Асад привлича верни бойци от сектата на алауитите

Подкрепата на алауитите за Башар ал Асад засега е почти безрезервна

© Ройтерс

Подкрепата на алауитите за Башар ал Асад засега е почти безрезервнаНапоследък покрити със знаме ковчези напускат военната болница в Латакия всяка сутрин. В тях са телата на сирийски войници, които ще бъдат пренесени по виещите се скалисти пътища към хълмовете, къде са родните им села, пише Wall Street Journal.


Навсякъде по пътя погребалните процесии са посрещани от жени, които хвърлят ориз и розови цветове по тях. Мъжете приветстват ковчезите с изстрели във въздуха, а децата крещят: "Господ! Башар! Сирия!"


Това са алауитите в Сирия, една от най-любопитните и малко познати секти в Близкия изток. Те са едва 12% от над 22-милионното население на Сирия, но с напредването на гражданската война играят все по-важна роля в защита на режима на Асад.
"Сирийската армия се превръща в алауитска бойна група", смята експертът по Сирия Джошуа Ландис. "Сунитите се отцепват от нея все повече и повече и алауитите трябва да ги заместват."


С увеличаването на собствените им загинали обаче алауитите също започват да си задават въпроси. Мнозина от тях се страхуват, че убийствата, извършени от правителствената армия, ще хвърлят сянката на обвинението върху цялата им секта.


Независимо от бъдещето историята на алауитите, които също живеят в Ливан и Турция, е необичайна. Името им означава "последователите на Али", който е зет и братовчед на пророка Мохамед. Те са смятани за еретици от мюсюлманите сунити и имат свои търкания и със шиитите. Във всекидневния живот подавляващото мнозинство алауити обаче се държат светски. Много от тях пият и не ходят в джамиите. Жените не се забраждат, а постът по време на месеца Рамазан не се спазва. Религията им е пазена от група авторитетни шейхове, но те поддържат тайнствеността около нея.


Малките села в хълмовете около средиземноморското пристанище Латакия са предимно населени с алауити. От едно от тези изостанали селища се издига Хафез ал Асад, който става президент на Сирия през 1971 г. и управлява до смъртта си през 2000 г. Този период бележи огромното забогатяване на клана Асад, а алауитите доминират ключовите държавни институции.


Хафез ал Асад (на билборда) управлява Сирия от 1971 до 2000 г., след което властта е поета от сина му Башар ал Асад

© Reuters

Хафез ал Асад (на билборда) управлява Сирия от 1971 до 2000 г., след което властта е поета от сина му Башар ал Асад


Въпреки че подкрепата на алауитите за режима остава силна, увеличаващият се брой на ковчезите поражда прикрито недоволство. "За нас гробовете, за вас палатите", е популярна поговорка тези дни сред алауитите извън семейство Асад, но тя никога не може да се чуе на глас.


В село Кафр Дабил, където живеят около 2500 алауити, посрещат осем погребения от началото на въстанието в Сирия. Wall Street Journal става свидетел на деветото, което обаче е отбелязвано като празненство, защото според местните, загиналият 34-годишен сержант е умрял в защита на държавата си.


Кафр Дабил е типично алауитско село, където има една главна улица с магазини, а останалите постройки са направени от разнебитени бетонни блокчета. Макар и бедни, местните жители са по-добре, отколкото предците им, които са се препитавали предимно от селско стопанство. Повечето от тях се спускат от още по-закътаните хълмисти места след края на Османската империя, когато са били подложени на преследвания.


По време на колониалното управление на Франция в Сирия в началото на XX век алауитите са масово привличани в армията в опит на Париж да балансира срещу доминиращите сунити в страната. Плод на тази започната през 20-те години на миналия век традиция е и Хафез ал Асад.


С идването на власт на клана Асад в Кафр Дабил, както и повечето алауитски села започват да се виждат ползите. Прашният черен път скоро е постлан с настилка, а през 1980 г. е прокарано електричество. Пет години по-късно е построено водохранилище и местните фермери заменят производството на тютюн с по-печелившите лимонени плантации. В армията, силите за сигурност и бюрократичния апарат за първи път се отварят работни места за алауитите.


За алауитите оцеляването на Асад е разглеждано като бариера срещу гоненията от миналото

© Ройтерс

За алауитите оцеляването на Асад е разглеждано като бариера срещу гоненията от миналото


Днес кризата прави селяните по-патриотични, но и по-замислени. "Имаме рибата си. Имаме лимоните си. Имаме маслините си. Имаме всичко, от което имаме нужда", казва 49-годишният Самир Юсеф, който е председател на местния селски съвет. "Ставаме все по-силни."


Как ще реагират алауитите на разрастващата се сирийска криза е един от критичните фактори, който ще определи дали в държавата ще избухне гражданска война с пълна сила, или ще бъде намерен среден път между противниците и поддръжниците на Башар ал Асад.


Някои анализатори и местни активисти се чудят дали безрезервната подкрепа за Асад ще доведе до разпадане на алауитската общност, ако тронът в Дамаск бъде освободен. Засега обаче, както повтаря режимът, държавата е основна пречка на гоненията. Повечето хора вярват на това. "Искаме диалог. Но няма да се предадем", казва 41-годишният инженер Джабир Мохамед от Кафр Дабил. "Имаме права в тази държава."


В Латакия, на 20 километра надолу по хълма, полаганите усилия за това са видими. Всяка нощ по време на свещения месец Рамазан стотици тежко въоръжени алауити се събират пред джамиите, за да пречат на избухването на протести.


"Те са изплашени", казва местен алауитски активист и противник на властта. "Не знаят какво ще се случи."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Дневник, обърнете внимание на заглавието на статията!
  Потайнствената!?

 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Единственото решение е кантонизиране на Сирия или окончателно й разделяне.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на Marin Aganderov
  Marin Aganderov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сведски??? Оправете си грешките + това историята за асуитите ни я разказахте преди 1-2 месеца

  Fortuna favet fortibus
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#1] от "tonitod":

  Ами то си е така, пиндостанците, като подпалиха фитила на войната в Сирия, са имали предвид "либийския" модел, и просто са пропуснали детайлите и те ти почти две години война, жертви и АСАД не ще да си ходи......
  Така беше и във Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ангола, Никарагуа, Колумбия, Сомалия, така е в Ирак, Афганистан и Сирия днес..... много сме небрежни .....
  И изведнъж тези дето ни бият по мучуните се оказват "потайнствени", потайнствен беше и генерал Зиап.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 675 Весело

  "Във всекидневния живот подавляващото мнозинство алауити обаче се държат сведски. "

  Сведски?
  Може би автора е искал да каше ШВЕДСКИ?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 6. 6 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Как ще реагират алауитите на разрастващата се сирийска криза е един от критични фактори, който ще определи дали в държавата ще избухне гражданска война със пълна сила или ще бъде намерен среден път между противниците и поддръжниците на Башар ал Асад.
  ====================
  Няма да реагират никак. Просто сунитите ще изколят до крак шиитите-алауити и ще играят футбол с главите им. По стар сунитски обичай.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 7. 7 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#4] от "boby1945":
  Не бъди толкова гаден, споменаването на генерал Зиап в контекста "американска армия", кара всеки американски военен да получава нервни тикове и обриви от страхова невроза...ха-ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 8. 8 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#7] от "appen 13":

  А за френските генерали да не говорим....

 9. 9 Профил на lynx
  lynx
  Рейтинг: 416 Весело

  "подавляващото мнозинство" звучи като нефелен превод от руски...

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#7] от "appen 13":
  .....и има защо, роденият в 1911 година Генерал Во Нгуен Зиап ( Võ Nguyên Giáp) е още жив..... ако и на 100 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Мнозина от тях се страхуват, че убийствата, извършени от правителствената армия, ще хвърлят сянката на обвинението върху цялата им секта."

  А убийствата извършени от "активистите" не оставят следи? Терористите в Сирия са анонимни, но се знаят менторите им от Катар и Саудитска Арабия!!! Менторите не искат демокрация в Сирия, щото в самите тях липсва дори наченка на такава! Режимът след Асад ще е шериатска анархия!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 12. 12 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#2:"др. Иванов"]Единственото решение е кантонизиране на Сирия или окончателно й разделяне. [/quote]

  За съжаление, това става все повече единствения реален вариант за умиротворяване на страната. защото мисля, че вече е премината точката, след която единна държава Сирия е малко вероятно да съществува.

  Свалянето на Асад ще доведе до всеобща кървава баня. Сунитските ислямисти ще подгонят с ятаганите алауитския елит, който ще се концентрира в традиционното им убежище планината Асария в западната част на Сирия. Но за ислямистите ще е трудно да устовят контрол над цялата страна, защото 40% от населението са етнически и религиозни малцинства и вероятно като краен резултат Сирия ще се разпадне на 6 части:

  - алауитска на запад
  - кюрдска на север, като в Ирак
  - друзите на юг
  - бедуините на изток
  - две сунитски - около Дамаск и около Алепо

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дива селянка":
  [quote#6:"Дива селянка"]Просто сунитите ще изколят до крак шиитите-алауити и ще играят футбол с главите им. По стар сунитски обичай. [/quote]
  И ние в United States Central Command на това разчитахме, да претупаме работата, ама излезе карък, а и турците не дават иширет, а са владели Сирия 600 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Любопитно

  "С увеличаването на собствените им загинали обаче алауитите също започват да си задават въпроси. Мнозина от тях се страхуват, че убийствата, извършени от правителствената армия, ще хвърлят сянката на обвинението върху цялата им секта. "Те са изплашени," казва местен алауитски активист и противник на властта. "Не знаят какво ще се случи."

  Горко им на алауитите когато режима на Асад падне от власт! Нямам никакво съмнение, че срещу тях ще започнат репресии от страна на сунитското мнозинство! От както клана на Асад управлява Сирия те си живеят много добре, техни хора са поставени във всички важни административни звена, сирийската армия е изградена основно от тях... и затова те сега със зъби и нокти се борят в защита на Асад и неговия режим! Нормално е да се страхуват от отмъщение в бъдеще!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4627 Любопитно

  "Те са смятани за еретици от мюсюлманите сунити и имат свои търкания и със шиитите. Във всекидневния живот подавляващото мнозинство алауити обаче се държат светски. Много от тях пият и не ходят в джамиите. Жените не се забраждат, а постът по време на месеца Рамазан не се спазва."

  Не само сунитите, повече шиити също смятат алеуитите за НЕмюсюлмани.... горе пише защо е така!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 663 Любопитно

  5 юли 1972 г. започна връзката на Хафез Асад с КГБ в Москва чрез бъдещия първи министър на Сирия, Шайя Джамил тогава посланик на Сирия в Москва. БААС = КПСС. Шайя сменил $300 US по курс $1 за 5 рубли и 30 копейки. 5 ти отдел на ВГУ на КГБ.
  http://legacy.wilsoncenter.org/va2/docs/Volume%2078-%20About%20an%20Embassy.pdf

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Любопитно

  [quote#13:"boby1945"] ама излезе карък, а и турците не дават иширет, а са владели Сирия 600 години.... [/quote]
  Ами разлигавихте ги тези сунити. Вместо да ги върнете по камилите и да се подмиват с пясък ,и да пият камилска урина за вода вие военни базички им правите,с нефта ги окъпахте, фереджета от Ив сен Лоран им шиете,лицензи за западни прпоузводства им набутахте и те станаха като тлъстите домашни котараци дето мишки не ловят и на бьоф Строганов се мусят даже...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 19. 19 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#17:"Амиго"]С него са християните, [/quote]
  Нямаш идея какво уважение имат християните при него. За Нова година то са програми,то са заря и фойерверки, за Коледа то са църковни песнопения и филми за Христос по националната телевизия ,то е веселба... у нас ряпа да ядят тези празници. А и християнките по къси поли,тесни джински и деколтета си ходят и никой с пръст не смее да ги пипне или обиди.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 20. 20 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "КГБ Кой Граби България":
  От самолет се вижда колко е ощетен сирийския народ - за начало не дължи пари на хиените от МВФ .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 21. 21 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#5:"Daniboy"]"Във всекидневния живот подавляващото мнозинство алауити обаче се държат сведски. "

  Сведски?
  Може би автора е искал да каше ШВЕДСКИ?
  [/quote]
  Светски.........

 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 663 Любопитно

  До коментар [#20] от "zmii4e":
  Но дължи десетки милиарди US$ на РФ от военни доставки на оръжие и кеш.
  Пък кой ли ще му даде заем на тоя хлапак станал на 34 години президент . Само по външния си вид се вижда, че нещо не му е наред в главата.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#7:"appen 13"]Не бъди толкова гаден, споменаването на генерал Зиап в контекста "американска армия", кара всеки американски военен да получава нервни тикове и обриви от страхова невроза...ха-ха-ха-ха-ха.... [/quote]

  Този генерал май е още жив, даже

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 24. 24 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "КГБ Кой Граби България":
  Това една жена на женския пазар ли ти го каза , естествено такива като теб дума не смеят дума да обелят срещу хиените от МВФ , само повтарят като латерни - комунистите , комунистите .
  Най-опасната и анти човешка организация на планетата е МВФ.

  [quote#22:"КГБ Кой Граби България"]Пък кой ли ще му даде заем на тоя хлапак станал на 34 години президент . Само по външния си вид се вижда, че нещо не му е наред в главата.[/quote]
  Ха когато изгледаш ABC News – интервю с Башар ал-Асад тогава ги плещи тези локуми .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 25. 25 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "КГБ Кой Граби България":
  Ето ти и едно видео да разбереш как го е възприела журналистката от ABC News http://www.youtube.com/watch?v=aivN9bEYOIY , от сега ще ти кажа няма нищо общо с твоите бълнувания .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 26. 26 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Разстроено

  В момента лозунга на "бунтовниците" срещу Асад е "християните в Бейрут, алауитите в гроба".

  yosher
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 663 Любопитно

  ""Ние помолихме Русия за твърда валута на кредита, за да ни позволи преодоляване на настоящите проблеми, и те обещаха да разгледа това наше искане", каза Ал Julaylati по време на пресконференция. "Имаме нужда от някои допълнителни ресурси страна в такива ситуация, че обикновено питам за външни заеми.
  Джамил заяви, че Сирия може да получи заем в рамките на седмица."
  Сирия се смята, че се изгарят бързо през 17 млрд. долара валутни резерви, които е смятало правителството да има в началото на репресиите на Асад на народното въстание, което избухва през март 2011 г..
  Read more: http://www.3news.co.nz/Syria-asks-Russia-for-financial-aid/tabid/417/articleID/264039/Default.aspx#ixzz24wqowAIx

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 29. 29 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 663 Любопитно

  Сирия умолява Русия за помощ, за да помогне на режима
  Август 4 2012 г. 12:07 ч.
  От Zeina Karam и Владимир Isachenkov / The Associated Press
  Бейрут - Сирия пита своя мощен съюзник Русия в петък, тъй като висши служители, пратени в Москва за финансови заеми и доставки на петролни продукти - индикация, че международните санкции са изстискали режима на президента Башар Асад.
  http://www.post-gazette.com/stories/news/world/syria-pleads-with-russia-for-aid-to-help-the-regime-647496/?print=1

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 30. 30 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  "Вчера следобед, понеделник, 28 август, 2012 г., на среща в Брюксел на НАТО военни лидери в консултации с "телефонна връзка" със служители на военни сили в няколко бивши съветски републики, големите африкански държави, Израел, Саудитска Арабия и страните от Персийския залив стигна до общо решение за действие срещу Сирия."
  http://www.presstv.ir/detail/2012/08/29/258834/nato-secretly-authorizes-syrian-attack/
  Ако и Иран падне, то ще бъде само още една плочка от доминото.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  [quote#4:"boby1945"]Ами то си е така, пиндостанците, като подпалиха фитила на войната в Сирия, са имали предвид "либийския" модел[/quote]

  К'ви са тия глупости ?! К'ви фитили, к'во палене, к'ви пет лева ?! Тука да не е кръжок по художествено литературно творчество ?!
  В Сирия тече гражданска война - аз не знам начин и в историята няма такъв случай, една държава да е успяла да накара стотици хиляди и милиони граждани на друга държава да излязат да мрат. Все пак това са хора - едва ли са по-прости от теб та да си зарежат работата, живота и семействата, и да излязат да ги разстрелват и бомбардират за нечии чужди интереси.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#17] от "Амиго":

  Като те чете човек ще помисли, че Медведев е решавал сам, а Путин е бил безгласна буква, когато са решавали дали да слагат вето или не.

 33. 33 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ian Smith":

  В Сирия воюва ислямистки башибозук спонсориран от САЩ Израел Катар и СА срещу целокупния сирийски народ включая и по голямата част от Сунитите...но нямат шанс ислямистите срещу цялия сирийски народ и неговата национална армия.Асад смажи главата на ислямистко циониската змия

 34. 34 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  брадчедите на мухамед ша млатат терористите на опозицията

  Welthauptstadt Germania
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1605 Весело

  Я предателчетата как са се разквичали. Ко стана бе? Га башарката ще се справи? Над 200 хил. въоръжена до зъби армия. И то с най-доброто на света оръжие. А боевете в Дамаск не спират. За Алепо да не говорим.
  А тия и всички подкрепяли кръволока не мога да ги мисля ако загубят. Та да вложат повечко ентусиазъм.

 36. 36 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#17:"Амиго"]Башаркат е по-непоклатим от всякога. [/quote]
  Верно, ма в регаоните, къдуето сутнитите са мнозинство. А тия региони са много по-мало от полови4ната сирийска територия. За да парирам обиненията ти, че съм пиндостански грубадур, веднага посочнвам басинишя дефект на стратегията на Държаявтния департамент. Дефект, мултиплициран от съюзницитге на САЩ в Персийския залим (автократгичните сунитски монархии) и Турция.

  В случая интересно е Турция. Мириканците осраха всичко, наюй-вече соствените си интереси. Ама ишдеологишческатга тъпотга е мощно нещо. Араските сунитскиш автократичтни режими неща при всяко крайно решение инкасират печалби - някакъв вид домишнация на сунитсдките ислямистиш. Дали ще е доминация в рамкитеи на единна държава Сирия, или чисто кунитски фундаменталистки вмикродължави -0 нао туях им е всеи тая.

  Играта на Турция е принципно сдруга. Нейният интерес е единна Сирия, оглавявана от умерен ислямискщи режим, подобен на т,рския. Основната пречка пред тази иначе реалистична цел е малцинествения проблем - стабилност в етнически и конфесионлно разкъсана Сирия е невъзможно да бъде постигната без кюрдите. А сирийските кюрди нищога няма да се съгласят да бъдат деградирани както съплеменниците им в Турция. Алауитите са склонни нао умерен ислямистки режим, християните и друзите ги поддържат - но сунитите не приемат това, че при турския пхлан им се предлага пак да останат втора категоришя население.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#20:"zmii4e"]От самолет се вижда колко е ощетен сирийския народ - за начало не дължи пари на хиените от МВФ . [/quote]
  Верно не дължи. Ама няма и как да си върже платежнтия баланс. Засега китайците давеат на вяра валута. Рашките играят леко подличко - ние на вас вал2та, вие на нас каквиото ви поискаме като се укроти ситуацията. В тази плоскоскт китайците действат много по-зряло стратегически.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "bolgaroliub":
  Не се правете на наивен. Алауитите които са под 20% от населението владееха С(Ц)ирия. Вярно че и друзите и христяните са им съюзници, но все пак се води гражданска война в която едната част беше подтиснато малцинство. Това не означава че аз съм за тази война, още по-малко за ислямска шиитска паплач спонсорирана от СА и Катар.

  yosher
 39. 39 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#38] от "2vain":

  Не е така СА и Катар и САЩ и Израел и Турция подкрепят уахабитските терористи които иман за цел да изколят християнското и алеуитското население както и шиитското.Голяма част от сунитското население на Сирия също подкрепя Асад и тези така наречени бунтовници всъщност са терористи ислямисти от Либия Катар И СА както и агенти и инструктори от САЩ Израел и Турция като сирийците в тази терористична сган са съвсем нищожно малцинство.Просто нямат шанс срещу сирийския народ и неговата армия!!!!!

 40. 40 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не сте съвсем прав за Израел. Те нямат никаква сметка от подмяната на светското правителство на Асад с ислямски фанатици. Справка - положението в Египет.

  yosher
 41. 41 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#38:"2vain"]Не се правете на наивен. Алауитите които са под 20% от населението[/quote]
  Именно тук е кпримчината за все по-вероятната дезинтергациь та Сирия - малринтсвата (алаути, друзи, бедуини) не са равномирно разпреледелуни сред сунитското мнозинстнво, я доминират в епределни региони. Сиреч конфесионалната война , в каквмато все повече се обръща сирийскияг конфликт, обективто води към дезинтегация на единната дървжава на етно-конфесионална основа.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "Вени Г.":
  Да. Разпадане на кантони.

  yosher
 43. 43 Профил на Emre
  Emre
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Нищо чудно в това, че статията няма автор както много други отнасящи се за близкия изток. Невежие, грешки в изобилие и и за капак високотонална наивност.
  Ще отбележа само това, което смятам за най-важно. 'Алауи' е арабскита думичка за 'алиянин'. Алияните живеят главно в Турция и балканите. Това за което трябва да става въпрос е 'нусайритсвото'. Нусайриите са едно малцинство в Сирия, което по време на Хафъз Асад, се внедрява в армията и прави преврат ив резултат на това управлява мнозинството. Както шиитизма и това течение е повече политеческо от колкото религиозно. Именно за това Иран и Асадса дупе и гащи. Иранските платени главорезцити, заради това бродят из Сирия. Съюзът на огнепоклониците и езичниците. Проклети да сте...

  Запали една свещ, вместo да псуваш срещу тъмнината.
 44. 44 Профил на wafikhabib
  wafikhabib
  Рейтинг: 421 Неутрално

  един аляуит се равнява на 20 прости сунита

 45. 45 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#26] от "2vain":
  [quote#26:"2vain"]В момента лозунга на "бунтовниците" срещу Асад е "християните в Бейрут, алауитите в гроба".[/quote]
  Ще има да си мечтаят"бунтовниците"!Преди това те самите ще бъдат изпратени при хуриите!И то на групи,да не се губи време!...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 46. 46 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "bolgaroliub":

  Интересна логига. За какво им е на Израел да подкрепя екстремисти?

 47. 47 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#43] от "Emre":
  [quote#43:"Emre"]Ще отбележа само това, което смятам за най-важно. 'Алауи' е арабскита думичка за 'алиянин'. Алияните живеят главно в Турция и балканите.[/quote]
  [quote#43:"Emre"]Именно за това Иран и Асадса дупе и гащи. Иранските платени главорезцити, заради това бродят из Сирия. Съюзът на огнепоклониците и езичниците. Проклети да сте...[/quote]
  Аз пък като всеки уважаващ себе си източно-православен християнин смятам за особено важни следните две неща:

  1)Всеки който смята себе си за истински източно-православен християни,трябва да е против и да разобличава американо-западняшкото лицемерие,чипосания(с чипове)неолиберализъм и юдео-протестантското сектантство!Това са "лъжехристияните"-хорта на Антихриста,(Сатаната и Империята на Злото)които в крайна сметка ще бъдат смазани във Великата Битка при Хар Мегидо(Армагедон)!от Силите на Доброто(Източно-православното християнство-Империята Нова Византия) водени от Божият Син и Архангел Михаил!...Който не вярва-справка с Библейското Откровение на Йоан(Апокалипсиса),както и с предсказанията на Баба Ванга!.Пише го и в Корана...че Силите на Доброто водени от Иса(Иисус) и Мехди(Михаил)ще победят в грандиозната битка!Другите ще ядат голям бой!...
  Аз и моята компания като видим костюмирани западняшки сектанти,с изцъклени погледи и жизнерадостен плам да зарибяват хората по улици и домове....ги удряме с техните сектантски Библии по главите,защото те са"лъжехристияни"!

  2)Всеки,който смята себе си за истински източно-православен християнин,трябва винаги да се меша в споровете между мюсюлманите и най-активно да взима страна,допълнително подклаждайки ги!...На няколко пъти аз и моята компания похапвайки вкусни "халял"дюнери и фалафели и цитирайки пасажи както от Библията,така и от Корана станахме причина групи от сирийски алауити и сунити да се хванат за гушите!
  Последният път обаче отбелязахме значителен напредък,когато пак похапвайки вкусни "халял"дюнери и шиш кебап предизвикахме с коментарите си да си скочат едни на други група български турци-казълбаши(червеноглави)-които бяха алевии,алани,или алауити (като Башарчовите хора)и друга група пак български турци и помаци от Юзеировите,които бяха сунити,че даже и уахабити(като тези от Саудитска Арабия и Катар)

  Та по този повод мисля,че е крайно време българските турци-казълбаши(червените чалми)да скочат в подкрепа на Башарчо срещу Юзеировите и други такива Башарчови противници!И да стане весело!Така де!Щом може правителството на България да взема самоволно страна в конфликта,къде пише,че не може други хора да заемат противната страна!Наистина ще стане весело,вЕрвайте ми!....

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 48. 48 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#39] от "bolgaroliub":
  [quote#39:"bolgaroliub"]Не е така СА и Катар и САЩ и Израел и Турция подкрепят уахабитските терористи които иман за цел да изколят християнското и алеуитското население както и шиитското.[/quote]
  До коментар [#40] от "2vain":
  [quote#40:"2vain"]Не сте съвсем прав за Израел. Те нямат никаква сметка от подмяната на светското правителство на Асад с ислямски фанатици. Справка - положението в Египет.[/quote]
  До коментар [#46] от "min12":
  [quote#46:"min12"]Интересна логига. За какво им е на Израел да подкрепя екстремисти?[/quote]
  И тримата не споменавате една важна,ама наистина много важна подробност!Тук врътката ще бъде "тройна"!Ще има три биещи се страни-на принципа всеки срещу всеки!

  Първи отбор:сунити и уахабити
  Втори отбор:шиити и алауити
  Трети отбор:Израел...

  Екшънът ще е много здрав!Ще обясня защо:
  САЩ подкрепят сунитите и уахабитите,
  а Русия подкрепя шиитите и алауитите,-
  нали така?

  Дотук добре,обаче защо пропускате факта,че и двете враждуващи групи мюсюлмани еднакво мразят Израел!В тази връзка...сунитите и уахабитите може да са приятели на САЩ....ама на Израел определено приятели не са!И Израел неминуемо в такова менгеме ще попадне,че искри ще хвърчат!Ето един примерен вариант: Да речем,че Израел нападне шиитски Иран.Иран естествено ще му отвърне,а шиитската"Хизбула"ще удари Израел изодзадВ това време изоглавените сунитски и уахабитски ислямистки бунтовници,ако успеят да свалят Башарчо и му набарат химическото оръжие,моментално ще го насочат срещу Израел...Защото САЩ ,естествено както винаги ще загубят контрола върху нещата и подкрепяните от тях сунитски ислямистки бунтовници събрани от кол и въже,накрая ще им скочат и на тях и на Израел!И ще станат като талибаните в Афганистан!...А, същевременно войната на Израел,срещу шиитите от Иран и "Хизбула"(подкрепяни от Русия и Китай)тъкмо ще е в разгара си!Е,тогава много ще се смея аз на поредната американска простотия!Израел вероятно ще бъде много"благодарен"на САЩ,за такъв развой на събитията в стил:Каква я мислихме,каква стана!...И тогава вече...Сетила се Мара да се побара,ама ще е късно чадо,мандалото лопна!Положението ще стане"Майка плаче,грамофон свири"и ще има"Олеле,ти ли ме бутна,или сам паднах!"...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 49. 49 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ронин (самурай без господар)":
  Малко се увлече.

  yosher
 50. 50 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  [quote#26:"2vain"]В момента лозунга на "бунтовниците" срещу Асад е "християните в Бейрут, алауитите в гроба". [/quote]

  Добре де, как да ви повярвам, че имате място в моралната си норма за съжаление към БЪДЕЩИ проблеми за алауитите, когато игнорирате и надменно се гаврите със съвсем реалното и в СЕГАШНО време страдание на останалите 80% сирийци? Бъдете честни със себе си и си дайте сметка, че ви е яд на тези хора само защото разбиха злорадото ви задоволство от факта, че доскоро арабите и мюсюлманите се явяваха обещаващ "палач" на глобализацията/империализа/САЩ и т.н, а сега взеха да искат демокрация...

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#50] от "sidyart":
  Доста глупости си написал таман в 12 реда постинг.... стараеш се явно.....
  Износът на демосрация за арабският пазар, първоосновата на проблема в Сирия не го започнах аз, нито съседа отсреща....
  Допреди "арабската пролет, сирийците си жевееха прекрасно и наши българи работеха и живееха в Дамаск без проблем...
  Сега обаче, не.еее..... 18 месеца война..... търсим под вола теле, ще го намерите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#26] от "2vain":
  Това, като лозунг, можи би е добре, но не решава проблемите, ако ще "местим" християните от Сирия в Бейрут, а алауитите на Оня свят, все пак това си е много сложно и скъпо занимание, първо ще трябва да решим въпроса с кюрдите, щото те са по разни оценки, от 29 до над 40 млн. души. (в Турция живеят 14-20 млн, в Иран - около 5,4-7,5 млн., Ирак - около 4,5-7 млн. и Сирия - около 1-2 млн. още 2 млн. в диаспора)
  А сме им обещали държава още в 1915 година, вече 100 години...
  Ако предприемем горните радикални действия в Сирия, на кюрдите ще им писне и сам разибаш...... Турция ще стане пишман що се познава с Клинтъница....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "boby1945":

  Глупости, но не можеш да им отговориш по същество, нали?

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#53] от "sidyart":

  Доста глупости по същество си написал таман в 12 реда постинг.... стараеш се явно.. продължението виж в постинг 50

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ронин (самурай без господар)":

  Ееее добре саморайче много задълбочен и пространен анализ си направил на ситуацията в близкия изток.Съгласен съм с теб!

 56. 56 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#5] от "Daniboy": да не говорим, че "подавляващото" препраща към друг език

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 57. 57 Профил на 2vain
  2vain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "boby1945":
  Уважаеми господине, аз само цитирах от недостоверни източници. Това не съвпада с мойто мнение по въпроса.

  yosher
 58. 58 Профил на Emre
  Emre
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ронин (самурай без господар)":

  За разлика от голямата част пишещите в форума си схаванал някои неща, но си изпуснал най-важното. Ционизмът има много по дълбоки корени в миналото. И първата държава основана от тях е шиитския Иран. "Иран демек Израел демек. Израел демек Иран демек."
  Няма смисъл да преминавам по-нататък. Едва ли ще успееш да асимилираш този 'сорс код.'

  Запали една свещ, вместo да псуваш срещу тъмнината.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK