Половин век след ракетната криза кубинците още съжаляват за пропуснатия шанс

Деактивирана зенитна ракета V-75 сред реликвиот студената война в крепостта Ла Кабана в Хавана.

© Desmond Boylan, Reuters

Деактивирана зенитна ракета V-75 сред реликвиот студената война в крепостта Ла Кабана в Хавана.Преди 50 години през октомври 1962 г. Естела Ривас Васкес стояла в новия бункер, изкопан пред грандиозния хавански хотел "Насионал". Тя гледала с бинокъл към Пролива на Флорида дали не се задава американска инвазия.


Тя не разбирала съвсем защо Фидел Кастро решава да докара страната си до ръба на войната, но като член на гражданските отряди тя била готова да даде живота си за родината. По това време Естела е на 18 години.


"Да ви кажа честно, не се страхувах. Трябваше да защитя страната си и не ми пукаше, че може да умра", разказва тя днес пред Reuters.
Съветска ракета SS-4 със среден обсег - спорът за разполагането на това оръжие в Куба предизвиква продължилата 13 дни ракетна криза.

© Reuters

Съветска ракета SS-4 със среден обсег - спорът за разполагането на това оръжие в Куба предизвиква продължилата 13 дни ракетна криза.


Президентът Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов успяват с преговори да сложат край на това, което става известно като Кубинската ракетна криза или Карибската криза. Тя започва на 16 октомври 1962 г., когато Кенеди научава, че руснаците разполагат ядрени ракети в Куба - едва на 145 км от американския бряг.


На 28 октомври след 13 напрегнати дни, в които светът е на ръба на ядрена война, Хрушчов се съгласява да изтегли ракетите в замяна на обещанието на Кенеди САЩ никога да не нахлуват на острова, с който американците са в непрекъснато конфронтация, откакто Кастро е превзел властта с революцията от 1959 г. Освен това са демонтирани и американски ядрени ракети в Турция и Италия.


Светът си отдъхва, че е избегната Трета световна война, но в Куба реакцията, включително на Кастро, е нееднозначна. Макар и смекчена от времето, тази оценка се усеща и днес.


Оръжието от драматичните дни, когато преди 50 г. светът е на ръба на ядрена война, днес е туристическа атракция в Хавана.

© Desmond Boylan, Reuters

Оръжието от драматичните дни, когато преди 50 г. светът е на ръба на ядрена война, днес е туристическа атракция в Хавана.


Кубинците също се радвали, че е избегната войната, но и се чувствали предадени, че Кастро е изключен от преговорите.


Според тях отсъствието му е причина да не попадне в сделката отпадането на американското търговско ембарго и връщането на Куба на американската военноморска база в Гуантанамо - проблеми, които са актуални и днес. Млади кубинци изпълнили улиците със скандирания срещу Хрушчов.


"Наистина ни беше яд, когато Хрушчов върна ракетите, без да се консултира с Фидел. Изгубихме шанс да си върне Гуантанамо", казва днес Ривас.


Запитана как си представя, че това би било възможно, тя обяснява, че страхът от надвисналата ядрена война и с подкрепата на СССР американците е можело да променят политиката си. "Ако американците казваха, че на Куба има съветска база, то и ние можехме да кажем, че на острова има и американска база."Кенеди и Хрушчов обаче не се интересуват толкова от решаване проблемите на Куба. Те са искали да сложат край на всичко това колкото може по-бързо, обяснява Джеймс Блайт, историк от канадския University of Waterloo. Неотдавна той публикува книгата "Писма от Армагедон", посветена на ракетната криза. Докато съдбата на света е висяла на косъм, не е имало време за опасните игри, които Куба искала да играе. "Хрушчов е бил толкова уплашен, че светът ще експлодира, че изобщо не го вълнувало какво казват кубинците. По-късно щял да се занимава с техните проблеми."


Крило от сваления американски U2.

© Desmond Boylan, Reuters

Крило от сваления американски U2.


От страх да не предизвикат ответен удар, руснаците нареждат на кубинците да не стрелят по американските разузнавателни самолети, прелитащи над острова.


Орландо Иглесияс, скрит в окопите в планините западно от Хавана, с ужас гледал как машините с рев минават в бръснещ полет над върховете на дърветата. "Бяха ужасни моменти, мислех, че ще умра, и за децата ми, които бяха много малки", разказва 86-годишният кубинец.


Сънародниците му искали да свалят самолетите, но изпълнявали заповедта до 26 октомври. Тогава разочарованият и отчаян Кастро, мислейки се, че американската инвазия ще започне всеки момент, наредил да се стреля. На следващия ден над Източна Куба бил свален американски шпионски самолет U-2. Кастро писал на Хрушчов да нанесе ядрен удар по САЩ, ако американците нахлуят. "Това ще бъде моментът да се елиминира завинаги подобна опасност чрез един акт на легитимна самозащита, колкото и ужасяващи да са последиците, тъй като няма друг вариант", написал 35-годишният кубински лидер.


Хрушчов смятал подобни предложения за лудост.


Половин век след ракетната криза кубинците още съжаляват за пропуснатия шанс

© Desmond Boylan, Reuters


Блайт обяснява, че в кубинската история има една традиция на саможертва и мъченичество и подобна реакция на Кастро илюстрира точно това. Тя може да се опише като "не отстъпвай, не прави компромиси, не казвай "да", ако не можеш да получиш всичко, по-добре е да умреш в служба на страната и народа си".


Днес част от съветските ракети, прясно боядисани с червен сърп и чук, са изложени в парк в Хавана като туристическа атракция. Естела Ривас предлага обиколки в хотел "Национал", включително по бункерите, от които е наблюдавала за американски кораби.


86-годишният Кастро, който не е на власт от 2008 г. насам, стана борец срещу ядрените оръжия.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Глупостта, необразоваността и индоктринациятана населението винаги дават добър резултат за всеки тиранин и сатрап.
  На това в демократичния свят му викаме мракобесие.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Последни доказателства ,че Кастро си е бил една кукувица с комплекси за свръхценност. Добре ,че никой не го е послушал.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 3. 3 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Преди 50 години през октомври 1962 г. Естела Ривас Васкес стояла в новия бункер, изкопан пред грандиозния хавански хотел "Насионал".

  И това ако не е диагноза !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 897 Любопитно

  "Хрушчов е бил толкова уплашен, че светът ще експлодира, че изобщо не го вълнувало какво казват кубинците. По-късно щял да се занимава с техните проблеми."

  Добре е че се срещат хора, които мислят трезво и да си дават сметка за последиците от една ядрена война!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Комунистическите психопати едва не докараха света до атомен холокост. Наследника им Путин също е много опасен.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1018 Весело

  Никой не и' е виновен на Куба, че отказва полагащия й' се наем за базата

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Кастро писал на Хрушчов да нанесе ядрен удар по САЩ, ако американците нахлуят. "Това ще бъде моментът да се елиминира завинаги подобна опасност чрез един акт на легитимна самозащита, колкото и ужасяващи да са последиците, тъй като няма друг вариант", написал 35-годишният кубински лидер.

  Хрушчов смятал подобни предложения за лудост.
  ***********************

  Оф, добре поне, че Хрушчов е имал достатъчно здрав разум, да не се поведе по това безумие.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "...Това ще бъде моментът да се елиминира завинаги подобна опасност чрез един акт на легитимна самозащита, колкото и ужасяващи да са последиците, тъй като няма друг вариант", написал 35-годишният кубински лидер..."


  "...86-годишният Кастро, който не е на власт от 2008 г. насам, стана борец срещу ядрените оръжия..."

  Какво да ви кажа--КОМУНИСТ

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Това,че светът тогава е бил изправен пред ядрен апокалипсис,просто не е вярно. Било е игра на нерви. Никой не е мислел да натисне копчето.
  И още,този провал на Кенеди е една от няколкото причини,да бъде убит от кръгове в самият американски политически елит. Една Велика сила не допуска да я управлява слаб лидер,и го премахва,ако трябва със сила. Като в Древният Рим.

 10. 10 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Хи хи хи хи - демократичния свят кат гледаш колко е образован. Можеш и да не си образован, но да знаеш кое е добро и кое лошо. Преди въвеждане на образователни системи ... доле горе милион години хората са си живели необразовани... и не им е пречило на социалния живот. След въвеждане на образованието научихме, че имало комунизъм и социализъм и капитализъм и ше се изтрепем заради тях.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 11. 11 Профил на Ромлянин
  Ромлянин
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#1:"Десен"]Глупостта, необразоваността и индоктринациятана населението винаги дават добър резултат за всеки тиранин и сатрап

  На това в демократичния свят му викаме мракобесие[/quote]

  оценките никога няма да са еднозначни !

  Победителите винаги ЩЕ съжаляват , че е "можело още малко"


  Победените винаги Ще съжаляват , че " малко не е достигнало "

  колелото се върти , годините минават , лошото се забравя....

  но винаги "необлеченият зад**ник" става все по "малко облечен".........

  на кубинците Сега им предстои да изживеят нашата 1989 год .........

  все пак Сме пред тях
  .както и пред Северна Корея , Сомалия, Мианмар

  http://vbox7.com/play:fdb1815b
 12. 12 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Пропуснат шанс ли? Кубинците да не забравят, че в един конфликт има поне две страни, а в случая - поне три.
  По този повод вчера един VIP-левичар - Ноам Чомски - дава своя интепретация на ракетната криза. http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/oct/15/cuban-missile-crisis-russian-roulette

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#9:"deaf"]Никой не е мислел да натисне копчето. [/quote]
  Мислели са. Американските генерали и адмирали. Кенеди не се съгласява. След година го убиват.

 14. 14 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Нито на Хрушчов, нито на Кенеди им е пукало за Куба..."Няма вечно приятелство, има ВЕЧНИ интереси"...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  От всички съветски вождове,единствено Хрушчов,е имал поне малко човешко,нормално в себе си. Другите са били простаци и мошеници.

 16. 16 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "VеnRus 2008":

  Хрушчов не е имал здрав разум. Това, което го кара да отстъпи е, че е знаел какво е съотношението на силите и че не е имал и минимален шанс да давреди на щатите, в замяна на което е щял да получи значителен брой ядрени взривове на своя територия и може би и на територията на някои от съюзниците му. Препоръчвам книгата на Виктор Суворов "Майката на дявола" (оригинално заглавие - Кузькина Мать)

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков":

  Не. Пентагона е искал да превземе Куба,но Кенеди не се е съгласил. Американската армия е щяла да направи това за няколко дни и да "прочисти" Куба,защото за разлика от Виетнам,тя е на остров и не може да получи помощ отвън.
  В онези времена Съветският съюз не е можел нищо да направи на толкова отдалечено място. Дори един полк не би могъл да изпрати. А Хрушчов не би се самоубил натискайки копчето,заради един остров.

 18. 18 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Ако американците казваха, че на Куба има съветска база, то и ние можехме да кажем, че на острова има и американска база."
  Безспорен факт, маамустара, ама кой ти еб@ва малките, когато се дърлят големите...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3013 Гневно

  Това трябва да се припомня! И всички престъпления и лудости на комунистите! Като забравим историята тя ще ни го напомни.

 20. 20 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#7] от "VеnRus 2008":


  [quote#7:"VеnRus 2008"]Оф, добре поне, че Хрушчов е имал достатъчно здрав разум, да не се поведе по това безумие.[/quote]  До коментар [#15] от "deaf":


  [quote#15:"deaf"]От всички съветски вождове,единствено Хрушчов,е имал поне малко човешко,нормално в себе си. Другите са били простаци и мошеници.[/quote]

  Хришчов в нито един момент не контролира изцяло партията. Решенията в никакъв случай не са взимани само от него!

  По скоро е обратното - идеята за разполагане на ракети в Куба е негова, а повечето в Кремъл са били убедени, че това е лудост. Най-вероятно е отстъпил пред доводите на останалите апаратчици. Когато е свален от постовете си, именно инсценираната от него Кубинска криза е един от доводите на противниците му.

  По време на сталинските чистки, Хрушчов е отговарял за Украйна. Как си представяте да е имал " ... човешко, нормално в себе си...". След Голодомора в Украйна, абсолютно всички болшевишки функционери са наясно в какво са се превърнали и е наивно да си мислим, че някой е останал чист!

 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков":
  Мислели са. Американските генерали и адмирали. Кенеди не се съгласява. След година го убиват.
  ............
  Кенеди е издал заповед за изегляне на американцките "съветници" от Виетнам. Малко след това е убит, а новият президент , Джонсън, дава заповед за масова офензива.
  Берлинската стена, Кастро, Pathet Lao - шумкарите в Лаос , Гагарин..., все победи на СССР над САЩ по време на Студената война, в сравително кратък период от време.
  Може би това е главната причина за ликвидирането му.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci_kr":

  Изпреварили сте ме в коментара си!
  Напълно подкрепям мнението Ви!

 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 815 Любопитно

  [quote#15:"deaf"]От всички съветски вождове,единствено Хрушчов,е имал поне малко човешко,нормално в себе си. Другите са били простаци и мошеници.[/quote]
  Да бе,много нормално е имал този в себе си. А кой си свали обувката в ООН за да удря с нея по масата и остана по миризлива партенка. Казваш че останалите били простаци в сравнение с него?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1550 Гневно

  "Кастро писал на Хрушчов да нанесе ядрен удар по САЩ, ако американците нахлуят....Хрушчов смятал подобни предложения за лудост."

  Ами лудост са, да. Кастро замислял ли се е изобщо, какви последствия е щяло да има това за цялото човечество или само неговата Куба е била от значение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  [quote#13:"Каишков"]Мислел са. Американските генерали и адмирали. Кенеди не се съгласява. След година го убиват. [/quote]

  Те пък съветските маршали са едни херувимчета ...
  Нека си припомним маршал Тухачевски и Наркома по отбраната Троцки, които напират за перманентна революция и настъпление на запад, както и маршал Жуков, който е предлагал на Сталин същото.
  Добре е да виждаш сламката в очите на другите, но по-добре да виждиш първо гредата в своите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci_kr":

  Прочетох я,както винаги Суворов е великолепен.
  Но не съм съгласен с теб,че Хрушчов е щял да пусне бомбите,ако имал достатъчно (?!) и способни да стигнат до Щатите. Та нали американците на свой ред ще заличат СССР от лицето на земята.
  Руските лидери и до днес се държат нагло и откачено,но това е само поза с която искат да сплашат противника. Селско изхвърляне.

 27. 27 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2396 Любопитно

  "Хрушчов е бил толкова уплашен..." - едва ли при разстояние 145 км от САЩ, е бил чак толкова уплашен?!

  Коментиране на анализираното, вече...
 28. 28 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Извода, който "прогресивното обществено мнение" отказва да види е:

  Комунистите и диктаторите уважават и зачитата само силата!
  Цивилизованите държави трябва да са въоръжени и силни!

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#20] от "k":


  До коментар [#23] от "magen_enoshi":

  Виж,аз разсъждавам за момент (колкото е възможно),като руснак. За нас европейците Хрушчов е ужасяващ изверг,но руснаците са го приемали като човек от народа.
  Именно онази изгъзица в ООН го показва в по-нормална (в сравнение с другите вождове),светлина.

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#6:"~"]Никой не и' е виновен на Куба, че отказва полагащия й' се наем за базата [/quote]

  Като България ли се е отказала?

  Кризата е провокирана от янките. Обучават контри с цел сваляне на Фидел. Правят 9 опита за атентат срещу него. Коменданте преживява всички!

  Той не се движи с охрана дори днес. Кубинците го обичат!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така беше по онова време. След това председателят Мао искаше от Хрушчов да започне трета световна война, а той му отговори, че нашата система е по-ефективна и ще ги изпреварим икономически. През 1962г. конгрес на КПСС реши, че през 1980 г. ще дойде комунизмът, а СССР ще произвежда повече Брутен вътрешен продукт от САЩ. Тогава много се смяхме на тези решения, но очевидно те са по-добри отколкото да се започне трета световна война.

 32. 32 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  Между другото това с обувката в ООН се оказа монтаж, той никога не е тряскал с обувката по банаката в пленарната зала. Интересен пропаганден трик

 33. 33 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#6:"~"]Никой не и' е виновен на Куба, че отказва полагащия й' се наем за базата
  [/quote]
  А ние колко получаваме, че нещо не съм на ясно. Ти като по-отворен вярвам знаеш.

 34. 34 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев":


  [quote#30:"Курт Деликуртев"]Кризата е провокирана от янките.[/quote]

  Това са меко казано глупости!

  Куба е получила независимост от Испания с американска подкрепа.
  Икономиката на Куба е била част от американската.
  Логично е било Куба да получи статут като Пуерто Рико и дори да стане щат.
  Зпадното полукалбо и Карибско море, в частност се считата за американска сфера.
  След войната американците стриктно се придържат към договорките от Ялта - не се намесват при Берлинското възстание и Унгарските събития, нито вземат страна при споровете на Сталин с Тито.

  И изведнъж - комунистически преврат в Куба, ракети и военни бази. Това е било равносилно на оспорване на договореното статукво. Все едно американците да разположат ракети на руско-финландската граница, на 150 километра от Ленинград!

 35. 35 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"VеnRus 2008"]Хрушчов смятал подобни предложения за лудост. [/quote]
  А пък аз съм го смятал за един прост и недодялан селянин, а той все пак можел да мисли.

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Половин век след ракетната криза кубинците още съжаляват за пропуснатия шанс?
  По-голяма глупост не бях чел ! Защо ме изкушавате, лицемери?
  Демек всички кубинци са агресори - убийци, твърдоглави военнолюбци, племе канибали на един остров Карибите ?
  Моля автора да продължи да пасе овце, а не да пише подобни глупости.
  Операцията в залива на свинете (в Куба известна като La Batalla de Girón) е опит за десант с помощта на кубински имигранти, организиран от американското правителство с цел сваляне на Фидел Кастро от власт. Името на операцията идва от Залива на свинете (или прасетата), разположен в югозападната част на Куба, или по-точно Playa Girón. Операцият­а започва през април 1961 година, само 3 месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълния погром на Америка и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците.
  Половин век след La Batalla de Girón, явно само някой журналист в редакцията на "Икономедиа" - "Дневник", още съжалява за "пропуснатия" от Америка "шанс"?
  Апропо, САЩ да върнат на Куба Гуантанамо - град в югоизточната част на Куба, провинция Гуантанамо с население от около 208 000 жители. Американската база в Гуантанамо с площ от 117,6 km2 е използван от военноморската флота на САЩ. 7 000 военни контролират земята от двете страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем първо с договор, подписан след Испанско-американската война през 1898 г. от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4 085 долара годишно, изплащани всяка година с чек. Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек - през 1959, първата година от неговата власт. Присъствието на американците в Гуантанамо е нелегална окупация на този регион и Кубинско-американският договор, подписан през 1903 г., нарушава член 52 от Виенския конгрес за правилата на договорите от 1969 г., който гласи -
  Принуждаване на държава със заплаха от сила
  или употреба на сила
  Договорът е нищожен, ако сключването му е в резултат на заплаха от сила или на употреба на сила в нарушаване на принципите на международното право, провъзгласени в Устава на Организацията на обединените нации.
  Р а з д е л V
  ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, ПРЕКРАТЯВАНЕТО
  ИЛИ СПИРАНЕТО НА ДЕЙСТВИЕТО НА ДОГОВОР
  Член 69 Последствия от недействителността на договор
  1. Договор, чиято недействителност е установена в съответствие с тази конвенция, е недействителен. Разпоредбите на недействителен договор нямат никаква юридическа сила.

 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#34:"k"]Зпадното полукалбо и Карибско море, в частност се считата за американска сфера.[/quote]

  И затова янките инсталираха диктатори марионетки? Като Батиста, кубинският мародер!

  Фидел освободи Куба от диктатора, а янките го обявиха за комунист и така го бутнаха към СССР! А Фидел не е бил комунист, неговото семейство са били едри собственици на земя, латифундисти!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#16:"venci_kr"]Препоръчвм книгата на Виктор Суворов "Майката на дявола" (оригинално заглавие - Кузькина Мать)[/quote]


  Благодаря, ще я потърся.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вчера в Die Welt излезе материал в който на базата на секретни документи от немското разузнаване излиза че Фидел е използвал няколко бивши СС офицери като военни инструктори по време на ракетната криза.Освен това е бил във връзка със бивши нацисти,търговци на оръжие.
  http://www.theaustralian.com.au/news/world/fidel-castro-hired-ex-ss-officers-to-train-cuban-army/story-fnb64oi6-1226496936560

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 40. 40 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#37] от "Курт Деликуртев":

  Съгласен съм с написаното от Вас!
  Знам всички тези подробности!

  Но това доказва моята теза.

  Куба е била в американската сфера, Източна Европа - в съветкста!
  САЩ запазват неутралитет при вътрешни сътресения в съветската сфера. Руснаците я оспорват.

  И Вие твърдите, че "...кризата е провокирана от янките..."

 41. 41 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Цялата политика на СССР от края на втората световна, та чак до днес от наследника Русия (всъщност едно и също) се основава на шантаж и показване на "риза с мускули". Самите мускули липсват или са "хилави". Не така стоят нещата преди ВСВ. Тогава Сталин създава само и единствено "мускули" (разбирай военен потенциал), подготвяйки се да завладее цяла Евразия, но войната не се развива по неговия сценарий и след нея му остава само "ризата". По-нататъшните опити за наваксване и създаване на нови "мускули" така и не довеждат до ситуация при която тази империя би имала превъзхосдство в "мускулите" и си остава само със шантажа и тероризирането на близките малки народи. Не се наемам да предсказвам какво биха направили, ако имаха действителен потенциал през октомври 1962-ра. Но не съм склонен да вярвам в някакви скруполи в дълбините на "необятната руска душа".

 42. 42 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Правилното решение е било, като през 80-те в Гренада.

  Комунистически преврат в малка карибска държава. След няколко дни морските пехотинци кацат, възстановяват реда и след седмици се изтеглят.

  Месец речи и възмущения на "световното обществено мнение" и толкова. Някой днес сеща ли се за станалото.

  Гренада имат късмет със силен и решителен американски президент. Кубинците - нямат този шанс!

 43. 43 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Рашките пращат там ракетите по настояване на Фидел. Но не вземат мерки да ги скрият както трябва.

  Янките провокират рашките с инсталиране на ядрени ракети в Инджирлик Турция много преди да се появят ракетите в Куба. Те са насочени срещу СССР.Янките подскачат като ударени от ток като разбират за съветски ракети в Куба, а техните кво правят в Турция?

  Да би мирно седяло не би чудо видяло!!

  В крайна сметка двете страни изтеглят ракетите си от Турция и Куба и кризата отминава.Но Фидел е ядосан, че е трябвало СССР да иска премахване на ембаргото и връщане на Гуантанамо, т.е. той се чувства предаден от Хрущов.

  Задни дворове няма как да има, сфери на влияние, как може най-демократичната да поставя диктатори? С какво САЩ са били по-добре от СССР? С нищо, Империя на злото!!

  Латинска Америка отдавна не е това, което е била.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 44. 44 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "k":

  Куба не е получила независимост с американска помощ. Американците взривяват един от най-новите си кораби (ако не се лъжа се казваше Мейн) убивайки собствените си моряци. Хвърлят вината върху испанците и ги изгонват за да получат контрол върху острова, а не за да освобождават когото и да било.

 45. 45 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#42] от "k":

  Да, това е единствена победа на американците в тяхна война след ВСВ. Бият се с 156 гвардейци 3 дни, понеже Гранада няма редовна армия!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 46. 46 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#44] от "skrita_sila_m":

  Не съм използвал термина "освобождават"!

  Написал съм "независимост от Испания".

  Много добре схващам разликата и се старая да използвам възможно най-точните думи!

 47. 47 Профил на goryanin
  goryanin
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ако бяха се намесили Американците в Куба сега щяхме да имаме държава подобна на Афганистан, Ирак или някоя друга където САЩ са "помогнали" на съответните държави

 48. 48 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 437 Неутрално

  От Хирошима и Нагасаки насам ядреното оръжие винаги е само било политически аргумент. Дано си остане такова.

 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#7:"VеnRus 2008"]Оф, добре поне, че Хрушчов е имал достатъчно здрав разум, да не се поведе по това безумие.[/quote]

  Онези от онова време са знаели какво е война. Кървава и безпощадна. Навоювали се се, казано по друг начин, та им е стигало. И Кенеди е бил на бойното поле, а и Хрушчов...

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#41] от "venci_kr":

  Не говорим за скрупули (комунистите нямат такива),дори не и за инстинкт за самосъхранение (защото не става дума за самоотбрана),а за едно абсолютно безсмислено взаимно самоубийство. Колкото и да са с болен мозък,комунистите разбират това. Факт е,че веднага след кризата,между американският и съветският първи ръководители се прокарва специална телефонна линия,за да се избягват за в бъдеще подобни инфарктни кризи.

 51. 51 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#47] от "goryanin":


  [quote#47:"goryanin"]Ако бяха се намесили Американците в Куба сега щяхме да имаме държава подобна на Афганистан, Ирак или някоя друга където САЩ са "помогнали" на съответните държави [/quote]

  А сега Куба е пример за демокрация, висок жизнен стандарт и зачитане на човешките права. Една привлекателна за всички народи по света страна.

  Ето например вчера трима канадски футболисти използваха случая, че бяха изпуснати от канадското правителство и потърсиха убежище на "острова на свободата"

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4412 Любопитно

  [quote#16:"venci_kr"] Това, което го кара да отстъпи е, че е знаел какво е съотношението на силите и че не е имал и минимален шанс да давреди на щатите, в замяна на което е щял да получи значителен брой ядрени взривове на своя територия и може би и на територията на някои от съюзниците му. [/quote]

  Това е нелепо, ако през Карибската криза беше избухнала ядрена война щеше да пострада много както САЩ, така и СССР!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Аз си спомням какво казваше по това време радио София! Не бе, американците не са прави, няма никакви ракети, никакви руски войски! Снимките на руски военни са манипулирани, това са просто членове на състава на Руския военен хор, дошли тук на концерт! Заливаха ни с помия и гузно замълчаха, когато се появиха снимки на ракети с руски обслужващ персонал. Не разбрах само защо точно тогава не заглушаваха радио Лондон! Баща ми, вуйчо ми и вообще цялата рода се навиждахме над радиото вечер да разберем какво казва "врага"!

 55. 55 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хехехех, победа на руската дипломация

 56. 56 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#54] от "charlesdegaulle":

  Ах, боже, ти си се възмущавал, че на майната си руснаците правят това което американците са направили отдавна. С тази разлика, че техните ракети с ядрени бойни глави са били до гъза ни в Турция. Що едните да могат, а другите да нямат право? Защо онези се възмущават, а считат за редно, да правят същото и да не ги интересува мнението на света? Що за двоен стандарт, морал и поведение?

 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#5:"Ian Smith"]Комунистическите психопати едва не докараха света до атомен холокост.[/quote]
  Явно комунистите не са били ПЪРВИТЕ разположили ЯДРЕНИ ракети, така че психопатите са американците.

  "Освен това са демонтирани и американски ядрени ракети в Турция и Италия."

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Венсеремос съфорумци! Пишете си разни безобразни, а аз си спомням топлата есен на 1962, когато бе тази криза. И нека господина дето уж също помнел- именуващ се Дегол ли, Деоблечен ли, да не разправя хуморески! Американците, както се полага на една истинска империя на злото, бяха разположили своите ракети около нас и какъв според вас можеше да бъде отговора?! Та и чаровният президент Д.Ф. Кенеди, го убиха същите тези, които се опитваха да шантажират СССР. Другото са плоски вицове, обрасли с 50 годишна паяжина!

 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#58] от "Гражданин":

  Беше си война, макар и студена! Има ралика в стратегийте обаче. Според архивите (западните, на НАТО са отворени!) ядреното оръжие е било само възпиращо, няма и следа в тях за нападение. Партийната стратегия на СССР беше - износ на революция на всяка цена, след това, като се поизтощим, война. Военната стратегия у нас (поне така ни учеха в ШЗО-то!), два удара по Турция, елитната армия минава през огнището да довърши удара и след това, окупация. Имахме на разположение хапчетата на секретния институт в София, които гарантираха поне два часа живот след интензивно облъчване. Добре че разузнаването в двата лагера беше на ниво, та избегнахме мазилото.

 60. 60 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#7:"VеnRus 2008"]Оф, добре поне, че Хрушчов е имал достатъчно здрав разум, да не се поведе по това безумие.[/quote]

  Шегуваш се, нали? Хрушчов и здрав разум...

  Причината да се откаже е съвсем проста - още тогава не са били в състояние да се конкурират с Щатите икономически, поради което не са разполагали с достатъчно военно преимущество.

  Виж, ако бяха стоварили ракетите, нещата може би щяха да стоят по друг начин.

 61. 61 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#49:"Graf"]Онези от онова време са знаели какво е война. Кървава и безпощадна. Навоювали се се, казано по друг начин, та им е стигало[/quote]

  По темата ти препоръчвам "Кузкина мать" на В. Суворов. Можеш да я намериш например тук: http://lib.rus.ec/b/335741/read

  Отсега - Никита Сергеевич не се е притеснявал от кръвта. По никакъв начин. Просто не е имало как да катурне Америка... иначе не би се спрял пред нищо.

  Все пак е един от двамата партийни секретари на републики в СССР, преживели Голямата Чистка.

  Другият е Лаврентий Павлович...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK