Свинари унищожават древните рисунки на платото Наска

Нелегален път, прокаран от местните жители през краката на изображението на куче, част от древните рисунки на платото Наска

© Associated Press

Нелегален път, прокаран от местните жители през краката на изображението на куче, част от древните рисунки на платото НаскаСамонастанили се перуанци са започнали да отглеждат свине на мястото на световноизвестните рисунки на платото Наска, съобщи агенция "Ройтерс". Огромните изображения, които се виждат най-добре от птичи поглед, са създадени в пустинята по неизвестен засега начин преди повече от 1500 години.


Незаконно заселилите се са унищожили древно гробище и са издигнали покрай фигурите, начертани на земята, 50-ина бараки, разказва Бланка Алва от перуанското министерство на културата. По думите й хората са се настанили в защитения район по време на великденските празници през април, а законите, защитаващи бедните и безимотните, пречат за принудителното им отстраняване.


В Перу, който се задържи върху определен терен за повече от 24 часа, има право на съдебен процес, преди да бъде изгонен. Според Алва тази процедура може да трае 2-3 години. "Проблемът е, че дотогава мястото ще е унищожено", алармира тя.
През януари министерството на културата евакуира група хора, настанили се близо до фигурата, позната като Слънчевия часовник, само за да се изправи срещу нови незаконни заселници месеци по-късно.


При последния оглед на обширния район Алва лично е преброила 14 прасета и е видяла парчета от керамика, търкалящи се около импровизираните къщи.


Знаците в Наска, наречени геоглифи, са били оформяни в продължение на хиляда години на площ от 500 квадратни километра в едноименната пустиня. Рисунките включват огромни стилизирани птици, маймуни и геометрични фигури. Те стават част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1994 г.


Снимка на фигурата на маймуна, част от древните рисунки на платото Наска

© Associated Press

Снимка на фигурата на маймуна, част от древните рисунки на платото Наска


Линиите са поразителни свидетелства за богатата предколумбийска история на Перу и се смятат за една от най-големите археологически загадки в света, тъй като никой не знае защо са правени толкова дълго и защо са толкова мащабни.


Древните жители на местността са оформили фигурите, като са отстранили част от пустинните камъни, покрити с тъмния на цвят железен оксид, за да разкрият бялата скала под тях. Тя се е втвърдила, когато намиращият се отдолу варовик е бил изложен на утринната роса, и по този начин рисунките са се запечатали за векове наред.


"Те са много деликатни и са оцелели 1500 години до днес", каза Ан Питърс, археолог към Университета на Пенсилвания, която ръководи международен симпозиум за културата на Наска тази седмица в Перу. Тя предупреди, че нахлуванията в района застрашават проучванията, провеждани от екип от 60-ма учени.


Водачът на незаконните заселници Хесус Ариас отрича общността му да е навредила на местността. "За мен това не е археологически обект. Тук не е имало гробище, нито има линии, оставени от Наска", заяви той и посъветва културното министерство да огради защитените зони.


Ариас твърди, че хората му са порасналите деца на жители на близкия град Сан Пабло, които са бедни и нямат пари да си купят земя или къща, но искат да имат собствени домове.


Самонастаняването е честа практика в Перу, посредством която бедните и все по-организирани "окупатори" на земя се сдобиват със собственост. Вследствие на това органите на реда се принуждават да прогонват от домовете им хиляди хора, като често се стига до сблъсъци и насилие.


"Това може да предизвика хаос", каза Ливина Алвис, прокурор от провинция Наска.


Според културното министерство незаконните заселници са най-голямата заплаха за над 13 000 археологически и културни обекта в страната, които се изследват от учени по целия свят.


"Ние получаваме по 120-180 сигнала за самонастанявания всяка година", обясни Алва. "За моите колеги в останалите страни от Латинска Америка, които получават по 2 или може би до 5 случая годишно, това число е невероятно."

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  Къде свинари, къде бостанджии. Извод - за да остане, требе да се строи да е ГОУЕМО, та да не е УЕСНО да се махне.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Защо на снимките ги няма прасенцата?

 3. 3 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 434 Неутрално
 4. 4 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 594 Весело
 5. 5 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Баси - днешната цивилизация е най-унищожителната и най-разрушителната!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 6. 6 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  Ей! И там си имат ГЕРБери!

 7. 7 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  У нас е по зле от Перу, свинарите станаха министри и премиери!

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Преди година земеделци унищожиха единствената пирамида в Австралия, с презумицата да унищожат част от културата на аборигените с цивилизовани булдозери, защото не им пасва на идеологията за културно превъзходство. Явно всички свинари мислят еднакво, а някой ги мотивира, защото едва ли там е най-подходящото място за отглеждане на свине и хилядолетия никой не го е правил точно там.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Че то там е пустиня. Какво ще правят у пустинята. Армията трябва да ги изгони!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Разбрала свиня от кладенчова вода и индианец от културно наследство. Пък и какви са тези закони, дето не позволяват да изгониш циганин, настанил се в археологическа или културна забележителност?
  "хората са се настанили в защитения район по време на великденските празници през април, а законите, защитаващи бедните и безимотните, пречат за принудителното им отстраняване."

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Циганите са си цигани, независимо на кой континент се намират....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Това е заглавие от сайта на "Дневник" от днес и относно България: "Задава се безконтролно и произволно строителство из паметници на културата" ...
  Без коментар

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на k
  k
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "....В Перу, който се задържи върху определен терен за повече от 24 часа, има право на съдебен процес, преди да бъде изгонен. ..."

  Тук според мен има загуба в превода!

 14. 14 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#12:"bay Tan"]Това е заглавие от сайта на "Дневник" от днес и относно България: "Задава се безконтролно и произволно строителство из паметници на културата" ... [/quote]
  И аз това имах пред вид, ама ми нацъкаха минусите

 15. 15 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално
 16. 16 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Щом не могат да ги изгонят, сигурно могат да ги преместят! Не вярвам да е толкова безнадеждно.

 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Индианците не могат да видят върху какво карат - тези рисунки се виждат само от въздуха. Предполагам, че сигурно и табелите не ги разбират. Странно защо няма охрана такъв обект.

 18. 18 Профил на pich
  pich
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "falkoneti":

  Знаците в Наска, наречени геоглифи, са били оформяни в продължение на хиляда години на площ от 500 квадратни километра в едноименната пустиня
  Как се охранява такава площ имаш ли си напредстава? Пиша това само за да се замислиш!!!

 19. 19 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "В Перу, който се задържи върху определен терен за повече от 24 часа, има право на съдебен процес, преди да бъде изгонен."

  Как няма да се самонастаняват, където им падне, когато ги пази такъв закон? Аз разбирам, че са бедни и безимотни, но съм сигурна, че могат да се настанят на друго място.

 20. 20 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И тук се случват такива свинства,и тук никой нищо не прави.За това- затвор!Не може някакви тъпи свинари да унищожат такива цевнни исторически паметници безнаказано.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 21. 21 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Отвращавам се от такива гнусни създания.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#14:"solaris69"]И аз това имах пред вид, ама ми нацъкаха минусите [/quote]Аз съм стигал до (-)183 Гледай(+)!
  Някои първо чукат после мислят
  ...за това всички сме прецакани накрая.
  Доста грубо си го казал, а тези с "непълно социално съответствие" са особено чувствителни комплексари. Както и по Живковите времена "правилното" говорене е отново престижен социален признак на "офисния планктон". ...Този път като фарс!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#18] от "pich":

  Замислих се!!! От април когато са се настанили все някой е трябвало да ги види - 5 месеца са това.

 24. 24 Профил на lolita_nabokova
  lolita_nabokova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това вече е прекалено !!

 25. 25 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#14] от "solaris69":

  За другите не знам, но да ти кажа аз защо ти сложих минус - до гуша ми дойде всяка новина да се политизира. Която и да е статия за какво и да е, където и да е - все ще се намери някой коментиращ да я сведе до евтина политика. Това е новина, касаеща Наска, а не България, Герб или която и да е друга партия

 26. 26 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 541 Весело

  На те това се казва "свинщина"!

 27. 27 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Унищожавайки културата, природата и историята си, един ден човечеството ще се събуди и ще установи, че свинете, които отглеждаме къде ли не за угояване (за да дебелеем и ние), са започнали да ни управляват ...

  Иначе прасето е чисто, умно и благородно животно, стига да не го отглеждаш в кочина.

 28. 28 Профил на teddyyyyy
  teddyyyyy
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#11:"InmoInvestments"]

  Циганите са си цигани, независимо на кой континент се намират.... [/quote]


  по-точно не мога да се изкажа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK