Вълната от отровени с алкохол в Чехия върна хората към домашното производство

Властите в Чехия наложиха в края на миналата седмица тотална забрана на търговията със спиртни напитки, съдържащи повече от 20% алкохол.

© David W Cerny, Reuters

Властите в Чехия наложиха в края на миналата седмица тотална забрана на търговията със спиртни напитки, съдържащи повече от 20% алкохол.Чешките производители на алкохол са застрашени от небивала криза, съобщи БТА. Това става, след като правителството забрани продажбите и износа на местни спиртни напитки заради вълната от отравяния с ментета, убила до момента 23-ма души, коментира Франс прес.


Под натиск от Брюксел Чехия забрани преди седмица продажбата на напитки със съдържание над 20 обемни процента алкохол на вътрешния пазар, а в четвъртък спря и техния износ, напомня агенцията.
"Забраната за износ е нещо ужасно за моята марка, наказание за производителите и вносителите с добра репутация", каза пред журналисти президентът на компанията "Ян Бехер", която произвежда традиционния чешки билков ликьор "Карловарска бехеровка".


Тези реномирани производители продават всеки ден спиртни питиета за 15 милиона крони (604 000 евро), а годишно - за 5,5 милиарда крони, сочат данни на браншовото им сдружение.
Износът на алкохол от Чехия през изтеклата година - от август 2011 до юли 2012 г., достига 1,09 милиарда крони според официалната статистика. Основният вносител - Словакия, спря вноса във вторник, след като четирима словаци бяха откарани в болници заради отравяне с чешка сливовица, съдържаща метилов алкохол.


Чешките винопроизводители настояват кабинетът да отмени забраната върху износа и строго да накаже онези, които фабрикуват ментета с метилов спирт. Браншовиците заплашват с уволнения, ако забраната остане в сила.


Освен 23-те смъртни случая от началото на септември поради отравяне с фалшив алкохол, 30 души все още са на лечение в чешки болници, някои в тежко състояние. Полицията още не е открила основния източник на разпространяваните ментета, но случаят хвърли светлина върху наличието на огромен черен пазар, достигащ 25 на сто от оборота на спиртни питиета в Чехия. Той носи на чешкия бюджет годишни данъчни загуби от 1,6 милиарда крони, а забраната върху официалните продажби - допълнителни щети от 130 милиона крони дневно. Чехия е на второ място в света по консумация на алкохол сред пълнолетните граждани след Молдова, напомня АФП.


Според Роберт Хурда, мениджър на бар и ресторант в популярна пражка дискотека, оборотът на заведенията му е спаднал с 40-50 на сто, откакто не сервират твърд алкохол. "Хората остават за кратко, защото вече не се забавляват толкова", обяснява той.


"Опитваме се да реагираме. Вместо обичайните напитки закупихме подсладени ликьори. Но пийнеш ли си малко повече от тях, махмурлукът е страшен", добавя съдържателят.


Чехите обръщат поглед към домашните ракии - направата им е традиционен и почитан занаят в страната, датиращ от 13-и век, отбелязва Асошиейтед прес.


Още от ранна сутрин хората започват да се точат с ферментирала каша от плодове, отгледани по вили и лични стопанства, към местните казани за дестилация, сглобени надве-натри в кухни, задни дворове и гаражи. И по залез си тръгват с пълни бурета силна сливовица, любимо питие за мнозина чехи, констатира агенцията.


Седемдесетгодишният Иржи Вълчек е голям почитател на домашното огнено питие. Гаврътва по глътка всяка сутрин и се е запасил тази седмица с близо 35 литра. "Имам си вече за цяла година - казва той. - Съвсем безопасно е, не като боклука, дето го продават."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK