Тройката иска гърците да работят до 78 часа седмично

Гърци се събраха на протестно бдение пред парламента във вторник вечерта.

© Reuters

Гърци се събраха на протестно бдение пред парламента във вторник вечерта.Техническите специалисти от т.нар. Тройка (ЕЦБ, ЕС и МВФ - международните кредитори на Гърция) продължават в сряда с поредните срещи в социалното министерство в Атина за обсъждане на най-новите им изисквания за либерализиране на трудовия пазар в страната.


На разговорите им във вторник с министър Янис Вруцис те са завишили още повече условията си за отпускане на финансова помощ, съобщи в."Катимерини".

Сред тях са премахване на 8-часовия работен ден и позволяване работодателите да искат от служителите да работят до 78 часа седмично. Единственото ограничение върху регулацията за работния ден е на служителите да се оставят поне 11 часа почивка между смените или работните дни.


Тройката е поискала също да се съкрати драстично срокът за предизвестие за съкращение и сумата, която задължително се изплаща. В момента този срок е 4 до 6 месеца, докато предложението е той да се намали наполовина заедно с обезщетението.
Специалистите са поискали и вдигане на пенсионната възраст до 67 години, след като това вече бе направено веднъж през 2010г. Настояването е това да стане незабавно, т.е. работещите, които трябва да се пенсионират догодина, ще са принудени да работят още две години. Само от тази мярка се очаква спестяване на 1 млрд. евро.


Правителството планираше да съкрати за 2013-2014г. около 5 млрд. евро чрез намалени заплати, пенсии и социални помощи, но с новите условия на Тройката сумата надхвърля 6 млрд. евро от общо 11.5 млрд. евро, които трябва да се спестят от бюджетните разходи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK