Защо бе присъдена на ЕС Нобеловата награда за мир

Защо бе присъдена на ЕС Нобеловата награда за мир

© ReutersКомитетът, връчващ Нобеловата награда за мир, присъди тазгодишния приз на Европейския съюз. Ето мотивите на петимата членове:


Норвежкият Нобелов комитет реши, че Нобеловата награда за мир за 2012г. трябва да се присъди на Европейския съюз (ЕС). Съюзът и неговите предшественици в продължение на шест десетилетия допринесоха за разпространяването на мира и помирението, демокрацията и човешките права в Европа.


В годините между двете световни войни норвежкият Нобелов комитет награди няколко души, опитващи се да помирят Германия и Франция. След 1945г. това стана реалност.
Ужасяващите страдания от Втората световна война демонстрираха нуждата за една нова Европа. В продължение на 70 години Германия и Франция водиха три войни. Днес война между Германия и Франция е немислима. Това показва как чрез добронамерени усилия и изграждане на взаимно доверие историческите врагове могат да станат близки партньори.


През 80-те години Гърция, Испания и Португалия се присъединиха към ЕС. Въвеждането на демокрация беше условие за тяхното членство.


Падането на Берлинската стена направи възможно членството в ЕС за няколко страни от Централна и Източна Европа и така започна нова ера в европейската история. С разделението между Изтока и Запада до голяма степен бе приключено; демокрацията бе подсилена; множество етнически национални конфликти бяха уредени.


Приемането догодина на Хърватия като член, започването на преговори за членство с Черна гора и предоставянето на статут на кандидат на Сърбия подпомага процеса н апомирение на Балканите. През отминалото десетилетие възможността за еврочленство на Турция също помогне за напредъка на демокрацията и човешките права в тази страна.


В момента ЕС преминава през сериозни икономически трудности и значително обществено недоволство. Норвежкият Нобелов комитет иска да насочи вниманието върху това, което смята за най-важното постижение на ЕС: успешната борба за мир и помирение и за демокрация и човешки права. Стабилизиращата роля, изиграна от ЕС, помогна за трансформирането на по-голямата част от Европа от континент на войната в континент на мира.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK