Вредят или помагат наблюдателите на изборите в САЩ

Наблюдателите на републиканците са ясно обозначени със значки.

© Reuters

Наблюдателите на републиканците са ясно обозначени със значки.На някои места те се превръщат в част от изборите – наблюдатели, които играят ролята на неофициални зрители, присъстващи, за да попречат на евентуални изборни нарушения.


В САЩ те са най-различни – консервативни републиканци, либерални демократи, групи за борба с фалшифицирането, профсъюзи и международни организации, пише агенция "Ройтерс".


Някои застъпници на избирателните права на гражданите обаче поставят под съмнение дали такива наблюдатели няма да накарат някои хора – например малцинствата и възрастните – да не гласуват или пък биха забавили процеса на гласуване за други.
Част от наблюдателите са допуснати от местните власти да наблюдават изборите и ще им бъде позволено да протестират, ако сметнат, че някой няма право на глас. Има и наблюдатели адвокати, които ще наблюдават за всякакви нередности. Други пък вероятно ще бъдат пред избирателната секция и това може да отблъсне някои потенциални гласуващи.


Много от тези критики са насочени срещу консервативни групи като True the Vote, която твърди, че е мобилизирала 1 милион доброволци, за да наблюдава изборите.


Основателката Катрин Енгелбрехт не е съгласна, че присъствието им би изплашило гласуващите. По думите й задачата на наблюдателите е да попречат на хора, които нямат право на глас, да пуснат бюлетина.


"Ние знаем, че всеки един (наблюдател) има голямо значение и се надяваме, че защитаваме процеса", казва Енгелбрехт.


Различните щати имат различни правила относно това кой е допускан в избирателните секции, за да наблюдава. Всяка партия обикновено си назначава застъпници. В някои от щатите, те имат право да оспорят правото на избирател да гласува.


"Трябва да оставим решението кой да гласува на професионалистите", казва Маршал, който ръководи коалицията за "Защита на изборите", която включва над 100 обществени и правни организации.


Демократите в секциите също носят обозначаващи ги сини значки.

© Reuters

Демократите в секциите също носят обозначаващи ги сини значки.


Демократите и правозащитни групи смятат, че наблюдателите в някои щати имат партийни пристрастия и се опитват да накарат малцинствата, които обикновено гласуват за демократите, да се откажат от избирателните урни.


Специалистът по избирателни право Рик Хасен обаче не е толкова сигурен. По думите му винаги има много повече републиканци наблюдатели в демократическите райони и обратното."Много от тях обаче само говорят, вместо да правят нещо", казва специалистът. "Предполагам, че реално правят много по-малко, отколкото предвиждат някои хора."


От септември насам подготовката на някои наблюдатели е предмет на скандали в САЩ. На изтекъл видеозапис на семинар в Ню Мексико се вижда, как местен лидер на Републиканската партия казва на слушателите, че гласоподавателите трябва да представят някакъв документ за самоличност със снимка и не могат да използват преводачи при гласуването, което не е вярно. В Уисконсин на наблюдателите републиканци е било препоръчано да се представят като "загрижени наблюдатели", а не като членове на Републиканската партия.


Вредят или помагат наблюдателите на изборите в САЩ

© Reuters


Освен местните групи, изборите в САЩ ще бъдат наблюдавани и от международни организации. Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) изпраща 44 наблюдатели, които ще бъдат в щатите с най-голяма тежест в Избирателната колегия – Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Тексас. В Тексас, Охайо и Айова на ОССЕ не позволено да изпрати наблюдатели. Говорителят на организацията Томас Райдер от своя страна казва, че наблюдателите ще се подчиняват на специфичните закони на всеки щат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK