Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)


През изминалите 3 часа "Дневник" ви направи съпричастни на едно от най-опасните, наглед безразсъдно смели, но с добре изчислен риск и много зрелищни събития от началото на ХХІ век. Никой не бе правил подобно нещо от 52 години насам. Очаквайте нови подробности за това как австриецът Феликс Баумгартнер скочи от над 39 километра височина.


Според инетрет сайта на проекта неофициалните данни сочат, че в един момент се е движел с 1137 км/ч., което би трябвало да означава над скоростта на звука на тази височина. На пресконференцията бе спомената още по-висока сторост - 1342 км/ч или Mach 1.24. Запитан какво е било усещането, Баумгартнер каза, че почти нищо не е усетил, защото "да си в скафандър е като да си в отливка".
Свободното падане е продължило 4:19 минути, а целият скок - 9:03 минути.
Капсулата се приземи с парашут на почти 90 км от мястото на старта.
Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© Reuters


21:30 - Следва пресконференцията на екипа и на рекордьора.


21:20 - Поставени са няколко световни рекорда - за скок от най-голяма височина, изкачване на управляван балон и скорост на свободно падане на парашутист. Очаква се официално потвърждение, че Баумгартнер е преминал скоростта на звука. Екипът на Red Bull Stratos и смелият австриец написаха нова страница в историята на авиацията. 


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


21:16 - ПРИЗЕМЯВАНЕ!


21:15 - Парашутистът иска да му запалят факли на земята, за да се ориентира за посоката на вятъра.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


21:14
- Феликс Баумгартнер плавно се спуска към земята. Просълзеното му семейство наблюдава последните минути от опита. По предварителни данни свободното му падане бе по-кратко от 5 минути и не по-дълго от това на Китингър. 


21:13 - ПАРАШУТЪТ СЕ ОТВОРИ!


21:10 - Чува се дишането, скоростта изглежда е свръхзвукова, тялото се върти, но сред бурни аплодисменти той се стабилизира и заема вертикалната позиция. Две минути след скока Баумгартнер докладва. Китингър го инструктира: "Продължавай да говориш, продължавай, Феликс. Чувам те, давай!"


21:08 - СКОК!


21:06 - Управлението на мисията потвърждава, че парашутът зад него не е отворен, но все още не е разкачен маркучът за кислорода. Това е направено. Баумгартнер стои на стъпенката, козирува и...


21:04 - Шлюзът е отворен. Баумгартнер подава краката си навън. Под него са 39 километра бездна.


21:02 - Австриецът докладва: "Готов съм да изляза".


21: 00 - Баумгарнтер е във вакуума на почти открития космос. Балонът и капсулата са на над 39 км и почти не се изкачват - движението нагоре е от едва 40 см секунда.


20:53 - Започва изравняване на налягането между това вътре в капсулата и извън нея. След това австриецът трябва да разкачи захранващите парашутиста системи, включително подаването на кислород. Така ще му останат броени минути да отвори шлюза, да застане на стъпенката с размер на скейтборд и да скочи в бездната.


Височината и температурата продължават да растат - вече е почти 39 километра и се е "затоплило" до минус 10.5 градуса.


20:43 - Ще има скок! Контролът на мисията прецени, че условията са подходящи и се отказа от резервния вариант австриецът да се върне с парашут с капсулата на земята. Балонът ускорява издигането си - вече е на 125 000 фута (38.2 км) и се изкачва с над 10 м/сек.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© Associated Press


20:40 - След малко 43-годишният Феликс Баумгартнер трябва да напусне капсулата и да скочи от над 37 км височина. Температурата навън е около минус 17 градуса.


За да можете да разбирате какво наблюдавате след скока, ето накратко последователността на събитията, според прогнозата:


До 35 км навън е почти пълен вакуум и ако нещо се обърка, скачачът няма въздушна струя, която да му помогне да ориентира правилно тялото си. Под 35 км вече може да опита да застане почти надолу с главата, за да пробие така звуковата бариера.


Зоната 32.6-31 км е пространството, в което Баумгартнер може да се движи със свръхзвукова скорост.


30.5-29 км - сгъстява се атмосферата и тялото се забавя, на около 27.5 км би трябвало скоростта да е станала дозвукова.


Следва спускане през най-студения въздух от минус 70 градуса между 21 и 11 км.


На 10.7 км костюмът трябва да изравни налягането и Баумгартнер да се движи по-свободно.


1.5 км - вероятно на тази височина австриецът ще отвори основния си парашут. От скока ще са изминали 05:35 минути - най-продължителното свободно падане.


600 метра - ако падането е с повече о 35 м/сек автоматично се задейства и резервният парашут 


Приземяване - медицински екип проверява състоянието му, официалният наблюдател взима картата с данни, за да потвърди параметрите на опита.


Баумгартнер се прибира с хеликоптер в базата.


20:33 - Два часа от началото на мисията и австриецът вече е над 34 668 м - най-голямата височина, до която се е издигал управляван балон. Правят го Малкълм Рос и Виктор Пратнър в проекта Strato-Lab, 1961). Счупен е още един световен рекорд.


20:20 - Премината е височината на рекорда на Китингър. Баумгартнер е готов да напише нова страница в историята.


Изглежда продължават проблемите с отоплението на специалния костюм, защитното стъкло на шлема му е запотено и това намалява видимостта.


Историческият скок на Джо Китингър от 16 август 1960г.

© Associated Press

Историческият скок на Джо Китингър от 16 август 1960г.


20:17
- Балонът е над 30.5 км и започва бързо да увеличава обема си. Би трябвало на всеки 10 000 фута (3048 метра) той да се удвоява. На по-малко от километър нагоре е границата на най-високия скок - 31 333 м.


20:15 - Баумгартнер вече е над 29.610 км - височината на втория му скок през юли 2012г. При падането си той постигна скорост от 864 км/ч. Само Джо Китингър е скачал от по-високо. 


19:54 -  Достигната е височина над 24 км - в пространството до 30.5 км обикновено действат балоните, пускани за изследване на атмосферата.


На 25 908 метра са се изкачвали най-високо летящите самолети от типа на SR-71.


Отвъд илюминаторите ясно се вижда извивката на земното кълбо. Небето е напълно черно.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


Обсъжда се отново освобождаване на част от баласта, за да се ускори изкачването и да не се отклони капсулата прекалено далеч на изток. На тази височина ветровете започнаха да духат на югозапад и да връщат капсулата обратно.


Видимостта от земята е прекрасна, мощните камери продължават да следят балона дори на тази височина.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


19:42 - 21 километра над сушата - Баумгартнер два пъти е бил на тази височина. През март 2012г. той скочи от 21 828 м. и достигна при падането скорост от 587 км/ч. Балонът продължава да се изкачва, но неравномерно - вертикалната скорост на моменти е 40-50 сантиметра в секунда, на моменти - 4 метра в секунда.


19:30 - Баумгартнер докладва, че не усеща отоплението на скафандъра. Червената алармена лампа на костюма и на таблото работи. Управлението на мисията изключи звука на живото предаване в интернет.


Капсулата от няколко минути е в стратосферата. Това се случва около т.нар. Граница на Армстронг - зоната около 19 км височина, отвъд която човек не може да оцелее без специален костюм, защото налягането е 0.0618 атмосфери. Без поддържането на налягане върху тялото, течностите в него (има се предвид основно кръвта) "кипва", т.е. бързо се изпълва с газови мехурчета.


Температурата навън е минус 67 градуса по Целзий. От началото на изкачването измина малко повече от един час.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com

19:20 -  Петминутната проверка на системите на 15 км височина показа, че всичко е наред. Съветът на Китингър към Баумгартнър е да внимава да не се обезводни.


Опитът започна от Розуел, щата Ню Мексико. Мястото е известно на света най-вече с "инцидента" от 1947г., когато - според привържениците на теорията за посещения от извънземни - летяща чиния се е разбила в пустинята и американското правителство е прикрило намирането на телата им.


19:10 - По препоръка на Китингър за 15 минути се прекъсва радио връзката с Баумгартнер и започна проверка на системите. Височината е 13 600 метра, температурата навън - минус 62 градуса, вътре в капсулата температурата е плюс 14 градуса. Хоризонталната скорост е около 120 км в час.


18:55 - Капсулата на Баумгартнер е под налягане, но не колкото е това на морското равнище, а на 6 км височина. Австриецът диша чист кислород, за да преодолее по-лисна бързото изкачване. Температурата навън е минус 40 градуса.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


18:53 
- На височина малко над 7 км управлението на операцията обсъжда дали да не освободят баласт, за да се ускори изкачването. Балонът и капсулата се издигат със скорост от около 5 м в секунда.


18:45 - За по-малко от 15 минути бяха достигнати от 6 км - височината, от която обикновено парашутисти скачат без кислороден апарат.


18:42 - Вдясно на екрана се вижда Джо Китингър - американецът, който преди 52 години скочи от почти 32 км височина и този рекорд не е подобряван. По желание на Баумгартнер единствено Китинджър ще комуникира с него по време на полета.


18:40 - За 10 минути капсулата достигна 5 километра. Преодоляни са опасните първи около 300 метра, при които при авария парашутистът няма достатъчно пространство да скочи и да се приземи безопасно.


18:30 - Балонът успешно се издигна заедно с капсулата и Баумгартнер.


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


Австрийският екстремен парашутист Феликс Баумгартнер и неговият екип започнаха поредния опит да счупят няколко световни рекорда и да съберат научна информация за поведението на човешкото тяло при изключителни натоварвания.


Този път времето изглежда е в тяхна полза, защото точно в 18:30 часа балонът с капсулата започнаха да се издигат. Никога досега балон с подобни размери и обем (850 000 куб. м.) не е билпускан успешно в атмосферата.


Те може би ще успеят да издигнат окачената на огромен балон капсула с Баумгартнер до над 36 км височина, където не е стигал никой управляван от човек балон. Изкачването би трябвало да отнеме 2-3 часа.


От там облеченият в специален костюм австриец ще скочи и за около 40 секунди при продължаващото 5:35 мин свободно падане той би трябвало да се движи със свръхзвукова скорост. Никой човек не е правил досега подобно нещо без помощта на помощно устройство.


Поредният опит съвпада с 65-та годишнина от първия свръхзвуков полет. На 14 октомври 1947г. американецът Чък Ягър прекосява с експерименталния самолет Bell X-1 свръхзвуковата бариера. 


Баумгартнер скочи от ръба на Космоса (обновена в 24:00)

© redbullstratos.com


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (530)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Каква му е идеята на тоя чичо? Нещо на мъж ли да се направи?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 2. 2 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Космоса има ли ръб?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Какво става, рипна ли, хвърчи ли вече? Да се оглеждам ли нагоре да не ми се изтресе на главата?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Успех.

  По Бгонеър са една минута напред в предаването от Тубата.

 5. 5 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Трябва да има и смели хора за да върви човечеството напред.
  Не може всички да са мишки.

 6. 7 Профил на Хри_Ло
  Хри_Ло
  Рейтинг: 442 Весело

  Успешен старт.
  Пожелавам му и такъв финал.

 7. 8 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peacock":

  + + + + +

  Големо мерси за линка

  Ще гледам със затаен дъх. Успех на Баумгартнер !

 8. 9 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#4] от "normandy":

  И тубата не предава на живо! Забавят с 20 секунди, за да се избегнат грозни картинки.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 9. 10 Профил на niko
  niko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Успех!
  Господ обича смелите!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I'm part of the problem...
 10. 11 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Тоя чичак долу в командния център няма ли телеметрия, та Баумгартнер му диктува разни показатели?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 11. 12 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Да ви припомня само че при предишния опит преди няколко дена "безстрашния" Феликс се отказа заради пристъп на клаустрофобия и имаше сеанс с психолог. Да му пожелаем липса на клаустрофобия при днешния опит.

  Марс е изконна Американска територия!
 12. 13 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дано пича успее.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 13. 14 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  Красиво е като включат външните камери!

  Дано се приземи жив и здрав!

  Успех!

 14. 15 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това, че балонът е с обем 850 000 м3 ... Вярно ли е!?!? Да не става въпрос за някакви други мерни единици!!!?

 15. 16 Профил на Хри_Ло
  Хри_Ло
  Рейтинг: 442 Весело

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MrIxH6DToXQ

  1,983,015 гледат в момента.
  Присъединете се и Вие.

 16. 17 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 714 Неутрално

  нещо стана с видеото

  Човекът е мярка за всички неща.
 17. 18 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 542 Неутрално
 18. 19 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Стискаме палци! Успех!
  Благодаря и на Дневник, че ни прави съпричастни към историята на бъдещето

  bigman
 19. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално
 20. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ами мисля си, че в бъдеще ще се наложи на някой да направи същото по неволя. В смисъл при нещастни стечения на обстоятелсвата. Трябва някой да го опита предварително. Желая му успех, дано не си увреди здравето!!

 21. 22 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#1] от "Karla GOP Hanneman":

  Мъжете без професия сега ще те разпънат на кръст)))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 22. 23 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Интересно защо от тилифизиътъ са хакнали коментатори дето хал хабер си нямат от фърчащи неща и дрънкат глупости със заеквания. Едно, че дотяга и друго, че лъжат децата, които гледат с интерес скока и ги "образоват" с абсолютно погрешна информация.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 23. 24 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Дано да успее.Стискам палци!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 25 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#21] от "charlesdegaulle":

  Грешно мислиш!
  Цивилни полети се правят до 6 км височина. Милитерни полети се качват до 12 км височина.


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 25. 26 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#12:"michobeizadeto"]

  Да ви припомня само че при предишния опит преди няколко дена "безстрашния" Феликс се отказа заради пристъп на клаустрофобия и имаше сеанс с психолог. Да му пожелаем липса на клаустрофобия при днешния опит. [/quote]
  Ето го и типичния българин с неговото си мислене, веднага щом види, че някой може да постигне нещо и вади лайномета. Може и да се уплашил, все пак е човек, но както виждаш след крачка назад се е взел в ръце и сега отново напред. Добре, че всичко хора не са като теб. Голям минус от мен.

  Иначе, стискам палци за Феликс. Независимо как завърши мисията, вече е записал името си в историята.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 26. 27 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Весело

  на 27-та мин вуче мина 10 км височина, външната температура е минус 45 градуса по Целзий

  Успех !

 27. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Опитът има все пак не само спортно, но и научно значение - защото се правят много измервания на физиологическите параметри.

  А дори и практическо значение - защото това в крайна сметка е вариант за спасяване на хора от закъсали космически кораби - в случаи подобни на приземяването на българския космонавт Георги Иванов и Николай Рукавишников.

 28. 29 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karla GOP Hanneman":

  каквото и да ти се обясни , единството познато за теб е "хелий" - от съдържанието в главата ти .

 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 31 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#4:"normandy"]Успех.

  По Бгонеър са една минута напред в предаването от Тубата. [/quote]
  Успех и от мен. В БГонЕйр го дават нонстоп в реално време (за разлика от тюбата) смесени със по стари кадри. Чудесно гледане

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 31. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#24:"grand funk railroad"]Дано да успее.Стискам палци![/quote]
  Как разбираш успеха му? Какво според теб трябва да стане, за да считаш че е успял?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 33 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#20:"ijj"]
  До коментар [#15] от "00222":

  Вярно е:[/quote]


  Благодаря! Не е за вярване но е така! И с калкулатор го проверих!

 33. 34 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#25] от "Ѡлегъ":

  Милитерни на български не е ли : военни. Или след няколко години в странство забравихме родна реч умайна, сладка.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 34. 35 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#32:"Храбър"]Как разбираш успеха му? Какво според теб трябва да стане, за да считаш че е успял? [/quote]
  Да стигне 37 км, да скочи, и да се приземи жив и сравнително здрав след това И аз му пожелавам това, и му стискам палци

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 35. 36 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 986 Весело

  Оти спре?

  Иначе успех желаем на пича! №1

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 36. 37 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 986 Весело

  В космоса май нета не е от най-бързите.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 37. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#1:"Karla GOP Hanneman"]Каква му е идеята на тоя чичо? Нещо на мъж ли да се направи? [/quote]
  Чети, кака, чети Не се прАви на блондинка

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 38. 39 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Жалко, че 'Дневник' не си си направили сайта малко по-асинхронен, тоест да опреснява новините и коментарите без да се налага презареждане на страницата и спиране на видеото.

 39. 40 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#32] от "Храбър":

  Не разбирам въпроса ти.Да скочи от 36 клм. и да остане жив и здрав.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 40. 41 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  на 37 минута височината вече е 13 км, външната температура минус 57 градуса, капсулата се издига със скорост от вече 200 км/ч

  Успех !

 41. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#25:"Ѡлегъ"]Грешно мислиш!
  Цивилни полети се правят до 6 км височина. Милитерни полети се качват до 12 км височина. [/quote]
  Грешно пишеш. И цивилните, и "милитерните", са по нависоко. Явно еднократното ти пътуване с "мигалката" не ти е помогнало да разшириш знанията си. Нищо срамно да не знаеш нещо, срамното е да го парадираш толкоз гротескно.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 42. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  ДАНО ДА УСПЕЕ И ДА СЕ ПРИЗЕМИ ЖИВ И ЗДРАВ !!!!

 43. 44 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ураааааааааааааа!!!!! Дано мине успешно всичко!!!!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 44. 45 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "Possessed by Fire":

  Да не би да пише, че се издига с 55 метра в секунда ? Не е ли 5.5 ?
  Понеже иначе няма да чакаме час и половина, а само още има няма 5-6 минути

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 45. 46 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 707 Весело

  Исках някой да ми обясни целта и научната стойност на експеримента. И са го направили , но ми е сложно да го разбера на толкова технически език. Може ли да ми преведете някои от термините?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 46. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Горката му майка, сълзите в очите и от притеснение.
  На мен май ми е все едно дали ще успее с рекорда, само да се приземи жив и здрав! Предполагам, че и майка му така мисли.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 48 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  15 000 метра за 45 минути. Дали ще се забави вертикалната скорост при по-голяма височина? Не би следвало, защото там съпротивлението е по-ниско, май...

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 48. 49 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#42] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Цивилни полети с специално позволение могат да се качат до 10 км кота. Повече от 6 км кота не им се позволява.
  Поне летя нонстоп и ги зная тези елементарни подробноисти.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 49. 50 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#3:"Thermobee"]Да се оглеждам ли нагоре да не ми се изтресе на главата? [/quote]
  Слагай една каска и се надявай да падне върху теб, представи си колко пари ще ги вземеш [ Ред Булл.

  Дано от екипа му да са смятали правилно, че 36 км си е много. Да не вземе да падне в Китай, примерно?

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 50. 51 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#15:"00222"]....балонът е с обем 850 000 м3 ... Вярно ли е!?!?[/quote]
  Разбира се , че не е вярно.. Това е обем клкот на 50 класно училище.
  С просто око се вижда , че балонът е висок около 25-30 м и широк около 10-15. Т.е. обемът може да е максимум около 2-3000 м3.. Нещо са объркали сметките.

 51. 52
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 52. 53 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#50:"Красимир"]ще ги вземеш [ Ред Булл.[/quote]
  "ще вземеш от Ред Булл", исках да кажа.

  Засрамен, за наказание, отивам в ъгъла да чета правописния речник.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 53. 54 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В един филм се казваше, че всички гледат към звездите. И смелите стават астронавти, а страхливите астрономи.
  Бих добавил, че хитрите стават астролози.

 54. 55 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#20:"ijj"]Вярно е:

  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19884699 [/quote]

  Не приемайте за чиста монета, написаното от чужденци. Гледайте и мислете!

 55. 56
  yavooor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Дали е предвидено закъснение в излъчването? Нали разбирате, в случай на... неприятности. Стискам му палци на човека да ги няма.

 58. 59 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ѡлегъ":

  Полетите на средни разстояния в гражданската авиация обикновено са на височина 9-10 км. Например при полетите на "България Ер" от София до Брюксел пилотът съобщава на пътниците по средата на полета височина от около 9500 метра. В някои самолети има и монитори мад седалките, на които непрекъснато се изписва височината - и се вижда, че е от този порядък.

  Има, разбира се, полети на много къси разстояния, при които не се достига такава височина (например София - Варна). В някои случаи дори височината е само около 1000 метра (да кажем при полет Люксембург - Саарбрюкен).

 59. 60 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Дано да оживее и да се отърве с минимални увреждания. Стискаме палци.

 60. 61 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#39:"Отнесен"]Жалко, че 'Дневник' не си си направили сайта малко по-асинхронен, тоест да опреснява новините и коментарите без да се налага презареждане на страницата и спиране на видеото. [/quote]
  Нали това е целта, да се опреснява страницата. От това Дневник правят пари.

  Няма нужда да гледаш видеото на страницата- просто кликни на логото на "YouTube" долу вдясно на плеъра и ще го гледаш директно в тубата.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 61. 62 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абе сега комунистите няма ли да извадят някоя теория, че Феликс не е скочил, а всичко е монтаж в Холивуд.

 62. 63 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#59] от "ijj":

  Престанете с лъжите и измислиците!


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 63. 64 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Половината от пътя нагоре мина.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 64. 65 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#49:"Ѡлегъ"]Цивилни полети с специално позволение могат да се качат до 10 км кота. Повече от 6 км кота не им се позволява.
  Поне летя нонстоп и ги зная тези елементарни подробноисти. [/quote]
  Това може би в СССР...ОПС, руснацияСмешник, уШким летиш нонстоп ама пишеш глЮпости. Нормална височина на дълги пътнически полети е 10 км, понякога повече. В гнилия запад де, за руснация не знам.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 65. 66 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  шлемът пуща студ,замъглен шлем..отива на провал!!!! дано се оттърве жив !! така си и знаех,нещо на недобре отива,пфуууу!
  спасявайте човека !!! язък ви за изчисленията безкрайни и..както винаги нещо рано/рано почва да заяжда..не е леко с майката Природа..........Каккво чакат,да замръзне горе ли???

 66. 67 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#62] от "normandy":
  Ами те почнаха.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 67. 68 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Навлиза в по "топъл" слой от атмосферата.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 68. 69 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [quote#1:"Karla GOP Hanneman"]Каква му е идеята на тоя чичо? Нещо на мъж ли да се направи?[/quote]

  Какво ли не правят хората за кинти ))) То спонсори, продажба на телевизионни права, сценарий за Холивуд и т.н.
  Евала им правя на американците. Определено могат да изкарват пари от всякакви глупости

 69. 70 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#65] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  На лъжите краката са къси
  На измислиците ви - също))))))))))))
  http://www.ehow.com/how-does_4569969_high-plane-fly_.html
  Ясно ми е, че повечето сте взел-дал)))))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 70. 71 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#69] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Дрръж Федя,дръж гадния империалист.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 71. 72 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  До коментар [#71] от "el_chuncho":

  Що бе, майстори са ))) Това си е благородна завист ))))

 72. 73 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#65] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Когато преди 2-3 години имаше вулканична пепел заради изригването на един исландски вулкан, тази пепел се разпространяваше най-много в стратосферата. И се предполагаше, че на по-ниска височина е по-безопасно да се лети. Тогава бяха спрели почти всички граждански полети в Европа и първият самолет, който полетя, беше руски. И нарочно летеше ниско, на около 4 000 метра, поради което имаше по-голям разход на гориво и се наложи да направи междинно кацане (във Виена, доколкото си спомням). После вече се направиха няколко пробни полета (в единия се беше качил дори и директорът на Луфтханза) и постепенно се подновиха всички полети.

 73. 74 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#69:"Федор Венедиктович Езерский"]Какво ли не правят хората за кинти ))) То спонсори, продажба на телевизионни права, сценарий за Холивуд и т.н.
  Евала им правя на американците. Определено могат да изкарват пари от всякакви глупости [/quote]
  ехти умника сте щом това са глупости!! и мисси извън Земята са глупости за вас,и спътници ,и сонди!! чакаме НЕглупостта рашките да се приземят на Слънцето,но както само те знаят тайната... през нощта,за да не ги опърли Слънцето,хахах!!

 74. 75 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#69] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Феликс е австриец и Ред Бул е австрийски на 49%. По големият дял е на милиардер от Азия.
  Но сигурно са набутали и американци в тая безсмилица.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 76. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#51:"bestbuy"]Разбира се , че не е вярно.. Това е обем клкот на 50 класно училище.
  С просто око се вижда , че балонът е висок около 25-30 м и широк около 10-15. Т.е. обемът може да е максимум около 2-3000 м3.. Нещо са объркали сметките. [/quote]
  Балонът ще продължи да се надува, защото хелия се разширява.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 78 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  засега май нормализираха нещата..ха дано!!!

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 80 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Весело

  интересно, че наса изпълняват техническата част, а не мужиците в байконур... тцтц...

  иначе нищо очудващо, че затъпелите от ракия и слави цървули във форума не могат да разберат "смисъла" от начинанието на пича...

 80. 81 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#70:"Ѡлегъ"]До коментар [#65] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  На лъжите краката са къси
  На измислиците ви - също))))))))))))
  http://www.ehow.com/how-does_4569969_high-plane-fly_.html
  Ясно ми е, че повечето сте взел-дал))))) [/quote]
  Аве смешник, ти "англичански" четеш ли? Не изоПщо, в линковите които пускаш? Я да ти цитирам нещо от твоя линк: "...How High Does a Commercial Jet Fly?

  Generally, standard-flight commercial jets fly approximately 28,000 to 35,000 feet above mean sea level...." Което на БРУЗД бугарски е 9-12 км надморска височина.
  И спри да пишеш глЮпости:
  [quote#49:"Ѡлегъ"]Поне летя нонстоп и ги зная тези елементарни подробноисти. [/quote]
  Летиш MY A$$

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 81. 82 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#79] от "alex_bucephalus":
  Не се коси.
  Има хора които казват "не" само защото някой е казал "да".

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 82. 83 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Любопитно

  [quote#74:"triton123"]и мисси извън Земята са глупости за вас,и спътници ,и сонди!! [/quote]

  Какво общо има това със спътници, сонди, мисси извън Земята? Какъв е научният принос? Всъщност, с какво ще бъде полезен този скок за науката? За производство на скафандри? Или за създаване на катапултируемо кресло за совалки? Или поне за сонди?

  [quote#75:"Ѡлегъ"]Но сигурно са набутали и американци в тая безсмилица[/quote]

  Не може без тях )))) Най-малкото ще са организирали "маркЕтинга" и продажбите на телевизионните права

 83. 84 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#79] от "alex_bucephalus":

  :Р следващият опит е запазен за теб, иди и скочи, кво толкова го възхваляваш

 84. 85 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  капиталистите действат,комунягите бойкотират...ония действат,тия бойкотират..и накрая едните летят горе,а другите пълзят! само им вижте студенокръвното мислене пълзящо и..са ясни! чугун,чугууун...

 85. 86 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ѡлегъ":

  Интересен текст.

  Там вътре става дума за "28 000 до 35 000 фута над морското равнище".

  1 фут е равен на 0,3048 метра.

  Така че ако се мине в метри, горните числа стават приблизително от 8 500 до 10 600 метра.

  Ама най-добре да спрем да се занимаваме с това и да стискаме палци на Феликс Баумгартнер.

 86. 87 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#84:"bette"] следващият опит е запазен за теб, иди и скочи, кво толкова го възхваляваш[/quote]
  че всеки ли който е възхитен от Леонардо да започне като него да рисува например?? като не можем всички бе..какво...тогаз да плюем ли??

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#82] от "el_chuncho":

  О, не, драги! Не се кося, ама съвсем... Просто ми е гот да зашлевя една словесна плесница на леля Карлитка...

  Понеже все "голям го вади", без да има "ТАКЪВ"...

  За разлика от нас - пичовете...

  И от пичът Баумгартнър...

  Да му писне на човек от доморасли философки, вменили си, че светът се върти около тях.

  Устата й голяма "КАТО ХАНДЖИЙСКА ПОРТА" иначе, както казваше Чудомир в един свой разказ... 89. 90 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  [quote#25:"Ѡлегъ"]Цивилни полети се правят до 6 км височина[/quote]
  Последният път летяхме до Мюнхен на 9500 м. Явно съм бил във военен самолет без да знам.

 90. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2137 Любопитно


  Не е ясно какво ще стане с капсулата, след като скочи.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 92 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ех, ако имаше мъже в България можеше да хвърлим Дянков и по-високо и по-далече. Без скафандър!

 92. 93 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#87] от "triton123":

  не знам що от 3 дена ни занимават със самоубийствените опити на някой си, щял ли да оживее не щял ли, аз лично не вярвам изобщо да скочи, пък ако го направи... не ми се гледат разпльокани кадри, макар че в нета е пълно с какви ли не отвращения

 93. 94 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#86] от "ijj":

  Значи 10 км искате да го приравните на 36 км?
  За какъв дявол спорите по въпроси, които не са ви ясни?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 94. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  До коментар [#23] от "Blackradio":

  Всички тук разчитаме ти да ни даваш достоверната информация.

 95. 96 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#86:"ijj"]До коментар [#70] от "Ѡлегъ":
  Интересен текст. Там вътре става дума за "28 000 до 35 000 фута над морското равнище". 1 фут е равен на 0,3048 метра.
  Така че ако се мине в метри, горните числа стават приблизително от 8 500 до 10 600 метра. [/quote]
  Aма палячото твърди че сАмАлЬтите летяли до 6 км, над това само със ШпИциЯлно разрИшение, от КГБ
  Он знае, оти летЕл нонстоп. Сега иди рАзбери кое в това кратко изречение е "неистина"

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 96. 97 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ,КОФТИ РАБОТА,АКО СКОЧИ.

 97. 98 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  [quote#94:"Ѡлегъ"]Значи 10 км искате да го приравните на 36 км?
  За какъв дявол спорите по въпроси, които не са ви ясни?[/quote]
  Да си чел някъде,че следващото поколение пътнически самолети ще летят в стратосферата?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2137 Неутрално


  Вече е на 2/3 височина- 24км.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK