Евтина и далеч от свободна: Мигрантската армия, която строи Великобритания

Наемни работници могат да намерят случайна работа пред железарията Уикс в северен Лондон

© Сорана Станеску

Наемни работници могат да намерят случайна работа пред железарията Уикс в северен ЛондонМъжете се събират в сянката на железарския магазин Уикс. Надяват се да изпадне някоя случайна временна работа, която да им помогне да останат във Великобритания и през цялото време стоят нащрек за полицията, която периодично ги прогонва.


Като наемни работници в периферията на растящия строителен сектор на Великобритания, те предлагат евтин достъп до готова работна ръка, която е полезна и същевременно, често не е добре дошла.Сорана Станеску е журналист в Букурещ. Тази статия е изработена в рамките на журналистическо проучване за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN). "Дневник" e медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в тазгодишната програма.Присъствието им предизвиква редовни оплаквания от жителите на Севън Систърс, квартал в северен Лондон, където кафенетата предлагат мазна "закуска за строител" за по-малко от пет паунда.


Без да могат да разчитат на подкрепата на служби или агенции, работниците се скупчват на тротоара и рекламират услугите, които предлагат чрез облеклото си – мърляви анцузи, изпръскани с боя и мазилка.


Когато потенциални клиенти спрат при тях с колите си, работниците се пазарят за тарифите и се качват, за да бъдат закарани. Появи ли се полицията, те се разбягват.


През улицата, в една слънчева юлска сутрин, Ярек купува хранителни продукти и спира да поговори с приятели.


"Нелегални хора" е неговото описание за 30-имата мъже, чакащи пред Уикс. Като тях, Ярек е имигрант. За разлика от тях, обаче, той е от Полша и не изпада в паника, когато види полицията.


Той също е строителен работник, но не стои на тротоара пред Уикс в търсене на работа. Вместо това Ярек се движи с мотопед, снабден с кутия с работни инструменти и разпространява лъскави листовки, рекламиращи "евтини и надеждни строителни услуги" на английски, пълен с граматически грешки.


Ярек е сред близо милион работници, преселили се във Великобритания в резултат от разширяването на ЕС към Източна Европа през 2004 г. Мащабът на тази миграция, идваща най-вече от Полша, рикушира в британските политици, които не бяха успели да я предвидят.


Наемните работници пред Уикс са най-вече румънци и българи, пристигнали във Великобритания сравнително неотдавна. Те имигрират след 2007 г., когато Румъния и България – така наречените А2 страни, се присъединяват към ЕС.


Въпреки подозренията на Ярек, присъствието на тези мъже във Великобритания, както и пред Уикс, само по себе си не е незаконно.


Единственото, което дели него от новопристигналите е мрежа от ограничения, предназначени да лишат А2 мигрантите от многото предимства, помогнали на Ярек и неговите сънародници да се установят във Великобритания.


С право да останат, но не и да работят, румънците и българите изпълняват една специфична роля -  удовлетворяват нуждите на Великобритания от нископлатена и незащитена работна ръка.


Нервни и изпълнени с подозрения


Строителният сектор съставя над 10 процента от британския БВП. Той е в центъра на правителствения план за съживяване на икономиката и като такъв редовно получава субсидии и стимули.


Неговите критици твърдят, че ограниченията, наложени от правителството на А2 работниците облагодетелстват строителния сектор, като увеличават лошо платената и подлежаща на слаба регулация работна ръка. Те обвиняват Великобритания, че се опитва да излезе от двойната рецесия като подбива заплащането и условията за другите, сравнително добре установени работници.


Разследване на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) показва, че A2 работниците са готови да работят за по-малко пари и в по-лоши условия отколкото другите, заети в строителната индустрия. Много от интервюираните разговаряха при условие на анонимност, в страха си да не привлекат вниманието на властите.


Представители на различни профсъюзи и служби за безопасност са съгласни, че имиграционният статут на А2 работниците ги изблъсква в тази част от строителната индустрия, където задачите възникват спорадично, работи се на парче, и процедурите е много по-вероятно да бъдат пренебрегвани, а инцидентите и оплакванията да не бъдат докладвани.


Британското правителство оправдава ограниченията с мотива, че те защитават британските работници като предотвратяват нова имиграционна вълна с мащаба на тази, довела Ярек в страната.


Статистика на Департамента по труда и пенсиите показва, че около 210 000 румънци и българи са получили Национален осигурителен номер откакто страните им се присъединяват към ЕС преди пет години. Тази цифра дава съвсем груба представа за броя мигранти от тези страни, които може би работят във Великобритания, като изключва работещите нелегално и тези, които от тогава насам са се завърнали у дома.


За сравнение, около 640 000 поляци са получили Национален осигурителен номер през последните пет години, от общо над един милион през последното десетилетие.


Междувременно големите строителни гилдии настояват, че техните членове са задължени от закона да гарантират безопасни и честни работни условия. Когато правилата са нарушени, според тях мигрантите често са съучастници.


Някои от мигрантите, с които BIRN разговаря, изглежда потвърждават това. Те казват, че работят в сивата икономика за да избегнат плащането на данъци. Но тъй като много от тях са нископлатени, стимулът да го правят също така е и по-голям.


Ако ги заловят да работят нелегално, мигрантите рискуват да бъдат наказани с глоба в размер до 1 000 паунда (около 1 300 евро) или лишаване от свобода.


Но за наемните работници пред Уикс опасността не е толкова голяма, тъй като, ако ги заловят, те винаги могат да кажат, че възнамеряват да декларират доходите си.


Притеснението им от полицията е свързано не толкова с истински страх от съдебно преследване колкото с цялостната им липса на доверие в държавата.


Изправени пред сериозните ограничения на пазара на труда, те попадат в зона, в която няма ясно разграничение между законното и незаконното, нито между експлоатацията и ефективността на разходите.


"От полицията са ми искали личната карта... Понякога казват, че може да останеш, понякога те карат да напуснеш," казва работник на средна възраст от България, който се представя с името Невен. "Аз оставам," добавя той. "Какво ще ми направи полицията?"


Игра на числа


Търсещите работа във Великобритания чужденци следва да кандидатстват за Национален осигурителен номер още при пристигането си.


Мигрантската работна ръка съдейства за строителния бум във Великобритания

© Сорана Станеску

Мигрантската работна ръка съдейства за строителния бум във Великобритания


Номерът е задължителен за всеки, който търси легитимна дългосрочна работа. На практика това е кодът, на чиято база държавата регистрира личните данъци, пенсии и обезщетения.Национални осигурителни номера


Националният осигурителен номер съдържа информация за личните данъчни и осигурителни вноски. Британските граждани автоматично получават такъв номер, когато навършат 16 години. За да се сдобият с него, от полските имигранти се е изисквало единствено да представят лична карта в оригинал и доказателство за адрес във Великобритания.


От румънците и българите, които трябва да се регистрират като самонаети за да получат Национален осигурителен номер, се изисква да представят договори, фактури, предложения за работа и препоръки от клиенти. За да съберат тези доказателства, те разполагат с гратисен период от три месеца.


Много от тях се оплакват, че това създава ситуация тип "Параграф 22", тъй като няма как да добият исканите за Националния осигурителен номер доказателства, преди да са се установили като самонаети, и същевременно, няма как да се установят като самонаети, без да разполагат с такъв номер.

Когато Ярек пристига във Великобритания през 2004 г., за поляците като него е лесно да се сдобият с Национален осигурителен номер. Пет години по-късно, когато идва Невен, за българите и румънците това вече е по-трудно.


Гражданите на А2 страните получават Национален осигурителен номер автоматично само ако са дошли във Великобритания с разрешение, издадено въз основа на директно предложение за работа.


Този тип мигранти, обаче, са малцинство. Повечето румънци и българи отиват във Великобритания без разрешение за работа и без обещание от фирма, че ще бъдат наети.


Нетърпеливи да започнат да печелят, те гравитират около строителството и хотелиерския сектор, където могат да избегнат необходимостта от разрешително, регистрирайки се като самонаети.


Мигрантите, които не успяват да докажат, че са самонаети и по този начин не получават Национален осигурителенномер, често се оказват в периферията на тези сектори, където им се плаща на ръка в брой за случайна работа, изискваща минимална документация.


Служители в посолствата на България и Румъния в Лондон казват пред BIRN, че гражданите им трудно получат Национален осигурителен номер, като някои от тях са кандидатствали за такъв до пет пъти без успех. Много от наемните работници пред Уикс в Севън Систърс влизат в тази категория.


"Няма пари, няма работа в България," казва 45-годишния мигрант, който премълчава името си. Твърди, че е кандидатствал за Национален осигурителен номер два пъти и е получил отказ. От два месеца не успява да намери работа и живее от спестявания.


По-малки обекти, по-големи рискове


За работниците без документи вероятността от сериозни злополуки по време на работа е по-голяма, твърдят представители на синдикати и експерти по безопасността.


Млад румънец, чието име не се публикува по съвет на адвоката му, казва пред BIRN, че е получил токов удар по време на работа с пневматичен чук на строителен обект в Лондон. "Не си спомням много," казва той. "Имаше пушек. Ръката ми беше изгорена."


Работещ във Великобритания без Национален осигурителен номер, той научава за работата от приятел. Твърди, че не са му поискани никакви документи, не е трябвало да подписва договор преди да започне работа и му е плащано в брой на ръка. Въпреки, че е получил основни инструкции за безопасност, той не ги е разбрал добре заради лошия си английски.


Синдикатите в строителния сектор изчисляват, че около 80 процента от работните инциденти остават недекларирани. Организацията Health and Safety Executive (HSE), която следи за безопасността на работното място, не разполага с данни за националността на пострадалите работници.


Все пак, от там признават, че работниците мигранти са изложени на инциденти в по-голяма степен, като същевременно е по-малко вероятно те да ги декларират, въпреки че не могат да бъдат депортирани или наказани, ако го направят.


Ричард Боланд, ръководител на отдела за строителство в южна Англия на HSE, обяснява, че като последствие от ограниченията за това кога и къде човек може да работи, работниците се озовават на строителни обекти, където правилата за безопасност не се спазват.


Инспекторите от HSE в момента изместват фокуса си от големите фирми към по-малки обекти, тъй като те, според Боланд, са по-склонни да пренебрегват стандартите и да наемат относително неопитни работници мигранти.


Тихи злополуки


Дори тези работници от Румъния и България, които са успели да получат Национален осигурителен номер, са изправени пред препятствия, непознати за по-ранното поколение имигранти от ЕС.


Повечето работни места в сектора на строителството се уреждат чрез специализирани агенции за заетост – обикновено малки фирми, наемащи работници от определена имигрантска общност.Историите на А2 работниците с национален осигурителен номер


"Веднъж една агенция ми удържа данък от 30 процента, вместо от 20. Една жена ми каза по телефона, че ще ми удържат 30 процента, плюс тарифата на агенцията, плюс тарифата на фирмата, която се занимава със заплатите. Така се случва: двете вървят ръка в ръка, всеки получава част от моите пари." (Флорин, Румъния, поправя прозорци)


"Получих Националния осигурителен номер на четвъртия път, когато кандидатствах за него и трябваше да платя на консултанта 200 паунда, за да ми помогне да оправя фактурите и договорите, които ми бяха нужни като доказателство, че съм самонает." (Костел, Румъния)


"Много съм доволен от начина, по който от HSE се справиха с моя случай. Стигнаха до обекта за 10 минути и срещу всички фирми, отговорни за злополуката ми бяха повдигнати обвинения." (Марчел, Румъния).

Тези агенции действат като подизпълнители за по-големи фирми, като снабдяват големи строителни обекти с непостоянна работна ръка в кратки срокове и обработват голяма част от необходимите документи.


Според адвокати и трудови експерти работниците от страните А2, които тези агенции наемат, са склонни да не се оплакват от опасните условия и ниските заплати. Мнозина се страхуват да не попаднат в черни списъци в една икономика, в която възможностите им за намиране на работа вече така или иначе са ограничени.


Ремус Робу, правен асистент в британската адвокатска кантора Левенес, редовно се занимава с искове, свързани със злополуки с работници от А2 страни. "За съжаление има хора, които губят работата си, когато подадат иск за обезщетение," казва той.


Румънският собственик на малка строителна фирма, който се съгласи да говори при условие за анонимност, потвърждава съществуването на неформален черен списък на работници, които се смятат за потенциален източник на неприятности. Но, според него, той не е по-различен от системата за справки и препоръки, която работодателите в други индустрии използват.


"Вие бихте ли наели отново някой, който е подал иск срещу вас?" пита той.


Собственикът също разказва пред BIRN, че е убедил работник да не докладва инцидент, при който кракът му е бил счупен. През целия период на оздравяване работникът получава пълна заплата и гаранция, че ще бъде взет на работа след като се възстанови.


"Той се съгласи да не предявява иск срещу мен, защото съм в добри отношения с работниците си," казва собственикът.


Според HSE британското законодателство изисква всяка злополука, водеща до счупен крак да се докладва. Адвокати твърдят, че ако работодателят се установи за виновен, работникът може да очаква компенсация в размер между 6 000 и 36 000 паунда, в зависимост от това, колко тежка е травмата.


Малките строителни фирми обикновено искат да избегнат предявяването на искове срещу тях, тъй като те могат да им попречат в осигуряването на нови договори.


Неформална икономика


Освен, че обезсърчават оплаквания относно условията, агенциите по заетостта често плащат на мигрантите от А2 страните по-ниска надница от тази на други работници.


Много агенции удържат комисионни от заплатите. В някои случаи, отделна фирма, често свързана с агенцията, добавя допълнителна "административна" такса за обработката на заплатите.


Мигрантите от Румъния и България нямат начини да се предпазят от орязването на доходи им, които – като на самонаети работници, не подлежат на регулациите за минимална работна заплата във Великобритания, която в момента е малко над шест лири на час.


Освен това, въпреки че на теория от тях се очаква сами да си плащат данъците, възнаграждението на самонаетите работници автоматично се облага при източника в размер на 20 процента, по правителствена схема, която се прилага само в строителния сектор.Историите на А2 работниците без национален осигурителен номер


"Още в началото казвам на клиентите си, че не приемам чекове и не издавам фактури. Ако искат. Мога да изкарам до 3 000 паунда на месец." ("Йон", Румъния)


"Живея в една стая с майка ми, за 100 паунда на седмица. Идвам да търся работа пред Уикс, защото трябва да плащам наема. Ако не го плащам всяка седмица, те просто ще ме изхвърлят." (Ерджан, Румъния)


"Нямам никакви документи и никога не съм работил с фирма. Вместо да търся работа през агенция, която ще ми удържи 40 паунда на седмица, предпочитам да чакам пред Уикс и да се надявам да изкарам 80 паунда в добър ден." (Паул, Румъния)


"Не знам защо изобщо дойдох във Великобритания. Един път вече ми отказаха Национален осигурителен номер и сега кандидатствах за втори път. Ако кажат не, ще опитам още веднъж и след това ще се прибера у дома." (Михаела, Румъния, чистачка).

Синдикатът на строителните работници, UCATT, призовава схемата да се премахне, защото, според тях, тя улеснява един вид фиктивна самонаетост. Опозиционната Лейбъристка партия също наскоро съобщи, че ще преразгледа схемата.


Въпреки това, представител на най-голямата професионална строителна асоциация твърди, че работниците в тази категория не заслужават повече съчувствие от работодателите им, заради това, че подбиват "легитимните си конкуренти".


"И двете страни печелят от това, че практически нарушават закона и заради това тези A2 работници, които симулират самонаетост не бива да бъдат представяни като невинни жертви," казва Питър О’Конъл, мениджър политики във Федерацията на майсторите строители.


Според Стивън Ратклиф, директор на UK Contractors Groups – асоциация на водещите строителни фирми в страната, е нужно да се предприемат съдебни мерки срещу "неформалната икономика", в която компаниите пренебрегват данъчните закони и законите за заетостта и безопасността.


О’Конъл и Ратклиф подчертават, че членове на техните организации изцяло се придържат към закона.


Главният професионален орган на агенциите за набиране на работна ръка, Конфедерацията за набиране и заетост, отказа да даде коментар, въпреки няколко запитвания от страна на BIRN.


Знаейки начините, по които евентуалното минаване през агенции за заетост може да намали доходите им, много А2 работници избират да не участват в системата.


Сред събиращите се пред железарията Уикс в Севън Систърс има и такива, които притежават Национален осигурителен номер, но предпочитат да не го използват.


Румънец, който отказва да даде името си, казва, че е във Великобритания от шест години и редовно плаща данъците и държавните си вноски.


Той, обаче, допълва официалните си доходи, като работи за пари в брой на ръка. "Хората ме наемат да боядисвам къщите им. Ако поискат фактура, мога да им издам. Иначе не го правя."


"Приключих работата с агенции," добавя той. "Те взимат прекалено много от парите ти."


Повечето мъже пред Уикс казват, че на ден очакват да изкарат около 50 паунда (60 евро). За сравнение, самонает румънец, назначен легално чрез агенция по труда за разпределянето на трафика на строителна площадка, може да очаква възнаграждение от 80 паунда (100 евро) на ден. С други думи, ще му бъдат платени само 30 паунда (40 евро) повече, от които той ще трябва да плати данъци и национални осигурителни вноски.


Агенциите за набиране на персонал твърдят, че заплащането е еднакво за всички, без значение каква е националността им. Но според синдикатите британските и полските работници могат да очакват по 9-10 паунда на час за работа, която се предлага на А2 работниците за 5-6 паунда на час.


Тъй като не са изправени пред трудови ограничения, полските и британските работници са в по-добра позиция да преговарят за заплащането си, или просто да си намерят по-добра работа в друг сектор. Румънците и българите, от друга страна, са склонни да приемат каквото им се предлага, тъй като имат по-малко възможности на пазара на труда.


Полезно за бизнеса


Според своите противници политиката към А2 работниците е създала система, която лишава държавата от данъчни приходи, подронва британския трудов сектор и излага чужденците на повече опасност от експлоатация.


Строителните кранове остават постоянна част от лондонския пейзаж въпреки кризата

© Сорана Станеску

Строителните кранове остават постоянна част от лондонския пейзаж въпреки кризата


Джим Шеридън, член на парламента от Лейбъристката партия, настоява за по-строга регулация на агенциите по заетостта в строителния сектор, подобно на лицензирането на агенти по наемането на земеделски работници.


Други призовават самостоятелната заетост в сектора да се намали, като строителните фирми се принудят да наемат повече работници директно. Това обаче би прехвърлило тежестта на национално-осигурителните вноски – около 14 процента от работната заплата – върху работодателите.


Дейв Алън от профсъюза UCATT признава, че това едва ли ще се случи, тъй като би намалило бюджетите на големите фирми. "Правителството знае, че ако всички се наемат директно, икономиката може да пострада," казва той.


Бриджит Андерсън, заместник-директор и старши научен сътрудник в COMPAS, мозъчния тръст за миграция на Оксфордския университет казва, че правителството най-малкото трябва да налага регулациите за минимална работна заплата върху всички работници, британци и чужденци, самонаети или не.


Тя твърди, че реториката за защитата на британските работни места е подвеждаща: ограниченията работят срещу легитимната работна сила, но облагоденстват бизнеса, снабдявайки го с по-гъвкава работна сила.


"Колкото повече фокусът е върху контролирането на имиграцията и колкото повече се въвеждат краткотрайни мерки, толкова повече се създава работна сила, която всъщност е по-привлекателна за работодателите," казва тя.


Членовете на ЕС не могат да попречат на граждани на други страни-членки да пътуват в страните им за работа. Те могат само да наложат "преходни мерки" от рода на тези, които Великобритания налага в момента срещу българи и румънци.


Обединеното кралство е само една от няколкото държави в ЕС, наложили ограничения на А2 работници. Подобни мерки съществуват и в Австрия, Германия, Белгия, Франция и Холандия.


По закон те трябва да бъдат премахнати до януари 2014 г. И все пак, в изявление направено миналата година, Британската гранична агенция съобщава, че ще наложи подобни "преходни мерки" за всички нови страни членки на ЕС, за да гарантира, че "миграцията ще се отрази благоприятно на Великобритания и няма да повлияе зле на нашия трудов пазар."


Британската гранична агенция, министърът по въпросите на имиграцията и Департамента по труда и пенсиите отказаха да дадат интервюта за тази статия.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Първо - цената на труда я сринаха поляците, които като скакалци се нахвърлиха върху Острова и веднага започнаха да се наемат на работа за два пъти по ниско заплащане.
  Второ - всяка уважаваща себе си нация си има на Острова, а пък и не само там организации ПОМАГАЩИ на имигрантите да могат на първо време да имат подслон и нещо за ядене. Съответно ако има възможност им осигуряват работа. И не са мафиотски структури бъдете сигурни. Хората са свикнали да си помагат.
  Трето - въз основа на горните две въобще няма защо да ревете.
  Четвърто - има една приказка "кат не ти аресва си оди дома"

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Гневно

  Колко века след прогласяване принципите на равенство между хората с различен цвят на кожата,националност и произход говорим за апартейд и дискриминация,завоалирани с ефемизми като "Страни А2" и прочее гнусни етикети.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  румънците и българите изпълняват една специфична роля - удовлетворяват нуждите на Великобритания от нископлатена и незащитена работна ръка.
  ______________
  Дълги години това са правели индийци и негри а днес новите роби идват от Балканите.
  Няма нищо случайно в цялата схема!
  Да сте чули властите там да преследват болногледачи или детегледачки ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  горките хора - избягали от гадната мизерия в БГ за да припечелят за оцеляването на децата си тук и неискащи да крадат като други сънародници !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Лошо им било, а? Ама нещат в къщи обратно, защото там е много пъти по-лошо!!!!

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#1] от "Blackradio":
  [quote#1:"Blackradio"]Четвърто - има една приказка "кат не ти аресва си оди дома[/quote]

  И пето и най-важно - ако хората се чувстват добре, сигурни и доволни, независимо от т`ва колко вземат и дали им стига, то това е достатъчно. Познавам хора доволни на 100лв. и хора недоволни на 10000лв.


  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Много интересна статия, макар и преводна! Повдига завесата, бърка с пръст в раната, казва премълчавани истини. Човек трябва да знае истината и да мисли как да се възползва. Всеки по света го прави, малко или много успешно. Фанфарите за обединена Европа бяха едно, реалността е доста по-сива и некрасива.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Англия е люлка на принципите на съвременната демокрация, но както и комунизма, като строй, в някой отношения е само пожелания, които се изпълняват много трудно.

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "От полицията са ми искали личната карта... Понякога казват, че може да останеш, понякога те карат да напуснеш," казва работник на средна възраст от България, който се представя с името Невен. "Кажете ми- кой българин е с име Невен? Защо името не е Иван, Драган, Петко, Димитър,Тодор, а...Невен? И защо много турци крият двойното си гражданство, представят се единствено за българи- бг. граждани в другите държави от ЕС, а в България крещят- ние сме си турци, вие искате да ни асимилирате, ние имаме права и т.н.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "dqdomart":

  Невен драги, е българско име и същевременно име на цвете ,което от своя страна има много полезни свойства познати в народната медицина . В Средногорието му казват куршумена билка

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "naskom44":
  Много добре знам какво е невен! Въпросът е друг и ев коментара е зададен ясно и категорично! И спрете с манипулациите! Защпо не се пише в статии колко ТУРЧЕТА - бг. граждани следват в британски унита, а? Или истината е , че са макс. 1-2 броя, а всичко останало са българи- бг. граждани!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на rotorblade
  rotorblade
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Във чужбина - само през главния вход.
  Не знам защо, но точно UK никога не съм я обмислял като дестинация за емиграция.. Работя и в момента с англичани, може и да е тесногръдо, но според мен са мазни, надути и плиткочели дебили ...

 14. 14 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересното е, че статия по проблемите на българи и румънци е написана от румънска журналистка (ако съдим по името). Българските и колеги къде са? Или са напълно доволни от това да отразяват "успехите" на правителството всеки ден (Труд/24 часа) или да превеждат (често автоматично и без мисъл) "материали от чуждия печат" (Капитал/Дневник)?

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Добра статия, показва проблема. Политиците обичат да ги въртят тия номера.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Разследване на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) показва, че A2 работниците са готови да работят за по-малко пари и в по-лоши условия отколкото другите, заети в строителната индустрия. "

  е,а дека са ви органите и институциите??? нали било СТРАШНАТА гадна работа на черно това,..абе ко се правите на улави!! истината е че ВАШИТЕ АНГЛИЙСКИ работодатели гледат авантата за да се напечелят от балканските роби!!!Всичко е едно лицемерие и наглост!!

 17. 17 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"Blackradio"]Първо - цената на труда я сринаха поляците, които като скакалци се нахвърлиха върху Острова и веднага започнаха да се наемат на работа за два пъти по ниско заплащане. [/quote]
  молим?? я пак? какви поляци са се нахвърлили на 2 пъти по-ниско....нали в ЮК имаше регламентирана официално надница на час..от сорта на 5 лири ????

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "naskom44":
  Вероятността един българин- български гражаднин на средна възраст да носи името "Невен" е в пъти по- малка, отколкото българин да носи името "Сталин" или "Ленин"- говорим за хора на средна възраст...Защо е важно ли? Защото НЕ Е ВЯРНО, че предимно БЪЛГАРИ са хората от посочените в статията имигранти! Повечето българи знаят, че могат да трансформират студенстските си права в ЗАКОНЕН начин да работиш в Ю.К. и за това масово следват в британски унита.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ниско платени и злеобразовани работници са добре дошли навсякъде по света - те са като евтини хранителни стоки за индустрията. Това е мечтата на М. Тачър - бачкатори, които не се оплакват, не боледуват, не стачкуват и се страхуват да се напият, за да не ги арестуват. По този начин се дисциплинират и местните работници, които забравят за стачки и пр. Както се казва в една българска поговорка: Не е луд този, който яде баницата ...

 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Нека си кажеме истината - Ярек и компанията му от Полша наводниха и уплашиха англичаните. Подбиват цената, работят извънредно, въобще разрушават всички права, за които са се борили английските работници през вековете. Освен това Ярек идва с жена си и й прави две или три деца, които точат системата с разни помощи. Та такива като пан ви Ярек са около два милиона. После за българите нямаше място. А и колко да сме ние там. Другата екстра са румънците и предимно мургавата част от тях. Те извършват основно престъпленията от последната група присъединени, демек ние и комшийте. Та понеже англичаните не смеят да назоват проблем с истинските му имена - скакалците от Полша и ромите от Румъния и затова по заобиколен начин бият самара. Или пък вадят нож на най-беззащитните - българите. Нашият външен министър да не мисли само как да оправдава дононсниците в семейството си, ами да вземе малко по-активна политика да прави в противодействие на популистките попълзновения срещу българите на Острова. Ама не вярвам.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Звучи ми като разказ за нелегални мексикански емигранти в Щатите.
  Но така е - винаги ще има разделение, за тях ние, както веднъж се обърка един мой английски събеседник, сме част от "Източния Европейски съюз" (Eastern EU)...и това беше сериозно изказване. Винаги ще бъдем от по тъмно-зелените, както се казваше в един виц...

 22. 22 Профил на Иванка Ишева
  Иванка Ишева
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Никъде в статията не пише, коя част от Българите и Румънците стоят на пиацата. Повечето не могат да си напишат името, камо ли да докажат, че са самонаети лица и на тази база да получат осигурителен номер. На друга част - така им отърва. Защото и тук и там, си изкарват парите с далаверки и каквото успеят да "краднат", и не желаят да се обвързват с дългосрочна работа. Доста голяма част умишлено не подават документи, защото не желаят да плащат данъци (познавам един 12 годишен инат) и после реват, че големите агенции за работа не ги наемат. Да не говорим, че има не малка част, които са изгонени от един, втори, трети обект и вече никой не ги иска. В общи линии, рядко може да се намери някой, който да става от висящите там. Материала е добър за някой дето лети в облаците и си мисли, че като слезе от самолета в Лондон и ще го чакат хилядарките в торби, само да си ги прибере. Но има и голяма степен тенденциозност, без да се споменават обстоятелствата, довели до това

 23. 23 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Я виж ти, цивилизованите британци делят граждани на ЕС... Интересно, това не е ли дискриминация? А още по-интересното е, че го правят докато ни съветват нас как да даваме повече права (разбирай привилегии) на ромите. А пък най-интересното е, че докато се занимават с нас и румънците, индо-пакистанската вълна ги залива.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Гневно

  Хайде тези дето се чувстват роби, да се върнат по родните си места! И да си работят свободно по нашите " закони" и " ред"!
  Някой да ги е оковал и завел насила на острова?
  Да ги кара да работят за шест лири принудително?
  И пак са съгласни!
  За разлика от БГ и РО, британците имат закони и ред, които се стремят да спазват.
  Балканската анархия ви харесва, но там това върви само при някои работодатели.
  Това е ясно от материалчето на румънската журналистка.
  Защо не е от български журналист- отговора е ясен!
  Дядо, нали си юристка? Защо се правиш на неразбрала атакаджийка?

 25. 25 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"Hawaii"]Колко века след прогласяване принципите на равенство между хората с различен цвят на кожата,националност и произход говорим за апартейд и дискриминация,завоалирани с ефемизми като "Страни А2" и прочее гнусни етикети. [/quote]

  Браво! +++++++++++++++++++

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#24:"Alexander97"]Дядо, нали си юристка? Защо се правиш на неразбрала атакаджийка?[/quote]
  ? Нямам нищо общо с Атака! Факт е , че цели турски строителни бригади масово се изнесоха от България! Нямам нищо против тези хора, но не е редно да се твърди, че хора, които в самата България често не могат да пишат и да говорят на български език, са представителна извадка за българските имигранти в Ю.К. И в България, и в Ю.К. тези хора не са в добро социално положение; не могат да намерят точното си място в обществото и използват дребни хитрини, които после им излизат скъпо.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  В отговор на пламенната ти пледоария, ти копирам пасаж от статията, който или не си прочел, или се правиш че не си. Казва го не румънската журналистка, а баш британка:
  "реториката за защитата на британските работни места е подвеждаща: ограниченията работят срещу легитимната работна сила, но облагоденстват бизнеса, снабдявайки го с по-гъвкава работна сила."

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 28. 28 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "triton123":

  Минимална на час 5 лири значи за 8 часа 40 лири ама е паунди.
  Значи еди нуважаващ себе си работник на Острова преди нашествието на поляците не е похващал работа за по-малко от 120-180 паунда на ден. След поляците вече можеш спокойно да се хванеш на работа за 50-80 паунда на ден, ако те вземат. Ако си сулю от нам къде си може и да не ти платят. 50 паунда на ден за Острова е надник за оцеляване.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 29. 29 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Гурбета не е за всеки..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 30. 30 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Терминал 2.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 31. 31 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  Румънската журналистика ни удари от земята. А някога Ботев ги учил тях на този занаят.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 32. 32 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Черноработниците в Германия вземат 50-70 евра! Особено в строителството е пълно с българи! Спят в складове, носят си от строежа дърва за отопление.

  Гурбетчийството никога не е било лесно!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 33. 33 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз смятам, че Британия има право да наложи трудови ограничения, щом смята това за необходимо. Никой не може да налага политика на суверенна държава... Можем само да отговорим, ако не сме доволни, с реципрочни мерки

 34. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#33] от "Alpheratz":

  Не е така, бре! Щом англетата са в ЕС трябва да спазват законите му! А от 2014 няма как да забраняват, освен ако не напуснат ЕС!

  Прав им път, тронски кон са!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 35. 36 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#35] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":

  Да, така е, и не е така. Тия правила трябва да могат да се предоговарят (и ние ще имаме полза). Не искам да ставаме нова Римска империя някак си, иска ми се да имаме и ние суверенитет. Плюс това, тая държава кой я бръсне за слива вече. Тя е колония на бившите си колонии ...

 36. 37 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#13:"rotorblade"]но според мен са мазни, надути и плиткочели дебили ...[/quote]

  браво,а и го доказват..ей я статията и много други статии и т.н.!! така е!

 37. 38 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#33:"Alpheratz"]Аз смятам, че Британия има право да наложи трудови ограничения, щом смята това за необходимо. Никой не може да налага политика на суверенна държава..[/quote]
  абе що щат тогаз край и покрай Европа и еврото?! поради същата причина зарад която не са подгонили уж гадовете ,работещи на черно..ЗАРАД ЛИЧНАТА СИ АВАНТА ТЯХНА!!

 38. 39 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  не мисля, че етикетът е лепнат заради раса или етнос, а заради принципите в държавата, откъдето работниците идват. А и неусетно дойде 2014, когато това пада. Всички по обектите покрай Темза.

 39. 40 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#12] от "dqdomart":

  това ли ти е проблемът в тази статия? Ами естествено, че се представят за българи, нали могат така да се възползват от купища заеми и т.н., не виждам какво лошо има в това?

  По-добре да учат и да работят, отколкото да слугуват на Доган?!

 40. 41 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#20] от "malart":

  ето това е най-точния коментар, и този път опираме пешкира на околните, като сме с най-малка вина.

  Прочее доста българи-тарикати си правят фирми да регистрират незнаещите английски като самоосигуряващи се и така се премахва пречката, ама много хора не го знаят и няма кой да им го обясни.

 41. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#1] от "Blackradio":


  "Първо - цената на труда я сринаха поляците, които като скакалци се нахвърлиха върху Острова и веднага започнаха да се наемат на работа за два пъти по ниско заплащане. "

  Ми естествено, колкото по-голямо е предлагането на една стока, толкова по-ниска е цената й. А работната сила си е стока. Като са нахлули купища поляци, нормално е да падне цената на работната сила. Пък като се намали и търсенето... хептен кофти ситуация става.

  Но и двете страни са виновни за положението - от една страна работодателите, защото гледат да се възползват от мизерията на тези хора и да си спестят колкото могат повече разходи за работна сила, пренебрегвайки безопасността и законите, от друга страна работниците, които се съгласяват да бачкат при лоши условия за мизерни заплати, без договор, осигуровки, данъци и т.н. 42. 43 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 459 Разстроено

  Не ги слушайте тея глупости. Като си способен и знаеш как да се държиш в обществото може да си успешен и на луната. Емигрирайте хора, тука положението няма да се подобри поне минимум още 10-15 години.

 43. 44 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#1:"Blackradio"]Първо - цената на труда я сринаха поляците, които като скакалци се нахвърлиха върху Острова и веднага започнаха да се наемат на работа за два пъти по ниско заплащане. [/quote]

  Ех няма да спрете с тези клишета
  Има си минимална работна заплата, ако някой получава по-малко да се оплаче в съответните институции.
  Плюс това ако усещаш че в сектора в който работиш настъпва стагнация и това не ти харесва - промени си работата. Като Ви чете човек ще си помисли че строителството е единствената индустрия в една държава.

 44. 45 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Животът е гаден.
  А който няма занаят или добро образование е подложен на всякакви унижения. Добри хора без алтернатива...

 45. 46 Профил на Иво0704
  Иво0704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  написано от румънска журналистка +++++

  Иво
 46. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Първо, всеки гражданин на Румъния или България може да се регистрира и да работи като самонает. Ограничение няма. Да, ама трябва да плаща данъци, а нашенецът не е свикнал на такива неща.
  Второ, за висшистите подобни ограничения не важат. Я колко лекари отидоха във Великобритания на работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK