Чехия напълно забрани продажбите на спиртни напитки

Търговци в Прага веднага започнаха да опразват рафтовете.

© David W Cerny, Reuters

Търговци в Прага веднага започнаха да опразват рафтовете.Властите в Чехия наложиха от 19 часа в петък тотална забрана на търговията със спиртни напитки, съдържащи повече от 20% алкохол. Причината е смъртта на 19-и отровен от метанол, погълнат с менте водка. Други близо 30 души са в критично състояние в болницата, а още не е открит източникът на фалшивите напитки.


Това е най-тежкият подобен инцидент от десетилетия насам в страна, където смъртните случаи от алкохолно отравяне са рядкост.


Властимир Сршен, говорител на здравното министерство, съобщи, че първата в историята на страната забрана за "твърд алкохол" действа "за всички магазини, ресторанти, барове или каквито и да е места в цялата държава". Тя влиза в сила веднага и е безсрочна. 
Режимът в Чехия към продажбите на алкохол е либерален и дори по павилиончета за бързо хранене може да се купи уиски, водка или бренди в бутилки или пластмасови чаши с еднократна "доза". Варенето на спиртни напитки в домашни условия също не е нещо необичайно.


В петък вечер обаче по ресторанти, барове и дискотеки можеше да се пие само бира или вино.


Секциите за спиртни напитки в супермаркетите бяха оградени с ленти, за да не се пазарува от тях.

© David W Cerny, Reuters

Секциите за спиртни напитки в супермаркетите бяха оградени с ленти, за да не се пазарува от тях.


Първите известни продажби на менте водка са ставали на открити пазари или в павилиони, но после фалшив алкохол е започнал да се появява и в редовните магазини и фирми за кетъринг.


Вътрешното министерство обяви в петък, че в гараж в Злин е открита инсталация за бутилиране и 5 тона нелегален алкохол, част от който е бил с токсичен метанол, и че са арестувани няколко души. Здравният министър Леош Хегер обясни, че имало алкохол, налят в бутилки с фалшиви етикети на законни производители и облепени с фалшиви или крадени бандероли.


Производители на алкохол твърдят, че през последните години бързо расте делът на нелегалното производство и то е заело 10-20% от пазара. Заради кризата много хора са започнали да купуват от павилиони и магазинчета, където се продава евтини и нелегални спиртни напитки.


От индустриалното сдружение UVDL призоваха правителството да забрани продажбите на алкохол по павилиони, да намали от 6 на 3 литра максималния допустим обем на опаковките и да задължи всички продавачи да имат касови апарати с цифрова памет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK