Сърбия разреши строежа на огромен соларен парк

Сърбия разреши строежа на огромен соларен парк

© ReutersВластите в Белград одобриха окончателния план на базираната в Люксембург компания Securum Equity Partners за започване на строителството на соларен парк, който може да се окаже един от най-големите в света.


Според съобщение на инвестиционната група работата започва следващия април и част от произведената енергия е предназначена за износ.


Иван Матеяк, ръководител на отдела за Западните Балкани в компанията, обясни пред Reuters, че проектът ще е в Южна Сърбия. За изграждането на мощности от 1 гигават ще бъдат вложени 1.75 милиарда евро.
Соларният парк ще покрива площ от 3000 хектара (30 000 декара) и ще произвежда 1.15 тераватчаса ток годишно. Предполага се, че той ще бъде експлоатиран 25 години, а токът ще се изнася в Западна Европа.


"Плановете ни са всеки месец да свързваме към електропреносната мрежа 40 MW, докато паркът достигне максималната си мощност през декември 2015г.", допълва Матеяк.


По думите му фотоволтаичните панели и инверторите ще доставят италианските MX Group South East Europe и Fimer SpA.


Сърбия произвежда две трети от електроенергията си в стари ТЕЦ-ове на въглища, а останалото се подсигурява от ВЕЦ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK