Бюрокрацията пречи на развитието на енергийния сектор в Италия

Бюрокрацията пречи на развитието на енергийния сектор в Италия

© ReutersПлановете на Италия да удвои производството си на петрол и газ, за да плаща по-малко за енергия и за да стимулира икономическия ръст, може да бъдат осуетени от бюрокрацията, която вече 11 години блокира ключов проект, пише агенция Reuters.


В работен вариант на новата национална енергийна политика пише, че правителството иска производството на петрол и газ да достигне от сегашните 7 до 14% от всички енергийни нужди до 2020 г., мобилизирайки инвестиции от около 15 милиона евро. Правителството иска да генерира около 180 милиарда евро инвестиции до 2020 г. и по този начин да създаде около 25 000 работни места и да спести 5 милиарда годишно заради намаления внос.


"Това, което се опитваме да направим, има смисъл, но просто не е осъществимо заради цялата бъркотия. Всеки регион има своите собствени правила, всяко решение отива в съда, всичко е много объркано", казва Давиде Табарели, председател на института Nomisma Energia.
Общественото противопоставяне парализира много проекти. Технократското правителство на Марио Монти, което трябва да приключи мандата си следващата година, обеща да намали бюрокрацията, за да привлече инвестиции и да модернизира мрежите.


По-рано тази година газовият производител BG Group заплаши да изостави плановете си за изграждане на център за течен природен газ в южния регион Пулия, след като вече 11 години не може да събере необходимите разрешителни. "Не може да очакваш голяма мултинационална компания да задържа един проект повече от 11 години. Всичко си има граници", казва председателят на BG Italia Лука Манцела.


Рим искам да улесни процеса по издаване на разрешително, като създаде една лицензионна процедура, както е в други европейски държави, която да замени фрагментарната система.


Италия внася повече от 90% от енергията, която потребява, на цена, по-висока от 60 милиарда евро, има едни от най-високите цени за газ и ток в Европа и търси начини да намали разходите за енергия, за да могат компаниите й да станат конкурентоспособни.


В средата на юли Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад, в който казва, че реформи на енергийния пазар могат да помогнат на Италия да увеличи брутния си вътрешен продукт с до 6%.След петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Италия въведе ограничения в ключови области, като блокира по-голямата част офшорни сондажи и отложи проекти на стойност около 3.5 милиарда евро.

Италианската асоциация на производителите на петрол и газ, Assomineraria, твърди, че компаниите са инвестирали 1 милиард евро в проучване и производството в Италия в рамките на 10 години, но допълва, че тази сума щеше да е три пъти по-голяма, ако издаването на разрешителни не беше толкова тромаво.


"От момента, в който е открито едно находище, средното време за издаване на разрешително в Италия е над 9 години, а извън Италия – около 4, което при всички положения означава по-големи разходи", казва Пиетро Кавана от Assomineraria.


Правителството се надява да увеличи производството с 24 милиона барела нефтен еквивален газ годишно (сега 51 милиона) и с 57 милиона петрол (сега 38 милиона). "Това е доста амбициозно число предвид това, че последните оценки на наличните нефтени и газови находища в Италия не подсказват, че тази цел е постижими", казва Николо Сантори, енергиен експерт от Института за международни отношения в Рим. Според него придържането към тази цел може да изчерпи газовите резерви на страната в рамките на година.


Рим оценява потенциални нефтени и газови резерви на около 700 милиона барела нефтен еквивалент, което е най-голямото количество след това на скандинавските страни. Държавната енергийна компания Eni e най-големият производител с 186 000 барела на ден през 2011 г. или около 80% от цялото производство. Но и чуждестранните компании не изостават – през юли френската Total в партньорство с Shell започна да работи в находището "Темпа Роса".


След петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Италия въведе ограничения в ключови области, като блокира по-голямата част офшорни сондажи и отложи проекти на стойност около 3.5 милиарда евро. Забраната беше смекчена през август с нов закон, който изключва проекти, които през 2010 г. вече са били подали молба за разрешително.


"Новият закон означава, че компаниите ще могат да продължат към фазата на проучване, като стимулират производствения сектор", казва Бил Хигс, изпълнителен директор на компанията Mediterranean Oil & Gas.


Плановете на правителството включват и развитие на газовата индустрия, повишаване на целите за възобновяемата енергия за 2020 г., развитие на инфраструктурата и преструктуриране на пречиствателния сектор.


"Това е само кампания. Корадо Пасера (министърът на индустрията – бел. ред.) няма как да планира това, след като мандатът му приключва след няколко месеца. Трябваше да го предложи в началото на мандата", казва анонимен източник на Reuters от индустрията.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на elevation04
    elevation04
    Рейтинг: 616 Весело

    При нас пък в енергетиката се крадне яко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK