НАТО причисли Русия, Иран и Китай към основните си киберврагове

НАТО причисли Русия, Иран и Китай към основните си киберврагове

© ReutersНАТО включи Русия, Иран и Китай в групата на основните киберврагове на алианса, съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на свои анонимни източници. От 13 до 16 ноември страните членки ще проведат военно учение Cyber Coalition 2012, в рамките на което ще се разиграва възможен сценарий на кибератака и ответния удар.


Съгласно сценария обект на атака са две държави – Унгария и Естония. Действията на хакерите ще доведат до пълното парализиране на възможностите за действия на Естония. Освен това те ще успеят да изведат извън строя системите на един военнотранспортен самолет на НАТО, в резултат на което той ще катастрофира. След това на съвещание НАТО ще реши да нанесе ответен удар и с военни средства.


Русия от своя страна също е започнала подготовка за възможна кибервойна – неотдавна министерството на отбраната обяви търг за разработване на методи за преодоляване на антивирусните системи, на защитни стени и на защита на операционните системи. "Военните ведомства на други държави правят подобни разработки, не можем да изоставаме", казва източник на "Комерсант" от руското министерство на отбраната.
Аналогични действия предприемат и САЩ. Всяка година те дават десетки милиони долари за разработка в областта на киберзащитата, а общите разходи на алианса в тази област в идните години може да достигнат няколко милиарда долара.


През март 2012 г. за нуждата от защита на Русия от кибератака спомена заместник-директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Сергей Смирнов. По време на заседанието на Регионалата антитерористична структура на Шанхайската организация за сътрудничество Смирнов заявил, че на Запад се провеждат разработки с изключително сериозни цели, включително и сваляне на политическите системи на държавите.


За подсилване на киберсигурността на Русия в началото на годината спомена и началникът на генщаба Николай Макаров. По думите му военните действия се водят все повече с нетрадиционни методи и средства, включително и в киберпространството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK