Ако Южна Европа напусне еврото, светът ще изгуби €17 трлн.

Ако Южна Европа напусне еврото, светът ще изгуби €17 трлн.

© ReutersИзлизането на Гърция от еврозоната изглежда поносимо и подлежащо на управление сътресение. Но ако тя предизвика ефект на доминото и я последват Испания, Португалия и Италия, ефектът за световната икономика ще е намаляване на глобалния БВП с над €17 трилиона ($22.26 трилиона) до края на десетилетието и потъване в рецесия, в която най-много ще изгуби Франция.


Това се твърди в публикувано в сряда изследване по поръчка на германската фондация "Бертелсман" (Bertelsmann). То е дело на икономистите от анализаторската група Prognos и оценката им е особено мрачна, защото изчисляват не само колко пари биха изгубили кредиторите на Южна Европа. Те са пресметнали възможните последици за икономическия растеж в 42-те най-важни индустриални и възникващи икономики, в които се създават над 90% от световната икономика. В съобщението на "Бертелсман" ефектът от сбъдването на подобен сценарий е наречен "разрушителен".


От Prognos смятат, че ако Гърция се върне към драхмата през 2013 г., до 2020 г. икономиката й ще изгуби 164 млрд. евро, или по 14 300 евро на глава от населението. Това ще са последиците от девалвация на националната валута, безработицата и рязкото свиване на вътрешното потребление.
Конкретно за Германия щетите биха били 64 милиарда евро изгубени кредити и 73 милиарда евро от намален икономически растеж до края на десетилетието. Като дял от БВП тези суми не са непоносими – 2.9%.


Доста по-драматични могат да са последиците от напускането на еврозоната от другите държави:


Португалия – глобални загуби до 2.4 трилиона евро, от които 365 млрд. за САЩ и 275 милиарда за Китай. Германия ще изгуби 225 млрд. евро до 2020 г. и ще трябва да се прости с 99 млрд. евро кредити.


Испания – глобални загуби от 7.9 трилиона евро, от които 1.2 трилиона от БВП на САЩ. Германските щети ще бъдат 850 млрд. евро по-малко в БВП на страната и невъзможност да се върнат 266 млрд. евро кредити.


Италия – отпадането на третата по големина икономика на еврозоната би довело до "ситуация извън всякакъв контрол". Германските загуби ще са за 1.7 трлн. евро и отписване на 455 млрд. евро кредити. Ако това се случи догодина, нови 1 милион германци ще останат без работа до 2015 г. В "острата международна рецесия и глобална икономическа криза" най-големите губещи ще са Франция (2.9 трлн. евро), САЩ (2.8 трлн.), Китай (1.9 трлн.) и Германия (1.7 трлн.).


"В сегашната ситуация трябва да направим всичко възможно кризата в Европа да не плъзне като горски пожар", призовават от Bertelsmann.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Света няма да ги изгуби, защото те не съществуват реално. Има огромно количество пари без покритие и те рано или късно ще бъдат занулени. По един или друг начин.

 2. 2 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  не светът , а банкерите!
  поправете се

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Спокооо, никой няма намерение да напуска еврото. Скуката и саклета са натиснали някакви нищоправци и гледай, какви глупости пишат.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2464 Весело

  "...светът ще изгуби €17 трлн." - къде ли ще се "скрият", а и Ф. Баумгартнер видя, че ги няма!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  за банкерите съществуват, затова ни намаляват жизнения стандарт и въвеждат робски условия на труд и отплата , та да им ги отработиме несъществуващите стойности

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Гневно

  Ако Южна Европа напусне еврото, светът ще изгуби €17 трлн.
  ...........
  Как така ще се загубят?
  Ще бъдат изгорени, както Жокер в Батман 4 ?
  Едва ли, ами.
  Най-много да си сменят собственика, пък може и да се преместят от единия в другия джоб, или в жилетката.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  е, ще поевтинеят всички стоки, стойноста на световните валути ще има покритие, няколко стотин играча на уол стрийт ще фалират, българите ще са в "средата" на класацията по доходи в ЕС.........иначе казано нищо страшно след втората година от напускането на Южна Европа на еврозоната
  Сарказъм, може и да има нещо вярно в коментара ми, но едва ли ще е нещо сериозно

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Б.си купчината л..на ...

  И що Португалия или Италия да излизат от еврозоната? Те имат първичен излишък, т.е. могат да си плащат на своите хора. Ще си преструктурират задълженията ако се наложи и ще ги плащат по-дълго.

  Гърция ще излезе не по политически причини, а по икономически - че без НОВИ заеми директно ще трябва да се орежат държавните заплати, пенсии и разходи с 25%, това рязане ще предизвика още икономически спад, пак рязане и така докато си намерят равновесната точка.

  И понеже това с еврото не може да стане, ще си въведат тоалетната хартия дето се води драхмата и девалвация...

 9. 9 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  [quote#1:"niakoi_si"] Има огромно количество пари без покритие и те рано или късно ще бъдат занулени. По един или друг начин. [/quote]


  И ще дойде комунизЪма! хахахаха
  Да бе жив Тодор Живков и Цола Драгойчева, че да му ударят по едно `орце!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  Хехе, как са се свили тревожно сърчицата на немските колонизатори.

 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#9] от "madagaskar":

  Колко трябва да си ограничен, че извън капитализЪма да виждаш само болшевизъм и тодор велики?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Япония когато беше верломно атакуван от Съдинените аморални щати през 1945 г с атомната бома , то върна БВП на Япония на 20 години назад , но само след 6 /шест / години те си върнаха ръст на БВП и започнаха изкачването към върховете на стандарт на живот , а през 1997 г под "бомбардировката" на Бен-въртолетчето те са в депресия 20 години .
  Нее ли по-добре да се затвори този ЕС и след шест -седем години ............!?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#10] от "Митридат":
  Това не е ли запазена марка на "аппен13"?
  Ах ти, плагиатино...,гиди.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Абе щом толкова се опитват да задържат Южна Европа в Еврото, значи не света, а северна Европа ще изгуби 17 трил....

 15. 15 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За тези анализатори Великобритания не съществува ли като държава? Не че кой знае колко ги долюбвам ингилизите, но да ми смяташ загубите на Китай и САЩ и да пропуснеш третия по големина световен финансов център и държава от ЕС /макар и не в еврозоната/ ми изглежда доста аматьорско.
  Или според тях Албионът е истински остров на спокойствието и благоденствието?!

 16. 16 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "В сегашната ситуация трябва да направим всичко възможно кризата в Европа да не плъзне като горски пожар", призовават от Bertelsmann."

  Пожара вече е запален, по скоро трябва да мислят как да го загасят. Май ще трябва да викат помощ, защото ми се струва, че сами няма да се справят.

 17. 17 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Вчера прочетох нещо и го копирах, защото казва неща, които не знаех и които, според мен е добре да се знаят.

  Ето, за какво става дума:


  КАК ХИТЛЕР ОСВОБОДИ ГЕРМАНИЯ ОТ РОБСТВОТО НА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ И ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА

  Адвокатката от Лос Анжелос, Елън Ходжсън Браун, обсъжда тази тема в книгата си „Паяжината на дълговете”: http://www.webofdebt.com/

  При идването на власт в Германия на национал-социалистите, страната е безнадеждно сломена. Версайският договор е наложил на германския народ чудовищни репарации, изисквайки Германия да заплати на всяка нация загубите от войната. Общата цифра на репарациите, като резултат на „справедливия мир” от 14 точки на Удроу Уилсън, превишавала три пъти националното богатство на Германия. Честите валутни спекулации срутили германската валута, предизвиквайки една от най-тежките инфлации, която познава човешката история.

  По онова време в Германия за пълна чанта с пачки от 100-милиардни банкноти било невъзможно да се купи самун хляб. Държавната хазна била празна. Безчетно число къщи и ферми били отнети за дългове от спекулантите в заложните къщи и частните банки. Немците живеели в коптори. Те гладували.

  Нищо подобно не било преживявано по-рано. Тотално унищожаване на националната валута, плюс обезценяване спестяванията на физическите лица и предприемачите. И като капак на всичко това се нахвърля върху германския народ глобалната Голяма Депресия. За Германия не оставало нищо, освен да падне жертва на дълговото робство към Световните банки. Но през 1933 г. на власт идват национал-социалистите.

  Новото правителство на Германия подкопало могъществото на Световния Банков Картел посредством емитиране на собствени пари. Световният Банков Картел отговорил с обявяването на пълен бойкот на Германия. Правителството обаче, без да се съобразява с частните банки, започнало национална програма за кредитиране, разработвайки план за публични дейности, които включвали борбата с наводненията, ремонт на обществените здания и частните домове, прокарване на нови пътища, построяване на мостове, канали, пристанища.

  С какви пари са били заплащали тези работи?

  Те са били заплащани с пари, които не принадлежали на световните банкери !!!

  Проектната стойност на тези програми била зафиксирана на ниво един милиард единици национална валута. Но за да се разплати за това, немското Правителство, не банките, пуснало в обръщение „вексели”, така наречените Трудови сертификати на държавното съкровище. По такъв начин, национал-социалистите дали на милиони хора работа и им плащали с държавни съкровищни сертификати, което фактически е реалният материален израз на упражняване делегирания му от немския народ суверенитет – да управлява и контролира процеса в кръгооборота на „посредника” за обмяна и икономическа активност - парите.

  Новите немски пари не били обезпечени със злато или друга твърда чужда валута, тъй като всичко това било в ръцете на Световните банкери. В своята същност сертификатите били обезпечени с труда на самите немци и произведените посредством този труд стоки. Министър-председателят Хитлер заявил: „За всяка пусната в обръщение марка ние получаваме съответна стойност във вид на извършена работа или произведени стоки”.

  Правителството плащало на работниците със сертификати; работниците плащали с тези сертификати другите стоки и услуги, създавайки по този начин допълнителни работни места за хората.

  А в течение само на две години, въпросът с безработицата в Германия бил решен, и разорената страна отново стъпила на крака. Тя вече имала твърда стабилна валута, без дългове и без инфлация, докато в същото време милиони хора в САЩ и в страните на Европа (контролирани от Световния финансов Елит) седели без работа. ЗА ПЕТ ГОДИНИ, ГЕРМАНИЯ ОТ НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЦЯЛА ЕВРОПА, СТАНАЛА НАЙ-БОГАТАТА.

  Германия даже започнала да възстановява външната си търговия, въпреки бойкота на Световните банки, които не ѝ давали кредити и забранявали да се търгува с нея. Обаче Германия преуспяла и в това за сметка на прилагането на бартерни схеми, които банкерите не могли да контролират. Подемът и процъфтяването в Германия започнали в момента, когато БАРТЕРЪТ унищожил националния дълг и дефицита в търговския баланс на страната.

  Днес Венецуела прави същото: обменя нефт за стоки, медицинска помощ, технологии, образование, за което собствено Световните банкери искат да заличат Венецуела от лицето на земята.

  Немската икономическа свобода просъществувала кратко време, но тя оставила няколко паметника на своето могъщество в световната икономическа история – светкавично ликвидиране на безработицата, възстановяване на разрушена икономика и издигане благосъстоянието на народа на невиждани до тогава висоти, а като материален израз - знаменитите бетонни аутобани, първият световен високоскоростен път.

  Ялмар Шахт ( Hjalmar Horace Greeley Schacht ), агент на Ротшилд, който на времето възглавявал Централната Банка на Германия, на въпроса на американски банкер: „Доктор Шахт, вие трябва да дойдете в Америка. Тук у нас са големите пари и истинското банково дело!”, отговорил: „Вие трябва да дойдете в Берлин. У нас няма пари. Тъкмо това е истинското банково дело”. Шахт, изобщо, поддържал дейността на частните банки от Световния банков Тръст против Германия, за което и бил възнаграден след време: от него отпаднали всички обвинение по време на Нюрнбергския процес.

  Икономическата свобода и независимост от Световните банкери направило Правителството на Германия и неговия лидер изключително популярни в очите на немския народ.

  Германия се оттеглила от чертозите на англосаксонската икономическа наука, която учи, че емитирането на всички валути трябва да се обезпечава със злато и принадлежи на Банковите Картели, такива като ФЕД (Федералния Резерв на САЩ), СБ, МВФ или Централната Европейска Банка, вместо да се даде право на правителството да прави това за благото на своя народ.

  Канадският изследовател д-р Хенри Маков (който е евреин) утвърждава, че главната причина, поради която Световните Банки обявили война на Германия било това, че страната се осмелила да създава собствени пари, и по такъв начин освободила немския народ от дълговото робство.

  Най-лошото за Световните банкери било това, че този пример на икономическа свобода и самостоятелност заплашвал да се разпространи и другаде по света, между други нации и народи. Германският експеримент трябвало да бъде спрян, Хитлер трябвало да бъде спрян !!!

  Маков цитира българина Кръстьо Раковски (Хаим Райковер), един от основателите на болшевизма, съратник и приближен на Троцки. Раковски бил репресиран през 1938 г. по времето на големите Сталинови чистки в болшевишката партия. Според него, Германия била финансирана първоначално от Световния банков Тръст чрез техния агент Ялмар Шахт. Световните банки финансирали Германия с цел да държат под контрол режима на Сталин в Русия, който узурпирал властта от техния агент Троцки и започнал да установява едноличен контрол над партията и държавата след 1929г. Но Германия станала по-голяма заплаха от Съветска Русия за банкерския интернационал, когато започнала да пуска в обръщение свои пари. (Сталин дойде на власт през 1922 г., което е единадесет години преди идването на Хитлер на власт).

  Кръстьо Раковски (Хаим Райковер) свидетелствал:

  „Хитлер взел в своите ръце създаването на парите, и не само на физическите, но и на финансовите. Той се въоръжил с тези инструменти на мошеничеството и ги заставил да работят за благото на народа. Вие можете ли да си представите, какво би станало, ако това би се разпространило и в други държави?”

  (Хенри Маков, „Хитлер не искаше война”, 21 март 2004г.)

  Икономистът Хенри C.K.Лиу пише за забележителна трансформация на Германия :

  „Нацистите дошли на власт в 1933г., когато икономиката на Германия била в пълен крах, смачкана от разрушителните следвоенни задължения и нулеви перспективи за кредитиране или чуждестранни инвестиции. С помощта на независима политика на суверенно кредитиране и програма за пълна заетост в обществените сфери, Третият Райх съумял да превърне банкрутиралата страна, лишена от колонии и пазари, в най-мощната икономика на Европа в течение на четири години, още до самото начало на разходите за въоръжаване”.

  ( Хенри С.К.Луи, „Нацизма и Германското икономическо чудо”, Asia Times, 24 май 2005г.)

  В статията си „Милиардите – на банкерите, дългът – на народа” (1984г.), Шелдон Емри коментира:

  „Германия пуснала в обръщения пари, свободни от дълг и лихвен процент от 1935г., което ознаменувало началото на възхода на Германия от депресия към желание за световно господство в течение на пет години. Немското правителство напълно финансирало своите разходи в периода 1935-1945г. без злато и без дълг. Трябваше и капиталистическата и комунистическата управляваща клика да се напрегнат пряко сили, за да унищожат Германската революция и да набутат Европа обратно под лачения чепик на банкерите.”

  Следващите факти не се срещат в учебниците.

  След Първата световна война, като характеристика на икономическото положение в Германия се споменава само хиперинфлацията във Ваймарската република, която управлявала Германия от 1919г. до 1933г. Днешните учебници по политическа икономия, ако изобщо тълкуват този факт на хиперинфлация, то правят това изключително в своя полза – видите ли, тя се явява пример за това, колко лошо става, когато държавата печата свои пари, заобикаляйки банкерите.

  А в действителност всичко е било наопъки – Ваймарската финансова криза започнала с непосилните репарации, наложени на Германия от Версайския договор. Ялмар Шахт, директорът на Централната Банка на Германия, никога не е бил член на националсоциалистическата партия и сега е ясно защо това е така, като агент на Ротшилд и валутен спекулант във Ваймарската република се е съпротивлявал на опитите на правителствата на Германия да печатат свои собствени пари и да наложат строг контрол в обръщението им.

  „Ваймаркото съглашение е пример за изкуствени мерки по икономическото унищожение на Германия. Германия тогава не е намерила друг способ да „остане на вода”, освен като унищожи инфлацията със своя собствена валута.”

  Позицията на Шахт се проследява по страниците на лъжливите учебници: видите ли Ваймарската инфлация била предизвикана от това, че правителството започнало да печата свои пари.

  Обаче, в книгата си от 1967г. „Магията на парите” сам Шахт повдига леко завесата пред истината – той пише, че това е била ЧАСТНА Райхсбанка, а не правителството на Германия, която е изливала нови и нови пари в икономиката, прибирала ги е обратно като дългове и поробила по този начин германския народ. Ето как една ЧАСТНА банка е предизвикала Ваймарската хиперинфлация. Райхсбанката била формално под надзора на правителството, но провеждала свои операции в частен порядък с цел извличането на максимална печалба. Това сложи край на предишното Германското правителство, преди националсоциалистите от 1933г., което и обузда хиперинфлацията.

  Подобно на Федералния резерв на САЩ и Райхсбанк бе ръководена от назначените държавни служители, но опериращи за лично облагодетелстване.

  Причината за превръщането на стандартната инфлация, характерна за военните години, в хиперинфлация, се явили спекулациите на чуждестранните инвеститори, които продавали марката, като се греели на огъня от падането на стойността й. Това ставало по пътя на манипулативни спекулативни действия, наричани „откриване на къси позиции”, когато спекулантите на валутния пазар вземат в кредит валута, продават я, а след това я купуват на по-ниска цена и връщат дълга си, чрез което трупат пари.

  Спекулациите срещу германската марка в онези години станали възможни благодарение на това, че ЧАСТНАТА Райхсбанк (която по онова време не била под контрола на нацистите) изляла на кредитния пазар огромна парична маса. Валутата, като днешния долар, се увеличавали многократно по банковите сметки. След това парите се давали в кредит под сложен процент лихва. Когато Райхсбанката не могла да овладее ненаситното търсене на пари, било позволено и на другите частни банки да печатат пари от нищото и да ги дават на кредит под висок процент лихва. Резултатът от това не закъснял – пропадане на икономическата ефективност и бясно покачване на дълга и инфлацията.

  По такъв начин, по свидетелства на самият Шахт, Правителството на Германия самостоятелно не е предизвикало Ваймарската хиперинфлация, но от друга страна със своето бездействие или неправомерни действия е способствало в значителна степен за това. Национал-социалистите поставиха банката под строго държавно регулиране на Райха, и взеха незабавни корективни мерки за елиминиране на чуждестранни спекулации. Една от тези мерки бе да се премахне лесния достъп до парични заеми от частни банки. Тогава Хитлер изправи Германия отново на крака, като на публичните държавни съкровищни издава сертификати.

  След това Правителството изправило Германия на крака чрез пускането в обръщение държавни съкровищни сертификати.

  Агентът на Световния Банков Интернационал, банкерът Шахт, не бил съгласен с такава политика, и бил уволнен от поста глава на Райхсбанката, когато отказал да пусне в обръщение държавни пари. Независимо от това, той признава в своите мемоари, че пускането в обръщение на държавни пари в строго необходими количества, не поражда инфлация, както утвърждават класическите икономисти, които говорят, че парите трябва да се „вземат в дълг” от банкови картели (Световните банкери).

  Какви са причините за хиперинфлация – неконтролираните спекулации. Когато спекулациите са съпроводени от нарастване на дълга към частните банкери, последствията са катастрофални. От друга страна, когато държавата пуска в обръщения пари в строго необходимите количества, съответстващи на повишената производствена и потребителска активност и демографския ръст, което предизвиква паралелен ръста на паричното търсене и предлагане (нуждата от пари), това не влияе на цените. По такъв начин, няма ни инфлация, ни дълг, ни безработица, и няма необходимост от увеличаване или намаляване на налозите при едни балансирани държавни разходи, балансирани цени, балансирани работни заплати и пенсии, балансирани нормално присъщи разходи и балансирана печалба на бизнеса, което е признак за една справедлива и разумна стопанска политика.

  Разбира се, това страшно дразни банкерите, понеже анулира тяхното влияние върху политическия и икономически живот на страната.

  За туй евреите и слугите им мразят Хитлер и се страхуват да не дойде някой нов!

  Проклета да е Русия!
 18. 18 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ей това парите за нищо ги нямате. 22 трилиона...бреееее реално нищо по лошо отколкото сега.
  Както по горе казва колегата, това като не са реални пари.....кой му пука

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  "В сегашната ситуация трябва да направим всичко възможно кризата в Европа да не плъзне като горски пожар", призовават от Bertelsmann.
  .............
  Другари, Гърция ще бъде изхвърлена от Еврозоната.
  За сметка на нея, останалите ще се консолидират.
  А когато излязат младежите в Мадрид и Лисабон да подскачат по площадите, по телевизорите ще бъдат показвани бай Костас и неговото семейство, как циврят че не са вече в Еврозоната.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "madagaskar":

  Няма такова нещо. Просто излизането от ЕЗ, реципрочно скок на инфлацията в тези държави, ще занули или поне ще компенсира отчасти тези пари без покритие...

  Това е и смисъла на кризата Да коригира дисбалансите. Как точно ще се случи е вече въпрос на политика.

  Съвсем нормални процеси са това, просто разтежа преди кризата беше прекалено дълъг и стръмен, реципрочно балона добре напомпан, сега е време за корекция.

 21. 21 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 873 Весело

  До коментар [#11] от "forum_terrorist":

  [quote#11:"forum_terrorist"]Колко трябва да си ограничен, че извън капитализЪма да виждаш само болшевизъм и тодор велики? [/quote]

  А ти трябва да си далтонист, че да виждаш онова зеленичкото, каренце, което удостоверява шеговития характер на коментара ми!
  А niakoi_si е прав, че цялата световна финансова система е едно кухо тяло, което има нужда от достатъчно напрежение за да се спука, при което ако т`ва се случи и световния баланс е силно разколебан, точно парите (като разменно средство) ще изчезнат, което пък води почти до комунизъм (островът Утопия)

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 22. 22 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#2] от "crowd founder":

  Тези пари не са на банкерите, а на спестителите в банките.Така че ще загубиш и ти!

 23. 23 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#13:"СДС"]Това не е ли запазена марка на "аппен13"?
  Ах ти, плагиатино...,гиди.[/quote]

  Вече не. Щото е истина.

  Ето ти извадка от книгата на Вацлав Клаус "Евроинтеграция без илюзии". София 2012, стр. 61.

  “Мезрати казва: Когато Гърция и повечето периферни европейски страни влязоха в еврозоната, те обмениха националните си валути при по-висок курс, отколкото позволяваше реалната им икономическа база от гледна точка на производителност и рентабилност. И обратно, марката беше заменена при много по-нисък курс, отколкото диктуваше икономиката.” Заключенията от това са банални – с приемането на еврото немците си осигуриха изгодно положение като износители (на това се дължеше и бумът на немския износ през цялото изминало десетилетие), и същевременно изгубиха част от покупателната си способност, което доведе до ръст на спестяванията.
  За Гърция и другите “периферни” страни ситуацията беше точно обратната. Завишеният обменен курс влоши положението за техния износ, но пък повишената покупателна способност създаде чувство за богатство, а оттам доведе и до ръст на потреблението, вноса и заемането.
  В резултат на всичко Германия и някои други страни продължиха за спестяват, да изнасят и да инвестират, като по този начин повишиха още повече своята конкурентноспособност, докато същевременно други страни станаха напълно зависими от вноса и започнаха да гледат през пръсти на призводителност, губейки и малкото си останала конкуретноспособност.”

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ако Южна Европа напусне еврото, светът ще изгуби €17 трлн.

  Братчеди, този филм вече сме го гледали и той не вещае нищо добро. Бившите каторжници на Англия, създадоха Австралия, а аутсайдерите на Европа, създадоха САЩ. Не бих се учудил ако Южна Европа се обособи в някакъв нов южен съюз, който не само ще им покрие дълговете, но утре ще се редят за визи тълпи от шведи, германци и датчани, за да берат рошкови, зарзали и маслини, в Испания и Гърция.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "madagaskar":

  Не съм казал такова нещо. Аз лично не виждам нищо драматично от това някой да напусне ЕЗ. Нещо повече, според мен това е начина ЕЗ да просъществува - като слабите я напуснат. Или останат само слабите в нея

  Просто тези пари без покритие им трябва инфлация. Как ще я произведеш - има много начини, явни и скрити. Въпрос на политика.

  Това си е част от капитализЪма. КомунизЪма не го намесвай, това е един утопичен и невъзможен строй. Не може да съществува в природата. Това дето го мислехме за комунизъм беше някаква извратена форма на феодализъм

 26. 26 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Поредната апокалиптична "прогноза" на база олеле малеле.
  Вече ми писна от такива слабоумни анализи и анализатори, всеки си гледа интереса и вади каквито са му нужни анализи.

  Разбира се че ще има свиване на потреблението в тези страни ако излязат от Еврозоната, само че защо ще се отписва дълг или защо тези икономики няма да се възстановят, анализаторите мълчат, но пък загубите на нероден Петко ми идват в малко повече.

  колкото повече,толкова повече
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Момчета, не се карайте- парите са всеобщ еквивалент на стоки и услуги Изчезнат ли парите, изчезват стоково- паричните отношения Я да видим тогава как ще изскочите от офисите и изпод бюрцата и службичките си и да дали ще предпочетете да се върнете към натуралното затворено стопанство; да станете земеделци, орачи и пастири Някои принципно все още можем да кОпаме, ако ни се наложи, но има цели поколения, които не са наясно с тази дейност - да видим те как ще оцелеят без нет, ИТ, писита, айподи, лаптопи; айфони и всички технологични джаджи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#23] от "Митридат":
  Заключенията от това са банални – с приемането на еврото немците си осигуриха изгодно положение като износители (на това се дължеше и бумът на немския износ през цялото изминало десетилетие).
  ..........
  Байно, вярвай на тъпизмите на сулю и пулю, чети, цитирай, само недей да мислиш самостоятелно и в никакъв случай не проверявай твърденията на споменатия сулю-пулю. в никакъв и никога, той, човекът, е известен и има право, понеже поради що ще лъже точно мене бря.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#28] от "СДС":

  Байно, той е икономист. Ти и аз не сме.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Ако Южна Европа напусне еврото, светът ще изгуби €17 трлн."

  Катастрофален сценарий, който показва колко много взаимно обвързани са икономиките на европейските държави.... плюс тези на САЩ, Китай и Япония!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#29] от "Митридат":
  Байно, той е икономист. Ти и аз не сме.
  ...........
  Ти, не си.
  Аз съм. И то точно макроикономист. Дипломната ми работа съм я писал на тема Евро, преди още да бъде въведено. Не, не в България.
  Клаус хабер си е нямал, кой е Кругман, кой Обстфелд, когато аз ги знаех наизуст,
  а сме завършили една и съща специалност с него, с Вацлав, МИО, само дето той - по време на дълбокият соц, пък аз след промените.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#31:"СДС"]Аз съм. И то точно макроикономист.[/quote]

  Досега не е проличало от постовете ти.

  Я разкритикувай тогава Клаус от откъса, който съм цитирал.

 33. 33 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#32] от "Митридат":
  Досега не е проличало от постовете ти.
  ..........
  Който не знае, не вижда. Ти уж си историк, пък те открехнах кой античен автор твърди, ча Александър Велики е говорил на македонски с войниците си. С Квинт Курций Руф, да ти припомня. Въпрос на обща култура, социална среда и възпитание.
  Да оборвам тъпизмите на Клаус, мога на секундата, въпросът е дали си струва и за кого да го правя. Без формули, разбира се, нали си историк, та логиката и математиката не са най-силните ти страни. Вие, хуманистите, сте толкова лесно манипулеруеми, че чак ми е жал. Думите на хора като Божо Мършата, проф. Георги Марков, проф . Фотев..., винаги трябва да са в кавички. Неописуеми шарани, които кълват по всичко, което е лесно обяснено, за лаици.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 34. 34 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  Това е като пропуснати ползи.
  Напечатаните пари без покритие или просто виртуални в нечия система са без стойност докато не бъдат отработени,чрез заеми.
  Срив в икономиката ще намали производството и потреблението,което ще доведе до по-малки възможности за "отработване" от там и пропуснатите ползи.
  В задачата се пита чии са тия ползи?

 35. 35 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Стига сме се самозаблуждавали с това „АКО“!
  Вече е „КОГАТО“!!!

  Авторът: http://westerntwilight.free.bg/bg/

  Предварително изгубени войни не водя!
 36. 36 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#22] от "Само Левски":

  само левски и аз съм от тоя отбор

  кое първо се е появило работа или банкер?
  и ще видиш без кое можем да си живеем по-добре


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 37. 37 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "crowd founder":

  Аз не съм левскар,ама за другото+++++++++++++++++++

 38. 38 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#17] от "КДС":

  Докъде стигна падението на комунистическата сган, да бори демокрацията и пазарната икономика с примери от хитлерова Германия, които са били наложителни не заради някакъв "световен банков заговор", роден в традиционно празната кратуна на някой комуноиден антиглобалист, а защото Германия е била санкционирана заради нарушение на договори от края на Първата Световна. Да не говорим че въпросните "примери" са пълни с неистини, и удобно се пропуска факта че безработицата в нацистка Германия е била решена посредством избиването на стотици хиляди евреи и лица от други малцинства, а на много немски жени е било забранено да работят защото според нацистката представа за социален ред жените е трябвало да домакинстват, като не са били вписани в регистрите за безработни. Също така, само от 1933 до 1939, хитлер харчи двойно повече отколкото изработва германската икономика, създавайки огромен държавен дефицит и дълг към кого ли? Към "лошите банкери", които уж не му давали пари... Хубавото е, че умните хора имат огромен избор от информация която да удостовери истинността на дадени твърдения; глупавите пък обикновено не четат и са поддатливи на налудничави конспиративни теории, като "планът Ран-Ът", например...

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#23] от "Митридат":
  Когато Гърция и повечето периферни европейски страни влязоха в еврозоната, те обмениха националните си валути при по-висок курс, отколкото позволяваше реалната им икономическа база от гледна точка на производителност и рентабилност. И обратно,...
  ................
  1. Гърция се присъединява 2 г. по-късно от останалите членки т.е. не влиза заедно с другите и тук вече се офръцка Клаусчо.
  Какво означава това? Еврото беше веднага атакувано от спекуланти от цял свят. в първият ден на своето съществуване, курсът му беше фиксиран, след това взе да се люшка, а 2 г. по-късно, когато и драхмата бе включена в кошницата, той бе чисто пазарен и моментен.
  2. Обменният курс на Еврото е определен спрямо Екю-то ( European Currency Unit) в съотношение 1:1 , а то , Екю-то, си съществува от 1979 г. до въвеждане на Еврото. т.е. Вацлав- болшевика, е пропуснал целият процес на валутната интеграция в своите бленувания.
  3. Екю е съставено от кошница с валути, в която влизат и драхмата, и песета, и ескудо и ирландския паунд т.е. всички проблематични валути + тежката артилерия(гулден, франк Фр.,Бел., марка)
  Новото е, че валутата Евро е разплащателна единица и на реалният пазар.
  Германия е СВЕТОВЕН ИЗНСИТЕЛ 1, номер едно, от 1986 до 1990 г., след това е отново САЩ, във връзка с войните на Буш.
  И тук Клаус се офръцка. А от 1960 г е до 1986 г е на втора позиция, след САЩ и то много преди обединението.
  1986 BR Deutschland 243.326 USA 227.158 Japan 210.757
  1987 BR Deutschland 294.369 USA 254.122 Japan 231.286
  1988 BR Deutschland 323.323 USA 322.427 Japan 264.856
  1989 USA 363.812 BR Deutschland 341.231 Japan 273.932
  1990 Deutschland 421.100 USA 393.592 Japan 287.581

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В допълнение на мнение 38, само ще добавя че хитлер е бил дотолкова малоумен в икономическо отношение, че първоначално изобщо не е обръщал внимание на проблемите на германската икономика, обвинявайки всички правителства преди него че са "заробили нацията в материализъм" (звучи по комунистически познато), а също така не е плащал на компаниите изпълнени държавни поръчки.

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 41. 41 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Крайно време е да се престане с подобни откровено манипулативни 'анализи', 'изследвания', 'публикации', 'коментари' ...

  Никой от Еврозоната няма да излиза или да напуска валутният съюз.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 42. 42 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 616 Неутрално

  17 трлн. не са кой знае колко за целият свят .
  Освен това тия са на хартия
  Освен това в момента мисля , че на свта не му достигат доста повече -май бяха 200 .

  Така че , тези предвиджания са лабава работа , освен това такова отделяне - я камилата , я камиларя...
  Бачкане му е майката.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  164 загуба за гърция с/у 137 за германия.
  Би трябвало да са поне 50/50, но и така става.
  А данните за португалия са много странни или аз съм ги подценявала.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Интересно би било да прогнозират съотношението на загубите за двете икономики при настоящия вариант на тройката-свиване на дефицита.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Весело

  "В сегашната ситуация трябва да направим всичко възможно кризата в Европа да не плъзне като горски пожар", призовават от Bertelsmann.--Хаиде сега да видим кои са пироманите да ги хванем и изгорим

 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Разрешаването на евро-кризата отиде в сферата на шаманизма и гадателствата. Жалко, че Ванга не е жива и тя да даде акъл, но може да се ползва някой брушо от Амазония или шаман на евенките, били добри!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Весело

  Извадете Гърция - за назидание на другите - гърците и без това си го просят !
  Като видят как си бършат задниците с новонапечатани Драхми - испанци,италянци и португалци ще мирясат !!!

 48. 48 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mr.Ts":

  Обръщал е.
  Само че малко преди тотално да фалира е подкрепен не от друг,а от другарят Сталин.
  Да се чуди човек защо?
  Ако някой изобщо е толкова неук,че да се чуди.............

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK