"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"


Организацията "Репортери без граници" категорично осъжда действията, предприети от четири банки и инициирани чрез Българската народна банка, срещу новинарския интернет сайт Bivol.bg след негова публикация от 30 юни за евентуалните лоши практики на определи банки и нежеланието на властите да ги разследват.


Това се казва в официално съобщение на базираната в Париж организация за защита свободата на словото и на журналистите, озаглавено "Новинарски сайт е тормозен заради разследване на банковия сектор".


За предстоящата декларация на "Репортери без граници" съобщи малко по-рано и журналистът от списание Forbes Анди Грийнбърг, който неотдавна публикува своя книга за WikiLeaks, отделяща специално място и за Bivol.bg, официален партньор на WikiLeaks за България от март 2011г.
В текста на международната организация се казва още, че въпросната статия представлява анализ на американска дипломатическа грама за "гнилите ябълки" в българската банкова система, допълнeна с информация от собствени източници.


"Екипът на "Биволъ" има нашата подкрепа. Във времена, когато Европа преминава през безпрецедентна финансова криза, е изключително важно банките да се държат прозрачно. Разследващото отразяване на подозрения за корупционни практики в банковия сектор повече отвсякога служи на обществения интерес - на международно и на национално ниво."


Организацията изброява въпросните банки, посочва на кой български законов текст се позовава предупреждението на БНБ (за разпространяване на невярна информация за банка, подронване на репутацията й или доверието към нея) и обяснява, че създателите на сайта са заплашени с глоба от до 150 000 лева.


"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

В текста се казва още:


"Смаяни сме, че в този казус се използва тази процедура. Законът за кредитните институции засяга единствено банковия сектор и не може да се използва срещу медии или в нарушение на конституцията, гарантираща свободата на медиите. Нещо повече, БНБ няма юрисдикция над закона за медиите и не може да й се позволява да налага тежки глоби над новинарски издания.


Напълно незаконно е БНБ да се опитва да решава случай, засягащ медии, тъй като не може да даде гаранции за независимост, безпристрастност... Пряко е застрашено правото на честен съд и свободата на словото, защитени от членове 6 и 10 на Европейската конвенция за човешките права.


Подобни действия като прилаганите към "Биволъ" са абсолютно немислими и неприемливи в страна от Европейския съюз и те трябва да бъдат прекратени незабавно. Ако банките искат някакво обезщетение, да се обърнат към съда."


На 11 октомври екипът на "Биволъ" е получил писмо от БНБ, с което ги кани на среща за обсъждане оплакванията на четирите български банки. Журналистите не са отказали, но са поискали повече време да се запознаят с жалбите и да подготвят защитата си.


"Но до момента те не са получили копие от банковите жалби. Можем само да настояваме банките да спрат процедурата и да демонстрират максимална прозрачност. Напомняме им, че "Биволъ" им е предоставил право на отговор, както и че е разговаряно с тях преди публикацията, за да споделят гледната си точка, но това е останало без резултат", се посочва в декларацията на "Репортери без граници".


Организацията призовава българските медии и обществеността да подкрепят сайта.


"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

В статията във Forbes е цитиран Атанас Чобанов от "Биволъ", според когото евентуалната глоба е "огромна сума, която ще ни съсипе". Според него атаката е политическо наказание заради разкриването на корупция в банките: "Ако има някакво престъпление, властите трябва да разследват прането на пари. Вместо това разследват нас, че сме публикували американския документ. Очевидно това е свързано с мрежата от корупция, организирана престъпност и банки, които прикриват тази дейност".


Пред американското списание Оливие Базил, изпълнителен директор на "Репортери без граници", казва, че ако банките смятат, че информацията, публикувана от "Биволъ", е невярна, да съдят собствениците на сайта за клевета, а не да използват силната ръка на централната банка. "Задължение на медиите е да разследват как функционират обществото и финансовата система. Когато има източници, повдигащи въпроси от обществен интерес, те са длъжни да ги публикуват", казва Базил.


В заключение Чобанов казва, че заедно с партньора си Асен Йорданов набират дарения за защитата си, защото "Биволъ" разполага с по-малко от 3000 лева. Той все още се надява да пренасочи вниманието на властите от публикациите на сайта към самите банки: "Няма да се крием, а ще показваме всичко това и ще говорим силно, за да ни чуят. Намираме се в ситуация, в която или публикуваш, или изчезваш."

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересно кой може да гарантира,че информацията която пускат разни незнайни сайтчета като Биволъ е автентична,а не е измишльотина? Щом пишат за такива сериозни неща,трябва да са готови да докажат истиността на информацията си,а не да се оплакват,че може да ги глобят!

 2. 2 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 560 Разстроено

  "
  Той все още се надява да пренасочи вниманието на властите от публикациите на сайта към самите банки
  "

  Трудно ще стане при положение, че въпросните банки са на много "наши" хора. Пак, че все още не са пребили въпросните журналисти с чукове или даже нещо още по-лошо.

 3. 3 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Смешното е, че в случая става дума за препечатване на дипломатическа грама от преди шест - седем години. Нещо, което сториха редица медии по времето, когато пускаха грамите.

  Реалният проблем разбира се е друг. Биволъ скача срещу ТИМ, срещу Цеко Минев, ровичка около ББ и прочие. Там са гнилите ябълки, а това за банките беше само претекст да им се затвори устата.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 4. 4 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#1:"purple_rain"]Интересн кой може да гарантира,че информацията която пускат разни незнайни сайтчета като Биволъ е автентична,а не е измишльотина? Щом пишат за такива сериозни неща,трябва да са готови да докажат истиността на информацията си,а не да се оплакват,че може да ги глобят![/quote]

  Оплакването е, че банките се опитват да прокарат решение през БНБ, а не през единствено опълномощената в случая институция, а именно - съда. В статията го пише между другото.

 5. 5 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Еми да ги съдят. Защо не го правят оставам на теб да си отговориш.

 6. 6 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Ако беше запознат с темета щеше да знаеш, че се касае за препечатване на дипломатическа грама пусната от Уикилийкс. Същата информация бе пусната и в редица други медии, включително и Дневник, но само с Биволъ тръгнаха да се закачат и то с близо година давност.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 7. 7 Профил на svetlaq
  svetlaq
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Глупости на търкалета,тия Биволъ пишат всякакви фантасмагории,които уж били с източник Уикилийкс. Американския посланик ще пише за българските банки,ами те гнилите ябълки са основно в Щатите,защото от там тръгна сегашната тежка криза.

 8. 8 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  "Нещо повече, БНБ няма юрисдикция над закона за медиите и не може да й се позволява да налага тежки глоби над новинарски издания"

  Това не го ли схвана или като всеки правоверен гербер внимаваш някой да не обиди приятелите на Слънчо?

 9. 9 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#7] от "svetlaq":

  Още един верен Бойков последовател! Видя, че Бойко се кара на ЕС министрите (всъщност ги разплака от смях), а ти, да не останеш по-назад, тръгна да се караш на американците.

 10. 10 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ние това го знаем от сутринта, а за цялата история знаем от седмица, но трябваше вестник Сега да се престрашат, и сега всички ще се хвърлят да пишат. Довечера дори битивито ще го кажат. Аfter rain hood разбира се

 11. 11 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Станахме като Русия, а някой гъкнал моментално му режат главата.... иначе сме много печени и адски демократични а БНБ е най-добре работещата централна банка в света...

 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Ами Репортери без граници

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  В тая връзка, някоя банка възропта ли, когато баш премиера каза - "Ако извадим от КТБ държавните потоци, тя ще фалира!". Щото това си пада под ударите на същия този закон, по чиято сила ще глобяват биволиците. Разликата е, че те само препечатват стара информация, а Борисов генерира новина и то от позицията си на премиер.
  Някой журналист няма ли да попита?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#11] от "petark":

  Е, почти де.
  В Русия Репортери без граници няма да направят разлика, тука все пак се разчиства кочината. Същото става с лова на мечките - приятелчето на Бойко го разреши през 2010, сега под строгия поглед на ЕК се правят, че не са те

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alpheratz":

  "ябълките" да не тестват софтуера, който ще изчислява данъка върху лихвите избирателно таксуване според коментарите в медиите

 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Доказателства при Бивол липсват и това е проблем. Не може заключения да се базират на слухове. Дай данни. При толкова търсене и пари от бсп и сините и дпс. Няма бате- и в склада няма. За докладите на американстото посолство няма какво да се говори- те са като от в. Уикенд и пак на база слухове- казват че един бил в мафията, казват, че чули , че имал банка, казват, че един имал граничен канал. .... и други такива. Дайте доказателства, дори да не са по нк и нпк- дайте частни документи, сигнали до прокуратурата,снимки,записи. И аз мога да кажа- Костов е руски агент, понеже е бил на обучение за военен пилот в СССР и понеже е бил дясна ръка на руския човек е нас- Луканов. Имам ли преки документи- не. Доказано ли е. Не е. Слух е. Казваш, че едни банки са лоши- без доказателства. Ако имаш данни добре. Ама пак нямаш и така правиш услуга на други банки.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Aбсурдно е БНБ да е арбитър по спор за истинност и достоверност на журналистически материали.

  Те нямат юрисдикцията, нямат и правото. Има съд, може да се заведе дело за клевета, като се докаже неистинността на твърденията.

  Освен това банките еднолично са отказали коментар при положение че са били потърсени преди публикуването на материала.

 22. 22 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  А кой гарантира какво "информира" ТВ7 ?

 23. 23 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "flisk":

  Е, членската маса е на много ниско равнище, постепенно ще им уврят главите. Нали не очакваш мозък от кокошки. Пък били те и с размера на Искра Фидосова

 24. 24 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Весело

  "американска дипломатическа грама за "гнилите ябълки" в българската банкова система," ______________________
  - Някаква деликатност полъхва от грамата. Очевидна е разликата между "гнили ябълки" и ферментирали мушмули. Очевидно е ,че щом и БНБ-то изрева .. става дума за каша от ферментирали мушмули.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Весело

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Всички останали медии пишат и после представят доказателства, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Гневно

  В една милиционерска територия всички средства са позволени за да се накарат недудобните да млъкнат.
  Това че БНБ се замесва в играта на мутренските банки прави картинката о6те по-отчайва6та и смрадлива!
  Разбира се лумпени с тяхните таралясници много лесно се вдигат на протест "против високите цени на горивата".
  Но когато става дума за белите якички в банковата система (и мутрите са та,м, и ДС, и цялата обичайна св..оч) - тогава няма кой да излезе и да блокира ни кръстови6те, ни булевард.
  Е, нека тогава го стрижат и оправят матрЯла!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Явно гнилите ябълки са станали на добре ферментирал оцет ... и мирише, мирише ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 28. 28 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  Кой купи сега Виваком?
  Само тая банка да хванеш, ще се ядосваш на Бивол, че малко пишат !!!

 29. 29 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Весело

  Та кои викате са четирите банки?

  П.С. Не ми отговаряйте, въпросът е риторичен. Цяло чудо е, че въобще коментарите под статията са разрешени. Страх лозе брани.

 30. 30 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 425 Неутрално

  С всеки изминал ден се замислям каква е тази политическо-икономическа система която вирее в България. То че не е социалилизъм нито демокрация го знам, ама то и на диктатура не прилича. Някаква си хибрида която освен в България никъде другаде по света я няма

 31. 31 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тони!":

  Делата за обезщетения срещу тях обаче са факт и си вървят. Печатните медии посочват собственик и редактор . Тук няма такива - блог. Утре информацията просто ще изчезне.

 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":


  Нещо си се объркал! Биволъ нищо не следва да доказва! Ще доказва този, който твърди, че с понеже информацията е невярна, са му нанесени някакви вреди!

 33. 33 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално


  В банковата система на РБългария има не само отделни 'гнили ябълки', а градини с ябълкови дървета.
  Само един въпрос, но към три адресата - финансовото ни министерство, всички банки и Българската Народна Банка:
  Законно ли е, справедливо ли е и в чий интерес в банката на ЦВасилев/КТБ/ да се държат паричните средства на държавни предприятия, агенции и т.н. на ниски лихви, а същата тази банка да оперира с тях, като ги предоставя на клиентите си на високи лихви?
  Защо са дискриминирани всички останали банки, работещи на територията на РБългария?
  И защо същите тези банки не поставят този въпрос?
  Защо БНБ не го поставя?
  Защо СДянков си прави оглушки?
  В някакъв своеобразен картел ли са, или мишоци?
  Извинявам се за изразът.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#31] от "grayeagle":

  Разбира се, че делата си вървят - нали точно това е проблема. Някой да е чул за дело срещу Пеево-Догано-Борисовата империя?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ами тези банки не са под контрола на американски компании и съвсем логично американския посланик да пусне грами за тях. Няма нищо странно - елементарно стягане на редиците, предвид задаващата се война.

 36. 36 Профил на simpler
  simpler
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "petark":

  С две ръце те подкрепям.
  Преди години имаше много добър виц за това - Брежнев пръднал и изгонили Живков от стаята щото се очаквало да се насере. Пък Борисов нали върви по стъпките му, та ...

 37. 37 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Гнилото около ябълките е толкова много, че вече започват да гният и крушите.

  Държавни институции карат частни фирми да си правят сметки в нЕкои банки, за да им направят превод на дължими суми. Разбира се, това става устно, няма такова изискване в тръжните документи.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 38. 38 Профил на haumea
  haumea
  Рейтинг: 221 Неутрално

  АМИ КАЖЕТЕ НИ КОИ СА ТЕЗИ ГНИЛИ ЯБЪЛКИ ЗА ДА НЕ СИ ВЛАГАМЕ ПАРИТЕ ТАМ!!!

 39. 39 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Имената на тези четири банки могат да бъдат видяни в документ, издаден от БНБ: http://bivol.bg/images/stories/banki-bivol.jpg

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 40. 40 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Много интересна ситуация с тия минуси.
  Първото ми мнение по темата за има няма 10 - 15 минути натрупа 20 отрицателни гласа. Час и нещо по-късно отрицателните гласове са същите на брой, положителните отиват към 70...

  Цензуриран от "Икономедиа"
 41. 41 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  В горепосочения документ пише:
  'В Българска народна банка е постъпила жалба [входящ номер] от "Първа инвестиционна банка" АД, "Корпоративна търговска банка АД", "Инвестбанк" АД и "Централна кооперативна банка" АД, в която се твърди, че на електронното издание "Биволъ"(www.bivol.bg)... са публикувани поредица от статии..., с които се уронва доброто им име и доверието във всяка от тях.'

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 42. 42 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 814 Разстроено

  ИзУМрУдииии !

  До коментар [#23] от "Alpheratz":
  Толкова е тъжно

 43. 43 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Абе хора, в Америка на 3 милиона държавни служители е забранен достъпа до Wikileaks. Виж в Wikipedia!

  Между другото wikileaks са окраднали WIKI от Wikipedia, и двата източника нямат нищо общо.

 44. 44 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ооооо, кво се правите бе, навсякъде в света е така – не може да побликуваш информация без да имаш поне 2 източника и да можеш да я докажеш. Дали Биволъ спазва това? Ако са истински журналисти сигурно, но май има нещо друго.
  Дневник и Капитал знаят много добре и спазват това правило, но защо сега се правят на ударени??

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 45. 45 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 496 Неутрално

  И аз имам една грама. Може ли да я публикувам при вас?

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "head_hunter":

  Имат - всяка система, която поддържа по подобен начин информация (нещо като CMS, т.е. имат обща логика в програмата), се нарича "уики". А "уикиПедия" е добра комбинация от "уики" + "енциклоПедия". Уикипедия е една, но уики-страници има много в нета.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#43:"head_hunter"]Абе хора, в Америка на 3 милиона държавни служители е забранен достъпа до Wikileaks. Виж в Wikipedia! [/quote]

  И какво, като в Америка е зле, дай при нас да е не по-малко зле?

  [quote#43:"head_hunter"]Между другото wikileaks са окраднали WIKI от Wikipedia, и двата източника нямат нищо общо.[/quote]

  Ти убеден ли си, че WIKI е защитена марка.

  Изобщо да не се опитваш да защитаваш някоя и друга гнила ябълка без аргументи?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 48. 48 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  Пиарите скоро ще си тръгнат вкъщи и всички дето имахме преобладаващи минуси за изказано доверие към Бивол ще почнем да получаваме плюсове.

 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#40] от "1951":

  Рискувам да ми изтрият втори коментар, свързан с минусите. Обикновено е така - има статии, под които се разписват 20-на минусоцъкачи, след което нещата си влизат в нормалния ред. Просто поръчителите разполагат с толкова ресурс . Но си беше явно несъответствие - повечето написани мнения са с близък смисъл, а оценките в +/- са точно в обратната посока, но без ясно изказано мнение в коментар. А и статията беше скрита за "нула време" .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#49] от "Музар":

  И аз точно това си помислих.

 51. 51 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Е, няма как да посеете недоверие към Бивол след като Нели Крус и Репортери без граници го подкрепиха ...
  И още една новина - потребителите на мрежа са повече от 50% от населението, нали така?

 52. 52 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 630 Гневно

  До коментар [#47] от "mapto":

  Защо малко не се поразровиш за цялата история на Уикилийкс? Или като видиш, а не прочетеш нещо, веднага си правиш изводи!?!?? Второ, като си толкова запознат с Уикилийкс, айде ми кажи кой им е източника!!!
  [quote#47:"mapto"]Ти убеден ли си, че WIKI е защитена марка. [/quote]
  Къде съм казал, че Уики и защитена марка? Не съм! Уики се свързва със създателя на софтуера Уорд Кънингам. А това, което е разработил е софтуер за свързване на "Синтакс" с "ЕйчТиЕмЕл"! Има огромна разлика!!!

  [quote#47:"mapto"]Изобщо да не се опитваш да защитаваш някоя и друга гнила ябълка без аргументи? [/quote] Изобщо, да не си от така наречената "балонена" чета на Бивол?

 53. 53 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#51] от "Alpheratz":

  Нули Крус кога пък подкрепи Биловъ? Оф, много е уморително да четеш дрън дрън

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 54. 54 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#47] от "mapto":

  До коментар [#52] от "head_hunter":

  Много му е нисък рейтингът, за да му отговаряш! Пресно регистрирано пиарче - не си заслужава.

 55. 55 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Следя редовно Бивола и си мисля, че това наред с 2-3 други медии е последния пристан на българската независима журналистика.
  Информацията за гнилите ябълки е от доста отдавна и се чудя защо сега излиза наяве. Ясно е, че като се заеме официална позиция от въпросните банки това немунемо ще доведе до скандал, който ще стигне до ушите на доста повече уши. Преди време банките не си позволиха този риск, но сега се юрнаха вкупом срещу бивола.
  Според мен тази атака е заради зачестилите неудобни въпроси на чужди журналисти към ББ. Едно е сигурно - ако подобна атака се налага значи материалите в Бивола имат доста голяма достоверност

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 630 Любопитно

  До коментар [#54] от "Alpheratz":

  Замисли малко над думите си, защото нещата в България са точно както ти ги описа! Интелигентността трябва да се мачка, защото простотията трябва да възтържествува! Засра ми се от думите си, защото когато ти имаш ситуация, в която някой те обвини в нещо и ти си прав, тогава ще влезеш в моето положение!

 58. 58 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "head_hunter":

  Що ти в такова положение ли си? Няма нужда да ме следваш, следвай Бивол.бг

 59. 59 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#57] от "head_hunter":

  И чети вестник Сега, оттам тръгна течът, не от Дневник

 60. 60 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По селата се прокарва високоскоростен интернет? Това директно и пряко води до отлив на избиратели, да знаеш!

  До коментар [#57] от "head_hunter":

 61. 61 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#56] от "Alpheratz":

  Аз мога да си правя маникюра и косата и едновременно да мисля... И точно затова се чудя къде са доказателствата на биволчето... Много ме дразни жълтата преса, а измислиците още повече. Но май на теб ти е трудно дори да защитиш една от глупостите си. Тя Нели Крус умира да защитава Wiki-то... още повече дрън, дрън.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 62. 62 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Весело

  Спрете интернета като иранците и Путин, и ще имате кочинка, не го ли спрете, всичко ще стане явно !!!

 63. 63 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#61] от "mnogosamkrasiva":

  Да, Нели Крус дойде в България по повод оплаквания за медийната свобода.
  Е, ако искаш, слушай ТВ7, това си е твое право !!! Щом в техните твърдения имаш вяра ...

 64. 64 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#58] от "Alpheratz":

  Следя бивол. Следвай ме и ти. А ти следвай повече международна преса

 65. 65 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#63] от "Alpheratz":

  И това автоматично значи, че Нели Крус подкрепя Биволъ? Ами по твоята логика тя сигурно и Уикенд подкрепя и статии като "Извънземните ни нападат"?!? Единственото, което казах, че за да има сериозна журналистика трябват 2 пак да повторя, поне 2 независими източника. А при Биволъ такива няма. Що се заяждаш с мен не разбирам?

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 66. 66 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#60] от "Alpheratz":

  А стига, бе! До там ли стигна!?? Първо, не съм от тоя тип хора, които са против провинцията или селата! Второ, отворен съм към всички и изслушвам всички докато ти явно сериозно си паднал под всякакъв тип култура.

 67. 67 Профил на Samuil Petkanov
  Samuil Petkanov
  Рейтинг: 230 Весело

  Важно е да се пазят банките. Да не вземем да решим, че може сами да си управляваме парите без излишни алчни посредници!

 68. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1768 Неутрално


  То е ясно, че който се опълчи срещу банкерската мафия ще бъде подгонен.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 69. 69 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Биволите са с яка кожа и ще издържат на удара но на мен все ми се върти в главата защо ГЕРБ остави Иван Искров за шеф на БНБ ?
  Може би от правоприемственост от тройната ламя ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 70. 70 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 480 Весело

  Много добре! Както казват - "На лъжата краката са къси!" Нека прокуратурата се смосезира и да разследва банките! Нали затова плащаме данъци, за да е защитено и не ощетено т. нар. общество!

 71. 71 Профил на doublebubble
  doublebubble
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хамериканчетата, където поробихте толкова правителства, на вас ли да вярвам? На вашите грами ли еее? Робовладелци!

 72. 72 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Малко са независимите медии казващи истината и осмеляващи се да открехнат малко завесата зад която се правят тъмните сделки. И естествено идеята е да се удушат, както се случва бавно с Биволъ, Радио К2.
  Между другото интересен факт - вчера коментарите под тази статия подкрепящи Биволъ бяха твърдо на минус в оценките. Днес ситуацията е съвсем друга. Явно "агентите" действат в първите часове след като излезе нещо интересно, после нормалните люде вземат връх. 73. 73 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Биволъ са от малкото сайтове, които не са контролирани от правителството на мутро-милиционерите и затова последните правят всичко възможно за да го спрат.

 74. 74 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#55:"maddrum"]Преди време банките не си позволиха този риск, но сега се юрнаха вкупом срещу бивола. [/quote]

  Това е проблемът, че се втурнаха, но не по съдебен ред, а през банковия, хм, регулатор - Централната банка. Т.е. опитват се да използват лостове, ама вътрешни... Кофти, май не са нацелили начина и се получи по-широк, при това международен отзвук.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 75. 75 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Ами банките така си действат.

 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#72:"Милош"]после нормалните люде вземат връх. [/quote]

  От твоите уста (клавиатура) в Божите уши! Дано някой ден нормалните хора у нас, територията бг, вземат връх и... размечтах се!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#54] от "Alpheratz":

  Излязла е команда за нов залп. Дано поне плащат за труд извън работно време.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 78. 78 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#57] от "head_hunter":

  С думите си за рейтинга той просто каза, че уважение се гради с постоянство. И това не го казвам на теб, защото той е прав, че днес си тук, утре те няма, а на останалите, които четат.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 79. 79 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#65:"mnogosamkrasiva"]А при Биволъ такива няма. Що се заяждаш с мен не разбирам?[/quote]

  Всеки, който е отварял Бивол знае, че се опитват да проверяват всичко, което публикуват - най-малко в търговския регистър.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 80. 80 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#75:"Тsonkooo"]Ами банките така си действат.[/quote]

  Не "всички са маскари". Това, че едни (четири гнили ябълки) правят глупости, не значи че всички ги правят. Както и всъщност в случая не всички банки (дори не всичките осем гнили ябълки) са подтикнали БНБ да им бъде заптие.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 81. 81 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Голям форумен ресурс е струпан за тази статия.
  А за 6вейцарския доклад и ББ няма ли да се престра6ите да напи6ете...

 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  В редица решения Върховният съд на България е изразил становище, че издание и журналист не могат да носят отговорност за препечатване на чужди материали, тяхно цитиране, преразказ или позоваване на тях. Случаят с грамата на Уикилийкс" е точно такъв.
  Биволь го подгониха заради дописаното от тях относно банките. А защо го подгониха сега, а не навремето? Има няколко издания, които ползваха фин. подкрепа от фондация Америка-България, сред които бяха и те. Сега финансирането, което им осигури лично бившето недоразумение Уорлик, е отрязано.
  И понеже закрилата на Големия брат я няма, а и изданието вече не е на чисто проамерикански позиции, дойде времето за разплатата. Бог (Бойко, банките) пропуска, но не забравя!

 83. 83 Профил на bivolbivol
  bivolbivol
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Това не е вярно. Биволъ не е получавал и не получава никакви пари от фондации, НПО или държавни организации. Целият ни финансов ресурс е от дарения и можете да видите списъка с дарителите тук: http://www.bivol.bg/donators.html

 84. 84 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Off topic: (модераторите, ако обичате, не го трийте, моля)

  Статията беше забутана още през първите 30 минути след публикуването. НО! В момента е на второ място сред препоръчвани. И е с голям брой прочитания! Не влиза в класациите, но е със съвсем малка разлика от влезлите.

  Не, че БиволЪ ми е любимият източник на информация, но точно в този случай сме свидетели на т.нар. "активно мероприятие", вече леко маскирано с псевдо-демократичен грим. Демокрацията е преди всичко законност. Тук става дума за имитация на законност. В статията ясно е казано за каква имитация ставя дума - БНБ си има сфера на действие и няма право да излиза от нея. А тя го прави. Следователно нарежданията за това са от най-високо ниво. Всички знаем кой е официалният изпълнител на поръчките, нали!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 85. 85 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Най-вероятно по-чувствителна информация от тази за банките е причина за атаките срещу сайта на някои по-строго организирани общества от банковите.

 86. 86 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Организацията "Репортери без граници" категорично осъжда действията, предприети от четири банки и инициирани чрез Българската народна банка, срещу новинарския интернет сайт Bivol.bg след негова публикация от 30 юни"..
  Ко става тука? Налага се отвън да ни защитават? То наистина в България има нов строй - мутронизъм, който репресира свободното слово, защото го е страх от истината!

 87. 87 Профил на skorogovorka
  skorogovorka
  Рейтинг: 403 Гневно

  Искрено се надявам, че целия този фарс все някога ще излезе наяве, въпреки че не ми се вярва "националните" ни медии да се прежалят. И целия свят да се подпали, те пак ще предпочетат да са журналисти под наем. Евала на хората от Биволъ, много смелост се иска, за да се изправиш срещу такава мръсотия.

 88. 88 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Мутрите се опитват всячески да парират всякаква гласност за грозната си гнилоч, като стигат твърде далеч, вменявайки на БНБ непривични функции.
  Но виж ти - изненада, то имало и организации европейски, и често демократични, които надават вой, пък и смеят да изказват мнение! Даже по-лошо - тия защитават правото на медии и общество в бедната манипулирана България да знае истината за измамите, корупцията и порочните практики в държавата; да се светне за олигопола, задушаващ страната!
  Дано повече журналисти в България започнат да практикуват истинската си професия и напуснат удобните си подлизурски местенца.
  Естествено, че ще подкрепя БиволЪ в борбата им с октопода!

 89. 89 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#64] от "head_hunter":

  Следя международни издания, но може би съм пропуснал някое заглавие дето ти следиш?

 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Шегички с банковата система йок!
  Май забравиха някои кризата от 1997 година....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вчера нямах възможност да слажа линка, така че ей го на "ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД" ЗА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ

  http://bivol.bg/cq-borisov-1.html
  http://bivol.bg/cq-borisov-2.html

 92. 92 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#1:"purple_rain"]Интересн кой може да гарантира,че информацията която пускат разни незнайни сайтчета като Биволъ е автентична,а не е измишльотина?[/quote]
  Хе, та те американските дипломати лъжат като цигани даже в служебната кореспонденция, пък какво остана за някакво треторазрядно блогче?

 93. 93 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#91:"propaganda"]http://bivol.bg/cq-borisov-1.html[/quote]

  А-а-а-ахахахахаха.


  [quote#52345234:"линка"]
  "Американският журналист, считан за един от най-добрите познавачи на американския сектор за сигурност твърди, че е потвърдил изложеното в доклада чрез свои източници в ЦРУ и други американски служби."
  [/quote]

  А ти знаеш ли, че мога да те запозная с един, дето е ходил в Швейцария и лично е виждал извънземните, които тайно управляват Земята?

 94. 94 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#93] от "Отнесен":

  Джеф Щайн не е баш никой-

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Stein_%28author%29

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 95. 95 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#94:"bulgarinvstranstvo"]Джеф Щайн не е баш никой- [/quote]
  Даже и да има връзки, това нищо не означава. Ако се предоверяваш на казаното от агенти на ЦРУ, далеч няма да стигнеш.

 96. 96 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#95] от "Отнесен":

  Е, от това което прегледах за него не изглежда като някой който се предоверява - напротив доста скептиЧен е.

  и задава много въпроси.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 97. 97 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#96:"bulgarinvstranstvo"]Е, от това което прегледах за него не изглежда като някой който се предоверява - напротив доста скептиЧен е.

  и задава много въпроси.[/quote]

  Колкото и да ти се струва свестен, човека се ползва от честната дума на ЦРУ, от българската жълта преса и разбира се от почтените доклади на американските дипломати. Е как да му нямаш доверие после.

 98. 98 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#96:"bulgarinvstranstvo"]не изглежда като някой който се предоверява - напротив доста скептиЧен е.[/quote]
  Ако по този начин оценяваш хората - значи си уязвим, ще се довериш на всеки второкласен актьор, който ти изиграе някаква роля.

 99. 99 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#98] от "Отнесен":

  Подписът ми говори тоЧно обратното. ако сте го проЧели де.
  И ако сте Чели мои коментари знаете, Че не изпадам до лозунги - нито сини, нито Червени, нито пембени (или какъвто и цвят да има бат Бойко).

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 100. 100 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Във времена на такава криза е нормално да ги защитят(само морално разбира се)от някакви си банки в БГ територията.
  Можеха и да ги похвалят за оня швейцарски доклад,не знам защо не са го направили,това си е живо геройство във времената на днешния БГ тоталитаризъм
  Ще ми се на това безкосото с големите пеленгатори да му видя мъжкарското поведение в съда.Ще е интересно.Имали само 3000 лв и сега събирали подаяния
  Изобщо помислиха се за някакъв вид големи играчи тия двамата и разчитаха на това,че много хора са против Бойко и банките,а оттам ще пращат,пращат парички,по много.Само че тия,които са готови да дадат много заради Бойко няма как да извъртят нещата и да ги спонсорират,защото двамата бунаци взеха та включиха и банки в помийното мероприятие.Е,някой ще ми каже ли сега,че това са играчи,а не селски свирачи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK