Ник Клег: Богатите британци трябва да поемат повече тежест в борбата кризата

Ник Клег

© Reuters

Ник КлегБританският вицепремиер и лидер на либералдемократите Ник Клег настоя в сряда за налагането на извънреден данък за най-богатите британци, докато страната е изправена пред "икономическа война", предаде "Ройтерс".


Той отбеляза, че британците с "много голямо лично богатство" трябва да допринесат повече за националните усилия, докато страната е изправена пред по-дълга от очакваното рецесия.


"Ако ще искаме от хората повече жертви за по-дълъг период от време, по-дълъг период на затягане на коланите като страна, тогава трябва да се уверим, че хората виждат, че това се прави по колкото е възможно по-справедлив начин", посочи той в интервю за "Гардиън".
Клег отбеляза, че в момента се опитва да убеди коалиционните си партньори от Консервативната партия в необходимостта да се гарантира, че богатите понасят по-голямата тежест от икономическите жертви.


"Ако искаме да останем сплотени и проспериращи като общество, хората с голямо лично богатство трябва да дадат малко допълнителен принос", допълни вицепремиерът.


Той намекна, че евентуален данък за богатите ще засегне активите, а не доходите, тъй като няма планове за увеличаване на новата максималната ставка на данъка върху доходите.


Планът за икономии на управляващата коалиция досега не успява да съживи британската икономика, която продължава да затъва в рецесия.


"Това, което хората преди може да са смятали, че ще бъде кратка икономическа битка, кратка остра рецесия, явно се превръща в по-дългосрочен процес на икономическо възстановяване и фискални ограничения", отбеляза Клег.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK