ООН: Всеки осми в света е недохранен

ООН: Всеки осми в света е недохранен

© ReutersВсеки осми човек в света е хронично недохранен, става ясно от последния доклад на няколко агенции на ООН, свързани с храните. Публикуваният във вторник документ отчита положителни тенденции, но констатира и забавяне на процесите за намаляване на глада в световен мащаб.


Според изчисленията, получени чрез иновативна методология, през 2010-2012 г. 868 милиона души, или 12.5% от световното население, са страдали от глад. Очертава се напредък в сравнение с предните години – през 2010 г. недохранените са били 925 милиона, а през 2009 г. - 1.02 милиарда.


Тези числа показват, че ефектът от икономическата криза и пика на цените на храните на международния пазар от 2008 г. е бил по-малък от прогнозирания. Много от правителствата на развиващите се страни, където живеят повечето от гладуващите, са успели да смекчат ценовия шок и да защитят най-уязвимите.
През последните две десетилетия гладът в Азия и Тихоокеанския регион е спаднал с почти 30% благодарение на социо-икономическия прогрес. Африка е единственото място, където броят на недохранените е нараснал – от 175 милиона през 1990-1992 г. до 239 милиона през последните две години.


Вследствие на кризата обаче от 2007/2008 г. насам намалява темпът на ограничаване на световния глад. През последните няколко месеца цените на хранителните продукти се повишаваха отново заради сушата и Организацията за храните и селското стопанство (FAO) очаква те да се задържат близо до нивата от 2008 г. Председателят на FAO Хосе Грациано да Силва заяви, че въпреки това все още може да се постигне целта за намаляване наполовина на недохранването в развиващите се страни до 2015 г. - задача, която си поставиха световните лидери на срещата на ООН през 2000 г. Но за да се увеличат усилията в тази посока, е нужно мащабно икономическо възстановяване, особено в селскостопанския сектор.


"Най-ефективен за намаляване на крайната бедност и глада би бил селскостопански растеж, който да генерира работни места за бедните като например дребните собственици и особено жените", пише в доклада.


Според неговите съставители сред факторите, които възпрепятстват напредъка, са повишеното търсене на биогорива, финансовите спекулации на пазарите на хранителни стоки и несъвършенствата в системата за доставяне и разпространение на храни, които водят до загуба на почти една трета от цялата продукция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK