Human Rights Watch: ЦРУ е измъчвало врагове на Кадафи преди да му ги предаде

По ирония на съдбата САЩ промениха позицията си и помогнаха на либийската опозиция да свали миналата година от власт режима на Кадафи

© Reuters

По ирония на съдбата САЩ промениха позицията си и помогнаха на либийската опозиция да свали миналата година от власт режима на КадафиЦентрално разузнавателно управление на САЩ е подлагало на мъчения либийски опозиционери ислямисти преди да ги предаде на режима на Муамар Кадафи, обяви в четвъртък международната правозащитна организация Human rights watch.


"Съединените щати не само поднесоха на Кадафи негови врагове на тепсия, но изглежда ЦРУ първо е измъчвало мнозина от тях", заяви Лора Питър, автор на доклад на базираната в Ню Йорк група по темата.


Според текста, който се позовава на документи и свидетелски показания, "обхватът на злоупотребите, извършени от  правителството (на предишния президент на САЩ Джордж) Буш младши изглежда много по-голям, отколкото е признавано досега".
В резултат Human Rights Watch призовава за задълбочено разследване по въпроса.


В доклада пише още, че няколко членове на Либийската ислямска група за борба – движение, подозирано във връзки с терористичната мрежа "Ал Кайда", което се включи в бунта срещу режима на Кадафи – са били задържани в рамките на "войната срещу тероризма", започната от правителството на Буш след атентатите  в Съединените щати на 11 септември 2001 г.


Най-малко петима от тях са били подложени на мъчения в затвори на ЦРУ в Афганистан, по-конкретно на симулация на удавяне.


По ирония на съдбата Съединените щати промениха позицията си и помогнаха на либийската опозиция да свали миналата година от власт режима на Кадафи, отбелязват световните агенции.


Сега част от 14-те бивши либийски затворници, на интервюта с които се основава докладът от 154 страници, заемат високопоставени постове в новото правителство на страната.


Осем от тях са били предадени на режима на Кадафи през 2004 г., а останалите шестима - през следващите две години. През този период западни енергийни компании сключиха петролни и газови договори с Либия.


Human rights watch показва и как западните разузнавания и Кадафи са си сътрудничили тихомълком в борбата срещу ислямистите между 2003 г., когато Полковникът се отказа от своята програма за оръжия за масово унищожение, и 2011 г., когато избухна бунтът срещу неговия режим.


Правозащитната организация публикува своя доклад броени дни, след като главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Ерик Холдър обяви, че прекратява започналото през 2008 г. разследване на програмата на ЦРУ за задържане и разпити на заподозрени терористи, без да повдигне каквито и да било обвинения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK