"Автократичният Асандж" и пагубното му упорство

Тъжно е, че основателят на платформата, станала синоним на свободата на словото, се обърна за помощ към страна с ужасно отношение към тази демократична ценност, смята американският изследовател Миках Сифри

© Reuters

Тъжно е, че основателят на платформата, станала синоним на свободата на словото, се обърна за помощ към страна с ужасно отношение към тази демократична ценност, смята американският изследовател Миках СифриПоведението на Асандж не само компрометира същността на неговата рожба – сайта "Уикилийкс", но му нанася и директни вреди, смята американският изследовател на влиянието на интернет върху политиката, управлението и пропагандата Миках Сифри. Той коментира пред Си Ен Ен трансформацията на "Уикилийкс" през годините и пагубните последствия от сексуалния скандал около неговия основател.


Първоначалното заявление и обещание беше, че като "недържавна" новинарска организация, "живееща" в интернет, "Уикилийкс" ще избегне натиска, с който трябва да се справят почти всички медии от страна на правителствата в техните държави.


Виртуалното пространство е създадено така, че да улеснява разпространението на информация, като заобикаля слабите звена, което прави цензурирането на онлайн речта изключително трудно. И така, когато "Уикилийкс" започна да публикува скандалните файловете за афганистанската и иракската войни, се създаде впечатлението, че идеята за транснационална медия, към която всеки може да изпрати информация анонимно, с цел да огласи и изобличи разнообразни нарушения от страна на властите, е неудържима и че никое правителство не би могло да я сплаши.
Тази представа се затвърди след упражнения натиск от страна на американското правителство върху компании като Amazon, за да спрат те да доставят интернет услуги на "Уикилийкс". Реакцията беше, че тогава се появиха огледални сайтове, които да осигурят достъпа до публикуваните материали дори след свалянето на главния сайт WikiLeaks.org от DNS системата.


Стана ясно обаче, че "Уикилийкс" не е като интернет средата, в която съществува, тъй като има вътрешно слабо звено, анализира Сифри. От 20 август 2010 г., когато шведските власти издадоха международната заповед за ареста на Джулиан Асандж по подозрение в изнасилване, сексуална злоупотреба и незаконна принуда (които обвинения той отхвърли изцяло), световноизвестният сайт е в криза. Това можеше и да не се случи, но при условие, че неговият основател не беше настоял да запази целия контрол над организацията. Оказва се, че реакцията на австралиеца на кризисната ситуация е разрушила доверието на най-близките му сътрудници.


Бившата дясна ръка на Асандж Даниъл Домшайт-Берг пише в своята книга "Inside WikiLeaks": "Джулиан се превърна в автократичния лидер на "Уикилийкс", който не се отчиташе пред никого и не толерираше предизвикателства към собствената му власт."

© Associated Press

Бившата дясна ръка на Асандж Даниъл Домшайт-Берг пише в своята книга "Inside WikiLeaks": "Джулиан се превърна в автократичния лидер на "Уикилийкс", който не се отчиташе пред никого и не толерираше предизвикателства към собствената му власт."


Даниел Домшайт-Берг, бившата дясна ръка на Асандж, пише в своята книга "Inside WikiLeaks" следното: "Джулиан беше този, който взимаше решенията. Останалите от нас бяхме твърде нерешителни и плашливи или просто ни липсваше непоколебимост, за да му поставим някакви граници. Джулиан се превърна в автократичният лидер на "Уикилийкс", който не се отчиташе пред никого и не толерираше предизвикателства към собствената му власт."


При избухването на сексуалния скандал Домшайт-Берг и други ключови фигури се опитват да убедят Асандж да отстъпи ръководството за доброто на организацията. "Би трябвало това да е ясно и без да се казва, но ако някой иска да поддържа у другите високи етични стандарти, самият той трябва да е безупречен," коментира Берг. За нещастие, през седмиците, последвали обвиненията, австралиецът запазва здравата си и неотслабваща хватка върху "Уикилийкс".


Една от неговите близки сътруднички - исландският депутат Биргита Йонсдотир – тогава изразява разочарованието си пред американския информационен сайт The Daily Beast: "Не съм ядосана на Джулиан, но това е ситуация, която очевидно излезе извън контрол. Тези лични въпроси не трябва да имат нищо общо с "Уикилийкс". Директно го призовах да се фокусира върху проблемите си с правосъдието и да остави на някои други хора да носят факела."


Това е прелюдия към истинския разрив, който настъпва на 14 септември 2010 г. по време на последната групова онлайн среща на вътрешния кръг на сайта. Неговият основател е ядосан от коментарите на Йонсдотир в публичното пространство и категорично отказва да се оттегли, заявявайки: "Уикилийкс" - това съм аз."


Вследствие на това Домшайт-Берг и Йонсдотир прекратяват отношенията си с Асандж. Нещо повече – софтуерният двигател на проекта - мистериозният шифратор, наричан "архитекта", също напуска "Уикилийкс" и си прибира софтуера, който позволяваше на сайта безопасно да получава анонимни сведения.


При последния им скандал Биргита Йонсдотир изкрещяла на Асандж: "Значи това, което казваш, Джулиан, е че ти си господ, а всички останали сме просто твои слуги, на които отпускаш от доверието си?"

© Associated Press

При последния им скандал Биргита Йонсдотир изкрещяла на Асандж: "Значи това, което казваш, Джулиан, е че ти си господ, а всички останали сме просто твои слуги, на които отпускаш от доверието си?"


Оттогава платформата е произвела много малко извън това, което хакери, свързани с "Анонимните", са й предоставили: архива с имейли на базираната в САЩ корпорация за стратегически анализи "Стратфор", който се оказа с доста ниска стойност като изключим разкриването на някои мръсни бизнес практики, и наскоро - имейлите на хора от сирийското правителство.


Освен това през последните години сайтът търпи критики за това, че от политическа неутралност и безпристрастност е преминал към явна агитация. "Ние се смятахме за неутрална платформа за разпространение на информация, за чисти технолози, а не за политически агитатори с профил в Туитър," пише в книгата си Даниъл Домшайт-Берг.


Миналата година Асандж изгаря и малкото останал му морален капитал с решението си да публикува пълните, нецензурирани бази данни на Държавния департамент, излагайки по този начин невинни хора на потенциална опасност. Това е далечно, умиращо ехо от силните години на "Уикилийкс", когато сайтът непрекъснато изнасяше документи с изключителна важност, изобличаващи корпоративни и правителствени престъпления по целия свят, заключва тъжно Сифри.


Той смята още, че има нещо дълбоко иронично и тъжно в това, че основателят на платформата, станала синоним на свободата на словото, се обърна за помощ към страна с ужасно отношение към тази демократична ценност. Правителство на Еквадор се показа приятелски настроено към каузата на Асандж, но страната съвсем не е известна със свободата на своята преса.


Както наскоро разказа The Washington Post: "...никоя друга страна в Латинска Америка не действа толкова бързо и на толкова много фронтове за ограничаване на своите медии като малкият производител на банани Еквадор. Неговият президент Рафаел Кореа – ляв икономист с американско образование, който е изградил близки връзки с Куба и Иран, започна дело за клевета, което може да вкара зад решетките тримата директори на най-големия вестник в страната и да затвори тяхната 90-годишна медия. Правителството скалъпи набързо правна рамка от закони и конституционни поправки, за да ограничи независимостта на пресата,... докато самото то строи медиен конгломерат, който да очерня критиците и да противодейства на независимите медийни репортажи."


Няма причина да вярваме, че ако "Уикилийкс" е базирана в Еквадор, то няма да попадне под същия натиск, казва Сифри. И заключва: "Каузата за прозрачност е много, много по-голяма от проблемите със закона на един брилянтен, смел, но в края на краищата човек, който прави грешки. Великобритания трябва да разреши на Асандж да избяга в Еквадор, защото вероятността той да получи честен процес в Швеция или Съединените щати е малка. Но тогава нека да приключим с него. Тези, които искат свободата на информацията да процъфтява, трябва да научат ключовия урок от случая "Асандж" - за да се движи информацията свободно, не може да има нито един контролиращ лост."

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  законите на съвременният бизнес - газ до дупка на всички под теб !!! Мачкане и, унижаване и страх докато не ти направят МЕЧКАТА ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  СИТУАЦИЯТА Е 1:1 И ПРИ ПОВЕЧЕТО ПОЛИТИЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 873 Неутрално

  http://e-vestnik.bg/15453/dzhulian-asanzh-kato-zhertva-na-radikalniya-feminizam/

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 4. 4 Профил на Тодорински
  Тодорински
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тая пък боза кой я сътвори???

  memento mori
 5. 5 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Газ пикаят американците.

  In debt we trust
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2288 Весело

  На първата снимка Асанжката плътно стои и не пристъпва от рамката на прозореца. Извън очертанията на сградата вече е британска територия и пристъпването на балкона е крайно рисковано. Така ги искаме.

 7. 7 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нещата около Джулиан са толкова гнили, че дори не трябва да си специалист за да го видиш. Как можеш да искаш екстрадиране на чужд гражданин (Асандж не е шведски гражданин) без дори да имаш повдигнато обвинение срещу него, само за да го разпиташ!?! Процедурата в този случай е следователя да отиде в Лондон и да го разпита, а като го обвинят в нещо да искат екстрадирането му.
  И забележете - английския върховен съд потвърждава това искане, което е просто гавра със всякакви правила и нормативи.

 8. 8 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#4] от "youngsoc":
  Класическо примитивно поръчково мат'рялче с прозрачната цел максимално да се внушава на полуграмотното медийно стадо страх и неприязън и към Асандж и към това което се публикува в "Уикилийкс". Скандалът вече е публичен и неолибералните юдейчета, които контролират световните медии и манипулират примитивните нагласи на медийното стадо, явно много, ама много са изнервени, че някой така яко ги прекарва и показва цинизма и лицемерието им, и са пуснали любимата си медийна тояга The Washington Post на първа линия...Като не могат да го унищожат с обединените усилия на политическите мафии в Швеция и Щатите, поне максимално да го дискредитират, и него, и хората около него, и тези, които му помагат и защитават. Все пак трябваше редакторчетата да го публикуват като "добре платен материал", така ще е по-честно .....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 9. 9 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Пореден платен материал по темата.

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Много смешно. В Щатите се изповяда принципа на амбицията и тоталното лидерство. Такава е и ролята на президента- еманация на върховенството събрано в една личност. Така е и в Русия и Франция. Смешно и нереално, но е факт. Но друг да опита модела на ръководство- не може. А за услужливите и принципни либерални и свободни интелектуалци всичко е казано. Има ги, но маскираните им ментета чакат да бъдат употребени от властта и да си осребрят принципите. По важна е истината, а не формалната и законова рамка. Дано Асандж издържи и на приятелският огън.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело  Човека си > праска > Флашките

  .... балъци-коментатори > в изобилие.


  Не е за подценяване
  флашковата 2011 за Дневник
  .... издаяниха 1 година "на Флашки".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на genghis
  genghis
  Рейтинг: 470 Весело

  Медийна мъгла... Някои издания са зависими, а другите също...

 13. 13 Профил на Stefan Stefanov
  Stefan Stefanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всяка събота статия на тема Асандж. Не ви е скучно поне ми разообразявате скучните съботи.. Мен ми е интересно след като мвр четат e-mail-.лите ни... Дали следят и форумите редовно!? И дали скайпо се следи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Както става болезнено видно от коментарите - публиката няма грам доверие на "официалната" линия - още по-малко на някакви цитирани американски коментатори, които са кардинално компрометирани...за средностатистическия човек (независимо в коя държава) американските войни от последните години са дълбоко неморални и отвратителни и тяхното раобличаване бе само въпрос на време.
  Бла-бла - Асандж изнасилва невинни жени в Швеция и след това автократично командори - бла-бла - това сме го слушали много пъти - не му вярваме - и не искаме да го четем за н-ти път ...
  Може ли сега Дневник да изнамери и противоположната гледна тока - ако я има стегнато изразена от някой по-независим и задълбочен източник ...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Аз не виждам разлика между ордите американски ченгета, които са ги юрнали да пишат пасквили срещу Асандж и тези, които по времето на БКП пишеха доноси срещу колегите си. Същите хора само че от другата страна на Атлантика и също толкова промити, колкото и при комунизма.

  In debt we trust
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4076 Весело

  "Поведението на Асандж не само компрометира същността на неговата рожба – сайта "Уикилийкс", но му нанася и директни вреди, смята американският изследовател на влиянието на интернет върху политиката, управлението и пропагандата Миках Сифри. Той коментира пред Си Ен Ен трансформацията на "Уикилийкс" през годините и пагубните последствия от сексуалния скандал около неговия основател."

  Хахаха.... егати смешната статия, четох я до момента в който разбрах кой е нейния автор! До къде ли ще стигнат мръсните янки в опитите си да очернят образа на Асандж!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "woland":

  Защо смяташ така, Асандж не е човек, няма суета, не може да бъде нарцистичен, не може да се главозамая от успеха.

 19. 19 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тенденциозна статия.Каквото и да увъртат целта е една. Да изпържат Асандж на електрическия стол в най-демократичната страна за назидание на всички които смеят да се противопоставят на Новия Световен Ред.

  Too much цензура Баце.
 20. 20 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":
  че той сам се очерни миналата година с пускането на нецензурирана информация.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 21. 21 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 714 Весело

  Нео-либералистите се омазаха.
  Всякаква платена сган плюе по Асандж.
  Секс,проблеми,бла бла бла ,има ли доказателства?
  Демократичната урина е промила мозъците им,повече от необходимото.
  Защо не си огледат задният и миризлив двор?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#17] от "Иво":
  Името на "американския изследовател" написал това пасквилче, недвусмислено подсказва етническата и религиозната му принадлежност, а за да не остане и грам съмнение, представителите на кой етнос плащат за подобни примитивни медийни гнусотийки, нещата се случват точно по CNN, тяхната си любима медия...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4076 Весело

  До коментар [#23] от "appen 13":

  Прав сте.... беше забавно да видя в каква сфера работи въпросният изследовател: "американският изследовател на влиянието на интернет върху политиката, управлението и пропагандата Миках Сифри." Тоя сигурно е причислен към американското министерство на пропагандата и информацията, в нацистка Германия са имали такова министерство, няма да се учудя, ако и американците имат подобно звено за пропаганда!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4076 Любопитно

  [quote#20:"victor troska"]че той сам се очерни миналата година с пускането на нецензурирана информация. [/quote]

  Гледайте това видео... мисля, че много неща ще ви се изяснят....!

  http://www.youtube.com/watch?v=8586RIuXL6s

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Асандж направи за смях Щатите, Англия и Швеция, което естествено няма как да му простят последните, и като видяха 4е не става с мускули и нахлуване в посолства, пуснаха пропагандната машина...Жалка история, жалка...

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Явно много дълбоко им е бръкнал в раната Асандж. Не смятам, че е праведен, вероятно наистина е авторитарен тип, но имам дълбоки съмнения за тази секс афера. Мисля, че е специалитет на американците, за когото не им изнася, да бъде посято впечатлението за нещо мръсно, пък после иди доказвай, че нямаш сестра.

 28. 28 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 983 Весело
 29. 29 Профил на Амиго
  Амиго
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От цялата работа около Асандж стана ясно това, че Швеция и Англия са НЕ на сто, а на хиляда процента ибрикчии на чичо Шмуел... Не знам за вас, уважаеми съфорумци, но аз вече като чуя за "евро-атлантически ценности" и получавам стомашни болки. И по инерция проверявам дали портфейла ми си е на мястото. Човешки права ли, демокрация ли, свобода на словото ли? Само като се сетя, че с тия мантри обезкостиха татковината и я запокитиха в Третия свят и ми идва да се издрайфам...

  (W. Churchill) : "Абе няма да ми става тая България средиземноморска държава, я"
 30. 30 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#25] от "Иво":
  Между другото е много забавен евтиния медиен трик, с който неолибералните юдейски боклучета се опитват да изместят фокуса на интереса от крайно опасния и крайно неприятния ЛИЧНО за тях "Уикилийкс", към проблемите и личността на Асандж, който за техен ужас, отново им показа среден пръст и отказа да играе по техните правила...е това ТЕ не могат и няма да му простят....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 31. 31 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Просто много кръв се качи в главата му и тя стана прекалено голяма ... Милион примери за това в историята ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 32. 32 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#30:"appen 13"] който неолибералните юдейски[/quote]

  Не пиши неща от които не разбираш , Неолиберал евреи-юдеин е оксиморон, не че няма и такива, но те са единици както евреите миньори, обаче за твоите хора комунист-социалист -левичар спокойно можем да ги определим като евреи, а и 99.9 процента от евреите, където и да са по света са по убеждения са комунисти-социалисти-левичари.

 33. 33 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  Американски спец по пропагандата : " Асандж е диктатор !!!"
  Това защо ми се струва много познато, все едно съм го чувал и преди някъде ... ?!?

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 34. 34 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#32] от "normandy":
  Благодаря ти пич, за поредната галфонска графомания, наистина ВИНАГИ ме забавлява агресивната ти неграмотност и явно непреодолимото желание, да изтъкнеш неофитската си любов към страната на която отскоро си станал поданик...За пореден път печелиш дневната "златна калинка за форумна агресивна глупост", честито и продължавай все така да ни разсмиваш, ще ти се радваме.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 35. 35 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Асанж, преди да откаже да замине за Швеция, два пъти официално пита шведската прокуратура и власти могат ли да дадат гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ по други обвинения. И никога не получава положителен отговор. Същевременно самите обвинения са съшити с бели конци. Появяват се 3 години след случилото се, точно в разгара на скандалите за изтичане на информация около войните в Афганистан и Ирак и ваденето на мръсното американско бельо. Първият прокурор по случая не намира достатъчно основания да се предявят обвинения, и тогава се появява втори прокурор, който подновява случая. Асанж настоява пред шведската прокуратура той да бъде разпитан в Англия, но те отказват. Ами съвсем логично е да откаже да отиде в Швеция. Сега се появява и някакъв Даниъл Домшайт-Берг и пуска пасквил ала "от кухнята на Уикиликс" , за да спечели малко парици. Целта е да се оплюе колко лош бил Асанж.

 36. 36 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ето още една новина за Асандж от днес (потърсих я в Дневник, но не я открих): http://dnes.dir.bg/news/frantzia-julian-asanj-11856970?nt=10
  "Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, укриващ се в посолството на Еквадор в Лондон, направи изявление по телефона на митинг на ФРЕНСКАТА КРАЙНА ЛЕВИЦА във Франция, предадоха Франс прес и БТА."

  Два цитата от днешната статия в е-vestnik: http://e-vestnik.bg/15453/dzhulian-asanzh-kato-zhertva-na-radikalniya-feminizam
  "Трагедията на Асанж е в това, че не може да каже открито и честно каква е причината за нещастията му. Ако изрече и дума против феминизма и политическата коректност - от него моментално ще се отвърнат поддръжниците му. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА ТОЙ Е ПРИНУДЕН ДА ЛЪЖЕ, ДА ИЗВЪРТА, ДА ЗАБЪРКВА АМЕРИКА, КОЯТО СТОЯЛА ЗАД НЕГОВОТО ПРЕСЛЕДВАНЕ."

  "Асандж се прослави доста случайно. Неговата заслуга е само в намирането на подходящо име за сайта “Уикилийкс”. За всичко останало трябва да бъде благодарен до живот на сержанта от американската армия Брадли Манинг, който имаше достъп до секретната кореспонденция, и предаваше известните му тайни за сайта. Нищо чудно, че във възванието си от прозореца на посолството на Еквадор Асанж поиска Обама да помилва Манинг.

  Сержантът е истинският герой и организатор на скандала около “Уикилийкс”, нещо като днешен Ким Филби или Юлиус Розенберг. Подобно на своите предшественици, Манинг е движен от омраза към политиката на САЩ и желание да направи поне нещо в името на световната революция и свалянето на капитализма.

  Но като човек сержантът е доста обикновен, посредствен и дори грозноват външно - в контраст с колоритния и фотогеничен Асанж. Затова си остана на заден план, и, най-вероятно, ще бъде осъден, ако не доживот, то за много дълго време, а световната общност няма да рони сълзи за него. Всички лаври ги обра Асанж.

  Но той, както се казва, се подхлъзна на динена кора, докато триумфално маршируваше към успеха. Вместо да обикаля на промоционални турнета по целия свят и да получава алтернативни на Нобеловата награди, му се наложи да опознае британския затвор, а после да се укрие в посолството на третостепенна страна. И бе принуден да работи не за Скай нюз или Си Ен Ен, или поне за Ал Джазира, а само за Русия днес. А за всичко това са виновни шведските закони."

  Както се разбира от тези цитати, САЩ не се интересува от Асандж, а истинският герой в случая - сержантът Манинг, не го грози нито смъртна опасност, нито доживотен затвор.

  ===
  Чета коментарите тук и не проумявам тези нападки срещу статията на Дневник. Дневник като сериозен вестник е длъжен да представя всички гледни точки. Какво в тази статия е лъжа, има ли измислици в нея?! Не, няма. И точно защото показва едно не толкова приятно лице на Асандж, толкова се разгневихте и започнахте с евтините номера, че уж статията била платена, поръчкова и т.н.! Защо държите да изкарате Асандж толкова идеален? Случаят, както често се случва в живота, не е нито черен, нито бял, за да отиваме в коментарите си в едната или другата крайност.

 37. 37 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#33] от "Овчар":
  Всъщност ако има някакъв безпогрешен тест за демократичност, интелигентност, широта на възгледите и съпротивителни сили срещу медийните манипулации, то това е ОТНОШЕНИЕТО към "Уикилийкс" и към Асандж, независимо от политически, етнически, социални, религиозни и културни пристрастия....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Ех Асандж.... а можеше да бъдеш Знаме.Мислиш, че ми е лесно Бъздържанието,но си заслужава заради Каузата и Борбата..а съм ..... по-млада от тебе.

 39. 39 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#36] от "Marriela":

  Абе, че не е светец, не е ! Може и да е пошлпвал разни моми, няма от къде аз да знам, НО за да истерясат така "демократичните" американци яко им е бръкнал в кацата с медеца, а това е рядко се случва, да не кажа никога !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":

  Ти си най обикновен пустословец -

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "Captain Shakespeare":

  Че и антилогичен е даже

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 42. 42 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#36] от "Marriela":
  Ха-ха-ха...винаги е доста забавен елементарния слугински конформизъм, той е в основата на медийната манипулация, като това мат'рялче тук. Цялата статийка е ОТКРОВЕНА МАНИПУЛАЦИЯ при това ОТКРОВЕНО ПОРЪЧКОВА с единствена цел не толкова да се дискредитира самия Асандж, колкото да се дискредитират публикациите в "Уикилийкс"...Все пак в твоята лакейска "ода на конформизма" има и едно чудесно попадение, когато се изброяват най-манипулативните и най-слугинските поръчкови медии Скай нюз , Си Ен Ен и феодалната ислямистка Ал Джазира, добро попадение и точно на място, благодарности....ха-ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 43. 43 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#39:"Овчар"]НО за да истерясат така "демократичните" американци яко им е бръкнал в кацата с медеца[/quote]

  Имайки предвид цитатите от по-горния ми пост, особено тези изречения, които са с главни букви, то това "истерясване" от страна на американците ли е или от страна на шведите?? Още повече, че към момента американците не показват никакъв интерес към Асандж - нито отправят обвинения към него, нито има искане за издирването му и екстрадирането му от тяхна страна.


  [quote#39:"Овчар"]Абе, че не е светец, не е ! Може и да е пошлпвал разни моми, няма от къде аз да знам[/quote]

  А обвиненията на неговите най-близки сътрудници до неотдавна в автократизъм и съсипване на Уикилийкс заради това? Те не звучат ли убедително?!

 44. 44 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#42] от "appen 13":

  Е, неговото /и твоето/ място е в Информбюро, макар че малко хора знаят що е то.Ама си има руско Уики с много добре развита тема.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 45. 45 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#43] от "Marriela":

  Той да им падне само ....

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 46. 46 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#42:"appen 13"]До коментар [#36] от "Marriela":
  Ха-ха-ха...винаги е доста забавен елементарния слугински конформизъм, той е в основата на медийната манипулация, като това мат'рялче тук. Цялата статийка е ОТКРОВЕНА МАНИПУЛАЦИЯ при това ОТКРОВЕНО ПОРЪЧКОВА с единствена цел не толкова да се дискредитира самия Асандж, колкото да се дискредитират публикациите в "Уикилийкс"[/quote]

  Вие прочетохте ли ми въобще коментара?
  По вашата логика за Асандж медиите трябва да пишат само хвалебствени слова. Само някой да посмее да представи и различна гледна точка - тогава вече го обвиняваме в поръчковост, лакейство и т.н. Е, това не е сериозна журналистика, appen 13!
  Браво от мен, в. Дневник, че показахте и една по-различна гледна точка, а именно мненията на неговите най-близки сътрудници до скоро!

 47. 47 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Продължават да изплуват макар и оскъдни данни за спонтанно усетилите се, че били изнасилени шведки. Едната от обвиняващите Ассанж в сексуално престъпление е Анна Ардин – шведка от кубински произход, чиито работен стаж включва някои интересни моменти.
  Оказва се, че Ардин е работила в различни периоди:
  - в посолството на Швеция в Аржентина,
  - за асоциация “Damas de Blanco”
  - и в списанието “Misceláneas Cubanas”, където е публикува материали с анти-Кубинска насоченост.
  Характерът на запознанството между Ассанж и Ардин, както и последвалото развитие на връзката им има класическите елементи на т.нар. “меден капан”, широко използван в шпионската практика.
  Дали Ардин е успяла да вербува Ассанж, дали е успяла да се сдобие с толкова желаната информация, която да послужи за отстраняване на опасността от дешифриране и публикуване на следващия блок от компрометираща външната политика на САЩ информация ?
  Вероятно не. Вероятно това е причината за избора на вариант “b” от американските служби – компрометиране, чрез обвинението в изнасилване.
  Ако все пак Ардин е успяла да вербува или поне да “затисне” с компрометираща информация Ассанж и всичко, свързано с пребиваването му в еквадорското посолство е двойна игра, ще си проличи твърде скоро по съдбата на Рафаел Кореа и евентуалните събития в Еквадор.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 48. 48 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#45] от "Овчар":
  В концлагера Гунтанамо, много, ама много отдава са му приготвили единична килия, просто няма как да го съдят на американска територия, ще стане голямо публично мазало, а точно сега преди скъпо платеното пародийно медийно шоу "американски президентски избори" не е много за препоръчване....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 49. 49 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело


  [quote#46:"Marriela"]Вие прочетохте ли ми въобще коментара? [/quote]

  Много са ти дълги, аз лично се измъчих !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 50. 50 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#46] от "Marriela":
  Ха-ха-ха-ха-ха....явно имаме доста различни критерии за "журналистика" и за "платено медийно проституиране", съвсем нормално е, въпрос на морални и етически установки, интелектуален потенциал и нонконформизъм или конформизъм....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 51. 51 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#47] от "PlamenVarna":

  Ххахаха..., е за това всички холивудски произведения, напоследък ми се струват скучни и повърхностни !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 52. 52 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Бил им бръкнал в интересите на американците Уикилийкс?! А ако питаш точно в какво ги е разобличил 90% не знаят. Нещо там за войните.

  Коя страна по света би толерирала разгласяване на секретна информация? Русия ли? Китай ли? Ми дайте да забраним засекретяването на каквото и да е било. Явно това по принцип е лошо.

  И какво разкри Уикилийкс? Че един иракски журналист без обозначения, че е журналист в компания на въоръжени с РПГ-та иракски бунтовници, снима иззад ъгъла насочвайки голям обектив към американски войници. И после били стреляли по него. И за по-голям ефект от Уикилйкс старателно орязват материала за да не се вижда предизвикателното поведение на журналиста явно търсещ някаква реакция. Защото от хеликоптера точно на човек насочващ РПГ изглеждаше.

  Толкова са евтинджос всички тия ПР трикове та не знам как има хора да им се връзват. Най-лесно се плюе по САЩ защото не се рискува нищо. А после като бонус може да получиш и билет за концерт на Джордж Майкъл или Мадона - пак големи борци срещу САЩ като Асанж.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 53. 53 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#39:"Овчар"], НО за да истерясат така "демократичните" американци яко им е бръкнал в кацата с медеца,[/quote]
  Къде го това с истерясването на Американците?Къде изобщо видя интерес на Американците към Асандж?Тъпака го е страх,че американците можело да искат неговата екстрадиция!Ами то може да го е страх,че ще го блъсне кола,да спрем да си караме колите,а?

 54. 54 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "appen 13":

  Вчера Дневник публикува Отвореното писмо на Майкъл Мур и Оливър Стоун в защита на Асандж, днес пък публикува статия, която не е в защита на Асандж. Т.е. две различни гледни точки! След като вестникът е публикувал мнението на Мур и Стоун, логично е да публикува и мнението на най-близките доскоро съратници на Асандж!

  [quote#49:"Овчар"]Много са ти дълги, аз лично се измъчих ! [/quote]
  Lol, ами има в тях цитати, затова са дълги. Когато коментирам нещо, не искам да бъда голословна...

 55. 55 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] от "Митко":

  Всеки си има мнение ! Лошо ли е ?

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 56. 56 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#54] от "Marriela":

  Аз не съм от много четящите
  А иначе, и многословните могат да бъда голословни !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 57. 57 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#56:"Овчар"]Аз не съм от много четящите
  А иначе, и многословните могат да бъда голословни ! [/quote]

 58. 58 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#30:"appen 13"]неолибералните юдейски боклучета[/quote]
  Аха, значи евреите са виновни за всичко. Върти го сучи го с вашите дълбокомислия по-далече от агитката на Локо Пловдив не можете да стигнете. Не случайно само мутри и чалгари споносорират футбола в БГ.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 59. 59 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#55:"Овчар"]Всеки си има мнение ! [/quote]
  А някои по 100

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 60. 60 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#48] от "appen 13":

  От гунтанамо ли ти дадоха тази информация,или ти като всеки редови комунист,си разчел пъклените планове на мръсните империалисти още преди да са се случили!
  Определено си едно от най-плоските парчета тук във форума!

 61. 61 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  Че и повече ...

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 62. 62 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#52] от "Митко":


  "Коя страна по света би толерирала разгласяване на секретна информация? Русия ли? Китай ли? Ми дайте да забраним засекретяването на каквото и да е било. Явно това по принцип е лошо."

  Нали уцж септиката беше деморкация за разлика от Русия и Китай? Що за глупост е "да търпи да и разгласяват тайните"???

  Това държава ли е или някакво тайно общество от кръвожадни престъпници, които си пазят тайните от населението и света? Що за демокрация е това? Та това си е организирана престъпност откъдето и да го погледнеш. Все едно да кажеш, че разгласяването на тайните на братя Галеви оправдано водят до преследване от съответните органи - мутри, милиции и прочие.

  In debt we trust
 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#38] от "xalikarans":
  Хайде сега .."Въздържанието"
  Учудва ме обаче защо се цитират някакви "семейни
  свади" на Бригита Йонсдотир( премиер министър на Исландия, а не парламентаристка в момента) ,
  а не по скорошното и актуално заявление :
  "Evidence of a US judicial vendetta against WikiLeaks activists mountsIceland's government warns me not to visit the US,
  which tried to hack my Twitter account: Julian Assange has legitimate fears"
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/03/evidence-us-judicial-vendetta-wikileaks-activists-mounts
  "Icelandic MP Birgitta Jónsdóttir says her lawyers have seen documents confirming that a grand jury investigation into WikiLeaks' whistleblowing is underway in the US. "

 64. 64 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#54] от "Marriela":
  Ха-ха-ха...продължаваш с несръчното си комедийно изпълнение...но вече е досадно и скучно..няма "две" гледни точки, има ЕДНА ЕДИНСТВЕНА, при това поднесена в класическия си манипулативен вариант, но така е при "продажбата на съдържание", нещо което е станало запазена марка за българските медии и което безпристрастните европейски и световни медийни анализатори ВИНАГИ отбелязват като типичен пример за продажност на местните медии...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 65. 65 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#54:"Marriela"]Вчера Дневник публикува Отвореното писмо на Майкъл Мур и Оливър Стоун в защита на Асандж,[/quote]
  Ха, това си е като автогол.

  Майкъл Мур направи маса пари с антиамериканската си реторика.

  Не се сещам за негов еквивалент в Русия. Затова Асанж е придобил правилна идеологическа ориентация.

  Между другото Майкъл Мур не беше ли марксист??? (Евфемизъм за комунист) Тука едни много мразеха юдейчетата. Егати тюрлюгювеча стана в подкрепа на Асанж

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 66. 66 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#60:"peshistia"]От гунтанамо ли ти дадоха тази информация,или ти като всеки редови комунист,си разчел пъклените планове на мръсните империалисти още преди да са се случили! [/quote]


  Охо ти им се радваш, че са империалисти? Като видиш наркоман на улицата става ли ти драго? Или май не знаеш какво означава да си империалист като останалите седераси, които се навеждат на големите, както навремето правехте със Съветския Съюз(стой с големия за да те пази)?

  In debt we trust
 67. 67 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#65] от "Митко":

  А иначе, и многословните могат да бъда голословни !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 68. 68 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":

  Нещо по същество да кажеш, аз ти дадох факти, че на запад не всички комунисти-социалисти-левичари са евреи, но всички евреи са комунисти. Предполагам, че бъркаш либерал с неолиберал, но това е твой проблем между тях няма нищо общо. При вас съществува парадокс, мразиш евреите, защото били привърженици на Laissez-faire капитализма, а те самите евреи или поне критична маса от тях го мразят не по малко от теб, но за разлика от теб те активно работят против него, а на това му викат еврейски парадокс, защото няма етнос, който да е по облагодетелстван от капитализма, но и са най-големи противници. Кой мислиш ви научи вас комунистите да сте толкова щедри с чуждите пари, които са общи за вас и толкова чувствителни към вашите собствени пари, това си е стара еврейска традиция, която вие комунистите неевреи приличате на същински Мошета.
  Защо се получават тези парадокси при вас и евреите е дълга и обширна тема.

 69. 69 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#65] от "Митко":
  Цък, не позна...Майкъл Мур НЕ Е МАРКСИСТ, той е горещ фен на АМЕРИКАНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, която настоява ДА СЕ СПАЗВА...Нали се сещаш, ако можеш да правиш това интелектуално усилие, ИМА някаква "незначителна" разлика...ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#46] от "Marriela":
  "а именно мненията на неговите най-близки сътрудници до скоро! "
  Мнения , ама доста тенденциозно подбрани.
  Прочети на горния линк някои ...интересни
  нещица, споделени от бунтовната исландска
  премиер министърка Йонсдотир.

 71. 71 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#68] от "normandy":
  Пак ме разсмя...на базата на някой спорадични наблюдения и спорна фактология, успя да направиш цяла купчина дълбоко неверни изводи и констатации, не само персонално за мене, което много ме разсмива и забавлява, а за много по-кардинални нещо, но както се казва, въпрос на ракурс, ти така виждаш нещата, други ги виждат и обясняват по-доста по-различен начин....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 72. 72 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#62:"Dollar Akbar"]Това държава ли е или някакво тайно общество от кръвожадни престъпници, които си пазят тайните от населението и света? Що за демокрация е това? [/quote]
  Ако другите нямат тайни и са безкрайно добронамерени към САЩ би било логично и те да нямат тайни и да са безкрайно открити.

  Обаче другите си пазят много по-ревностно тайните и явно има защо.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 73. 73 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#70] от "тулса":

  Прочетох ги, но не мисля, че има тенденциозност. Тези два ваши цитата на казаното от Йонсдотир не противоречат на мнението й за Асандж и неговия автократизъм.

  А иначе, от втория цитат, че тя била казала, че нейните адвокати били видели някакви документи, потвърждаващи, че се води разследване по отношение на дейността на Уикилийкс, това какво променя, къде е тенденциозността? Йонсдотир е била част от този сайт! Логично е да се води такова разследване във връзка с изтичането на информация към този сайт, по този повод има и арестуван - сержантът, доставял информацията на сайта, в първия ми коментар тук единият от цитатите ми е посветен точно на него. Т.е. цитатите за разследването са едно, а цитатите за автократизма на Асандж са друго!

 74. 74 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#66:"Dollar Akbar"]Охо ти им се радваш, че са империалисти? Като видиш наркоман на улицата става ли ти драго? [/quote]
  Империалисти ги наричате вие комунетата,заимствах израза за да иронизирам.Виж как подробно ти обяснявам,като на комуне дебилче!
  А това с наркоманите от къде го взе?Или сега трябва да започна да оборвам фикциите на болното ти комунистическо съзнание?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Статията е поредната глупост в разпространения журналистическия стил: много текст, малко смисъл.

  Дори не бих казал, че е поръчкова - толкова е глуповато написана и скучна. Явно авторът-експерт е имал просто силно желание да му напишат името някъде в пресата и е измъдрил тази боза....

  Боян Р.
 77. 77 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Асанчо, колко ти платиха ФСБ и ГРУ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 78. 78 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Йонсдотир не бих я върнал на две ракии :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 79. 79 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#75] от "Славена":

  Съгласен съм. За "Пуситата", имиджа на Путин, Каспаров и т.н. се пускат в "Дневник" сълзливи дописки едва ли не през час, а за Асандж се споменава, само когато световната преса гърми и няма как да не публикуваш два сухи реда от кумова срама. И разбира се подобни буламачи като този отгоре.....

  Боян Р.
 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#73] от "Marriela":
  "Логично е да се води такова разследване във връзка с изтичането на информация към този сайт"

  Разбира се, че е "логично".
  Има тука организирана международна шпионска мрежа,
  в която е замесена и исландската премиерка.

 81. 81 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#69:"appen 13"]Цък, не позна...Майкъл Мур НЕ Е МАРКСИСТ[/quote]

  Да, той не е марксист, а човек, който може да изрече "Вие бяхте в това, което уж е социализъм. То е същото като уж християнството на Джери Фалуъл".

  Да, той не е марксист, а човек, който дава за пример държавата Куба, изповядваща същия този социализъм, който той критикува по-горе, и който някои го наричаха марксизъм-ленинизъм.

  Да, той не е марксист, а човек, който пуска постояно ласкави думи за Карл Маркс в сайта си, като много прозорлив човек (It was Karl Marx who first observed that high finance is “the Vatican of capitalism.” ) . И който не знам някога да е отрекъл, че не е марксист при положение, че в интернет излизат доста материали за "marx michael moore"

  Когато една птица лети като гъска, изглежда като гъска и издава звуци като гъска очевидно е ГЪСКА.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 82. 82 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#75:"Славена"]Ти сериозно ли не виждаш двойния стандарт на "Икономедия" при отразяване на скандалите около Асанж и Pussy Riot?! [/quote]

  Не разбирам. Къде съм коментирала и сравнявала двата случая?!
  Възможно е да има двоен стандарт, нито отричам, нито потвърждавам, не правя сравнение!

  [quote#75:"Славена"]докато Асанж е представян в този сайт все в негавна светлина. [/quote]
  Искам този случай, както и всички останали, да се представят обективно, от всичките им страни. И не, не съм съгласна, че Асандж в този сайт е представян все в негативна светлина. Ако на вас така ви се вижда - добре, очевидно четем статиите по различен начин и ги възприемаме по различен начин.

 83. 83 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#80] от "тулса":

  Според вас, не трябва да е логично воденето на разследване за изтичане на информация и публикуването на секретни грамита в сайта Уикилийкс?!

  Целият ми цитат е:
  "Логично е да се води такова разследване във връзка с изтичането на информация към този сайт, по този повод има и арестуван - сержантът, доставял информацията на сайта, в първия ми коментар тук единият от цитатите ми е посветен точно на него."

  Спирам с коментарите си! Не виждам смисъл да продължавам!

 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#83] от "Marriela":
  То и аз май няма да коментирам повече
  в тази насока.По "технически причини"

 85. 85 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#83] от "Marriela":

  Бис, аплодирам това трудно, но логично решение от твоя страна, знам от собствен опит колко мъчително и неблагодарно нещо е да убеждаваш по-интелигентни хора, че бялото е черно и да не вярват на очите, ушите и прозорливостта си, а на моите несвързани монолози...За следващата ти пледоария в полза на платеното медийно манипулиране / по-вярно ще е друго нецензурно определение/ , по-добре си подготви урока, не че някой ще ти повярва и ще те взема насериозно, но поне ще е по-забавно....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 86. 86 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#85] от "appen 13":

  P.S. А заради такива като вас въобще ще спра да коментирам в този форум. Гадно е да коментираш едно, а да ти вменяват, че пишеш нещо съвсем друго!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#81] от "Митко":
  А някой се опитват да ни убеждават, че "ловът на вещици", епохата маккартизма и Комисията за разследване антиамериканската дейност са минало, или са наивници, или нахално и съзнателно ни заблуждават....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 90. 90 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И к'во ся- Асандж, го изкараха шибаните меди, един ненормален, а от там и неморален екземпляр?!??? Те така направиха и с Бил Клинтън и със Строс Кан и мамка му работи!?! Егати света!? Егати медиите!? Егати хората, които вярват на такива медийни плъхове!?!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#82:"Marriela"]И не, не съм съгласна, че Асандж в този сайт е представян все в негативна светлина.[/quote]
  Само едно допълнение към този мой коментар, което пропуснах, и наистина спирам.

  Ето всичко за Асандж, публикувано в Капитал:
  http://www.capital.bg/search.php?stext=Асанд

  и публикувано в Дневник:
  http://www.dnevnik.bg/search.php?stext=Асанд

 93. 93 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#92] от "Marriela":
  P.S. Ха-ха-ха-ха-ха.......

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 94. 94 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Прогресивното човечество защитава Асандж, макар да не е много ясно дали някой го преследва. До скоро се моташе на свобода,сега се скрил, от какво, не знам.
  Нека го защитават, няма нищо лошо. малко им останаха тези, които да защитават - Асад, дебелия младеж в Сев.Корея, полуживия старец в Куба и болния във Венецуела. Е и Асандж. А, забравих Путя, него го защитават от жестоките три девойки, позволили си да пеят нещо си в църква, което било против Путя.Жалко, че скоро и Асад ще си замине, пък и другите са на път, включително Путя.

 95. 95 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако Асанж не беше твърдоглав нищо нямаше да направи - на това му се казва да имаш куража да водиш отпред при всички ситуации. Сигурно е можело по-добре, но това е първи път. Хайде да видим авторът на статията или набедените безценни сътрудници ще могат ли да направят втори Уикилиикс -- не могат, иначе да са го направили. Капитализират участието си със статии и книги и си подвиват опашките - сега не стават, ясно е, че и тогава не са ставали. Прав е бил Асанж.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 96. 96 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#86:"Marriela"]Гадно е да коментираш едно, а да ти вменяват, че пишеш нещо съвсем друго! [/quote]

  И в живота често е така - вменяват ти думи, които не си казал, потренирай във форума, ще те подготви за живота. Например Бате Гойко не спира да приказва, обратно на Царот, който си мълчеше и му вмениха, че щял да оправи всичко за 800 дни и после, естествено, го дискредитираха. Аз такива думи не съм чувал, не че старчето ми липсва де. Всичко е комуникация. Сега разбираш ли защо Гойко не млъква? Затова вместо да се отказваш от форума, напротив -тренирай, пиши повече.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 97. 97 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Някой да е чувал за екстремистка организация с друго,освен авторитарно управление.Такива организации съществуват,за да обслужват егото на лидера.И как някой си представя подобна платформа като технологична ,като всеки може да разпострани в мрежата всичко и да избегне почти всяка национална юрисдикция.На никой не му трябва специална платформа.И трябва да е ясно,че дейности като тази на Асанж могат да засегнат само демократични страни,в авторитарна държава никой няма да посмее да предостави каквото и да е на такъв.

 98. 98 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#97:"slonsco"]И трябва да е ясно,че дейности като тази на Асанж могат да засегнат само демократични страни,в авторитарна държава никой няма да посмее да предостави каквото и да е на такъв. [/quote]

  Явно и в демократичните вече никой няма да посмее с риск да бъде наврян в миша дупка. И къде е разликата с недемократичните тогава?

  Аз не съм против държавната тайна, даже напротив. Но когато тя излезе наяве по закон след 100 години или по случайност след само 5, не искам да научавам, че Бин Ладен е трениран от ЦРУ, което и лапетата вече знаят и то не от Уикилийкс. Трябва да има принципи, може да има трудни държавни решения, но не трябва да има долни и низки.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#98:"bibian"]И къде е разликата с недемократичните тогава?[/quote]


  Разликата е, че дори децата на комунистите знаят къде да емигрират. Така че очевидно е доста осезаема.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK