Италия и невъзможният икономически растеж

Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга й

© Reuters

Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга йИталианският премиер Марио Монти може и да е успял да спаси страната от пагубен фалит, но потенциалът за икономически растеж е по-слаб от всякога, което означава, че перспективите за дългосрочно намаляване на дълга остават минимални, пише агенция Reuters в свой анализ.


Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга й. Сега само чрез стимулирането на потенциала за растеж – възможността да отбелязва последователен ръст без да генерира инфлация, той може да се надява да намали дълга от над 120% от БВП, втория след гръцкия.


С края на мандата на Монти след едва шест месеца и без яснота какво правителство ще бъде сформирано след това и колко отдадено на бюджетна дисциплина ще бъде то, повечето икономисти твърдят, че прогресът в тази сфера е бил разочароващ. "Мисля, че потенциалът за растеж на Италия е точно толкова голям, колкото беше, когато дойде Монти", казва Даниел Грос, който оглавява брюкселския Център за изследване на европейската политика. Средният годишен ръст в Италия през десетилетието преди 2011 г. беше 0.25%, което е най-лошото представяне не само в ЕС, но и в Г-20 и 34-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Икономиката за пореден път е в рецесия и се очаква тази година да се свие с 2.5%. Правителството иска да намали дълга от 123.4% от БВП тази година до 114.4 на сто през 2015 г., надеждите са, че през 2019 г. той може да падне до 100%, а през 2025 г. - до 60 на сто. Все пак това зависи от падане на цената на дълга до нивата преди кризата, от строга бюджетна дисциплина поне до 2015 г. и същевременно завръщане към стабилен растеж.


Комбинацията от тези три фактора обаче изглежда почти невъзможна. Икономиката вече се сви повече отколкото кабинетът очакваше, намаляването на дефицита също е далеч от заложените цели, a строгите икономии продължават да намаляват вътрешното потребление. Според френската банка Societe Generale и през 2020 г. дългът на Италия ще продължава да бъде над 120% от БВП.


Според Даниел Грос потенциалът за растеж на италианската икономика е намалял заради дългите години корупция, неуспешно прилагане на законите и намаляваща административна ефективност на всички нива. Този месец Световният икономически форум постави Италия на 42-о място в света в класацията за конкурентоспособност, която взема предвид фактори като независимост на съдебната система и счетоводни стандарти – след Полша и Панама.


Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение

© Reuters

Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение


Данъчни увеличения


Когато наследи поста от Силвио Берлускони миналия ноември, Марио Монти въведе план за бюджетни съкращения от 20 милиарда евро, както и тежка пенсионна реформа, която увеличи пенсионната възраст, за да успокои пазарите. Премиерът технократ беше принуден да прибегне до строгите икономии, за да спаси обещанието на Берлускони за балансиран бюджет од 2013 г. - цел, която не беше постигната. Но истинският проблем на Италия никога не е бил бюджетния дефицит, а дълга.


Дори и пенсионната реформа, смятана за една от най-обещаващите мерки, предвижда среден годишен ръст от 1.5% в средносрочен план или шест пъти повече от средното ниво за последното десетилетие. Освен това трите тримесечия антикризисни мерки се състояха предимно от данъчни увеличения – обратното на препоръките на Европейската комисия, която предпочита ограничаване на разходите, тъй като увеличенията вредят на потреблението и задълбочават рецесията.


Икономистът Джакомо Вачаго твърди, че Монти дори е намалил потенциала за растеж на Италия, тъй като фалиралите компании никога няма да бъдат заменени от нови. "Мащабът на пазарната икономика все още се свива и бизнесмените са притеснени, че никога няма да се върнат към производствения капаците от 2007 г.", казва той. Reuters коментира, че Монти е говорил много за растеж, но реформите, които е провел са били далеч по-плахи от антикризисната програма. Те се фокусираха предимно върху промени в трудовото законодателство, дерегулация на сектора на услугите и мерки за намаляване на бюрокрацията. Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение.


Проблемът с прилагането


"Най-големият проблем на Италия не са толкова законите, колкото тяхното прилагане", смята Грос. "Либерализираш частично, но някои регулации трябва да останат и да бъдат приложени, това е проблемът. Същото е и с реформата на трудовия пазар. Споровете се отнасят до съда, но дали съдиите ще вземат решение и ще го приложат за 10 дни или за една година? Никой не знае", допълва Грос.


През май тази година ОИСР заяви, че италианското правителство трябва да намали пропастта между законите и ефективното им прилагане. Има знаци, че тази пропаст дори се е увеличила при управлението на Монти, защото зад него не стои партия, която да окаже натиск над бюрократите да приложат приетите мерки.


"Ние всички аплодираме опитите на Монти, но ще бъдем разочаровани от ефектите", казва Вачаго.
Reuters допълва, че има редица обявени реформи, но нито одобрени от парламента, нито приложени на практика. "Тове е един неизбран кабинет на аутсайдери, който води трудна борба с тромавата правителствена механика", допълва икономистът. "Защо бюрократите биха си сътрудничели с правителство, което иска да намали бюрокрацията?", пита той.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  "Фалиралите компании НИКОГА няма да бъдат заменени с нови..." ??? Това някаква нова икономическа "мантра" ли се явява? Пазарът умря, предприемачите загинаха от дифтерит и хората спряха да живеят... Що за глупави изводи?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Reuters допълва, че има редица обявени реформи, но нито одобрени от парламента, нито приложени на практика. "

  "Защо бюрократите биха си сътрудничели с правителство, което иска да намали бюрокрацията?"

  Помислих, че иде реч за България.
  Познато, нали?

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 3. 3 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хора, Милано и прилежащите му територии са най-гъстите икономически активни зони в света.

  Изпреварват дори агломерацията в Рурската област в Германия.

  Като се добави и отлично образование и инфраструктура и традиции в производствата на почти всичко, Италия не е за отписване толкова бързо.

 4. 4 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Факт е, че Монти изкара Италия от списъка на фалиращите държави. Страната е силно засегната от кризата и има много недоволни от промените, но изглежда, че ще се справят.

 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Как не го разбраха тея ,че не може да дават повече от колкото имат.Да режат заплати и пенсии на половината и да си решават проблема с дълга ще успокоят пазарите и ще могат да си взимат заеми на по ниска цена.

 6. 6 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Италия систематично не спазва Маастрихските критерии и критериите на Пакта за стабилност. От 1995 дълг/БВП им е над 100%. Защо изобщо си постявят изисквания, които някои нямат никакво намерение да спазват? И сега се чудят що така стана.

 7. 7 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Няма съмнение, Монте е по-добрия избор за Италия.
  Оня Берлоскони, не беше честен.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#7] от "Polusa":

  Тя и жена му не беше вече... честна. Изобщо - как така се сбраха?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Най-големият проблем на Италия не са толкова законите, колкото тяхното прилагане" - а?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 10. 10 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Навсякъде където следват рецептите на МВФ,и СБ, резултата е мизерия.Свиване на разходите=свиване на потреблението=икономическ спад =свиване на разходите и все така,тъпчене на едно място.

 11. 11 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "надеждите са, че през 2019 г. той може да падне до 100%"

  Много, ама много пожелателно... До 2019 я камилата - я камиларят.

 12. 12 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Но истинският проблем на Италия никога не е бил бюджетния дефицит, а дълга.
  -------------------------
  Той дълга им е паднал от небето. През последните 17 години Италия всяко година отчита бюджетен дефицит, но това са някакви дребни подробности.

 13. 13 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Повечето от форумците както винаги коментират /щото имаме свободно време/, но не гледат чуждите проблеми през БГ ситуацията.
  Щом Италия, с това огромно производство, не може да се измъкне от кризата с близките години, КЪДЕ СМЕ НИЕ....
  1. няма производство
  2. няма концепция
  3. няма кадри
  4. няма капитали
  Представяте ли си какви пари са необходими за да имаме растеж, ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ, КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ...
  Някакви си 11 млрд евро /АЕЦ/ за 10 години ни се виждат невъзможна сума
  Тъжна история...

 14. 14 Профил на rossen_a
  rossen_a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тежко се плува с два воденични камъка на шията (Сицилия и Сардиния) плюс дебели оловни подметки на ботушите (Калабрия и Кампания).
  Затова нека Каталония даде пример и Италия да го последва.

 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Политиката на бюджетни икономии и неувеличение на данъците е погрешна. Тя води само до товаа което виждаме - стагнация. Данъците може и да не намаляват потреблението, ако се вземат от тия които имат излишък, а не от тия които нямат такъв. Ако погледнете истирията на данъчните ставки в САЩ ще видите че прогресивната данъчна ставка облага много яко богатите и по-малко бедните, т.е. става по-прогресивна, по време на двете световни войни и остава силно прогресивна до начлото на 80те като за богатите ставката е била над 70% (до 94 през войните). Същевременно, и преди Великата депресия и преди кризата от 2008 данъчната ставка е била по-малко прогресияна с 35% облагане на богатите.
  Така че решението е само едно - облагане на богатите със висок данък (тъй като техните пари и без това не отиват за потребление, а търсят място за инвестиция) и повишаване на пенсии, социални помощи, заплати на държавни служители, и дори инвестиране в държавни компании. Сегашната политика на "и вълкът сит и агнето цяло" просто е невъзможна. И понеже вълкът живее от агнето, а не обратно, вълците следва да отстъпят.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "neznaiko_2011":

  Абсолютно съм съгласен. Това е защото политиката на СБ и МВФ е антиМарксова и никой вече не чете Маркс.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 17. 17 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#13] от "mahler":

  Не е хубаво да говориш така, че ще смутиш съня на видните пазарни спецове, които преди години дрънкаха платени приказки как на България и не били необходими такива производствени мощности каквито имахме Точно сега се разбира, че те пълнили чуждата паничка на не тази на България и българите

 18. 18 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "kihano":

  Знаеш ли какво разправят републиканците на електората?
  Че видиш ли, ако за доходи над 1 мил. данъците са по-малки от другите доходи, то богатите ще имат парите да отварят нови работни места и е в интерес на работягите да изберат републиканците! Няма такова лицемерие! Нали точно високите данъци ще накарат богатите да вкарат парите от печалбата през годината в нови инвестиции (да намалят данъчната основа), вместо да си ги разпределят като дивидент и да си ги държат в джоба (банката, офшорката и т.н.) Ама малоумието е навред по света, не само тука.

 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Човекът свърши най- важната работа, да спаси държавата от фалит и сега не може веднага да последва бесен разстеж на БВП. На никой не му трябва такъв базиран само на покачващо се безмислено потребление, съпроводен с огромен дефицит.
  Крайно време да осмисли и промени англосаксонското разбиране за икономика стъпило единствено на спекулата на финансовите пазари. Ако обществото иска да се развива устойчиво трябва да стъпи на други основи:
  1. Да се харчи по-малко от колкото се печели
  2. Да се ограничи хищното и в много случай безмислено потребление
  3. Да се икономисват максимално природните ресурси
  4. Да се развиват иновативни, чисти технологии
  5. Да се подобри образованието
  6. Здравеопазването да е приоритетно

 20. 20 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#5] от "bta":
  И що да режат пенсиите на хората, които са ги изработили платили и т.н. Това че дадена държавна администрация е мародерствала с тези пари не са виновни работните пчелички и търтиите, които за опропастили пенсионните системи. А точно такива трябва прости да се бесят !!!

 21. 21 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "moriarti":

  Като няма пазар не се раждат компании. Просто е.

  Отделете време навреме.
 22. 22 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#21] от "dreamer":

  НИКОГА вече ли няма да има пазар? Тук май икономическите "специалисти" са ПРОТИВ саморегулацията на пазара и залагат повечко на някакъв си "контрол". Това не е ли скверна мисла? Твърде проста...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 23. 23 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Монти спаси дузпата! Не го упреквайте, че не е вкарал гол. Италия е прекалено голяма и както беше тръгнала по надолнището, щеше да завлече и ЕС и евро. Не е толкова важно, че Италия сега не прави ръст. Важното е, че Италия е стабилизирана.

 24. 24 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#18:"anarhochristian"]Нали точно високите данъци ще накарат богатите да вкарат парите от печалбата през годината в нови инвестиции (да намалят данъчната основа), вместо да си ги разпределят като дивидент и да си ги държат в джоба (банката, офшорката и т.н.) [/quote]
  Ако имам завод за гуми, за да инвестирам в нова фирма и нов завод за телени четки, ше трябва да платя данък печалба в старата фирма. Затова и високи данъци най-често значат държавата да прибере, за да раздаде помощи. Но пък нали това предлага другарят Кихано...

  Ако дадеш 100лв на беден, днес ще ги похарчи за хляб и кебапчета, а утре ще реве, че е гладен. Ако му дадеш работа с месечен доход 30лв, ще има за по хляб и кебапче дневно с години напред. Ей това не успяхте да го научите социалистите.

 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "odysseus":

  По скоро популизма и жаждата за власт е давала пари без да мисли от къде ще идват.

 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Икономистът Джакомо Вачаго твърди, че Монти дори е намалил потенциала за растеж на Италия, тъй като фалиралите компании никога няма да бъдат заменени от нови."

  А въпросът е - има ли изобщо потенциал за растеж в развитите страни? Не случайно в наше време има теории за "degrowth" или "décroissance". Мотивите за подобни теории може да са екологични, или също реакция срещу прекаленото консуматорство, но има и сериозни икономически основания да се смята, че е дошъл точно такъв момент за развитите страни - заради необходимостта да се икономисват природни ресурси, изнасянето на производства в развиващи страни, постигнатата степен на наситеност на потреблението на автомобили, компютри, мобилни телефони и т.н. Дали този период ще продължи няколко години, или може би по-дълго, зависи от това кога ще бъдат изобретени нови продукти, с които евентуално да започне нов дългосрочен цикъл на Кондратиев.

 27. 27 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ''Но истинският проблем на Италия никога не е бил бюджетния дефицит, а дълга.''

  Цитатът горе е квинтесенция на истинския проблем на европейските правителства.

  Също така става ясно, че и другата по-малка цел не е била постигната от другаря Монти
  ''Премиерът технократ беше принуден да прибегне до строгите икономии, за да спаси обещанието на Берлускони за балансиран бюджет од 2013 г. - цел, която не беше постигната''

  И кой го набеди, че е ''технократ'' никой не си спомня. Какъв ''технократ'' е този. Той си е партиец, дето за пари е готов на всичко. За по-ясно и по-просто, неговото назначение беше политическо от централата в Брюксел. Никой не го е избирал, нито е избирал някой кабинета му. С други думи - преврат.


 28. 28 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#2] от "handzhi":
  В България нещата се случват топ даун, а там нещата не се случват така, а заради избягване на пряката конфронтация и кардиналните реформи във всички институции са не възможни - само с добри намерения и много упоритост не става, трябва и съдействие или недвусмислено крайно въздействие над личността на бюрократа, до отстраняването му при твърдоглавост!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 29. 29 Профил на antiudei
  antiudei
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Всичко това ТЯХНАТА игра - с безброй прийоми да дестабилизирт, защото ТЕХНИЯ ЕС трябва дя се рязпядне.

 30. 30 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#22] от "moriarti":

  Надявам се да не е никога. Разбира се не говорим за абсолютни стойности а за тенденция към разширяване на пазарните взаимоотношения. Такива, каквито ги поискат гражданите. Но поради изначалното противоречие между интересите на обществото и властта много малко вероятно е да се случи властта да наложи взаимоотношения каквито ги иска обществото. Защото не обществото управлява а властта.

  Отделете време навреме.
 31. 31 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#30] от "dreamer":

  Сакън! Как можахте да си го помислите даже? Демокрацията е власт на народа, а на Запад (и останалите посоки) колко демокрация има... с лопата да я ринеш. Апропо, това наше българско правителство е първото, което в някаква степен се съобразява мнението на масите. Може би и на Запад е така..., може би обществото в някаква степен влияе... А може би фамилиите Коук и Ротшилд все още дърпат конците на целий свет... Казва ли ти някой?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 32. 32 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#15:"kihano"]тъй като техните пари и без това не отиват за потребление, а търсят място за инвестиция[/quote]

  Ти обърна цялата икономическа теория с главата на долу...
  Та от тебе сега разбирам, че инвестициите са нащо много лошо, за разлика от папането и следва да се предотвратяват.
  Аз пък си мислех, че проблемът на страните в криза не е ниското потребление (което от години се поддържа на изкуствено високо ниво), а ниската международна конкурентноспособност свързана именно с 1) Висока данъчна, осигурителна и административна тежест, 2) прекалено скъпа и не особено ефективна работна ръка и 3) прекалено малко инвестиции, заради което икономиките им стагнират и държавите задлъжняват. Потреблението било мотор на растежа? Ами то си има пре достатъчно потребителско търсене, трябва само да се огледа човек: кеф ти Азия, кеф ти Америка, кеф ти близкия изток, кеф ти други части на Европа. Живеем все пак в глобализиран свят. Само дето италианските фирми губят конкурентната битка с немски, японски, китайски или други фирми и се свиват. И какво предлагаш ти? Да стимулират италианския вътрешен пазар, та вътрешното търсене да стимулира производството... на немските, китайските и японските фирми, които да изнасят за Италия... Много хитро

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  Живял съм и съм работил около една година в Италия и за чужденец познава добре тази държава!Тази статия описва много точно проблемите на тази страна!На юг има огромно разминаване между законите и тяхното спазване!Освен това Италия им много голям изкуствено надут държавен сектор!Да не говорим ,че самите жители не се славят като трудолюбиви/за мене са си мързели/!Всичките тези фактори водят до ниска конкурентоспособност и липсата на реални фактори,които да дърпат държавата нагоре!Да не говорим,че италианците са като гърците /разглезени от помощите на държавата/-също фактор ,който не е за пренебрегване!

 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "antikommunist":

  Така е, като спряхте да четете Маркс а ми четете само Австрийските шарлатани, мошеника Фридмън и техните заблудени овци. Та във вашите теорийки трябва да смените "търсене" с "платежоспособно" търсене, като при това "платежоспособността" е относително понятие определяно от тия, които плащат. Щото то над 100 години по света все има глад - т.е. търсене на храни, жизнена важност, ама никой не го задоволи тия сто години, нали? Що така? Щото търсенето е неплатежоспособно. Та западните псевдоикономисти-шарлатан обърнаха икономиката на обратно с абсолютно фалшивата "Теория на предлагането" (supply side economy). Тя се провали в САЩ, но богатите така и не смятат да се откажат от постигнатото чрез тази погрешна теория - ниските данъци.
  И накрая, проблемът дори не е в намаленото потребление, проблемът е в твърде голямото отношение между пари за инвестиране и пари за потребление. Малкото пари за потребление предполагат ниски цени или ниски обеми продукция. И двете смъкват печалбата на инвестициите и инвестициите стават безмислени. Щото целта им е печалба, а не да нахранят хората. Просто нямаш представа колко сте се откъснали от реалната икономика.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "anarhochristian":

  Републиканците са изключитално непочтенни. Изглеждат ми като клуб на болни хора. Но простотията на обикновенния американец им го позволява.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "атанас":

  Танасе танасеееее, доста има да учите докато разберете, че не може да произведете продукция за 100 лв, да дадете заплати на обща стойност 80 лв и да чакате да се продаде всичката. Просто 100 не е равно на 80. Така продукция за 20 лв ще седи непродадена и "инвеститорът", няма да инвестира никъде, щото не се продава. Ама де акъл де. Чети пост 34. Белким нещо ти светне.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "kihano":

  За тази цел се прави проучване на пазара - колко стока пазарът би могъл да поеме. И толкова се произвежда. Толкова, за колкото има търсене и от вида, който потребителите биха харесали. Малко е по-различно от "толкова, колкото ни е хрумнало да планираме и от вид, какъвто ни дойде".

 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#36] от "kihano":

  Мислиш като надрусан с мухоморка социалист с една прочетена книга- коментар на коментара на "Капитала" в съкратено издание по случай Хти конгрес на партията.

  Ако произведа стока за 100лв, от нея има 20лв за работници, 20лв за мен, 20лв ДДС на 100те лв за държавата, 60лв разходи по производството и данъци за фирмата ми. Аз ще похарча в един момент 20те лв и, ако не инвестирам, държавата ще получи и ДДС от тях, както и акцизи и т.н. Работниците и те харчат, доставчиците на суровини, услуги и т.н. също. Ако инвестирам 20те си лв, то държавата няма да получи на мига ДДС от тях, но с времето ще получава. Иначе моите доставчици ще харчат на пазара, но ще имат и работа фирми, които работят в по-тежка промишленост от хранителната.

  На пазара парите от производствата се харчат. Даже и внесеното в банка се дава като кредит за нови инвестиции и потребление на други. Въпросът е в това дали се генерира възможност да се работи повече и да не се чака всичко да зависи от високи данъци за малкото луди да не лежат, или не.

 39. 39 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "атанас":

  Е това е то да си икономист, не можеш да се оправиш в собствените си л...а. Мислиш ,че като разбиеш сумата на събираеми, то тя ще се промени. Няма мойто момче няма. 2+2=4 дори ако го запишеш като 1+1+1+1. Къде сте тръгнали и вие света да оправяте. Пълна липса на абстрактно мислене и способност за отделяне на важното от неважното. Ами пич, като не можеш на ум вземи един молив и си разпиши сумите, при условие, че паричната маса е констатанта (по лесния вариант). И ще видиш, че не излизат при никакви условия. Мухахаха.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 40. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#37] от "jonson":

  Така де, и се оказва, че се търси по-малко отколкото можем да произведем с нааличните мощонсти и място за нови инвестиции няма.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 41. 41 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#40] от "kihano":

  Това е типичната грешка на всички социалисти/комунисти от Маркс насам. Разглеждате обществото в застинал вид. Без изобретения, без научен прогрес и без иновации. Вие изобщо си представяте едно застинало общество, в което нищо не се случва. И на тази грешна база правите съответно грешни изводи. В действителност науката, техниката и всички, свързани с тях обществени и производствени отношения се развиват с бесни темпове. За да запазиш пазарния си дял в която и да е област на стопанството, трябва да инвестираш непрекъснато, иначе изоставаш и умираш. Моралното остаряване на производствените линии е толкова скоростно, че многократно превишава физическото износване. От всичко това следва, че мантрата, която повтаряш с безкрайна упоритост е погрешна. Не само, че има място за нови инвестиции, нещо повече - забавиш ли ги малко или пък ги насочиш погрешно - край.

 42. 42 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#41] от "jonson":

  Аве пич, не виждаш ли че не се продава? Цяла Европа и дори САЩ са свили потреблениетпо. Какво ще усъвършенстваш, в какво ще инвестираш и как ще ти се възвърнат инвестициите? Е, ще излъжеш някой друг милион фанатици да си купят новия (щ)ай(с)под и толкова. Ама това не е икономически растеж, а стагнация и даже упадък. Приказваме на празни обороти.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 43. 43 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"kihano"]Та във вашите теорийки трябва да смените "търсене" с "платежоспособно" търсене, като при това "платежоспособността" е относително понятие определяно от тия, които плащат.[/quote]

  Само дето една икономика в днешно време се помещава не в границите на отделна държава, а вече дори не и на един континент. Народното стопанство днес представлява целия свят. А в глобален мащаб има пре достатъчно платежоспособно търсене, не само в Европа а на всички възможни континенти, от което прекрасно печелят немските, японските или китайските фирми, защото са конкурентноспособни, а други например от южна Европа замират понеже не са конкурентноспособни. Затова и света бележе развитие.

  [quote#39:"kihano"]при условие, че паричната маса е констатанта (по лесния вариант).[/quote]

  Само дето паричната маса в днешния свят не е константна, пък дори и теоритично да беше, стойността на тези пари постоянно би се вдигала (дефлация) просто защото богатсвото на обществото не е константа, а расте с всяка иновация и всеки нов продукт, който се появи на пазара. И така стигаме до най-важната точка:

  [quote#40:"kihano"]Така де, и се оказва, че се търси по-малко отколкото можем да произведем с нааличните мощонсти и място за нови инвестиции няма. [/quote]

  Има и още как. Точно в тази ситуация има силна конкуренция на фирми за дадения пазар и това ги принуждава да инвестират, за да предлагат нови, по-добри и по-евтини продукти на потребителите и да се преборят с конкуренцията. И колкото повече цената пада и качеството се вдига, богатството на обществото се овеличава.
  Тази конкуренция е майката на просперитета в последните 200 години и е довела до това днешните общества да са далеч по-богати от тези преди 100 или 200 години. Помисли колко човека преди 100 години са имали кола и коко имат сега. (За хубости като компютри и мобилни телефони да не говориме)
  Като размислите по този въпрос може и да си отговорите от къде идва изключителната технологична изостаналост на реално съществуващият социализъм, и защо голяма част от научно развойната дейност в онези години беше да се внедряват откраднати ембаргови технолохгии от класовият враг. Ама надеждата е минимална, когато става дума за промити мозъци.

 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#24:"атанас"]Ако имам завод за гуми, за да инвестирам в нова фирма и нов завод за телени четки, ше трябва да платя данък печалба в старата фирма.[/quote]
  Ами не. Първо, каквото и да направиш, без значение дали ще инвестираш или нещо друго, данък печалба си го дължиш. Второ, за да не платиш данък печалба в такъв размер, инвестицията за новия завод я прави стария дето е с с гумите. Сумата за инвестиция му е разход, с която му се намалява данъчната основа и съответно данъка. Така , че по този начин инвестициите ще се стимулират. А за кебабчето и кюфтето, са само лафове, защото така и не разбрахте, че именно потребителя на стоката прави пазара, без него не става формулата!

 45. 45 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#34:"kihano"]Щото то над 100 години по света все има глад - т.е. търсене на храни, жизнена важност, ама никой не го задоволи тия сто години, нали? Що така? Щото търсенето е неплатежоспособно.[/quote]
  Ми и САЩ да вземем, кризата на свръхпроизводството през 30-те, как го излекува Кейнс, чрез Рузвелт това?

 46. 46 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#42:"kihano"]Какво ще усъвършенстваш, в какво ще инвестираш и как ще ти се възвърнат инвестициите?[/quote]
  Ако познаваш само и признаваш единствено мобилните устройства за технически прогрес, това си е твой проблем. Аз познавам полиграфията. Мога да ти кажа, че просто се издъхва от непрекъснати иновации. Така от 20 години насам. Тъкмо изплатиш едното, айдее, излязло е нещо друго, конкуренцията се е снабдила, клиентите питат "имаш ли го", и ако го нямаш си отиват. Теглиш заем, взимаш го, изплащаш го, излиза друго и така до безкрай. Уверявам те, че това е положението и в другите области.

 47. 47 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  След Гърция и Испания , да се готви Италия, а след нея и Франция. Правителствата в развитите икономики с висок стандарт на живот и заплати, естествено, нямат полезен ход срещу ефектите и дефектите на глобализацията. Капиталът е в по-изгодни позиции от тях и синдикатите. Единственото, което им остава е да печатат пари и да обезценяват валутата си, с което и да намаляват реалните заплати и стандарта на живот. За съжалени е, заедно с това спада и потреблението , което води до СТАГФЛАЦИЯ. Националните икономики са скачени съдове и ефекта от изравняването е негативен за едни и позитивен за други , но до време. Спада на потреблението в развитите страни ще удари и развиващите се, а износа на оборудване и високотехнологични стоки от развити страни като Германия ще спада. Значи да се готви и Германия. Докато се печатат пари и трупат дългове колапсът няма да настъпи, но той е неизбежен, защото е нарушено фундаменталното съотношение между натрупване и потребление в световен мащаб. Дори в Китай делът на труда в БВП спада, а за развитите страни това е отдавна факт. Стагфлация и тотален колапс до 10 години очакват глобализираната световна икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK