Curiosity изпрати първите цветни снимки от Марс

Панорамната снимка от повърхността на Марс

© NASA

Панорамната снимка от повърхността на МарсCuriosity изпрати първите цветни кадри на повърхността на Марс от Мачтовата си камера, съобщиха от НАСА. Общо 130 снимки с размер 144 на 144 пиксела са обединени в една голяма панорамна снимка на кратера Гейл.


Учените ще направят по-детайлни снимки на няколкото области в далечината, които изглеждат по-тъмни, пише българският сайт "Космос". Тези тъмни региони са резултат от работата на спирачните ракетни двигатели, с помощта на които Curiosity успешно кацна на 6 август.


Кадър от дясната част на панорамата

© NASA

Кадър от дясната част на панорамата
На цветната панорамна се виждат и тъмни дюни, които и преди са били забелязвани на черно-бели изображения. Цветните снимки обаче показват различни нюанси от червеникаво-кафяв цвят, който може да е признак за разнообразни минерали или структура. Избрани кадри от тази панорама, които са с размер 1 200 на 1 200 пиксела, се очакват да бъдат препратени към Земята по-късно.


Кадър от лявата част на панорамата

© NASA

Кадър от лявата част на панорамата


Curiosity носи 10 научни инструмента на борда си. Някои от тях, като лазерния инструмент за изучаване на структурата на камъни от разстояние, са първите по рода си на Марс. Curiosity ще издълбае и загребе от Марсианската почва и ще я анализира в подвижната си лаборатория. Наблюденията от космоса показват наличието на сулфати и глина, които предполагат наличието на вода в миналото на планетата.


За пръв път човечеството изпраща толкова голямо и сложно устройство на чужда планета. Curiosity тежи 1 тон и е с размера на малък лек автомобил. За целта бе разработена специална сложна система за спускането в рядката марсианска атмосфера и достигането на предварително определеното място в кратера Гейл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK