МААЕ оцени, че е постигнато подобрение на ядрената безопасност

Снимка на АЕЦ "Даиичи" във Фукушима, направена на 20 март 2011 г.

© Ройтерс

Снимка на АЕЦ "Даиичи" във Фукушима, направена на 20 март 2011 г.Постигнат е значителен напредък към подсилване на световната ядрена безопасност след аварията в атомната централа "Фукушима" миналата година, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от "Ройтерс".


Оценката беше направена в доклад, подготвен за годишната среща на страните от МААЕ, които подкрепиха плана за безопасност с консенсус миналия септември, въпреки критиките, че той не е достатъчно амбициозен.


След приемането на плана за действие за ядрената безопасност на МААЕ е постигнат значителен напредък в няколко ключови области, се казва в доклада. Те включват подобрение в готовността за извънредни ситуации и възможностите за отговор, продължава документът от девет страници.
Планът на МААЕ, одобрен шест месеца след инцидента във "Фукушима", беше критикуван от някои държави, според които не подкрепя допълнителни задължителни стъпки. Той включва серия от доброволни действия, които имат за цел да предотвратят повторението на подобна криза, където и да е по света.


В него се призовават страните да направят оценки на атомните си централи за начините, по които ще могат да се справят с екстремни природни опасности, както и за стъпки за подсилване на готовността при извънредни ситуации и информиране.


В доклада на МААЕ за прилагането на плана досега, който ще бъде представен между 17 и 21 септември на обща конференция на страните от агенцията, се казва, че е постигнат напредък в оценката на уязвимите елементи в сигурността на атомните централи.


Тази и други мерки са допринесли за подсилването на световната рамка за ядрена безопасност, продължава докладът, без да дава подробности за ситуацията в отделните страни. Според документа има прогрес и в преразглеждането на стандартите за безопасност на агенцията, които продължават да се прилагат от регулаторите, операторите и ядрената индустрия като цяло.


В него обаче се подчертава, че са необходими усилия, за да се гарантира по-ефективната комуникация с обществото, ако има извънредна ситуация.


Подготвителната работа по плана на МААЕ миналата година показа различията между държавите, които настояват за повече международни ангажименти, и други, които искат безопасността да остане въпрос само за националните власти.


Група страни, сред които Франция и Германия, изразиха недоволството си от крайния вариант на доклада на агенцията, защото той не включва по-стриктни мерки. САЩ, Индия и Китай бяха сред държавите, които подчертаха отговорността на националните власти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK