Монголия демонтира статуята на Ленин

Статуята на Ленин в монголската столица скоро ще бъде демонтирана.

© Reuters

Статуята на Ленин в монголската столица скоро ще бъде демонтирана.Смръщени вежди, втренчен в далечината взор и крачещ напред - бронзовата статуя на лидера на болшевишката революция, издигаща се в сърцето на монголската столица Улан Батор, някога бе символ на размаха на Съветския съюз.


Днес тя е изоставена и овехтяла, фундаментът й се използва за търговия с антикварни книги и учебници втора ръка. На преминаващите млади монголци в модни дънки и бейзболни шапки едва ли ще липсва, когато след няколко дни я продадат на търг и демонтират, разказва Reuters.


Решението да се премахне 4-метровата реликва на съветската пропаганда бе взето от столичния кмет Батул Ердене, известен още като един от "първите 13 демократи", помогнали за свалянето на комунизма с безкръвната революция от 1990г.
"Смятам, че комунистите са големи престъпници не само за околния свят, но и спрямо собствения им народ. Така че съм убеден, че тази статуя на Ленин трябва да се премахне, защото тя символизира репресиите", обяснява основателят на Демократическата партия в Монголия.


Началната цена за издигнатата преди 58 години статуя е 400 хиляди тугрици (225 евро) и според Батул две компании са проявили интерес, включително собственик на туристически обект край Улан Батор, който вече притежава статуя на диктатора Йосиф Сталин.


Кметът споделя изненадата си, че статуята е оцеляла толков адълго, имайки предвид милионите загинали в глада и масовите екзекуции под управлението на СССР. "В Монголия също имахме брутално комунистическо управление. През 30-те години само за две години загиват около 40 000 души. Избити са хладнокръвно. Това е било геноцид."


Монголия преживява бум на инвестиционния интерес заради откритите големи залежи от ценни метали и уран.

© Reuters

Монголия преживява бум на инвестиционния интерес заради откритите големи залежи от ценни метали и уран.


За мнозина възрастни монголци Ленин продължава да е руски лидер, подкрепил страната им в борбата за независимост п рез 1921г. "Ако я нямаше Русия и Ленин не ни беше помогнал, и Монголия нямаше да я има. Руснаците ни спасиха през 1921г. и отново през Втората световна война, когато японците нахлуха в страната ни. Дължим им много4, обяснява 55-годишният шофьор Ерденебилег Давагдорж.


Икономическите промени, през които преминава Монголия от 1991г. насам, биха накарали ленин да се обърне в стъкления си саркофаг в мавзолея в Москва. Монголия преживява днес бум в минното дело и десетки мултинационални корпорации пристигат тук с капиталистическите си методи.


Новите икономически и политически свободи съживиха култа към Ченгиз хан, който бе забранен в комунистическите времена, и статуи на великия вожд от ХІІІ век се издигат из цялата страна.


Батул се надява нов паметник да замести този на Ленин и някои вече предлагат мемориал на петимата, загинали в политическите протести от 2008г. Кметът предпочита това да е статуя на бившия монголски премиер Амар, екзекутиран през 1941г. в руския град  Омск. "До края си той се е съпротивлявал на комунистите и е платил за това с живота си. Последните му думи са били: "Познавам ви вас, комунистите. Вие не ни помагате, а искате да ни колонизирате. Не съм съгласен."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK