"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"


Организацията "Репортери без граници" категорично осъжда действията, предприети от четири банки и инициирани чрез Българската народна банка, срещу новинарския интернет сайт Bivol.bg след негова публикация от 30 юни за евентуалните лоши практики на определи банки и нежеланието на властите да ги разследват.


Това се казва в официално съобщение на базираната в Париж организация за защита свободата на словото и на журналистите, озаглавено "Новинарски сайт е тормозен заради разследване на банковия сектор".


За предстоящата декларация на "Репортери без граници" съобщи малко по-рано и журналистът от списание Forbes Анди Грийнбърг, който неотдавна публикува своя книга за WikiLeaks, отделяща специално място и за Bivol.bg, официален партньор на WikiLeaks за България от март 2011г.
В текста на международната организация се казва още, че въпросната статия представлява анализ на американска дипломатическа грама за "гнилите ябълки" в българската банкова система, допълнeна с информация от собствени източници.


"Екипът на "Биволъ" има нашата подкрепа. Във времена, когато Европа преминава през безпрецедентна финансова криза, е изключително важно банките да се държат прозрачно. Разследващото отразяване на подозрения за корупционни практики в банковия сектор повече отвсякога служи на обществения интерес - на международно и на национално ниво."


Организацията изброява въпросните банки, посочва на кой български законов текст се позовава предупреждението на БНБ (за разпространяване на невярна информация за банка, подронване на репутацията й или доверието към нея) и обяснява, че създателите на сайта са заплашени с глоба от до 150 000 лева.


"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

В текста се казва още:


"Смаяни сме, че в този казус се използва тази процедура. Законът за кредитните институции засяга единствено банковия сектор и не може да се използва срещу медии или в нарушение на конституцията, гарантираща свободата на медиите. Нещо повече, БНБ няма юрисдикция над закона за медиите и не може да й се позволява да налага тежки глоби над новинарски издания.


Напълно незаконно е БНБ да се опитва да решава случай, засягащ медии, тъй като не може да даде гаранции за независимост, безпристрастност... Пряко е застрашено правото на честен съд и свободата на словото, защитени от членове 6 и 10 на Европейската конвенция за човешките права.


Подобни действия като прилаганите към "Биволъ" са абсолютно немислими и неприемливи в страна от Европейския съюз и те трябва да бъдат прекратени незабавно. Ако банките искат някакво обезщетение, да се обърнат към съда."


На 11 октомври екипът на "Биволъ" е получил писмо от БНБ, с което ги кани на среща за обсъждане оплакванията на четирите български банки. Журналистите не са отказали, но са поискали повече време да се запознаят с жалбите и да подготвят защитата си.


"Но до момента те не са получили копие от банковите жалби. Можем само да настояваме банките да спрат процедурата и да демонстрират максимална прозрачност. Напомняме им, че "Биволъ" им е предоставил право на отговор, както и че е разговаряно с тях преди публикацията, за да споделят гледната си точка, но това е останало без резултат", се посочва в декларацията на "Репортери без граници".


Организацията призовава българските медии и обществеността да подкрепят сайта.


"Репортери без граници" защити сайта "Биволъ"

В статията във Forbes е цитиран Атанас Чобанов от "Биволъ", според когото евентуалната глоба е "огромна сума, която ще ни съсипе". Според него атаката е политическо наказание заради разкриването на корупция в банките: "Ако има някакво престъпление, властите трябва да разследват прането на пари. Вместо това разследват нас, че сме публикували американския документ. Очевидно това е свързано с мрежата от корупция, организирана престъпност и банки, които прикриват тази дейност".


Пред американското списание Оливие Базил, изпълнителен директор на "Репортери без граници", казва, че ако банките смятат, че информацията, публикувана от "Биволъ", е невярна, да съдят собствениците на сайта за клевета, а не да използват силната ръка на централната банка. "Задължение на медиите е да разследват как функционират обществото и финансовата система. Когато има източници, повдигащи въпроси от обществен интерес, те са длъжни да ги публикуват", казва Базил.


В заключение Чобанов казва, че заедно с партньора си Асен Йорданов набират дарения за защитата си, защото "Биволъ" разполага с по-малко от 3000 лева. Той все още се надява да пренасочи вниманието на властите от публикациите на сайта към самите банки: "Няма да се крием, а ще показваме всичко това и ще говорим силно, за да ни чуят. Намираме се в ситуация, в която или публикуваш, или изчезваш."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK