Франсоа Оланд може да обяви данъчни увеличения в размер на 20 млрд. евро

В неделя вечерта Оланд ще има изявление, излъчвано на живо по националната телевизия.

© Ройтерс

В неделя вечерта Оланд ще има изявление, излъчвано на живо по националната телевизия.Френският президент Франсоа Оланд се очаква да обяви данъчни увеличения в размер на 20 милиарда евро и да намали прогнозата за икономически ръст за 2013 г. до най-много 1% от БВП, съобщи Reuters, позовавайки се на френския седмични Journal du Dimache. В неделя вечерта Оланд ще има изявление, излъчвано на живо по националната телевизия.


Според изданието правителството на Оланд е финализирало "бюджетните усилия" за постигане на бюджетен дефицит не по-висок от 3% от БВП. Ако не успее, Париж може да загуби доверието на инвеститорите.


Бюджет 2013 ще бъде представен на среща на кабинета на 28 септември – два дни по-рано от планираното, за да може президентът да отиде на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, и се очаква да бъде най-строгият от 30 години насам.
Миналата седмица Оланд заяви, че задържайки държавните разходи стабилни, правителството може да спести 10 милиaрда евро. Това обаче ще бъде едва една трета от всички 30 милиарда евро съкращения, необходими за постигане на балансиран бюджет до края на мандата. Тъй като администрацията на Оланд няма намерение да намалява броя на държавните служители, тя ще трябва да увеличава данъци, за да постигне целите си.


Според Journal du Dimanche увеличенията ще бъдат между 15 и 20 млрд. евро и ще засегнат компании и домакинства с по-високи доходи.


Засега правителството се придържа към прогнозата за ръст през 2013 г. от 1.2%, но според премиера Жан-Марк Еро предвид мрачните анализи на икономисти може и да се стигне до съкращаване на бюджета.


Четири месеца след като беше избран, нестабилният рейтинг, вътрешноправителствените разногласия и обвиненията в застой може да накарат Оланд да преосмисли мекия си подход в управлението, който повдигна съмнения за способността на социалиста да съживи френската икономика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK