Германската полиция проведе мащабна акция срещу неонацистки групировки

Иззетите предмети на групировката "Дружество Хам"

© Reuters

Иззетите предмети на групировката "Дружество Хам"Полицията в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия огранизира мащабна акция срещу крайнодесни екстремисти, съобщиха германските медии. Повече от 900 полицаи са претърсили над 120 обекта в цялата провинция, а три организации бяха забранени - "Национална съпротива Дортмунд", "Дружество Хам" и "Дружество аахенска земя". Според вътрешното министерство на Северен Рейн-Вестфалия активите и имуществото на организациите са били иззети, а носенето на символите им е било забранено.


Според Буркхард Фрайер, началник на вътрешното разузнаване в Северен Рейн-Вестфалия тези групировки са опасни. "Установихме, че те все още успяват да привлекат младежи в мрежите си", казва Фрайер.


Говорител на ведомството заяви, че в Дортмунд са били претърсени 93 обекта от 600 полицаи, а самата акция е започнала рано сутринта и е приключила преди обед. В Аахен е имало 200, които са претърсили 50 къщи и апартамента. И в двата региона акциите са били най-мащабните мерки срещу крайнодесни екстремисти. В едно жилище са били намерени оръжия, които предстои да преминат проверки, за да се установи дали функционират.
"Нанесохме силен удар на неонацистката сцена в Северен Рейн-Вестфалия", заяви вътрешният министър на провинцията Ралф Йегер, цитиран от вестник "Rheinische Post".


Германското списание Spiegel припомня, че още през април тази година полицията и прокуратурата в Северен Рейн-Вестфалия проведоха акция срещу крайнодесните екстремисти, като в няколко града бяха претърсени 20 сгради, сред които местната централа на крайнодясната партия Pro NRW.


Спроед отговора на вътрешното министерство на запитване от страна на Зелените престъпността в крайнодесните среди също е проблем в провинцията. Престъпленията, мотивирани от крайнодесни възгледи през тази година са с 52 повече в сравнение със същия период през 2011 г.


Иззетите предмети на "Национална съпротива Дортмунд"

© Reuters

Иззетите предмети на "Национална съпротива Дортмунд"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK