Северна Корея отказа хуманитара помощ и медикаменти от Южна

В КНДР проблемът с глада съществува дори и в години с добра реколта

© Reuters

В КНДР проблемът с глада съществува дори и в години с добра реколтаСеверна Корея отказа да приеме хуманитарна помощ и медикаменти от Южна Корея. "Не ни трябва такава помощ", гласи официалният отговор на Пхенян, цитиран от южнокорейската информационна агенция "Йонхап".


Южна Корея предложи на Северна помощ, след като в КНДР заради наводненията загинаха 170 души, а повече от 200 хил. останаха без дом. На 10 септември с посредничеството на Червения кръст Пхенян заяви, че е съгласен да приеме предложението и се поинтересува какво по-точно предлага Сеул. Южна Корея заяви, че има готовност да предостави 10 тона брашно, три милиона опаковки спагети и медикаменти.


Наводненията през 2012 г. се оказаха едни от най-разрушителните в Северна Корея от 90-те години насам. Бедствието унищожи хиляди квадратни километри посеви, а в КНДР проблемът с глада съществува дори и в години с добра реколта. Ако Пхенян се беше съгласил да приеме продуктите, това щеше да е първата хуманитарна помощ за изминалите две години. Агенция Reuters припомня, че през 2011 г., когато Южна Корея предложи храни и лекарства на обща стойност от пет милиона долара, Северът поиска строителни материали и оборудване. Тогава Сеул оттегли първоначалното си предложение.


През август 2012 г. Световната продоволствена програма на ООН също предложи помощ и се очаква организацията да изпрати на КНДР повече от 300 тона продукти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK