война от над 60 години. При това заради защитата от щатите харчеха много по-малко за отбрана. А разликата нараства. Та нещата са доста по-сложни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 89. 89 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#60] от "Алесис":100% вярно.И пак потарям за хиляден път--гръкомани престанете с мантрата ,че обикновения българин едва ли не се празни от кеф ,че положението в Елада си е
  ;;ло майката!
  Късмет ли е,карък ли е не знам кво е ,ама гледайте кво става на Балканите--тамън си платихме борчовете,тамън се натопорихме да усвояваме реални и сериозни европейски пари и Греда!
  Гърция е ни жива ни умрела,Турция аха да се степа с перси и прочие чалми,Сърия фалира--пак ще има хлеб по 12 трилиарда динара,Античките Келеши цвъкат паметник след паметник--въпреки че МФВ ясно им каза че пари през2013 нема да има--а шиптарите се плодат бетер зайци,Вятра Румъняска от много акъл стана за кашмер на циганските мечки--а стойноста на леата се топи като гръцки сладолед?? Ами който и да е инеститор като му кажат че има една страна на Балканите която горе-долу става за инвестиции само че оградена отпред вълци,отзад змии,отлево мъжко магаре с натопорчена какалашка,отдесно коприва и скорпиони--колкото и да е българолюбиво настроен ще си помисли три пъти.
  Но виж за маймунски бизнес ставаме че и отгоре!
  Обаче Гърция ще преживее Лукановата+Виденовата зима пар екселанс защото като падаш от високо много боли! И гъза боли и главата боли а най много големата егейска уста я боли!

 90. 90 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#84:"Цецо"]За някои неща е прав. За други или няма представа или послъгва за да подкрепи идеологията си. С което бърка[/quote]
  За кои неща няма представа и къде послъгва/говорим за Чомски,нали!!!/,можеш ли да бъдеш по конкретен?И на какви източници се базират изводите ти???

 91. 91 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#90] от "dukatinche":Абе келеш какъв МТА си бил бе,прочел си една книжка и аре са да се прайм на велики
  От 50 години бил--та те са точно трима българи дето в тоя срок са били нещо в МТА?
  Да ти ги цитирам ли един по един?
  Каква ръзка има с темата? И що не си ЕПМ?

 92. 92 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Икономическата мощ на САЩ се дължи:
  1. на свободната икономика там;
  2. на високата производителност на труда;
  3. на вливането в американстата икономика на образовани хора, чието образование е платено от други страни;
  4. на вливането в американската икономика на хора и пари от цял свят чрез имиграцията.
  5. на изсмукването на ресурси и пари от цял свят по време на Студената война, под формата на борба с комунизма.
  6. на печатането на пари.

  Всички тези предимства последните години започват да се губят. Американската икономика става все по-регулирана, а демокрацията започнва да отстъпва, производителността на труда продължава да е най-висока в света но вече се настига от други, а в отделни години Франция ги минава. Емиграцията кък САЩ намалява и ако преди там отиваше най-качественото от света, сега е каквото изпадне, което вече не влива нито същия финансов, нито същия финансов ресурс. Никой вече не плаща на САЩ да ги пази от комунистите, а цели континенти им биха шута. Напечатаните пари вече са толкова много, че доларът на практика загуби стойността си.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 93. 93 Профил на П>П>П
  П>П>П
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#92] от "др. Иванов":

  Браво.

 94. 94 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#92] от "др. Иванов":  Наивитет!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 95. 95 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#56] от "dukatinche":

  Че то е факт че чомски е анархо-комунист евреин, какво очакваш да каже? Не може да има дискусия без излагане на фактите. Той само това знае, а това не са фактите, растежа е висок, защото почва от много ниска база, през голямата депресия износа на САЩ намалява с 66%, вноса с 60%, безработицата скача до небето. Заради контрола на цените от страна на правителството и въвеждането на тарифи.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 96. 96 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#91:"salandino678"]До коментар [#90] от "dukatinche":Абе келеш какъв МТА си бил бе,прочел си една книжка и аре са да се прайм на велики
  От 50 години бил--та те са точно трима българи дето в тоя срок са били нещо в МТА?
  Да ти ги цитирам ли един по един?
  Каква ръзка има с темата? И що не си ЕПМ? [/quote]
  Чудна работа!!!Дали е от жегите,но нищо не разбрах!!!А вие???

 97. 97 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#83] от "tribiri":

  Долара е световна валута от Бретън-Уудс, след края на втората световна война. САЩ изпреварват великобритания много преди това.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 98. 98 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#55] от "antikommunist":

  Ами колега направете сравнение на индекса на Джини в Германия и франция или на Швеция и Гърция например.
  Направете сравнение между частта на БВП която се преразпредвеля от бюджета в тези двойки страни. Соцалните страни преразпределят голяма част от бюджета през държавата и имат нисък индекс на Джини.
  Не социалните обратно.
  Проблемът на южна европа се нарича Неолиберализъм + Популизъм. Това е диганозата. Искаш хем да си добър за богатите и да осъществяваш идеите на неолиберализма, че икономиката върви напред благодарение на тях, хем да печелиш изборите и да оставаш на власт, което завивси от широките маси, които не са много хепи от това!
  Не можеш да правиш американска политика в държави, които не са населенио от американци. Е й това не можаха да проумеят южно европейците!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 99. 99 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#95:"DareDebil"]е то е факт че чомски е анархо-комунист евреин, какво очакваш да каже? [/quote]
  Казва истината,признават го дори опонентите му,и стане ли въпрос за него предпочитат да си мълчат!!!И все пак радвам се,че България е родила такива гении,които да го поставят/с факти,а не епитети,надявам се!!!/,на мястото му!Да се надаваме, че в следващата класация за най-влиятелните хора на земята,вие,българските му опоненти,ще му покажете кои сте,и ще го "детронирате".Успех!!!

 100. 100 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ние вече 22 години ядем спестеното от дядо Тошо. Гърците имат поне за 50 години напред. Не ги мислете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK