Подкрепата на чернокожите за Мит Ромни е... 0%

През 2008 г. избирателната активност сред афро-американците беше рекордно висока. Дали обаче и този път ще е така?

© Associated Press

През 2008 г. избирателната активност сред афро-американците беше рекордно висока. Дали обаче и този път ще е така?Всеизвестно е, че малцинствата играят все по-голяма роля на изборите в САЩ. Броят на гласуващите от малцинствените групи се увеличава, с което се расте и тежестта на техния вот. Като цяло по-голямата част от тях гласуват за демократите, но най-категорична подкрепа тази партия получава от афроамериканците.


На изборите през 2008 г. 95% от гласувалите чернокожи са пуснали бюлетина за Обама, припомня Си Ен Ен. Според социологическите проучвания и днес 94% от регистрираните афроамериканци ще подкрепят действащия президент. По-интересното число обаче е тяхното одобрение за кандидата на републиканците Мит Ромни, което е... 0% според съвместно изследване на NBC и The Wall Street Journal.


Какви са причините за тези резултати?
През годините никоя друга група не гласува в толкова голяма степен за Демократическата партия, както чернокожите, което ги прави техните най-лоялни избиратели, коментира Фредрик Харис, професор по политически науки в Колумбийския университет и директор на прилежащия му Изследователски институт за афроамерикански проучвания. Това е така заради подкрепата на демократите за редица мерки, от които се облагодетелстват малцинствените общности и в частност чернокожите.


Такива например са предложението на Обама за запазване на по-ниските данъчни ставки за домакинствата с много ниски годишни доходи, увеличаването на наказанията за престъпления, породени от расова омраза, защитата на гражданските и електоралните права, както и неговите образователна, жилищна и политика за здравеопазване.


По общо мнение на анализаторите Обама наистина е приел гласовете на афро-американските си избиратели за даденост. Възможно ли е това да му изиграе лоша шега?

© Associated Press

По общо мнение на анализаторите Обама наистина е приел гласовете на афро-американските си избиратели за даденост. Възможно ли е това да му изиграе лоша шега?


В същото време Мит Ромни и Пол Райън постигнаха нещо, което досега републикански кандидати не бяха успявали. Чрез плановете си да орежат програмите за медицински грижи и пенсионно осигуряване, да намалят до минимум корпоративните и финансовите регулации, да изоставят защитата на околната среда и да посегнат на правото на жените на аборт консервативната двойка отблъсна напълно афроамериканските гласоподаватели, коментира Ърл Хътчинсън от The Huffington Post.


Означава ли това, че така ориентирани, тези избиратели могат да окажат


решаваща роля за изхода от завързания вот?


В последно време мнозина членове на чернокожата общност смятат, че Обама приема гласовете им за даденост. Дори Ромни успя да го атакува по тази линия, след като през юли говори на най-важното събитие за афроамериканците – събранието на Националната асоциация за напредъка на цветнокожите в Хюстън, където отсъствието на първия чернокож президент в историята на САЩ повдигна множество въпроси.


Републиканският щаб обаче използва разнообразни стратегии, насочени към афроамериканските избиратели. Както и предишните кандидати на партията, Ромни се опита да не изглежда расист, организирайки силно широко отразени от медиите срещи и мероприятия с чернокожи звезди и спортисти, както и с шепа видни личности. По този начин той искаше да създаде впечатление, че голям брой афроамериканци не харесват Обама, въпреки монолитните резултати от социологическите проучвания.


Ромни не целеше да привлече чернокожите избиратели на своя страна, а просто да ги разколебае достатъчно, така че да не излязат да гласуват

© Associated Press

Ромни не целеше да привлече чернокожите избиратели на своя страна, а просто да ги разколебае достатъчно, така че да не излязат да гласуват


От друга страна, републиканците прилагат полулегални тактики за намаляване на избирателната активност като заплахи срещу чернокожите и гласоподавателите с испански корени, пише The Huffington Post. Същевременно цялостната реторика на консервативната партия, според която малцинствата и особено афроамериканците мамят системата с мълчаливото съгласие на демократите и на гърба на "трудолюбивите бели американци от средната класа", цели не само да оказва негативен натиск върху първите, но и да насъсква още повече вторите да излязат и да гласуват за Ромни.


Целта на Републиканската партия не беше да привлече 1-2 процента от гласовете на чернокожите избиратели, а да отнеме от тяхната подкрепа за своя опонент, заключва Хътчинсън. Чрез посяване на съмнения, недоволство и доза враждебност към Обама у част от тази група Ромни се стремеше да намали броя афроамериканци, които ще стигнат до урните.


"Обама не трябва да се притеснява за това, че ще изгуби гласове от Мит Ромни", коментира и Лари Сабато, директор на Центъра за политика към Университета на Вирджиния. "Той трябва да се притеснява от това, че афроамериканците няма да покажат рекордната избирателна активност от 2008 г."


Именно избирателната активност се очаква да наклони везните във вота. При все че чернокожите са едва 12.4% от населението на САЩ (по данни на Централната изборна комисия), в Северна Каролина те са 23% от гласоподавателите, във Вирджиния са 20%, във Флорида – 13%, а в Охайо – 11%. Всички тези щати са колебаещи се (т.нар. swing states) и там битката ще бъде за всеки глас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Глупости- Чарлз Баркли е републиканец.

 2. 2 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 939 Неутрално
 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1093 Весело

  Еми сори, но това си е чист... Расизъм.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#1] от "diegos":

  Хахаха. И? Един Баркли няма как да направи 1% от вота.

 5. 5 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Весело

  Расисти!

  Вещица от Овнерог
 6. 6 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Весело

  Както е казал мъдрият наш народ: Кръвта вода не става!

 7. 7 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не се учудвам. Ромни си е типичният робовладелец от юга. И симпатизант на ККК.

 8. 8 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тази информация е за много мултикултурните. Черни за черни е ок, но бели за бели е расизъм. Турци за турци е ок в България, но българи за българи само по етнически признак е "крайна десница". Хубавото е, че животът е търпелив и строг
  учител. Всички бели хрстияни ще си научат урока - и от провала на отвратителния Ку клукс клан, и от провала на пълния либерализъм. Освен ако смесването на расите не настъпи по-скоро от очакваното.

 9. 9 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Шок и ужас! Гасете лампите, отваряйте консервите и лягайте на пода: Неочакваното се случи!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Весело

  Не мога да се отворя,как Ромни иска да седне в креслото?
  Поредица от грешки,поредица от нищо не струващи ходове.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Любопитно

  А колко от БВП дават чернокожите.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Не се кахърете = измислили са го !!! Брои се на щати и всеки щат има брой гласове. Като ги преглеждах бегло не срещнах щат с повече от 38 % негри. За това щатите с големи негърски групи по река Мисисипи са за Ромни. Обама печели в щатите където негрите са мизерен процент о нямат проблеми на расова основа.
  П А Р А Д О К С !!! ... За това са демокрация!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  И това си е вид етнически вот. Разликата е само, че там нямат партия на цветнокожите (все още), както у нас е етническата партия на Доган.

 14. 14 Профил на smarangesnik
  smarangesnik
  Рейтинг: 442 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=iATk-p7fVtQ
  Какво мислят афро-американците за Ромни...нагледно

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "marker":

  Е какво като е етнически вот? Когато всичките тама американски християнски фундаменталисти гласуваха за младия Буш, какъв беше вотът, религиозен?

 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":

  И затова Баркли е обвиняван в предателство към черните, както , и че имал бяло гадже за което неговите съотборници странели от него, секс с бяла можело, но приятелка и съпруга било недопустимо.

 17. 17 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Все пак мормоните вярват, че хората с тъмен цвят на кожата са прокълнати и белязани от Господ. На мястото на тъмнокожите и аз нямаше да гласувам за Ромни.

 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "Трактор и Тиква":

  Това какво значение има?

 19. 19 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Какво ли мисли майката на Обама сега?

 20. 20 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 706 Весело

  обама е кафяв не черен.Черните в сащ само големи расисти.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 21. 21 Профил на zanzibar87
  zanzibar87
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Без майтап, но Обама ако не беше черен, то Мит Ромни щеше да спечели тези избори.

 22. 22 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#15:"reakzioner"]Е какво като е етнически вот?[/quote]
  е,в момента наистина в САщ борбата за власт е между черни и бели.
  Но белите губят. По същите причини които са актуални в ЕС-демографски.

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#11:"Трактор и Тиква"]А колко от БВП дават чернокожите.[/quote]Въздуха в гумите на автомобила е най-евтината съставка, но с изпуснати гуми няма да стигнеш до никъде! Това е типичен пример за идиотизма на неолибералното мислете относно големи и сложни системи. Някои неща са изключително ефективни, но не бива да бъдат ръководни Ленин е завещал : "Сталин никога да не бъде водещ" ... и видяхте какво стана като не го послушаха - изключителна ефективност в неправилна посока. С неолибералите е същото Никога водеща роля или ... крах!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Що ли не съм изненадана? Неграта в САЩ са супер прецакани, защото Обама, освен цвета на кожата си, реално няма нищо общо със средностатистическия американски негър. Майка му е бяла, израсъл е с нея и белите си баба и дядо, учил е в бяло училище, възпитаван е от бели хора, в бяла среда, етс. ест.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Негрите не са расисти , само белите сме такива

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#22:"samofakti"]е,в момента наистина в САщ борбата за власт е между черни и бели. Но белите губят. По същите причини които са актуални в ЕС-демографски.[/quote]Хи-Хи-Ха-ха-ха ... Белите губят ... Вярно !!! ...
  А кои печелят ? Не са негрите ... а латиносите ! Раждаемостта решава въпроса !
  Учете ИСПАНСКИ ...!!!... или мандарин ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "bay Tan":


  Добре, че не послушаха Ленин! Сталин направи от тотално разбита Русия свръхдържава, като всичкото това бе заплатено с милиони жертви! Ако вместо Сталин, властта беше взел Троцки или Каменев, пак щеше да има милиони жертви, но разпадът на Русия щеше да се засили!

 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  С този етнически вот, Щатите трябва да хвърлят по едно око към ЮАР - профилактично.

 29. 29 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#22:"samofakti"]

  Е какво като е етнически вот?- цитат на коментар #15 от “reakzioner”

  е,в момента наистина в САщ борбата за власт е между черни и бели.
  Но белите губят. По същите причини които са актуални в ЕС-демографски. [/quote]

  Както вървят демографските тенденции при следващите избори няма да има никаква интрига - президента със сигурност няма да е бял.

 30. 30 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Черния расизъм емного по-страшен!

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е щом Ромни е равен с Обама при положение че за него не гласуват черни, както и имигранти либертариански толерасти като наличните подлайващи чат пат из форума.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на Zaffirov
  Zaffirov
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Как може да цитирате The Huffington Post ? Преди с NY Times имаше поне малко достоверност. Но към темата , ако Обама не беше черен, а Ромни мормон - Мит щеше да бие с Landslide. Белите в щатите показаха, че не расисти, а черните кога ще покажат това.

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#25:"Karla GOP Hanneman"]Негрите не са расисти , само белите сме такива [/quote]Откри лентата на Мьобиус (едностранна повърхнина !) ... в расовите отношения Направо гениално ...но НЕВЯРНО !!!
  Расизма е като монета и винаги има ДВЕ страни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Миналата година, белите в САЩ станаха 49% останалите са цветнокожи. Каквото и да си приказваме, бял президент в САЩ вече ще е трудна задача.
  А що се отнася до расизъм, цветнокожите са къде къде по-големи расисти от белите.

 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мильо Лудия":

  И къде е проблемът?

 36. 36
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#14] от "smarangesnik":

  Е те тези ще градят хамерика

 38. 38 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "samofakti":

  Спри се! Не се говори така за живи хора!

 39. 39 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#35:"reakzioner"]

  До коментар [#29] от "Мильо Лудия":

  И къде е проблемът? [/quote]

  Там където партиите се образуват на расов или дори религиозен, а не на политически, икономически или друг такъв признак не можем да говорим за никаква демокрация. Справка: Ирак след Садам.

 40. 40 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#26] от "bay Tan":

  Абсолютно си прав. 我在学习汉语. 你呢?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 41. 41 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мильо Лудия":


  Коя партия в Америка е образувана на етнически признак?

 42. 42 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#38:"reakzioner"]Не се говори така за живи хора!

  [/quote]
  Е,как да говоря като съм от обречените ... бели.

  Аве,цезаре ОБАМА. Обречените на смърт те поздравяват!!!

 43. 43 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#41:"reakzioner"]Коя партия в Америка е образувана на етнически признак? [/quote]

  В случая за цяла партия не можем да говорим, говорим за тенденция една етническа група да гласува само за една партия, което е много опасно.

 44. 44 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Баси, кога почнаха изборите, кога от дневник извадиха окончателните резултати.

  Спийди Гонзалес е редактор в любимия вестник явно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#27:"reakzioner"]Добре, че не послушаха Ленин! Сталин направи от тотално разбита Русия свръхдържава, като всичкото това бе заплатено с милиони жертви! Ако вместо Сталин, властта беше взел Троцки или Каменев, пак щеше да има милиони жертви, но разпадът на Русия щеше да се засили![/quote](+) Абсолютно съм съгласен ! Проблема не се оказа Сталин, а сталинистите ... които не разбраха, че казармения социализъм се изчерпи след великите времена на възход и победи и не намериха сили да го надстроят според актуалните потребности като китайските другари. Жалко! Ще опитаме пак.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#18:"reakzioner"]Това какво значение има?[/quote]
  Ами има.Защото ако всички го ударят на помощи като тях , тази държава ще си замине.Искащият помощи гласува за този дето му ги дава - не за тоя дето го кара да работи.В този ред на мисли Обама е кандидата на лузърите и мързеливите.Няма изненада в това, че сред чернокожите няма подкрепа за Ромни/който също не харесвам/.Като естествено добавим и това че по расисти от тези дето се оплакват от расизъм няма.Да им имам избора на американците - между клоун и идиот.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 47. 47 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мильо Лудия":

  Нещо бъркаш! Тенденцията не е една етническа група да гласува за една партия, а определени социални групи да виждат в определена партия поддръжничка на своите интереси, което си е абсолютно легално!

 48. 48 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#38:"reakzioner"]Не се говори така за живи хора![/quote]

  Че са живи си прав...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "Трактор и Тиква":

  САЩ е държава с огромна "ножица" между бедни и богати. Няма лошо да се направи едно преразпределение на националното богатство!

 50. 50 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#47:"reakzioner"]

  До коментар [#43] от "Мильо Лудия":

  Нещо бъркаш! Тенденцията не е една етническа група да гласува за една партия, а определени социални групи да виждат в определена партия поддръжничка на своите интереси, което си е абсолютно легално! [/quote]

  е, айде сега...негрите не са социална група.

 51. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мильо Лудия":

  Самите те не са социална група, но са част от такава! Защо се забравя, че за Обама гласуват не само негри, а и латиноси? И те ли имат етнически вот?

 52. 52 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#33:"bay Tan"]Расизма е като монета и винаги има ДВЕ страни [/quote]-Каква ти монета. Най-малко е Додекаедър.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#36:"samofakti"]тнякъде ми е познато това.. наблизо.[/quote]Моя ротен старшина така казваше:
  "- Войната се губи в леглата! Ако тази вечер няма бебе - след 20 години няма да има войник. Все едно врагът го е убил ... още тази нощ ..."
  Оказа се пророк ... Оръжието на етническата победа е "БЕБЕлашников"!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 442 Весело

  От тук нататък, президентът на САЩ винаги ще е черен. С което ще се превърнат в най-голямата еврейска държава в .... Африка. След 20-30 години и тук ще си имаме президент РОМ. С което ще станем наследници на разпадналата се РОМска империя. Абе.... светът върви към революции, бунтове... пролети, есени....

 55. 55 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 464 Весело

  Ха-ха, и американците се циганизираха, пардон, сегрегираха вече...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 56. 56 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 823 Весело

  Русия остана последният бастион на белите хора

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 57. 57 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wrornoxmaniak":

  ''що ,сине,не си си сложил кипуто на главата''.

  Ей това си мисли майка му.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#52:"acb16"]-Каква ти монета. Най-малко е Додекаедър.[/quote]+++ Точно!!!
  ... ама додекаедър не е за всяка глава То и лентата на Мьобиус им е много на повечето ... Поне за двете страни на монетата са чували и пак трудно го проумяват, защото трудно се виждат и двете страни едновременно ... какво остава за по-сложни неща. Няма го стария материал на обществото за жалост!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#51:"reakzioner"]Самите те не са социална група, но са част от такава! Защо се забравя, че за Обама гласуват не само негри, а и латиноси? И те ли имат етнически вот? [/quote]

  Абе то вярно, че са част, обаче ако нещата вървят по тоя път нали се сещаш кои ще бъдат двете ДПС-та в Америка при следващите избори - бели срещу цветнокожи. По принцип когато един етнос гласува анблок за една партия това говори зле и за демокрацията и за интеграцията на тоя етнос.

 60. 60 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мильо Лудия":

  Що е то демокрация? Изкуствено нивелиране на всички етнически и религиозно различия?

 61. 61 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Иван Костов ми прилича малко на Обама.

 62. 62 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#60:"reakzioner"]

  До коментар [#59] от "Мильо Лудия":

  Що е то демокрация? Изкуствено нивелиране на всички етнически и религиозно различия? [/quote]

  Що да е изкуствено ? Партиите не са племена, а организации за защита на интересите на определени слоеве. Не всички черни са бедни. Другото е апартейдна система както беше в ЮАР

 63. 63 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "Wrornoxmaniak":

  За първи път ти пиша плюс!

 64. 64 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мильо Лудия":

  Точно! Редно е обаче да споменеш, че и не всички черни гласуват за Обама!

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#56:"be_free"]Русия остана последният бастион на белите хора[/quote]Да ... ама поради слаба раждаемост на християнското население и Русия се "пискюлира" усилено с ислямска раждаемост ... Дори с изненада научих наскоро, че това което комунизма не успя = интеграцията на мюсулманите сега става мода и дори се хвалеха, че метисите от смесените бракове излизали много красиви ... Явно работят по интеграцията , а не по конфронтацията и това ще им даде живот и бъдеще, а не конфликти и разпад. Имат имперско мислене за разлика от нас - да сме малко и чисти в смесените райони

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 83 Неутрално

  [quote#64:"reakzioner"]
  Точно! Редно е обаче да споменеш, че и не всички черни гласуват за Обама!
  [/quote]

  Естествено е, че е така...тука въпроса е каква е тенденцията...ако тенденцията е към усилване на етническия вот - примерно 80 % от неграта следващите избори гласуват за цветнокож кандидат, а предишните избори са били примерно 70 % значи нещата не отиват на добре.

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#61:"Wrornoxmaniak"]Иван Костов ми прилича малко на Обама.[/quote]Само по външен вид прилича на Обама, Икономически е по-близо до Ромни.
  По икономически резултати повече ми прилича на ... урагана Санди.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 768 Весело

  [quote#32:"Zaffirov"]Белите в щатите показаха, че не расисти, а черните кога ще покажат това.[/quote]

  http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcnwj8BFCY1reec5so1_500.png

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 69. 69 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#46:"Трактор и Тиква"].Да им имам избора на американците - между клоун и идиот. [/quote]
  Е па имаше го!На последните президентски избори за кого гласува, за Калфин или за Плевналиев?
  Не разбрах само, защо Ромни е идиот?

 70. 70 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#6:"нервна"]Кръвта[/quote]
  По- вярно е "цвета".

 71. 71 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#47] от "reakzioner":

  Глупости говориш, че негрите са социална група.
  Ако се приеме, че звездите от шоу бизнеса са една социална група, ще видиш, че всички негри подкрепят Обама и няма нито един в подкрепа на Ромни. И това , ако не е расизъм?
  Прочети статията на Дневник "Шоубизнесът е разделен в мнението си за Обама", а не говори празни приказки.

 72. 72 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Победителя е ясен Обамчето.

 73. 73 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#52] от "acb16":

  Имах една любима книга като малък - дескриптивна геометрия с анаглифни илюстрации, с едни синьо-червени цайси. Какъв кеф беше като изскокнеха тия ми ти тетра-едри и додека-едри от страницата...

  Само не знаех, че и те са били расисти.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 74. 74 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  [quote#73:"jubal harshaw"]илюстрации, с едни синьо-червени цайси. [/quote]
  -И аз я имам. Сега е по-таваните.Наистина беше кеф.
  [quote#73:"jubal harshaw"]че и те са били расисти. [/quote]- Обратното. Расистите са си подредени, като върху додекаедър.

 75. 75 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Подкрепата на чернокожите за Митю е 0%"
  ----------------------------------------------------------------
  Така е . Всичко се връща.
  Хубавинко ли ви беше, като си ги влачехте вързани негрите от родината им и ги ползвахте на плантаците, като едно билологическо почти перпетуум мобиле ?
  Един долар за камшик, пет долара за надзирател и десет цента за храна на чичо Том и целокупната му колиба.
  Бяха го изградили вашите деди американския комунизъм - робите бачкат, мекеретата ги контролират, а вие да си водите лежерно под дебелите сенки дълбокомислени беседи за устройството на мирозданието и божия промисъл. И има ли негъръ душъ, и ако да, като где ще да е технийо рай, или всички цопват задължително в ада при другите църни гяволи.
  А вашите благоверни съпруги през това време, в мигове на "ей днес ми е едно такова едно особено", да ви спретват зад гърба по некоя друга малка семейна сексуална революцийка и да си обелват по некой друг черен бананъ за отпускане на напрежението.
  Била заприличала сега Америка на Африка.
  Ми ще заприлича я.
  Сега, както сте се докаросали, единствената ви надежда е в китайците.
  Да се жлътнете поне лекинко, преди да сте почернели окончателно
  У таз чьорна робия. Дет ва налегна

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#51] от "reakzioner":
  "Защо се забравя, че за Обама гласуват не само негри, а и латиноси? И те ли имат етнически вот?"
  Като говорим за етнически вот, не е лошо да видим
  за кого гласуват американските евреи.Ето резултати
  по години от 1916 насам:
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/images/jewishvote.gif
  п.п.Интересно, че за кандидата на социалистите
  за президент(1920, Дебс) гласуват 38% от евреите,
  при само 3 % от останалите избиратели.

 77. 77 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Виждам, че форумните "експерти" пак се изказват компетентно.

  За да проверим дали черните са расисти, може 2016 републиканците да направят един прост експеримент. Да номинират черен кандидат за президент. И да видим дали 100% от черните ще гласуват за него

  Romanes eunt domus!
 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  http://www.barackobama.com/rabbis
  А ето и "религиозния вот" за кого е..
  Рабита за Обама , с един бая дълъг списък.
  Ето и едни по подробни данни за кого
  точно са гласували мнозинството евреи
  през годините:
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/US-Israel/jewvote.html
  Като знаете външната политика на такива кадидати
  за президенти като Картър и съпоставите процента,
  ще разберете някои...тенденции.
  За Обама ще има известно намаляване на
  еврейския вот тези избори(около 10 % спадане..),
  ама едва ли е, че си е сменил цвета на кожата.

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#77] от "|":

  А бе бяха номинирали те черен кандидат,
  ама той се оказа коце .
  Активно мероприятие на либерални активистки,
  за да се избегне цепенето на вота.

 80. 80 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#79] от "тулса":

  Тъй е да, републиканците са големи фенове на конспиративните теории.

  Romanes eunt domus!
 81. 81 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Изборни техники Има изненадани?

  и най-умният си е малко прост....
 82. 82 Профил на BU
  BU
  Рейтинг: 455 Неутрално
 83. 83 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#82] от "BU":

  Ей сега отивам да чета на сайта на абсолютно изтрещелия Glenn Beck. Ех, колко малоумници има в Дневник...

  Romanes eunt domus!
 84. 84 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#7] от "samofakti":


  [quote#7:"samofakti"]Не се учудвам. Ромни си е типичният робовладелец от юга. И симпатизант на ККК.[/quote]


  Какъв юг, бе? Отвори и му прочети биографията. От най-северозападната част на Съединените Американски Щати е. Какъв ККК те гони? По-добре не го споменавай въобще. Създателят му е демократ. Прочети и виж, коя партия премахва робството? Да не би да са Републикаците?

 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Любопитно

  Ха,ха,ха....................има ли някой изненадан от тази новина/надали/?!Със сигурност в следващите десетилетия цветнокожите гласоподаватели все повече ще определят кой ще бъде президент на САЩ!Матрицата,че президентът на САЩ трябва да е от англо-саксонски произход вече е отживелица!

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мултиетническото общество е голяма заблуда.И мястото,където хората избират кого да дружат по своя вола са затворите!!!!!Напоследък дават много документални филми за американските затвори.И там хората се сдружават според расата и дори етнноса.Белите се събират само с бели,негрите с негри и латиносите с латиноси.

 87. 87 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#84] от "helleborn_2":

  От най-севрозападната част на САЩ е, а? Коя е тази най-северозападна част? Уошингтън стейт? Хехехе, невероятна неграмотност.

  Romanes eunt domus!
 88. 88 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#7] от "samofakti":

  Само че партията на робовладелците от Юга е Демократическата, а Републиканската партия е била тази, която се е борила за отмяна на робството !

  Отделен е въпросът Детройт, щата Мичиган ли е типичния юг в твоите представи

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 89. 89 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#88] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Все тая е вече. Ромни изгуби. Старите моми не го харесват и го финтираха.

 90. 90 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 941 Любопитно

  До коментар [#89] от "samofakti":

  Изборите свършиха ли вече ? И какви са резултатите ?

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 91. 91 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#90] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Хич да не ти пука.Шамана от селото на кенийчето го предсказа и той дръпна. Цифрите са без значение.

 92. 92 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Май не само при нас има етнически вот.
  94% ???

 93. 93 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#27] от "reakzioner":

  Ти си луд за варзване!!!!!

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#92] от "angelboy8008":

  Та кой казваш е нашия малцинствен кандидат?
  Ваньо?

 95. 95 Профил на Mr.Ts
  Mr.Ts
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Жалко е да се гледа по форуми как булгаристанецо мирезен стана по-републиканец от републиканците, при все че именно те осъществяват политиката която той най-много мрази, а именно - войни за петрол, и стратегии за световен диктат, и защита на корпоративните интереси. Републиканецът Буш навремето каза "който не е с нас е против нас", нападна Ирак на базата на фалшиви данни на ЦРУ за оръжия за масово унищожение (WMDs), а чрез идиотската си политика срещу обикновените граждани и в полза на големите корпорации, вследствие на която огромен процент хора бяха вкарани в капана на кредитите и имотните заеми, докара ебати световната криза, и типичния нашенски капацитет с присъщото си малоумие доказано на редица родни избори забрави за тази извратена политика на републиканците и наводни форума с ебати гигатъпотиите! Ясно е че на мнозина от вас, републиканчета, не може да се помогне по чисто интелектуални причини, включващи примитивен расизъм с нулева политическа култура, но на останалите казвам: Обама се бори именно за това което е мечта на огромното болшинство от българите - по-социална държава, с права за всеки, а не само за мутрите на Боко! Америка така или иначе в много отношения е такава (казвам ви го като човек живял 13 години в Америка), а сегашния и президент постигна огромен напредък в сравнение с това което завари, ограничи дразнещите целия свят демонстрации на сила които Америка прилагаше от времето на Рейгън насам, и се застъпи за по-справедлива здравно-осигурителна система. Затова ви предлагам малко да се пообразовате политически преди да се излагате, отначало започнете с родната политическа клоака която овоня обществото именно заради малоумния вот на мнозина от вас, после гледайте кво става по широкия свят! Със здраве!

  Има ли в световната история дори една страна, просперирала под влиянието на Северна Азия? Не? Ами ето колко ги е грижа за България тези, лижещи подметките и!
 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#93] от "jerusalem":

  Защо пък?
  Да не би Сталин да е бил автор на теорията за
  перманентнатареволоция?Осен да не мислиш малко .."етнически" в случая .
  То никой от болшевиките не се е отличавал май с
  излишночовеколюбие, ама може би Сталин
  е бил по прагматичен(доказано от резултатите на
  соц.индустриализация и военните победи)
  от някои други...другари.

 97. 97 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според мен по-интересно е защо одобрението сред белите на Обама е толкова високо!
  Колко некачествен трябва да е Ромни, за да бъде предпочитан Обама от белите..
  Ето това е интересното..

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#95] от "Mr.Ts":
  "ограничи дразнещите целия свят демонстрации на сила които Америка прилагаше"
  Сега прочетох в "Дневник" инфо, че
  неправителствени,(но прокремълски организацийки) подкрепяли...Ромни.
  Според мен именно "меката сила" е по опасна за
  авторитарните и националистически режими,
  отколкото грубата военна сила или войнствената
  риторика.
  Верността на Америка на демократричните
  ценности е това , което я отличава от една бъдеща
  супер сила като Китай например.

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#88] от "БЕЗПАРТИЕН":
  "а Републиканската партия е била тази"
  Да ме прощаваш, ама нямало ли е демократическа партия в северните щати?

 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#95] от "Mr.Ts":

  "Жалко е да се гледа по форуми как булгаристанецо мирезен стана по-републиканец от републиканците, при все че именно те осъществяват политиката която той най-много мрази..."

  Няма как да не се съглася. Точно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK