ЕС осъди Великобритания за изхвърляне на канални води

При силни дъждове капацитетът на лондонските канали не достига и те изпускат отходни води в Темза

© Reuters

При силни дъждове капацитетът на лондонските канали не достига и те изпускат отходни води в ТемзаВеликобритания ще трябва да плати солидни глоби за това, че е нарушила правилата на Европейския съюз за третиране на водата, реши в четвъртък Съдът на Европейския съюз. Той установи, че съоръжения в Уитбърн, северна Англия, и Лондон изхвърлят отпадни води в прилежащите към градовете реки, съобщи агенция Reuters.


Това означава неизпълнение на задълженията на страната съгласно въведената през 1991 г. европейска директива за стандартите за пречистване на отходните води.


Лондонската система от канали, голяма част от която датира от викторианската епоха, изпуска мръсни води в река Темза при силни дъждове. Властите вече са предприели мерки, поръчвайки огромни нови тръби на стойност 4 милиарда паунда. Т.нар. супер-канали трябва да минават под Темза и да решат проблема с недостатъчния капацитет.
За съда обаче тези усилия не елиминират нарушенията. Той може да наложи глоби от хиляди евро на ден, като размерът на наказанието още не е определен.


През 2010 г. след молба от Европейската комисия на Белгия беше наложена обща глоба в размер на 15 милиона евро или 62 000 евро на ден за нарушение на същите норми за пречистване на водата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK