Руската прокуратура поиска забрана на филма за Мохамед

Главната прокуратура на Руската федерация внесе в съда иск за обявяване на все още непоказваният филм за пророка Мохамед, създаден в САЩ, за експремистки и за забрана на разпространяването му в страната. За това съобщи официалният представител на ведомството Марина Гриндева.


След като неотдавна бе разпространено с арабски субтитри каченото преди половин година рекламно видео в мюсюлманския свят избухна вълна от протести срещу САЩ и Запада.


В прокуратурата прегледали рекламния клип на филма и стигнали до извода, че в интернет е качено произведение "оскърбяващо религиозните чувства на вярващите и раздухващо междунационална вражда".
Още преди е излязло съдебното решение прокуратара възложи на Роскомнадзор да предприеме мерки за спиране разпространението чрез медиите на информацията, съдържаща се във филма. освен това зам.-главният прокурор Виктор Грин предупреди доставчиците на интернет услуги да не допускат нарушаване на закона.


"Невинността на мюсюлманите" бе блокиран в понеделник за достъп от Пакистан. По нареждане на премиера Раджа Первез Ашраф бе прекъсната възможността да се гледат видео в цялата мрежа YouTube, защото филмът бил "боголуство".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK