Защо Асандж се страхува от екстрадиране в САЩ

Джулиан Асандж има основания да се страхува от екстрадиция в САЩ, смята колумнистът на "Ройтерс" Никълъс Уапшот

© Reuters

Джулиан Асандж има основания да се страхува от екстрадиция в САЩ, смята колумнистът на "Ройтерс" Никълъс УапшотНикой не печели нищо от цирка около Джулиан Асандж, но той има основания да се страхува от екстрадиране в САЩ, смята колумнистът на "Ройтерс" Никълъс Уапшот. Според него най-силният аргумент на основателя на "Уикилийкс" е отношението на американските власти към неговия сътрудник Брадли Манинг.


Докато стои в еквадорското посолство, Асандж може да се поздрави с постигнатия странен хеттрик, коментира Уапшот. Затваряйки се на парче земя, вечна собственост на Еквадор, т.е. извън обсега на английската полиция, той дразни британското правителство, иначе гордеещо се с подкрепата си за законността. Като не отстъпва пред искането на Швеция да се върне в Стокхолм, за да му бъдат повдигнати обвинения в изнасилване, той продължава да пренебрегва правосъдната система на една страна, принципно известна като маяк на либералността и прогресивността. А избирайки именно Еквадор, той привлича вниманието върху жестокия и деспотичен режим на своя упорит домакин, който е навирил нос пред демократичните правителства навсякъде по света.


Да прибавим към гореизброените и четвърти мотив – вероятно най-важният за Асандж – за това да не се предаде: обвиненията към него в шпионаж от страна на Съединените щати. Причината, която той посочва, за да не замине за Стокхолм за разпит по повод подозренията в сексуални злоупотреби, е, че Швеция може да го екстрадира в Америка, където той се страхува, че го очакват мъчения и смъртна присъда.
Всъщност Великобритания и Швеция, както и останалите държави в Европа могат да не предадат на САЩ човек, заподозрян в углавно престъпление (какъвто е шпионажът), тъй като там съществува смъртната присъда. Но предположението на Асандж, че ако попадне в американски ръце, може да бъде подложен на мъчения и убит, е правдоподобно. А който се съмнява в това привидно абсурдно опасение, би трябвало да се запознае с окаяното положение на редник първи ранг от американската армия Брадли Манинг.


Той е обвинен за това, че е предоставял на "Уикилийкс" записи на документи със секретна информация, осъществявайки по този начин най-големия пробив на сигурността в историята на Щатите. Ако съдът реши, че е виновен, Манинг ще бъде наказан.


Редник първи ранг от американската армия Брадли Манинг

© Associated Press

Редник първи ранг от американската армия Брадли Манинг


Отношението на властите към него обаче е светнало червената лампа за Асандж и неговите поддръжници, смята Уапшот. След като е арестуван и обвинен, че е "помагал на врага", за което може да бъде осъден на смърт, Манинг бива подложен на условия, които всеки цивилизован човек би определил като мъчения.


Под претекста, че е склонен към самоубийство, той е държан в единична килия в продължение на 90 дни, а през следващите шест месеца му е позволено да общува с други хора едва по 1 час на ден. Лишаван е системно от сън, а очилата му са отнети, за да не може да вижда. Дрехите му също са конфискувани, а всеки ден по изгрев го карат да марширува гол пред стражата. Да припомним и че официални обвинения са му повдигнати едва два месеца след неговия арест.


От ООН, които обикновено регистрират случаи на брутално третиране на политически затворници, държани от деспоти, заявяват, че отношението към Манинг е било "жестоко, нечовешко и унизително". Дългогодишният служител в американската администрация Филип Кроули пък отбелязва, че то е било "смешно, глупаво и контрапродуктивно". От "Амнести интернешънъл", фокусиращи вниманието си върху измъчвани и затваряни от диктатори дисиденти, са толкова потресени, че призовават британското правителство да се застъпи за редника. В отворено писмо близо 300 изтъкнати американски юристи академици определят отношението към прочутия затворник като неконституционно. Впоследствие условията му на живот в затвора са подобрени.


Факт е, че Манинг е малтретиран от сегашната американска администрация, отбелязва Уапшот. Кроули е принуден да си подаде оставката от Държавния департамент заради своите изказвания. От другата страна президентът Обама – дипломиран юрист от "Харвард" – приема отношението на Пентагона към обвинения в шпионаж войник като "подходящо и съобразено с нашите основни стандарти". Той дори обявява Манинг за виновен, преди още делото да е започнало.


За разлика от Асандж, който е защитен от европейските закони от това да бъде екстрадиран в САЩ, където може да бъде хладнокръвно убит от държавата, Манинг може да бъде осъден на смърт. Това дава поводи за размисъл върху свободата и демокрацията на американското общество, но и аргумент в полза на опасенията, така ясно изразени от основателя на "Уикилийкс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK