Италия и невъзможният икономически растеж

Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга й

© Reuters

Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга йИталианският премиер Марио Монти може и да е успял да спаси страната от пагубен фалит, но потенциалът за икономически растеж е по-слаб от всякога, което означава, че перспективите за дългосрочно намаляване на дълга остават минимални, пише агенция Reuters в свой анализ.


Благодарение на категоричните антикризисни мерки и добрия си имидж, икономистът и бивш еврокомисар върна Италия обратно в процеса на вземане на решения в Европа и намали разходите за финансиране на дълга й. Сега само чрез стимулирането на потенциала за растеж – възможността да отбелязва последователен ръст без да генерира инфлация, той може да се надява да намали дълга от над 120% от БВП, втория след гръцкия.


С края на мандата на Монти след едва шест месеца и без яснота какво правителство ще бъде сформирано след това и колко отдадено на бюджетна дисциплина ще бъде то, повечето икономисти твърдят, че прогресът в тази сфера е бил разочароващ. "Мисля, че потенциалът за растеж на Италия е точно толкова голям, колкото беше, когато дойде Монти", казва Даниел Грос, който оглавява брюкселския Център за изследване на европейската политика. Средният годишен ръст в Италия през десетилетието преди 2011 г. беше 0.25%, което е най-лошото представяне не само в ЕС, но и в Г-20 и 34-те страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Икономиката за пореден път е в рецесия и се очаква тази година да се свие с 2.5%. Правителството иска да намали дълга от 123.4% от БВП тази година до 114.4 на сто през 2015 г., надеждите са, че през 2019 г. той може да падне до 100%, а през 2025 г. - до 60 на сто. Все пак това зависи от падане на цената на дълга до нивата преди кризата, от строга бюджетна дисциплина поне до 2015 г. и същевременно завръщане към стабилен растеж.


Комбинацията от тези три фактора обаче изглежда почти невъзможна. Икономиката вече се сви повече отколкото кабинетът очакваше, намаляването на дефицита също е далеч от заложените цели, a строгите икономии продължават да намаляват вътрешното потребление. Според френската банка Societe Generale и през 2020 г. дългът на Италия ще продължава да бъде над 120% от БВП.


Според Даниел Грос потенциалът за растеж на италианската икономика е намалял заради дългите години корупция, неуспешно прилагане на законите и намаляваща административна ефективност на всички нива. Този месец Световният икономически форум постави Италия на 42-о място в света в класацията за конкурентоспособност, която взема предвид фактори като независимост на съдебната система и счетоводни стандарти – след Полша и Панама.


Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение

© Reuters

Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение


Данъчни увеличения


Когато наследи поста от Силвио Берлускони миналия ноември, Марио Монти въведе план за бюджетни съкращения от 20 милиарда евро, както и тежка пенсионна реформа, която увеличи пенсионната възраст, за да успокои пазарите. Премиерът технократ беше принуден да прибегне до строгите икономии, за да спаси обещанието на Берлускони за балансиран бюджет од 2013 г. - цел, която не беше постигната. Но истинският проблем на Италия никога не е бил бюджетния дефицит, а дълга.


Дори и пенсионната реформа, смятана за една от най-обещаващите мерки, предвижда среден годишен ръст от 1.5% в средносрочен план или шест пъти повече от средното ниво за последното десетилетие. Освен това трите тримесечия антикризисни мерки се състояха предимно от данъчни увеличения – обратното на препоръките на Европейската комисия, която предпочита ограничаване на разходите, тъй като увеличенията вредят на потреблението и задълбочават рецесията.


Икономистът Джакомо Вачаго твърди, че Монти дори е намалил потенциала за растеж на Италия, тъй като фалиралите компании никога няма да бъдат заменени от нови. "Мащабът на пазарната икономика все още се свива и бизнесмените са притеснени, че никога няма да се върнат към производствения капаците от 2007 г.", казва той. Reuters коментира, че Монти е говорил много за растеж, но реформите, които е провел са били далеч по-плахи от антикризисната програма. Те се фокусираха предимно върху промени в трудовото законодателство, дерегулация на сектора на услугите и мерки за намаляване на бюрокрацията. Редица европейски лидери хвалиха реформите на Монти, но трудно се намираше икономист или бизнесмен, който да сподели тяхното мнение.


Проблемът с прилагането


"Най-големият проблем на Италия не са толкова законите, колкото тяхното прилагане", смята Грос. "Либерализираш частично, но някои регулации трябва да останат и да бъдат приложени, това е проблемът. Същото е и с реформата на трудовия пазар. Споровете се отнасят до съда, но дали съдиите ще вземат решение и ще го приложат за 10 дни или за една година? Никой не знае", допълва Грос.


През май тази година ОИСР заяви, че италианското правителство трябва да намали пропастта между законите и ефективното им прилагане. Има знаци, че тази пропаст дори се е увеличила при управлението на Монти, защото зад него не стои партия, която да окаже натиск над бюрократите да приложат приетите мерки.


"Ние всички аплодираме опитите на Монти, но ще бъдем разочаровани от ефектите", казва Вачаго.
Reuters допълва, че има редица обявени реформи, но нито одобрени от парламента, нито приложени на практика. "Тове е един неизбран кабинет на аутсайдери, който води трудна борба с тромавата правителствена механика", допълва икономистът. "Защо бюрократите биха си сътрудничели с правителство, което иска да намали бюрокрацията?", пита той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK