Авария отложи с още година предаването на руския самолетоносач на Индия

Бившият съветски авионосещ кораб има вече 34-годишна история.

© Associated Press

Бившият съветски авионосещ кораб има вече 34-годишна история.Авария по време на изпитания в Баренцово море ще отложи с още една година предаването от страна на Русия на самолетоносача "Викрамадитя" (бивш "Адмирал Горшков") на индийската армия, съобщиха руските медии. При тест за движение с максимална мощност са се повредили три от осемте котела в машинното отделение. 


Това означава, че Москва няма да спази поредния краен срок - 4 декември (Денят на военноморския флот на Индия), и се предполага, че подмяната им ще отнеме една година. Мащабът на пораженията ще стане ясен, когато "Викрамадитя" ("Всемогъщ") се прибере в корабостроителницата на "Севмаш" в Северодвинск.


Първи съобщи новината в."Комерсант", който твърди, че са се повредили седем от осемте парни котела, но след това няколко издания уточниха, че са излезли от строя два пъти по-малко от агрегатите.
Изпитанията са започнали на 8 юни и е трябвало да продължат 124 дни, но миналата седмица при опит да се вдигне максимална скорост при 30 възела се е задействала аварийната система и самолетоносачът е спрял. За причина "Комерсант" сочи подмяната по настояване на индийския възложител на азбестовата обшивка, зщото била канцерогенна (макар че не се знае дали е бил използван именно опасният амфиболов "син" азбест или доста по-безопасният хризотилов "бял" азбест). В Специалното конструкторско бюро по котлостроене сменили изолацията с огнеупорна глина, но първият оглед след аварията показал, че тя буквално се е разпаднала на прах, защото не е издържала на температурите.


Дори да не се наложи смяна на котлите с нови, само за ремонта им може да се наложи разрязване на част от корпуса, за да бъдат извадени и изпратени в изработилия ги завод. Ако агрегатите не подлежат на ремонт, ще трябва да се създават наново техни заместители, да се изпитват на стенд, после да се монтират и изпробват в движение. 


Газотурбинният котел КВГ-3Д е модернизиран вариант на съоръжение от 1982г., от което 9 бройки се изработваха специално за индийския самолетоносач. Котелът работи с дизелово гориво и произвежда до 100 тона пара в час с температура 470 градуса и налягане 64 кг на кв. см. Теглото му е 37.5 тона, а стойността - около 2.2 милиона долара.


Колко важна е аварията


"Ситуацията, разбира се, е неприятна. Но на фона на целия цикъл на модернизация на "Адмирал Горшков", продължаваща толкова години, още една година не е толкова драматична", коментира Константин Макиенко, зам.-директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии.


Пред РИА "Новости" обаче индийският дипломат и специалист по международна сигурност Мелкулангара Бхадракумар казва, че поредният инцидент и забавяне ще се отрази негативно на двустранните отрошения в сектора. "Казано накратко, това е много тъжно събитие. Самолетоносачът не е просто отделно взета бойна единица - въвеждането на такъв кораб на въоръжение има ключово значение за модернизацията на индийската армия, която се определя от стратегическата обстановка. Опасявам се, че тази програма сега ще трябва пак да се ревизира, а това е много чувствителен въпрос за индийското стратегическо планиране", казва Бхадракумар.


"Ще е доста тъжно, ако руската страна започне да се успокоява, че притежава привилегирован статут на специален доставчик на въоръжение за индийския пазар. Виждал съм изявление на руската страна, които навеждат на извод ,че руснаците са убедени, че този статут ще се запази завинаги. Но отбраната е въпрос на национално оцеляване и тук няма място за сантименти. Индийският отбранителен пазар се отваря все повече и търгът за нови изтребители (спечелен от френската "Рафал") показа, че побеждават качествената продукция и надеждните доставчици."


По оценка на руски специалисти от Индия идват около 70% от основните поръчки за руска авиационна техника, а военно-техническото сътрудничество между двете държави е достигнало през 2011г. индийски разходи за 3.6 млрд. долара или 27% от общте приходи на руския отбранителен комплекс.Какво представлява  "Викрамадитя"


Авионосещият кораб от проект 1143 има вече 34-годишна история. Той е започнат в украинската корабостроителница Николаев през 1978г. под името "Баку" (по съветската традиция подобни съдове да носят имената на столици на републиките в СССР). На въоръжение влиза чак през 1987г.,а след разпадането на бившия СССР и отделянето на Азърбайджан е прекръстен на името на дългогодишен командващ съветския ВМФ. Сергей Горшков е начело на флотата почти 30 години - от 1956г. до 1985г. и е изиграл важна роля за експанзията на съветската военноморска мощ.


Корабът обаче е натоварен с функции по-скоро на мощен ракетен крайцер, а не на класически самолетоносач. За него са предвидени вече изведените от експлоатация самолети Як-38 с вертикално излитане (по-късно Як-141), но няма пълноценна писта за излитане и кацане. Едва по-късно се появява идеята за строеж на трамплин, който обаче изисква специалния модел МиГ-29К. Тази машина е с мощна двигателна тяга, но относително ниско тегло, т.е. действа по-скоро като изтребител или атакуващ самолет, но не и като бомбардировач. 


Изчисленията на Русия колко ще излезе модернизацията на авионосещия кораб показаха, че сумата е колкото да построи нов и поради липса на средства през 1995г. той окончателно е закотвен край Мурманск. Преди изпитанията от това лято последният път, когато корабът е бил в открито море, е през пролетта на 1992г.


Преговорите с индийците започват още през 1994г., но чак през 2004г. срещу символичния 1 долар е подписан договорът за продажба на "Адмирал Горшков" на Индия и радикалното му обновяване за близо 1 милиард долара. Успоредно започва работата по 16 изтребителя МиГ-29К/КУБ за още 730 млн. долара. Две години по-късно се разбра, че парите са много малко и през 2009г. сумата набъбва до 2.2 млрд. долара. През 2010г. бе подписан договор за доставка за Индия на 29 броя МиГ-29К за $1.6 млрд и хеликоптери Ка-28 и Ка-31 за "Викрамадитя" за около 300 млн. долара. Освен това в индийския щат Гоа се строи тренажьор за палубната авиация, с което парите, свързани с авионосещия кораб достига 5 млрд. долара.
На критиките в Индия за набъбналите разходи индийски адмирал отговори: "Като сте такива специалисти, покажете ми къде мога да купя пълноценен самолетоносач за 2 млрд. долара и веднага ще ви напиша чек".


Останалите кораби от проекта 1143 имат безславна съдба - "Варяг", "Киев" и "Минск" се оказаха в Китай като плаващи хотели и увеселителни центрове, макар че има подозрения, че са закупени от Пекин за извличане на информация как се строи подобно сложно съоръжение. "Новоросийск" замина за Южна Корея за нарязване за старо желязо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (243)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  После някой друг им бил виновен на руснаците? Ето подобен пример:

  Чистый убыток «Атомстройэкспорта» вырос до 14,4 млрд. руб.

  Чистый убыток ЗАО «Атомстройэкспорт» по РСБУ в 2011 году увеличился в два раза по сравнению с показателем 2010 года, до 14,4 млрд. руб. Cогласно данным базы Интерфакса «СПАРК», выручка компании выросла на 9,7%, составив 13,6 млрд. руб. Себестоимость увеличилась на 6%, до 19,1 млрд. руб. «Атомстройэкспорт» показывает убытки в отчетности по РСБУ с 2007 года. Основной причиной формирования отрицательного финансового результата в компании называют реализацию исходно невыгодных контрактов на строительство АЭС «Бушер», первой очереди АЭС «Тяньвань» и АЭС «Куданкулам», заключенных в конце 1990-х - начале 2000-х гг.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1644 Весело

  Сик транзит глория мунди... А някога как плашеше гаргите великия съветски флот!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 488 Любопитно

  колко струва нещо западно ?

 4. 4 Профил на pancerdivision
  pancerdivision
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Добра сделка за братушките,така се прави бизнес.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Правят, струват индийците и пак опраха до тези, които могат и знаят - руснаците.

 6. 6 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Като сте такива специалисти, покажете ми къде мога да купя пълноценен самолетоносач за 2 млрд. долара и веднага ще ви напиша чек". По добре няма как да го кажа ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 704 Неутрално

  А ние искаме да ни правят атомен реактор. Дали сме си загубили разума?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#5] от "bestbuy":
  Имаш ли поне малка представа какво представлява индийската наука!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  От статията е ясно, че дори непретенциозни (и бедни) купувачи като индийците вече се назлъндисват на негодните руски тенекета:

  "Ще е доста тъжно, ако руската страна започне да се успокоява, че притежава привилегирован статут на специален доставчик на въоръжение за индийския пазар ... (но) побеждават качествената продукция и надеждните доставчици."

  Същото трябва да им кажем и за АЕЦ-а.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#5] от "bestbuy":
  Те пък толкова могат и знаят, че когато корабът им се опитва да достигне максималната си скорост и се поврежда тотално. Направо звучи като виц цялата история. Смешната сума по сделката и тя показва колко много знаене и можене има в това това старо желязо, което спокойно могат да претопят, ако за друго не успеят да го ползват. Само една държава в света умее да строи и използва самолетоносачи.

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За разлика от САЩ, в руската военна доктрина ролята на самолетоносачите е почти символична. Поради това, нямат никакви постижения в построяването им.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#8:"Храбър"]Имаш ли поне малка представа какво представлява индийската наука!? [/quote]

  Аз не бих спорил с човек, който използва израза:


  [quote#5:"bestbuy"]тези, които могат и знаят - руснаците. [/quote]

  Остави го да си живее със заблудите, че руснаците още стават за нещо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Преговорите с индийците започват още през 1994г., но чак през 2004г. срещу символичния 1 долар е подписан договорът за продажба на "Адмирал Горшков" на Индия и радикалното му обновяване за близо 1 милиард долара. Успоредно започва работата по 16 изтребителя МиГ-29К/КУБ за още 730 млн. долара. Две години по-късно се разбра, че парите са много малко и през 2009г. сумата набъбва до 2.2 млрд. долара..."
  Също като нашата история с АЕЦ "Беляне". Подлъжат те с малка сума, после не стигала и те забиват у семята с два пъти по-голяма сума.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Да бе! То гроздето кисело!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Типично.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 17. 17 Профил на keizer
  keizer
  Рейтинг: 221 Неутрално

  според мен требе да инсталират един парен котел на въглища, барабар с 20 годишен договор за продажба на промишлено количество донбаски въглища. стига с тия шменти-капели - дизелови реактори, атомни централи и т.н.

  то и на циганите им е ясно, че тоя паметник не става за нищо - не можел да носи щурмовици, само некви леки варианти на остарелия миг 29. В случай на война хамериканците ще изпращат учебни самолети да се тренират с реликвата...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако русите бяха техническа нация щяхме да им караме автомобилите и да си свиркаме . В тоя ред на мисли им се чудя на индийците къде им е акъла да купуват не автомобил а самолетоносач !?!?!

 20. 20 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#9:"dodge_ram"]От статията е ясно, че дори непретенциозни (и бедни) купувачи като индийците[/quote]
  Ооооо тук си в голяма заблуда..Индийците харчат изключително много пари за въоръжение през последните години и съвсем не са непретенциозни.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 21. 21 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Без елка набързо изчисляваме повишаване на цената 2.2 пъти и неизвестен краен срок на предаване на проекта. Това показва стил и ефективност на работа.

  Хайде сега да сметнем проекта за БеляНЕ по 2.2... какво излиза? Ами никой не знае, защото общо казано няма какво да умножим по 2.2. Пък и за разлика от индийците тук няма кой да защитава националните ни интереси.

  Та с руснаците така се прави бизнес. Който му стиска, да си харчи своите пари... Толкова!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 22. 22 Профил на maglavit
  maglavit
  Рейтинг: 381 Весело

  За 8 години нормалните хора строят 3 самолетоносача,а азиатците един не могат да модернизират.
  А индийският "адмирал" може спокойно да се застреля след израза "пълноценен самолетоносач".Дори алкашите не смеят да го обявят за самолетоносач...

  Jedem das Seine
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Така е. Още едно време не наблягаха на тях. Това си е щатски занаят.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До #15:
  Незнанието Ви е възхитително, но и показателно.
  Но за Ваше съжаление - неоспоримо.

 26. 26 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Руснаци...

  Любов и светлина!
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато бяха в проект , тези самолетоносачи не носеха днешните нива на котелната автоматика . Това е решаващо за военните . При несъответствието на тези проекти със съветската военна доктрина тогава , този казус днес е чиста проба на взаимната отстъпка между продавача и купувача . Ребусът , Индия на свой самолетоносач ще продължи дълго . На Русия не й требе ...

 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  И тая ли трошка е с парен котел, като Адмирал Кузнецов... то щом е за Индия, наистина си е най-добре на въглища...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#10:"волтер"]Явно корабите от тази серия нямат късмет. [/quote]
  Късмет? В страната на джуджетата вече на това ли единствено разчитат за да доведат нещо до завършек? Сега чак разбирам защо падна и Фобос-Грунт. Пустия му руски късмет.

 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Сага без край. Да е за урок на всички искащи да купуват самая передавая и безаналоговая техника.
  Е индийците остава да изчакат и безаналоговия от 5-то поколение. Дето никой му не знае данните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В областа на военноморските сили Русия /а преди това и СССР/ отдават предпочитание на подводниците, което е в съотвествие със военната им стратегия. Именно в тази област са супер сила

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Пълна кошница...
  "На гол тумбак - чифте пищови" са казали старите, а индийците очакват чудеса от нещо, което дори и в рамките на Русия е оценено като ..
  Брак.
  "Като сте такива специалисти, покажете ми къде мога да купя пълноценен самолетоносач за 2 млрд. долара..."
  Не може.
  Още повече пък и пълноценен, дето има само една страна в света: http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/cvn-76.htm
  Да приготвят 4.5 милиарда $, ама по цени от 1995 година и ще го имат.

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#29] от "pterodaktil":

  Е как защо? Бил напълнен с менте китайски чипове. А за чий роскосмос ги е купувал никой не се и интересува. Необятна е руската душа. Но идиота дето го изрече това продължи още доста време да е шеф.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 34. 34 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Абе, а представяте ли си какво щеше да стане с Белене!? Добре, че спря тая авантюра с казаците!

  Жизнь или Life - избор има.
 35. 35 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Това наистина звучи като виц. Ако ставаше въпрос за нормална сделка, отдавна да са я развалили, ама пусто оръжията са "специална продукция" и сделките стават трудно, а се развалят още по-трудно.
  Колко наистина струва нормален самолетоносач ? 2 млрд $ може би не, но дали 5 млрд, колкото индийците вече са платили не биха стигнали ?

  E PLVRIBVS VNVM
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#20:"hristov19"]Ооооо тук си в голяма заблуда.. Индийците харчат изключително много пари за въоръжение[/quote]

  А, така ли? А защо купуват руски боклуци за 2 милиарда? Щото са добри хора? Да си купят един "Джералд Форд" клас за 13 милиарда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на maglavit
  maglavit
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanchoLA":

  Да де,само дето в статията се казва,че дотук коритото им струва 5 милиарда.За толкова преди 5 години американците им предложиха "Кити Хоук" със всичко...

  Jedem das Seine
 38. 38 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#31:"ПРОРОК ИЛИЯ"]В областа на военноморските сили Русия /а преди това и СССР/ отдават предпочитание на подводниците, което е в съотвествие със военната им стратегия. Именно в тази област са супер сила [/quote]
  Така е. Като Курск няма друга на света - емблемата на руския подводен флот!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Искате ли още Белене? Щото ще ви го строят още поне 30 години и ще платим поне петорно. При следваща издънка индийците ще им бият шута. И защо по дяволите в ерата на атома им трябва парен самолетоносач. Аз мисля че и индийците лапат яко от проекта.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 41. 41 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#12] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Дали пък не са си съобразили доктрината с възможностите си... или по-точно с невъзможностите си, да построят истински самолетоносач... По комунистическо време рушняците официално отричаха да имат самолетоносачи, за да не им се смеят хората с тези параходи...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  "Това означава, че Москва няма да спази поредния краен срок - 4 декември (Денят на военноморския флот на Индия)"
  В съветската армия, както и в БНА навремето, всеки срок е предпоследен, така че индийците няма какво да се натъжават.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 44. 44 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#32] от "Graf":

  ама тия са с реактор, много пара ще отиде допълнително пък и си зависим, друго си е руския самовар.. тва въглища, тва мазут, кво дойде с тва кара...

 45. 45 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мартин Akakka":

  Не за акъл а за гигантска корупция става дума. Имаше много интересен игрален филм по политическият скандал, който стана преди години в Индия. Когато се разбра че заради рушвети, индийските политици са накупили стотици негодни руски самолети и части за наличните и за 2-3 години попадаха към 150 изтребителя и се пребиха маса пилоти...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 46. 46 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#3] от "10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...":
  От 8 до 12 милиарда долара в зависимост от типа и оборудването му, но още по-гадното е, че ВСЕ ДЕН от експлоатацията му струва средно 1.5-2 млн. долара, а при ядрените самолетоносачи достига до 5 млн.$ дневно...Щатите на практика са консервирали около 60% от самолетоносачите си, защото военния бюджет не може да издържи на такива натоварвания. Как индийците смятат да го поддържат и експлоатират, това си е направо загадка с много въпросителни....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Рашките имали все още непотърнал самолетоносач за продажба?!?!
  Невероятно!
  Тия са били ненадминати реставратори!
  Индийците щом го взимат за толкова че и без азбест явно за претопяване го купуват. Като фючърс за скраб. А алкашите в това време се пънат че продали цел самолетоносач, че даже и в движение. Смех през сълзи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 48. 48
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 49. 49 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1212 Весело

  [quote#42:"волтер"]Курск я потопиха американците. Без да са влизали в бой. [/quote]
  Също като Фобос-Грунт ли? Ама там нямаха ли пръст извънземните?
  А пък джуджето лилипутин конспиративно мълчи за случая и хвърли вината върху изцяло върху горките хорица отговорни за поддръжката на учебните торпеда. Да не би да е американски агент този дребосък бе?

 50. 50 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#31] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Са последно Курск, американска подводница ли я потопи или сама си потъна?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 51. 51 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 542 Неутрално

  А тази подводница на която пожар ли стана, газ ли изтече, и измряха сума ти народ. По време на изоитанията и беше. И май пак за Индия ако не се лъжа. Май не е единичен случай ами си е закономерност!!!

 52. 52 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "Индийският отбранителен пазар се отваря все повече и търгът за нови изтребители (спечелен от френската "Рафал" показа, че побеждават качествената продукция и надеждните доставчици."  ----

  Или казано в прав текст - руската продукция е НЕКАЧЕСТВЕНА!
  (Не че това е някаква новина, де!)

  Да разлая троловете!!
 53. 53 Профил на maglavit
  maglavit
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#46] от "appen 13":

  Между 8 и 12 милиарда може да струва цялото АУГ.CVN-76 Ronald Reagan например струва 4,5 млрд.

  Jedem das Seine
 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#46] от "appen 13":
  Луд ли си? Всеки един американски самолетоносач може да видиш къде е! Всичките 12 са си на бойни дежурства и спират съня на араби, корейци и рашъни...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#9:"dodge_ram"]От статията е ясно, че дори непретенциозни (и бедни) купувачи като индийците вече се назлъндисват на негодните руски тенекета: [/quote]

  Не са бедни.

 56. 56 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#34:"Дразнител"]Абе, а представяте ли си какво щеше да стане с Белене!? Добре, че спря тая авантюра с казаците![/quote]

  Ето къде може да турят Беленските реактори и вампора ще скине хамута после та не може го види човек.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#55] от "zeer_streng":

  Но се назландисват!
  Нъл'?

  Да разлая троловете!!
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#56] от "Танас":

  Е стига смешки... на това дребно параходче, няма място за 2 беленски реактора... нека си шитка с парното котелче на твърдо гориво - въглища...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 60. 60 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "lone_wolf":

  Нормално е да искат намаление на цената и това е удобен повод. Всеки би поискал намаление. Бизнес.

 61. 61 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 594 Весело

  Защо ли мисля, че в Пекин тази новина е предизвикала доста положителни емоции и това точно преди 18-ият конгрес на ККП, когато ще бъде избран нов Председател за следващите 12-16 години....Може и да няма връзка с това, а може и да има, неведоми са пътищата Господни, особено в тази част на света...

 62. 62 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  А като се сетя че не "модернизирана " версия на тоя параход - Адмирал Кузнецов, тавариш Путин го праща да кръстосва моретата да демонстрира "мускули" пред НАТО... ония в пентагона сигурно се попикват от смях. Миналата година едвам стигна до Венецуела и цял месец го ремонтираха, че да може да се върне. От тогава, само кратки плавания в Средиземно море правят.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 63. 63 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#3:"10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула..."]колко струва нещо западно ?[/quote]
  4-5 млрд долара за 1 самолетоносач

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 64. 64 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#63] от "In my world":

  Но... не се продава

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 65. 65 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Авария??? Напил се екипажа, запалил две, три ядрени ракети да се сгрее, те не гръмнали, щото били леко дефектни, ама се разтопила стоманата на палубата (а тя е вечна, разби'йш!) и се отворила една 15 метрова пробойна. Осемдесет самоотвержени доброволци (подканяни от нервни картечари) запушили пробойната с телата си и така спасили около 3/25 от кораба...
  Ама авария било, значи.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 66. 66 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#63] от "In my world":

  http://www.avianosec.com/020.shtml

  Толкова беше. Самолетоносача Роналд Рейган струва вече около 10 млд. По памет. Потърси в нета.

 67. 67 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мартин Akakka":

  що, ти колко американски коли си имал през живота си?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Провал след провал, но всичко е закономерно. Не може да се иска от страна, доведена до състоянието и съществуваща като суровинен придатък на развитите икономики, да поддържа съвременно ниво на техниката и технологиите. Военната и космическата индустрии бяха единствените, които поддържаха имиджа на СССР (Русия) като промишленоразвита страна. Сега и тези два отрасъла паднаха жертва на некадърното управление на Пусин и компания. Вече просто не ми се мисли, докъде ще стигне Русия по пътя надолу. Жалко за народа й!

 69. 69 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanchoLA":

  не си прав да говориш така

  индиецът няма да се усети как договорът на стойност 1 млрд. за стар, неизползваем, ненадежден самолетоносач, с много високи разходи по поддръжката и нещо, на което не може да се разчита в Индийския Океан, в един момент ще струва при придобиването си 5-6-20 млрд. (едва ли някой знае каква ще е истинската му цена), а от 10-те дни които го пускат във вода:
  - 2 дена ще се носи по течението
  - 2 дена ще гасят пожар в котелното
  - 2 дена ще го хапят мишките и акулите
  - 2 дена ще го превземат на абордаж пунджабите
  - 2 дена ще го връщат на буксир около плажовете на Гоа

  РЕФОРМИ !
 70. 70 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Весело

  "Авария отложи ... руския самолетоносач ... "

  Q: Как се нарича такава новина?
  A: Едно добро начало

 71. 71 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#52] от "lone_wolf":

  Индийците чат-пат си играят с няква неруска продукция. Още от време оно. Но поради няква странна причина, основните (70%) от покупките им продължават да са на руско оръжие.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Не е лесно да си индиец.

 73. 73 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#67] от "Реконструктор":

  ако правилно си спомням, не Лада купува буклукчавите Женерал Мортърс, а обратното

  а ти колко американски коли си карал? и какви са ти впечатленията от тях. защото аз съм карал американски коли няколко, и смея да твърдя, че превъзхождат руските коли, така както холивудските звезди превъзхождат московските театрални пачавретини.

  РЕФОРМИ !
 74. 74 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#71] от "Реконструктор":

  И вечно ли ще е така?

  Да разлая троловете!!
 75. 75 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  USS George H. W. Bush (CVN-77)

  6,2 miljard USD

 76. 76 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#71] от "Реконструктор":

  Нищо странно няма. Индийските политици са нарицателно за корупция. Гледай произволен индийски филм и ще видиш че в него по правило има политик и по правило е корумпиран

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 77. 77 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До #50:
  Смешните Ви опити за оригиналничене предизвикват усмивка. И могат да впечàтлят само децата от 78-а детска градина.

 78. 78 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Като все сдобиеш със самолетоносач ще ти трябват придружаващи кораби и подводници за да не ти го потопят.

 79. 79 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#54] от "Георги":
  По-скоро са 11, един е в строеж, а два се проектират, като 7 са свалени от служба и са дарени на пристанища или се използват като мишени и изкуствени рифове...Базовата цена е ориентировъчно 5-6 милиарда долара, като за пълно оборудване с техника и корабна авиация, плюс противоракетни системи, обучения, начална поддръжка и т.н. стига до 10-12 млрд. долара ....изобщо това е ужасно скъпо удоволствие и в Европа само Франция и Великобритания си го позволяват....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#78] от "Франк Нинов":

  И танкери да го зареждат и бази да го обслужват и сателити и най-вече, ще трябва да мое да носи самолети а не 6 руски хвърчила, въоръжени само с къртечница... В същност, не съм сигурен въглищата с какви кораби ще му ги принасят

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#75] от "zeer_streng":


  [quote#75:"zeer_streng"]USS George H. W. Bush (CVN-77)

  6,2 miljard USD [/quote]


  Но... За нов кораб, надежден, а не плаваща развалина!
  --
  Има известна разлика, нали?

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#79] от "appen 13":

  В Същност са си 12. Кити Хоук е резерва, но си е здрав и при нужда може да отплава. Пък и е най-големият, ако не ме лъже паметта. Пред него руското параходче, е като спасителна лодка ... тоест спасително параходче..

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 85. 85 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#73] от "Rage Against":

  Карал съм доста време джип чероки. От старите, ръбестите, спомен от 80-те и 90-те. Предпочитам жигула - горе долу същото като комфорт и надеждност, само дето жигулата излиза бая по-евтино. И е доста по-високотехнологична. Имам и досег с краун виктория и производните й (линкълн таун кар). Широки са и возят добре, но до там. За фордовете всички знаят - най-добрият форд е продаденият такъв.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 86. 86 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#74] от "lone_wolf":

  Няма нищо вечно. Но за сега руската военна промишленост е във възход, така че няма от какво да се притесняват.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 87. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Ами и руския накрая с лекота би могъл да надхвърли петте млрд. и да тръгне към двуцифрено число. Трябва също да не се забравят лихвите и други разходи по забавянето.

 88. 88 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 434 Весело

  Глейте са. Нищо не разбирате. Предлагам ви вкупом да посетите форумите бойна слава и вимпел. Там цяло стадо двадесетинагодишни, затлъстели от висене пред монитора военни специалисти, които не са и помирисвали казарма и великото съвеЦко оръжие и техника са ги виждали само на картинки, предвождани от неколцина пенсионирани "истинки" български военни от "старата школа", разбирай - дърти комунистически шапкари, завършили в ЦЦЦР - та тези мастити спецове авторитетно ще ви обяснят как нищо и никой на света не може да се мери с Матушка Русь и нейните произведения, как парният руски авианосец с лекота ще разбие сам целия американски флот и как в него са вградени невиждани досега системи и оръжия, които го правят недосегаем!

  Never underestimate the predictability of stupidity
 89. 89 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#80] от "lucy_t":

  Добре де!
  Нищо му няма на кораба! Не се коси!
  Гадна правокация си е!

  Да разлая троловете!!
 90. 90 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#71] от "Реконструктор":

  индийците са евтини мангали. cheap as shit.
  те предпочитат да дадат по-малко пари за некачествена стока, отколкото повече пари за по-качествена стока.

  РЕФОРМИ !
 91. 91 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Като се има предвид каква е руската военна доктрина, самолетоносачите са безсмисленни. Русия е ядренна страна с отбранителна военна доктрина, която обаче от 2 години предвижда и изпреварващ ядрен удар. Самолетоносачите са предназначени за "нефтени" войни в третия свят, а Русия такива войни не води.

 92. 92 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#85] от "Реконструктор":

  дотук добре. даваш пример само с лошите американски таратайки и ги сравняваш с най-добрите руски таратайки.

  това не е правилно сравнение... дори е подвеждащо, ако срещу тебе стои тийнейджър позитановец...

  но все пак темата не са американските и руските автомобили, а неспособността на Русия да си спази бюджетите и сроковете по международните договори на военната индустрия.

  РЕФОРМИ !
 93. 93 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#90] от "Rage Against":

  Ми не знам, разбери се с колегите си по-горе, дето опяват как руснаците продавали всичко прескъпо и изнудвали.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 94. 94 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#71] от "Реконструктор":

  Я виж как се харчи руското на фона на американското оръжие и продължавай да си гризеш ноктите... http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/08/27/1895694_sasht_otchetoha_rekordno_visok_iznos_na_orujiia_prez

  Дневник, срамота е за линкове към собственият Ви сайт, да ме карате да попълвам цифри...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 95. 95 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#91] от "zeer_streng":

  Че от кога пък Русия не е в списъка на "третият свят"?!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 96. 96 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#6] от "ivanchoLA":

  Къде го видя /прочете/ този "пълноценния" ?
  5 млрд долара за едно нещо, дето и руснаците не го знаят какво точно е ... отделно, дето не плува

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 97. 97 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 488 Неутрално

  от коментарите ви разбирам, че по добре индийците да нарежат тоя скрапер и да си вземат нещо читаво...щото иначе ще има още маса милиарди да наливат в това "чудо". А това, че се движи на нафта...само като си припомня,че USS Harry Truman с едно зареждане на реакторите може да плава 24/7 в следващите 15 години направо ми става смешно тия индийци колко са изкукали...

 98. 98 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#92] от "Rage Against":

  В случая индийците са си го начукали сами, настоявайки за промяна в конструкцията с неясни последствия. Бъди сигурен, че руснаците са си вързали гащите с анекс към договора по тоя повод.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 99. 99 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  USS Ronald Reagan (CVN-76)

  Kostprijs 4,5 miljard USD

  Това е предпоследния пуснат на вода. Подскъпването на следващия (USS George H. W. Bush (CVN-77)) е с 2 милиарда.

  Следващ 100% ще има при военния бюджет на САЩ. Сигурно само корабът, без въоръжението и корабната авиция ще е вече около 10 милиарда. Само който има печатница за долари, може да си го позволи.

 100. 100 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#97] от "10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...":

  Ако го вземат за скраб, руснаците ще ги дадат на арбитражният съд и ще им искат минимум милярд евро...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK