Save the Children: Травмите на сирийските деца са ужасяващи

Сирийски бежанци в Йордания

© Ройтерс

Сирийски бежанци в ЙорданияДецата в Сирия са подложени на "ужасяващи" мъчения, затвор и отвличания и тези жестокости трябва да бъдат по-добре документирани, гласи доклад на британската правозащитна организация Save the Children, цитиран от Би Би Си.


Позовавайки се на свидетелства на сирийски деца бежанци, организацията призовава ООН да увеличи присъствието си в разкъсваната от конфликта страна.


Почти всяко дете, с което е говорено, е видяло смъртта на свой близък.
По-рано специалният пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими заяви, че ситуацията в Сирия е "изключително лоша и се влошава". Говорейки след като се е срещнал със Съвета за сигурност на ООН, Брахими призна, че няма пълен план как да спре насилието в страната.


Save the Children са документирали многобройни случаи на насилие срещу деца през продължаващия вече 18 месеца конфликт, който започна заради измъчването на деца в град Дераа. Те са били задържани от властите, защото, повлияни от Арабската пролет, са написали на стена "Народът иска падането на режима".


Едно 15-годишно момче описва  как в него са били гасени цигари, докато е бил държан в бившето му училище. Друго описва как е било подложено на мъчения с електрически ток, а след това принудено да стои в клетка заедно с разлагащи се тела. Тийнейджърът Уаел описва как е видял шестгодишно дете да умира, след като е било подложено на мъчения и глад. "То беше ужасено през цялото време. Отнасяха се с тялото му, сякаш е куче."


Говорителката на Save the Children Кат Картър казва: "Нещата, които чух от децата, са абсолютно ужасяващи. Чух как деца на 10-годишна възраст са били измъчвани. Чух как деца на 8-годишна възраст са изваждали тела от разрушени сгради със собствените си ръце."


По информация на ООН над 20 000 души са загинали от началото на конфликта. Активисти твърдят, че числото е над 30 000. Над 260 000 са напуснали страната като бежанци. Смята се, че в страната има още 1.2 милиона вътрешни бежанци и 2.5 милиона, които се нуждаят от хуманитарна помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK