В памет на Стив Джобс

Миналата година това беше най-популярното изображение, въртящо се из социалните мрежи в памет на Стив Джобс. Комбинацията между логото на компанията "Епъл" и профила на нейния съосновател е дело на студент по дизайн от Хонконг

© Reuters

Миналата година това беше най-популярното изображение, въртящо се из социалните мрежи в памет на Стив Джобс. Комбинацията между логото на компанията "Епъл" и профила на нейния съосновател е дело на студент по дизайн от ХонконгДнес се навършва една година, откакто почина съоснователят на "Епъл" Стив Джобс.


Джобс, който стоеше зад цяла империя от продукти, революционизирали компютрите, телефоните и музикалната индустрия, си отиде на 56 години след дълга битка с рака. Приживе той беше една от най-влиятелните личности в света заради провокативността в работата си и вкуса си към нетрадиционните и новаторски решения. 


"Дневник" припомня отново може би най-известната реч на Джобс  - по случай дипломирането на випуск 2008 в Станфордския университет. 
Никога не завърших университет. Всъщност да съм днес тук с вас е най-близкото до университетско завършване, до което съм стигал. Искам да ви разкажа три истории от моя живот. Нищо особено. Просто три истории.


Първата е за свързването на точките

Напуснах колежа "Рийд" след първите 6 месеца там, но останах да посещавам курсове още година и половина. Защо всъщност напуснах. Историята е започнала още преди да се родя.


Моята биологична майка е била млада, неомъжена студентка и решила да ме даде за осиновяване. Тя вярвала много силно, че аз трябва да бъда осиновен от висшисти, така че всичко било уредено да бъда осиновен от адвокат и неговата съпруга. Когато съм се появил обаче, в последната минута те решили, че не искат момче, а момиче.


Следващите в списъка за осиновяване получили обаждане посред нощ с въпроса: "Имаме непредвидено момче, искате ли го?" "Естествено", отговорили те. Моята биологична майка по-късно разбрала, че моята бъдеща майка никога не завършила висше, а баща ми никога не завършил средното си образование.


Тя отказала да подпише окончателните документи за осиновяване. Съгласила се няколко месеца по-късно, когато моите родители обещали, че някой ден аз ще отида в университет.


И 17 години по-късно аз се записах в университет. Но наивно избрах колеж, който беше почти толкова скъп, колкото Станфорд, и всичките спестявания на родителите ми от работническата класа се харчеха за университетската ми такса. След половин година не можех да видя ползата от всичко това.


Нямах представа какво искам да правя с живота си и как университетът ще ми помогне да разбера това, докато харча дългогодишните спестявания на родителите си. Така реших да напусна - с мисълта, че все някак ще се справя добре.


Беше доста плашещо по това време. Но гледайки назад, това беше едно от най-добрите решения, които съм вземал. В момента, в който напуснах, можех да спра да посещавам задължителните лекции, които не ме интересуваха, и започнах да посещавам тези, които ми изглеждаха интересни.


Не беше толкова романтично - нямах стая в общежитието, затова спях на пода при приятели, връщах бутилки от "Кока-кола" за 5 цента, за да си купувам храна, и ходех 7 мили през града всяка неделя вечер да се нахраня в храма Харе Кришна. Но ми харесваше. И повечето от това, с което се сблъсках, следвайки любопитството и интуицията си, се оказа безценно по-късно.


Нека ви дам пример. Университетът Рийд по-това време предлагаше може би най-доброто обучение по калиграфия в страната. На територията му всеки плакат, всеки етикет беше красиво изписан ръчно калиграфски.


Понеже не трябваше да ходя на задължителните лекции, реших посещавам тези по  калиграфия. Научих за шрифтовете serif и sans serif, за разликите в пространството между различните комбинации от букви, за това какво прави типографията важна. Беше красиво, историческо и артистично - по начин, по който науката не може да го улови.


Фотогалерия: Светът загуби Стив Джобс >


Тогава нямаше и най-малък изглед да приложа наученото в моя живот. Но 10 години по-късно, когато създавахме първия компютър "Макинтош", си спомних всичко. Това беше първият компютър с красива типография. Ако никога не бях взел този курс, "Макинтош" никога нямаше да има множество и пропорционални шрифтове. И понеже "Уиндоус" просто ни копира - ако не бях напуснал колежа, нямаше да попадна на лекциите по калиграфия и персоналните компютри можеше да нямат сегашната си чудесна типография.


Естествено не беше възможно да свържа точките, гледайки напред, когато бях в университета. Но е много ясно, гледайки назад с 10 години.


Вие също сега не можете да свържете точките, гледайки напред, можете да го направите, гледайки назад. Затова трябва да вярвате, че точките някак ще се свържат във вашето бъдеще. Трябва да вярвате на нещо – на интуицията си, съдбата, кармата, каквото и да е. Този подход никога не ме е разочаровал и направи живота ми смислен.


Моята втора история е за любовта и загубата

Бях щастлив да открия какво обичам да правя рано в живота си. Воз и аз създадохме "Епъл" в гаража на родителите ми, когато бях на двайсет. Работихме много здраво и за десет години "Епъл" се разрасна от нас двамата в гаража до двумилиардна компания с над 4000 служители.


Ние тъкмо бяхме пуснали на пазара нашето най-добро творение – компютъра "Макинтош",  аз бях станал на тридесет и тогава ме уволниха. Как можеш да бъдеш уволнен от компания, която си създал?


E, като се разрастваше "Епъл", наехме един човек, когото смятах за много талантлив и подходящ да управляваме заедно компанията. Около година нещата вървяха добре. Но след това нашите виждания за бъдещето започнаха да се различават и накрая станахме противници.


Управителният съвет застана на негова страна. Така на тридесет аз бях изхвърлен, при това много публично. Това, което беше смисълът живота ми като възрастен, си беше отишло. Беше опустошително.


Наистина не знаех какво да правя, чувствах, че съм разочаровал предишните поколения предприемачи, че съм изпуснал щафетата, която ми бе предадена. Бях доста публичен провал и дори мислех да избягам от Силициевата долина, постепенно ми просветна – аз все още обичах това, което правех.


Това не се бе променило. Аз бях отблъснат, но още бях влюбен. И реших да започна отначало. Не го разбирах тогава, но уволняването ми от "Епъл" беше най-доброто нещо, което можеше да ми се случи.


Това ме освободи за началото на един от най-творческите периоди от живота ми. През следващите пет години започнах компания с име NeXT (следващ), друга компания – "Пиксар", и се влюбих в една удивителна жена, която стана моя съпруга. "Пиксар" направи първия филм изцяло с компютърна анимация – "Играта на играчките" ("Toy Story"), и сега е най-успешното студио за анимация в света.


При един забележителен обрат "Епъл" купиха NeXT и аз се върнах в "Епъл", а технологията, която създадохме в NeXT, е в основата на сегашното възраждане на "Епъл". Лорийн и аз имаме чудесно семейство.


Нищо от това нямаше да се случи, ако не бях уволнен от "Епъл". Това беше ужасно на вкус лекарство, но пациентът имаше нужда от него.


Понякога животът те удря по главата с тухла. Не губете вяра. Убеден съм, че единственото нещо, което ме караше да продължавам, бе, че обичам това, което правя. Трябва да откриете това, което обичате.


Това е вярно както за работата ви, така и за любовта ви. Работата ще заема голяма част от вашия живот и единственият начин да бъдете напълно удовлетворени е да вършите това, което смятате за страхотна работа. Единственият начин да вършиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш.


Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите. Не се примирявайте. Като всички въпроси, свързани със сърцето, ще откриете, това, което търсите. А всяка добра връзка става все по-добра с годините. Така че продължавайте да търсите. Не се примирявайте.


Третата ми история е за смъртта


Когато бях на седемнайсет, прочетох цитат, нещо като това: "Ако живееш всеки ден сякаш е последният ти, някой ден определено ще си прав."


Оттогава поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: "Ако днес беше последният ден в живота ми, щях ли да искам да правя това, което смятам да направя днес?" Когато отговорът е бил "Не" твърде много дни подред, знаех, че трябва да променя нещо.


Да помниш, че един ден ще си мъртъв, е най-важният инструмент, който ми е помагал да направя големите избори в живота си. Защото почти всичко –  чуждите очаквания, гордостта, страхът от провал или унижение – става маловажно пред лицето на смъртта, оставяйки само това, което наистина важно.


Да помниш, че ще умреш, е най-добрият начин да избегнеш капана на мисленето, че имаш нещо за губене. Ти си вече гол. Няма причина да не следваш сърцето си.


Преди година бях диагностициран с тумор на панкреаса. Дори не знаех какво е панкреас. Лекарят ми каза, че е почти сигурно, че това е нелечим вид рак и че ще живея още три до шест месеца. Посъветва ме да се прибера вкъщи и да въведа нещата си в ред - начинът да ти кажат да се подготвиш да умреш.


Това означава да кажеш на децата си всичко, което си мислел, че ще можеш да им кажеш през следващите десет години. Да си сигурен, че всичко е уредено, така че да е лесно за теб и за семейството ти. Означава да се сбогуваш.


Живях с тази диагноза цял ден. По-късно същата вечер ми направиха биопсия - оказа се много рядък вид рак на панкреаса, който се лекува оперативно. Сега съм добре.


Това беше най-близката ми среща със смъртта и се надявам да е така за още няколко десетилетия. Преживявайки това, мога да ви кажа с малко по-голяма сигурност: Никой не иска да умре.


Дори хората, които искат да идат в Рая. Въпреки това смъртта е крайната спирка, която очаква всички ни. И така трябва да бъде, защото е много вероятно смъртта да е най-доброто изобретение на живота. Тя е агентът на промяната. Тя очиства старото и прави място за новото - това, което в момента сте вие.


Съжалявам, че може да прозвучи мелодраматично, но вашето време е ограничено. Не го прахосвайте да живеете нечий чужд живот, не го ограничавайте от догмата на нечие чуждо мислене. Не позволявайте да бъде заглушен вашият собствен вътрешен глас.


И най-важното - имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те някак си вече знаят какво искате. Всичко останало е второстепенно.


Когато бях млад, в средата на 80-те, на задната корица на последния брой на списанието The Whole Earth Catalog (Каталог на цялата Земя) беше сложена снимка на път на разсъмване. Отдолу беше тяхното прощално послание: "Бъди гладен. Бъди неразумен".


И аз винаги съм желал това за себе си. Сега го пожелава на вас -  останете  гладни: за нови познания, нови хоризонти и нови идеи. Останете неразумни - не спирайте да се движите в непознати посоки. Не оставайте при конюнктурната мъдрост и сигурност - те винаги са измамни. Смело приемайте предизвикателствата. 
Благодаря ви много!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Пак ли е умрял?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Разстроено

  Никой не иска да умре.
  Дори хората, които искат да идат в Рая. Въпреки това смъртта е крайната спирка, която очаква всички ни. И така трябва да бъде, защото е много вероятно смъртта да е най-доброто изобретение на живота. Тя е агентът на промяната. Тя очиства старото и прави място за новото - това, което в момента сте вие.

  Но всеки се опитва да живее вечно!

  R.I.P Стив!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Кога мина една година!

  Вещица от Овнерог
 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  Хубаво е да кажете нещо и за ЛСД-то и ефекта му върху черния дроб на СД. В крайна сметка това го уби, но фокусът винаги е бил върхо способностите на Отеца да купува патенти и да прави големи пари от това

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 524 Весело

  ЦИТАТ :
  "Дневник" припомня отново може би най-известната реч на Джобс - по случай дипломирането на випуск 2008 в Станфордския университет
  --------------------------------

  Каквото и да кажем за Стив Джобс -
  ще е истина

  тази негова реч пред випускниците от Станфорд го дефинира най-точно !

  Никой не може да влезе в друга роля..

  само в собствената

  светла му памет !

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  [quote#1:"jubal harshaw"]Пак ли е умрял? [/quote]

  Не. Той възкръсва при всеки нов айШит, за да продаде малко вяра на еноряшите

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Като за будист, искрено му пожелавам да не се прероди в работник в някоя от фабриките където му се сглобяват телефоните...

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Stay hungry; stay foolish - това е посланието за да живее Човек пълноценен живот.
  Много хора пропускат че SJ и Епъл направиха толкова много пари СЛЕДСТВИЕ на това че вървяха по неудобните пътеки и неутъпканите пъти6та, без никаква гаранция за успех, често на ръба на провала. Хората се учат повече от неудачите и важното е какво научат. А посланието на този човек определено не е вманиачаването в някакви електронни джаджи, те не могат да са цел, а само средство, което помага в съвременния техологичен свят. И една друга мисъл цитирана от човека който си отиде доста млад - The world belongs to you, but you own nothing.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Просто няма какво да се коментира под такава реч, затова само казвам - благодаря на Стив, за това, че за първи път видях Епъл когато бях на 7 и това промени живота ми!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "spas27":

  Аз четох по интернетите, че имал мавзолей в некакво подземие в Купертино. Стените били облицовани със златни айфони и на всеки екран - портрет на Вожда и Учителя.

  Не знам само дали са ги ъпгрейднали с петицата ... С тоя голем екран току виж се обърнал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  [quote#9:"Боби Колев"]благодаря на Стив, за това, че за първи път видях Епъл когато бях на 7 и това промени живота ми! [/quote]

  АааааааааЛееееееЛууууууууууууууууууЯ!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Безспорно умен човек, въпреки че не харесвам подхода и продуктите на тази фирма.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Да видим дали ще бъде обърнато внимание на още двама изслдователи с не по-малък принос в компютърните науки?

  - - - - - - - - - - - - - - -
  Dennis Ritchie found dead October 12, 2011 (aged 70)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dennis_Ritchie

  John McCarthy October 24, 2011
  http://en.wikipedia.org/wiki/John_McCarthy_%28computer_scientist%29

  Предварително изгубени войни не водя!
 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 625 Разстроено

  Джобс има и много лоши черти,но никой не може да отрече това което е направил и че вижда много неща,които другите не могат да видят.Той наистина направи чудеса с Apple и дано там където е сега да се чувства по-добре.Трябва да го помним само с хубавото,светла му памет на Стйив Джобс!!!

 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  [quote#13:"Невалидната бюлетина"]компютърните науки[/quote]

  не става дума за компютри или науки, айПъл е първата технологична църква. За това и отец Стив беше доста добър проповедник и нищо повече. В САЩ обаче от това се правят най-много пари

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":

  Сега на 8 ли си?

 17. 17 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "spas27":
  Нямам и най-малко съмнение! Просто любопитствам, въпреки че съм убеден в резултата.

  Предварително изгубени войни не водя!
 18. 18 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Речта е хубава, но все пак неговата непримиримост беше малко изкривена. Затвореността на компанията още от самото и създаване като реакция от това, което му причиниха от Майкрософт се прояви с още по-пълна сила след като реши да затрие на всяка цена Андроид. А има една голяма поука от времето на създаването на Уиндоус: Бил Гейтс успя, защото почти всеки на тази планета с възможности да си купи собствен компютър е изпиратствал операционната му система. Така, че в определен смисъл той беше с широко отворени врати към всички.

 19. 19 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Има едно нещи, което е сездадено от Джобс и мнго ме е радвало. Говоря за Пиксар, толкова съм се смял с техните анимации...

 20. 20 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#7] от "lol":

  А аз, искрено му желая да не се роди при комунистите на онова севернокорейско прасе-диктатор с часовник за 10 бона в зелено.

 21. 21 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#11:"spas27"]АааааааааЛеееееЛуууууууууууууууууу![/quote]

  Колега преиграваш.

  Колкото феновете на Ейпъл са "зомбита" или както го наричаш там, толкова и хората, които мразят Ейпъл са смешни и се излагат.

  Думите в статията са казани от очевидно мъдър човек, който е постигнал нещо в живота....а ти си цървул и най-вероятно такъв ще си останеш

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 22. 22 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Хайде стига с тоя Джобс бе, консуматори. седнете и се замислете като не смятаме милярдите печалби които Епъл натрупа от него, какво друго е направил Джобс? -нищо. напълни гушата на едни, ограби милиони, умря и се превърна в легенда. ... В съзнанието на консуматорите....
  Нищо от това което джобс направи не бе революционно а еволюционно, просто понеже той толкова може с това което е учил. няма нито един продукт който ако не беше Джобс, нямаше да се появи на пазара. Е това ли му е гениалното? .... идеите които ги "изказа" се знаят отдавна, но звучат опияняващо от устата на шефа на най голмия ентерпразй в света .... който е сляп и глух нека да му се кланя, а на мен ми е смешно как култ е имало и винаги ще има ... за простолюдието ...

 23. 23 Профил на kak_taka
  kak_taka
  Рейтинг: 409 Разстроено

  ЦИТАТ :
  "Дневник" припомня отново може би най-известната реч на Джобс - по случай дипломирането на випуск 2008 в Станфордския университет
  --------------------------------
  ПОПРАВКА - 2005 година

 24. 24 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#13] от "Невалидната бюлетина":

  Ти луд ли си? Кой е чувал за Ричи и Макарти? ъъъъ Гай Ричи и Пол Макартни?

 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  ЗА ТОЧКИТЕ.Спомням си уюебника ми по геометрия в 7 клас.Тогава нямахме компютри, нито даже тип "Правец".Имаше задачи логически,без изчисления, за разположението на точките в равнина и в пречупена равнина.
  Много исках да кандидатствам в елитно училище-езикова или математическа гимназия.Но решенията на задачите ги знаеха единици,защото отговора предполага еднозначност.

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Понякога животът те удря по главата с тухла. Не губете вяра. Убеден съм, че единственото нещо, което ме караше да продължавам, бе, че обичам това, което правя. Трябва да откриете това, което обичате.
  -----------------------------
  Лека му пръст!
  Велик човек!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#22:"lu"]Нищо от това което джобс направи не бе революционно а еволюционно, просто понеже той толкова може с това което е учил. [/quote]

  Същото казват за всички основатели на големи фирми. Джобс, Гейтс и т.н.

  Дефинирай гениално. Според мен за да направиш нещо гениално, не трябва да си Айнщайн. Просто трябва да имаш нюх за нещата, да оцелиш правилното време...и разбира се да имаш акъл в главата. Определено Джобс го имаше това.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  После в университета бях най добра даже имах дързостта да поддтикна преподавателя с мисъл за U-образните тенденции в икономиката,но не завърших,почнаха да ми търсят" цаката".

 29. 29 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":

  Браво! Много добър пост.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4828 Разстроено

  Както kak_taka е написал по-горе годината е 2005 НЕ 2008...аман от неграмотни драскачи в този Дневник....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Жалко че омря. Скоро ще се навърши и 1 година от смъртта на Кадафи. Великите личности си отиват без време.

 32. 32 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#13] от "Невалидната бюлетина":

  Дано да не ги попуснат. Вярно, че Джобс набута айФон на сумати и хора в ръцете, но без Джон МакКарти и Марвин Мински нито космическите изследвния, нито роботиката, нито генетиката щяха да са на текущото ниво. И със сигурност нямаше да има роботи, които да слобяват чудесните продукти на ябълката.

  Моралът не е порок!
 33. 33 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  Неграмотният си ти!
  Речта е от 2005 http://onemansblog.com/2010/02/01/steve-jobs-outstanding-stanford-commencement-speech-from-2005/

  През 2008 я припомниха, след като стана ясно, че има ремисия на заболяването му.

  Моралът не е порок!
 34. 34 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Агресивен маркетинг и добър продавач. Това беше Стийв Джобс.
  Всеки който малко, ама съвсем малко някога се е интересувал от компютри/телефони/софтуер знае че Джобс никога не е открил топлата вода. Само че той накара хората да си мислят че я е открил..... и затова плащаха в пъти повече за един продукт който не струва толкова.

  Продукти за сноби.
  А като чуя че някой казва че Апъл и Стийв Джобс са му променили живота.... лелееееее какъв смях пада

 35. 35 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#4] от "spas27":
  БГ е полицейска държава от 1944 г..

  BG e мини империя на злото.
 36. 36 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#34] от "gabrovski":
  Човече,говориш така, защото никога не си имал Aple. И нямаш представа за сигурността, с която работи един Ейпъл.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 37. 37 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#36] от "Анализатор":

  "Човече" не знам как да ти го кажа, защото може това може да се окаже голям шок за Теб, но имам продукт на Апъл. Купих го преди 6 години и още го държа
  Сблъсквам се с техни продукти почти всеки ден защото такава ми е работата.
  Истината е такава че Апъл не произвежда НИЩО. Корейски и тайвански части сглобени в Китай. От няколко години насам компютрите им даже не са уникални защото са с процесори на Интел.

 38. 38 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Интересен е "изборът на редактора".

  Стив Джобс несъмнено беше голяма личност, Бог да го прости!

  На 5.Х.12 г. обаче ми се види редно мисълта ни да е насочена поне малко повече към паметта на едни други хора, останали малко по-назад в историята, едно точно 100 г.

  Хубавата статия на Петя Владимирова по темата мина и замина през "актуалното" на сайта и дотам.
  Въпрос на ценности и приоритети.

 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#33] от "dnk":

  То е ясно кой е неграмотния тук Дори линка който си копирал ясно показва че е 2005 година НЕ 2008.
  Научи се да четеш "грамотнико"
  Хайде върни се до моят коментар (30) по-горе и го прочети отново
  Ти да не работиш за Дневник бре И ти и те все един дол дренки

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#24:"lu"]Ти луд ли си? [/quote]
  Най-вероятно да! Но ти пожелавам да не разбираш от личен опит.

  [quote#24:"lu"]Кой е чувал за Ричи и Макарти? [/quote]
  АЗ!

  [quote#38:"forza"]На 5.Х.12 г. обаче ми се види редно мисълта ни да е насочена поне малко повече към паметта на едни други хора[/quote]
  Предполагам знам (знаем повечето) кого имаш предвид, но все пак това е раздел „СВЯТ“

  [quote#34:"gabrovski"]А като чуя че някой казва че Апъл и Стийв Джобс са му променили живота.... [/quote]
  Представи си за какъв живот става въпрос! Аланколу!

  Предварително изгубени войни не водя!
 41. 41 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "gabrovski":
  Ще си послужа с един банален израз: ако за автомобилите се казва, че има две марки - "Мерседес" и останалите, то за компютрите също спокойно може да се каже, че има две марки - "Ейпъл" и останалите. Концепцията на Джобс беше, че на един уникален хардуер подхожда само и единствено един уникален софтуер, за разлика от концепцията на Майкрософт за универсалността на компютърния софтуер. А това, което говориш, е смешно. Ейпъл разработват свои чипове откак съществуват и то независимо от Интел. Ти явно не си виждал дори платка на Ейпъл. Така че не ме разочаровай от себе си!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 42. 42 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Анализатор":

  Този банален израз за Мерцедес съществува само в България така че ако обичаш, да не го коментираме

  Процесора на Мака Е Интел. В зависимост от конфигурацията i3, i5 или i7
  МакБука е с Core Duo или Core Duo 2 (на Интел, нали се сещаш)
  MacBookAir i5 и i7
  МакБук Про i5 и i7
  Че пък и на всичкото отгоре и GPUто им е на Интел.

  Процесорите на Айфона до сегашната петица бяха или на ARM или на....... Самсунг

 43. 43 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#40] от "Невалидната бюлетина":
  [quote#40:"Невалидната бюлетина"]Предполагам знам (знаем повечето) кого имаш предвид, но все пак това е раздел „СВЯТ“[/quote]

  Съгласен, но същевременно е и "Изборът на редактора", който виси и ще виси цял ден на централно място на сайта, докато другата статия мина и замина, за да отстъпи място на Марешки, търсените от братя Чучкови нови звезди и новите откровения на ББ.
  Именно този "избор" имах предвид, а не факта, че има статия за Стив Джобс, който несъмнено заслужава също да бъде споменат днес.

 44. 44 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#42:"gabrovski"]Процесорите на Айфона до сегашната петица бяха или на ARM или на....... Самсунг[/quote]

  The Apple A4 is a package on package (PoP) system-on-a-chip (SoC) designed by Apple Inc. and manufactured by Samsung.

  Акцента тук е върху "designed by Apple Inc." Същото е и за А5.

  Същото е и с Power G4/5 процесорите:

  The 970 family was created through a collaboration between IBM and Apple.
  http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC_970

  Смешно е просто да се каже, че те нищо не са измислили.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 45. 45 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "Леми Килмистър":

  designed != manufactured

  PowerPC Gx не се произвежда от ГОДИНИ.

  Актуалната оферта
  http://www.apple.com/macbookair/specs.html
  http://www.apple.com/macbook-pro/specs/
  http://www.apple.com/macmini/specs.html
  http://www.apple.com/imac/specs.html
  http://www.apple.com/macpro/specs.html

  Интел от горе до долу

  Че пък и да е по-смешно куп хора слагат W7 на Мака

 46. 46 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Един лаишки въпрос - какви предимства (освен марката) има айфонът пред аналогичните продукти на конкуренцията?

 47. 47 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "Леми Килмистър":

  Ако продължиш със следващото изречение от същата статия, ще се види, че е базиран на АРМ дизайн: "It combines an ARM Cortex-A8 CPU with a PowerVR GPU, and emphasizes power efficiency.

  Мразя да мразя!
 48. 48 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#45:"gabrovski"]designed != manufactured

  PowerPC Gx не се произвежда от ГОДИНИ. [/quote]

  Аз не казвам, че се произвежда. Просто казвам, че е са участвали в дизайна.

  Това, че са платили на някой да го произведе, нищо не значи.

  За това за най-скъпият бранд на света, защото знаят как да праваят нещата. Защо да оборудват фабрика за процесори, като има вече такива?

  [quote#47:"Провадийски"]че е базиран на АРМ дизайн[/quote]

  Защо да не комбинираш нещо готово, най-доброто? Това е гениалното, да не губиш вереме и мнооого ресурси в нещо вече направено. Това е част от дизайна. Крайният клиент не му пука в коя фабрика е произведен процесорът на ПЦто/Мака му.
  Само гийковете ги вълнуват такива безмислени въпроси.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 49. 49 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цайко":

  Хардуерни - Никакви
  Софтуерни - Пак никакви. Като тук голям фактор играят личните преференции и какво правиш с телефона но в крайна сметка и в магазина на Апъл и на Гугъл всеки ще си намери каквото му трябва.

  Предимството на Айфона свърши преди повече от 2 години, заедно с излизането на първият Галакси С и Desire HD (на НТС) само че "технологичните сноби" отказват да се примирят с този факт.

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#11] от "spas27":

  Точно така си е.

  Просто не знаете детайлите...пък и не ви и трябва

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#16] от "metaflute1":

  Ласкаете ме

  Сега имам софтуерна фирма, която, вярно позападна напоследък, щото имам нови приоритети, но 10 години събира каймака на прохождащия компютърен бизнес и ме направи, хмм, щастлив и независим.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази реч на Стив Джобс съм си я запазила и я давам на децата си да я четат отвреме-навреме. Велика е.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това всяка година ли мислите да го пускате?

  Romanes eunt domus!
 54. 54 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стив Джобс и Епъл са поредното доказателство как умелият маркетинг може да пробута на хората абсолютно ненужни и тривиални неща, като ги представя за велики нововъведения.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 55. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Паметници на Стив във всяка една държава по Света! Всяка година да има дата, на която официално се празнува деня на Стив!

 56. 56 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#54:"Crux"]Стив Джобс и Епъл са поредното доказателство как умелият маркетинг може да пробута на хората абсолютно ненужни и тривиални неща, като ги представя за велики нововъведения.[/quote]

  Според мен това е доказателство за слабостта на човека.

  И за злото, което е безумното консуматорство.

 57. 57 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Инвеститорите разбират, за разлика от българските купувачи на зеле за бидон:
  http://www.google.com/finance?q=AAPL

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 58. 58 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Неутрално
 59. 59 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#42:"gabrovski"]Процесорите на Айфона до сегашната петица бяха или на ARM или на....... Самсунг [/quote]
  ARM не произвежда процесори. Процесорни архитектури - да, но те винаги са модифицирани и са само част от SoC (Ax), които Apple проектира и използва (Samsung ги произведжат).

 60. 60 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#48:"Леми Килмистър"]Само гийковете ги вълнуват такива безмислени въпроси. [/quote]
  Повярвай ми, истинските гийкове не се вълнуват от такива работи....

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#1:"jubal harshaw"]Пак ли е умрял? [/quote]
  Не той, само Епъл.

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#35:"pelagia"]БГ е полицейска държава от 1944 г.. [/quote]
  Не, от 1922 г.

 63. 63 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#60:"tivoli"]Повярвай ми, истинските гийкове не се вълнуват от такива работи.... [/quote]

  Исках да кажа нърдове....или както някой ги наричат "техно-чикиджии".

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 64. 64 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добре е да се погледне историята на Стив Джобс и от др. гледна точка . Предлагам ви да се запознаете с разсъжденията на Силва Дончева ,, Отхапаната ябълка или пътят към смъртта ,, Заслужава си да се замислим , на фона на кризата на ценностите .

 65. 65 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Стив Джобс беше голям. Не защото е направил технологична революция, а защото е успял да накара милиони хора да вярват, че продуктите, продавани от Apple след завръщането на Стив Джобс са някакви чудеса, абсолютно уникални и неподражаеми.
  Което е ирония, защото Apple наистина бяха уникални и неподражаеми във времето преди Стив Джобс да се върне и когато компютърната им архитектура наистина беше класа над PC-то. Продуктите им пак струваха майка си и баща си, но пък бяха наистина елитни и не се купуваха масово.
  Ако има някакво място, отвъден свят, рай/ад или какво е там, басирам се, че сега си седят с Балзак, поцъкват си любимите питиета и си късат задниците от смях: парите на глупаците принадлежат на умниците.

 66. 66 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#63] от "Леми Килмистър":

  Да, за "техно-ч..." съм съгласен!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 68 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Каквото и да си пеем тука, този човек ще остане в историята.
  Като всеки перфекционист ще има хора, които са му луди фенове и такива които не могат да го понасят, но малко ще са без мнение по въпроса. Да създадеш Епъл от нищото, след това да я доведеш до ръба, да поискаш помощ от човека който редовно плюеш/Бил Гейтс/ и след това да я докараш до най-голямата в света, явно си докоснат от бога. Но забележете в този бизнес не най-коректните и моралните са известни - повечето са чували за Джобс, за Гейтс- двете най-велики хиени, но за хората които създадоха компютрите, човека измислил Интернет, името на човека измислил графичния интерфейс - колко хора ги знаят. Или те не са милиардери и не заслужават внимание.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...най-известната реч на Джобс - по случай дипломирането на випуск 2008 в Станфордския университет."

  2005-та е (както посочиха и някои по-горе). Тъй като превода е ужасен и пълен с грешки, ето цялата реч: http://youtu.be/UF8uR6Z6KLc

 72. 72 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#69:"волтер"]Епъл никога нищо не е проектирал.[/quote]
  Разбира се! И американците не са стъпвали на луната и в "Зона 51" има извънземни и... Да, разбира се, щом казваш...

 73. 73 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#70:"волтер"]А пък че Денис Ричи би измислил юникса и с++ - майната му. [/quote]
  Какво общо има Денис Ричи (лека му пръст!)?!?!?

 74. 74 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#70] от "волтер":

  Денис Ричи не е измислил точно C++, ама не може да се очакват кой знае какви познания при такива експерти като теб

  Romanes eunt domus!
 75. 75 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#40] от "Невалидната бюлетина":

  Хей аланкоолу, ти си готов за учител по оператор на ЕИМ след като си чувал за Ричи и Макарти ....
  Абе в тоя форум е пълно с фръцльовци ... Типично за българина ...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 77. 77 Профил на stefk0
  stefk0
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Невалидната бюлетина":

  За съжаление, предполагам знаеш отговора на този въпрос.

 78. 78 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "lu":

  +++++++++++++++++++++
  Освен това, ако беше по-малко арогантен и по-малко new age, нямаше да ходи да се лекува в Тибет, ами щеше да се оперира от традиционната медицина и вероятно щеше още да е жив.

 79. 79 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#76] от "волтер":

  Дали съм нещастник или не ти не можеш да определиш. Но е хубаво че коментарът ми ти е помогнал да се поограмотиш поне малко

  А смисъла на коментара ти е толкова неадекватен, че изобщо няма смисъл да се коментира.

  Romanes eunt domus!
 80. 80 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Човекът е роден търговец ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 81. 81 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "Не беше толкова романтично - нямах стая в общежитието, затова спях на пода при приятели, връщах бутилки от "Кока-кола" за 5 цента, за да си купувам храна, и ходех 7 мили през града всяка неделя вечер да се нахраня в храма Харе Кришна. Но ми харесваше. И повечето от това, с което се сблъсках, следвайки любопитството и интуицията си, се оказа безценно по-късно." - Стив Джобс

  все едно слушам български студент от Студенстски град... сеа стоящи пред кръчмите с плакати :"Ние сме възрастни и си искаме бардаците да работят 24/7 - за това сме дошли в Студенстки град"

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 82. 82 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Моралните послания на Стив са по- важни. Технологиите остаряват и се подменят.

  подпис
 83. 83 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  За пореден път го прочетох ( а не мислех да го правя) и пак мога да кажа, че е забележителна реч.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 84. 84 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "Леми Килмистър":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++

  МНОГО ТОЧНО КАЗАНО

 85. 85 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#75:"lu"]Абе в тоя форум е пълно с фръцльовци ... [/quote]
  Поне за едно сме единодушни!!!

  Предварително изгубени войни не водя!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK