Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© ReutersКой ще е следващият президент на САЩ? Според американските телевизии това е Барак Обама с 303 гласа от избирателната колегия (при нужни за победа 270) срещу 206 за Мит Ромни. Кой ще контролира двете камари на американския Конгрес? И тук вече има отговор - демократичен Сенат и републиканска Камара на представителите.Какво ще решат американците в 38 щата на референдумите по 174 въпроса - от легализирането на марихуаната през смъртното наказание, гей браковете, казината и дори дали да се строи нов мост към Канада.
В ранните часове на 7 ноември "Дневник" проследи на живо развоя на сблъсъка между двете различни представи за бъдещето на страната, между които са призвани да изберат близо 120 милиона американци:9:15 Президентът изрично благодари на съпругата си Мишел с думите "Нямаше да съм мъжът, който съм днес, без жената, която се съгласи да се омъжи за мен преди 20 години. Мишел, никога не съм те обичал повече и никога не съм бил по-горд да виждам как и Америка се влюбва в теб." Той благодари и на доброволците, че са вярвали в него до последния момент: "Няма значение какво ще правите след днешния ден или накъде ще поеме животът ви, аз винаги ще помня как заедно създадохме история". Обама се обърна и към всички американци с думите "Независимо дали съм спечелил вашия глас или не, аз ви чух, поучих се от вас и вие ме направихте по-добър президент".


9:00 "Никога не съм бил по-обнадежден за Америка и ви моля да съхраните жива тази надежда", каза Обама и допълни, че "ролята на гражданите в нашата демокрация не приключва с гласуването". "Икономиката ни се възстановява. Приключва десетилетието на войни. Дългата кампания е в края си". Вярвам, че можем заедно да сътворим бъдещето си. Ние сме нещо повече от червени и сини щати. Ние сме и винаги ще бъдем Съединените щати на Америка."
8:57 Президентът заяви, че е нужен компромис, за да продължи напред страната и той е готов да се срещне с опонента си Мит Ромни, за да обсъдят как да постигнат това. Искам да работим с лидерите на двете партии за да намалим дефицита, да ремонтираме данъчния кодекс и да работим по въпросите на имиграцията, допълни Обама. Той каза още, че ще работи за намаляване зависимостта на страната от вноса на петрол.


8:50 "Най-доброто за САЩ тепърва предстои", каза в речта си Обама. "Защитихме съюза си и продължаваме напред благодарение на всички вас. Демокрацията в една 300-милионна държава може да бъде нещо шумно и объркано. Но не забравяйте, че в този момент на хиляди километри оттук има хора, които рискуват живота си само за правото да критикуват тези, с които не са съгласни."


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


8:45 Барак Обама и съпругата му Мишел са посрещнати от хиляди възторжени привърженици в Чикаго.


8:42 Тами Болдуин от Демократическата партия спечели изборите за сенатор от щата Уисконсин и стана първата в историята на САЩ сенатор с открита хомосексуална ориентация. "Не се кандидатирах, за да направя нещо историческо. Направих го заради разликата в живота на семействата, опитващи се да намерят работа и да си плащат сметките", заяви тя в победната нощ. "Победата на Тами Болдуин показва това, което повечето американци вече знаят: кандидатите трябва да бъдат оценявани по това дали са подходящи за поста, а не според сексуалната им ориентация", заяви Херндон Градик, президент на организацията GLAAD за защита правата на хомосексуалните.Мит Ромни и Пол Райън (кандидатът за вицепрезидент) със съпругите си малко след като кандидатът на републиканците призна поражението си.

© Reuters

Мит Ромни и Пол Райън (кандидатът за вицепрезидент) със съпругите си малко след като кандидатът на републиканците призна поражението си.


8:25 "Това е време на големи предизвикателства пред Америка и се моля президентът да успее в това да поведе народа ни", заяви Ромни пред привържениците си малко след телефонния разговор с президента Обама. "Толкова много исках да мога да сбъдна вашите надежди и да поведа страната в друга посока, но нацията избра друг лидер."


7:52 Според телевизия NBC и "Асошиейтед прес" Мит Ромни се е обадил по телефона на Барак Обама, за да го поздрави за победата.


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


7:50 Изключително оспорвани резултати за т.нар. народен вот. Според "Лос Анжелис таймс" от всички бюлетини Обама е събрал 50 229 398 гласа, а Ромни - 50 105 032, т.е. разликата е около 1 милион гласа.


7:45 Мит Ромни още не е признал поражението си, Барак Обама още не е обявил победата си. Не е ясно дали президентът се опитва да спази някакъв негласен протокол да изчака телефонното обаждане на победения, с което той поздравява победителя.


7:43 Йън Бремър, директор на анализаторския център Eurasia Group, коментира в Twitter: "Според ОИСР управляващите винаги губят избори, след като са извършили съкращения на разходите и тежки антикризисни мерки. Обама може да се радва, защото не е налагал такива мерки (все още)".


7:35 Младите избиратели, включително гласувалите за пръв път, се оказаха малко повече от 2008г. Тези до 25 години са се увеличили до 11%, но са намалели тези между 30 и 50 години. С 22 пункта Обама води сред американците до 30 години.


7:30 Ромни води с 5 пункта сред т.нар. независими избиратели (около 30% от анкетираните са се определил по този начин). Той води с 11 пункта в групата на по-заможните (28% от избирателите печелят над 100 000 долара годишно), докато обама е по-популярен сред по-бедните (41% от избирателите, печелещи под 50 000 долара годишно).


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


7:20 Сред латиносите (те са около 10% от избирателите) президентът води с 40 пункта (подобрение с 3 пункта спрямо 2008г.). Чернокожите американци този път са около 13% от избирателите и сред тях Обама почти не е изгубил одобрение - 93% са гласували за него. Президентът се радва на масово одобрение и сред американците от азиатски произход (3% от избирателите) - преднината му е 49 пункта.


7:15 Вотът тази година общо взето повтори този от 2008г. с висока активност на малцинствата и младите, макар че се засилва разделението по расова линия, сочат първите резултати от т.нар. exit poll анкети. Три четвърти от избирателите са бели, но сред тях популярността на Обама е паднала до 39% (с 4 пункта по-малко от предишните избори). Този показател е по-нисък и от този на Ал Гор и Джон Кери, които означава, че демократите от години губят одобрението на белите избиратели. Обама изгуби и белите жени с около 14 пункта (през 2008г. изоставаше от Джон Маккен със 7 пункта).


7:05 След обявяването на новината за победа на Барак Обама съобщенията в Twitter на тема #Election2012 достигнаха 327 453 в минута.


Привърженици на Барак Обама ликуват в изборната нощ в Чикаго.

© Reuters

Привърженици на Барак Обама ликуват в изборната нощ в Чикаго.


6:56 Обама продължава да печели нови щати. Към този час прогнозните данни са 281 членове на избирателната колегия за Барак Обама, 206 - за Мит Ромни (за победа са нужни 270).


6:55 Новини от референдумите: марихуаната вече е легална в Колорадо, гей браковете - в Мейн и Мериленд.


6:47 Според Би Би Си пред Белия дом във Вашингтон са започнали да се събират ликуващи привърженици на демократите и на президента Барак Обама.


6:45 "Това се случи благодарение на вас, Благодаря ви!", написа в Twitter президентът Барак Обама при новината, че печели втори мандат.


Резултатите към 6:50 българско време.

Резултатите към 6:50 българско време.


6:40 В средата на месеца трябва да се събере избирателната колегия, която формално да избере Обама за нов мандат, който ще започне на 20 януари 2013г. Президентът започва още 4 години управление със същото остро политическо противопоставяне с Конгреса, където републиканците контролират Камарата на представителите, а демократите - Сената. Сбъдват се прогнозите за тежки спорове и страхове от парализа на институциите във Вашингтон пред трудната задача да се намали бюджетният дефицит, достигащ 1 трилион долара. Освен това някак трябва д азапочне свиването на 16- трилиона долара държавен дълг и да се реформират социалните програми, в които плащанията не съответстват на свитите от кризата възможности на бюджета. 


6:20 Президентът Обама печели втори мандат, твърди CBS. Според Fox той е спечелил съдбоносния за крайния резултат щат Охайо. Ценните 18 членове на избирателната колегия от този щат отиват при президента след прогнозни резултати от 49.7% срещу 48.6% за Ромни (при над 73% преброени бюлетини).


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


6:19 Гласуването бе съпроводено с оплаквания от избирателите за хаотичното прилагане на законите, изискващи при гласуване да се показва личен документ със снимка, като има и случаи на върнати от секциите да си намерят такъв документ. На много места - особено в поразените от урагана "Санди" Ню Йорк и Ню Джърси - се извиха дълги опашки. На някои места чакането продължаваше по 90 минути, като особено дълги бяха опашките във Флорида, където републиканците успяха да съкратят времето за гласуване от 14 на 8 дни.


В Охайо са регистрирани оплаквания, че имената на гласоподаватели не са в избирателните списъци и е трябвало да гласуват със специални бюлетини. Предполага се, че този тип бюлетини ще достигне поне 200 000, а преброяването им ще стане след 17 ноември. 


Не е ясно какъв може да бъдет ефектът от изборните нередности върху крайния резултат.


6:06 CNN обяви, че демократите отново ще контролират Сената във Вашингтон.


6:05 Fox News обяви, че Обама е изгубил щата Северна Каролина и неговите 15 делегати в избирателната колегия. През 2008г. този щат гласува з адемократите, но сега според сипматизиращата на републиканците телевизия е застанал зад Мит Ромни. Това означава, че към този час прогнозните данни са 251 членове на избирателната колегия за Барак Обама, 206 - за Мит Ромни (за победа са нужни 270).6:00 Три четвърти от привържениците на Ромни и Обама са направили избора си още преди трите телевизионни дебата между двамата. Пред телевизия FOX31 в Денвър президентът Обама каза по-рано в изборния ден: "Винаги трябва да имаш подготвени две речи (за победа и за поражение - бел.ред.), защото нищо не е гарантирано".Марта Нунес от Хондурас е облякла фланелка с образа на Барак Обама, докато гледа репортажите в изборната нощ на нюйоркския "Таймс скуеър".

© Reuters

Марта Нунес от Хондурас е облякла фланелка с образа на Барак Обама, докато гледа репортажите в изборната нощ на нюйоркския "Таймс скуеър".


5:50 241 членове на избирателната колегия за Барак Обама, 191 - за Мит Ромни (за победа са нужни 270). Така изглеждат очакванията към този час на базата на обявеният от поне две от водещите телевизии победител в съответния щат, както и на прогнозите за щати, където се смята, че състезанието предварително е спечелено от един от двамата.


5:45 Според анкета на Reuters-Ipsos, проведена в изборния ден, проблемите на икономиката са най-важният въпрос за една трета от избирателите на Обама и за 50% от тези на Ромни. За симпатизиращите на демократите следващият по важност проблем е здравеопазването, а републиканците посочват огромния бюджетен дефицит. И за двете групи третият проблем е безработицата.


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


5:40 Водещите телевизионни канали обявиха, че Ромни печели традиционно републиканските щати Алабама, Тенеси, Мисисипи, Кентъки, Западна Вирджиния, оклахома, Южна Каролина, Индиана, Тексас, Канзас, Луизиана, Небраска, Северна Дакота и Южна Дакота. Обама ще спечели още в демократичните крепости Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Върмонт, Кънектикът, Делауер, Масачузетс, Илинойс и федералния окръг Колумбия, в който е столицата Вашингтон.


5:30 Шансовете на републиканците пострадаха от победата на Обама в щатите Уисконсин, Пенсилвания и Ню Хемпшир. Миналата седмица Мит Ромни посети Уисконсин - щатът на кандидата за вицепрезидент Пол Райън, а в изборния ден спря в Пенсилвания в опит да измъкне изненадваща победа там. Обама взе  и Мичиган - традиционно републикански щат, където Ромни разочарово мнозина избиратели с неодобрението си за спасяването с държавни средства на автомобилната индустрия.


Резултатите отпрезидентските избори към 5:30 часа. В червено са републиканските щати, в синьо - предпочелите Барак Обама.

Резултатите отпрезидентските избори към 5:30 часа. В червено са републиканските щати, в синьо - предпочелите Барак Обама.


5:25 В изборите за състава на федералния Конгрес също се сбъдват прогнозите за запазване на статуквото. Камарата на представителите ще остане под контрола на републиканците, а Сенатът - на демократите. Въпреки рекордно ниското в следвоенната история одобрение за работата на конгресмените през последните две години, това не се е отразило особено на партията. Отново републиканецът Джон Бьонър ще е председател на долната камара с 453 конгресмени и той вече предупреди, че ако президент отново е Барак Обама, ще стори всичко възможно да спре инициативите му за вдигане на данъците на богатите в опит да намали рекордния бюджетен дефицит, движещ се около 1 трилион долара годишно.


5:15 Прогнозите обаче са в полза на Обама в изключително важния за президентските избори щат Охайо, Ромни изглежда ще спечели Вирджиния, а във Флорида засега няма ясен лидер. За победа републиканците се нуждаят от спечелването и на трите щата, докато Обама може да си позволи да изгуби два от тях и пак да спечели втори мандат. Дотук няма особени изненади и всяка от партиите печели щатите в централната и източната част, за които се прогнозираше, че ще отидат при демократи или при републиканци.


5:00 Все още не е ясно дали президентът Барак Обама ще запази поста си или републиканецът Мит Ромни ще влезе в Белия дом. Засега демократът изостава и по общ брой спечелени гласове (19 755 620 срещу 20 531 612), и по брой делегати за изборната колегия (143 срещу 153 при нужни 270 за победа). 


Хронология: Изборите в САЩ. Обама спечели втори мандат (обновена в 9:15)

© Reuters


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (247)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bando67
  bando67
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Честит втори мандат! Нещата вече са ясни =)

 2. 2 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Ромни води засега! Ще видим!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  и да паднем и да бием пак ще се напием !!! нека американците си изберат свестен президент !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  в момента гласовете в избирателната колегия са равни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нищо не е ясно още. Стискам палци за Обама.

 6. 6 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Ромни 50%
  48% Обама
  http://www.washingtontimes.com/кампаният 2012 /изборите през нощта картата резултати /

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  почти всички световни и европейски комисии предават директно ! за нашите явно това не е много важно събитие !!! само ОН АИР ПРЕДАВА НО САМО КАРТИНАТА ОТ ЕВРОНюЗ БЕЗ КОМЕНТАР !!!
  ЯВНО ОЩЕ НЕ ЗНАЯТ КОГО ДА ВЕНЦЕСЛАВЯТ И ИЗЧАКВАТ ШУШУМИГИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  ГРЕШКА - ДА СЕ ЧЕТЕ ТЕЛЕВИЗИИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Все още не се знае.
  Ролетката играе!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 11 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Обама 48% - 31 642 734 вота
  Ромни 51% - 33 231 404 вота
  http://www.washingtontimes.com/campaign-2012/election-night-map-results/

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 11. 12 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Intrade.com предрича 94% вероятност Обама да спечели.

  Romanes eunt domus!
 12. 13 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Във Флорида не са преброени на 100% гласовете само в места където води Обама, така че Ромни губи Флорида с което изборите приключват.

 13. 14 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "eldred":

  Да, Обама почти сигурно печели Флорида. И дано!

 14. 15 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#12] от "|":

  Марксизъма е заразен, т.е. Обама ще спечели. Ходи да спиш.

 15. 16 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега са 244 на 188 гласа в полза на настоящия президент при необходими 270 за победа, според БиБиСи.

 16. 17 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "samofakti":

  Рано ми е да спя.

  Romanes eunt domus!
 17. 18 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#15] от "samofakti":

  Къв марксизъм, Обама е поне толкова републиканец, колкото Айзенхауер.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 18. 19 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 897 Неутрално

  #11, недей гледа проценти, а резултати в ключовите щати, защото победителят в даден щат обира всичките електорални гласове. Дори Ромни да спечели като процент, ако загуби Флорида- губи и изборите. Така се случи и преди време с Ал Гор - спечели повече гласове като цяло, но загуби по брой на електорални гласове. Дори да спечели Флорида и Вирджиния, не е сигурно, че Ромни ще спечели изборите, защото се очертава почти сигурна загуба за него в Охайо. При това положение той ще зависи от резултатите в някой от западните щати с по-малко електорални гласове (като Аризона например). Щатът с най-много електорални гласове, Калифорния, е ясен предварително - отива за Обама.

 19. 20 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Обама печели убедителна победа. Във Флорида Обама води с над 40 000 гласа, при обротени 90% от вота. Необработените 10% са от територии доминирани от демократите.
  Просто няма как Ромни да спечели.

 20. 21 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Обама спечели. Цирка приключи. След 4 години заповядайте отново.

 21. 22 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Любимият на консервите свободен пазар на intrade.com казва 99.5% вероятност Обама да спечели.

  Romanes eunt domus!
 22. 23 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Айде, свърши се, Фокс нюз отсвири за Обама.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 24 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обама спечели. Да му е честито!

 24. 25 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Готово. Обама е новият стар президент.

 25. 26 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "jubal harshaw":

  Хубаво е да четеш между редовете . Или да имаш мозък ,за да видиш. Намек -- зад политическата коректност се крие по-злобната версия на марксизма

 26. 27 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 795 Весело

  Честито на Обама! Пръснете се от яд.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 27. 28 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "samofakti":

  Щом казваш.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 28. 29 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 597 Неутрално
 29. 30 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Според CNN току що Обама взе Охайо и пичели:

  http://edition.cnn.com/election/2012/results/main

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 30. 31 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#23] от "jubal harshaw":

  На Фокс Нюз не им вярвам дори да свирят за Обама. Ще изчакам NYT

  Romanes eunt domus!
 31. 32 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Роомни Къща 164 губернатори 30
  Обама Къща 109 губернатори 16
  www.washingtontimes.com/кампанията 2012 /изборите през нощта картата резултати /

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 32. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "|":

  Хм. изяде ми mysql-a на дневник коментара май. Та, казвах, че и по NHK го обявиха, а от тех по-консервативни новинари нема, така че спокойно може да вадиш мерлото по 3 долара от оня ден

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 33. 34 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Всичко вече е напълно ясно..... Обама

 34. 35 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 672 Весело

  Честито на Обама...Америка избра по малкото зло

  bigman
 35. 36 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#31] от "|":

  Обама печели Охайо каза MSNBC. С което печели и изборите.

 36. 37 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Гот. Надуваемата кукла Ромни се спука и със свистене отлетя към бунището на историята.

 37. 38 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Карл Роув се къса да се обяснява по Фокс как било рано да се дава Охайо на демократите... Ще викат статистика в студиото да обяснява, от къде на къде ще предвижда че Обама печели Охайо - цирк!

 38. 39 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "jubal harshaw":

  Калифорнийско Мерло май нямам, но ще извадя някое мизерно френско или италианско вино... Ха наздраве!

  Romanes eunt domus!
 39. 40 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега се надявам Нейт Силвър да познае всички щати за да натрие муцуните на малоумните pundits.

  Romanes eunt domus!
 40. 41 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#39] от "|":

  Квото дал господ, честито.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 41. 42 Профил на svetovit
  svetovit
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Страхотна новина за човечеството, откъдето и да я гледаме. Пластмасовия Ромни се спука!

 42. 43 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Неутрално
 43. 44 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#42] от "svetovit":

  Страхотна новина ще е ако другия път републиканците извадят читав кандидат и смислена платформа. Без конкуренция има по-малко почва за напредък.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 44. 45 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "ventsy":

  Фокс са наистина цирк. Мисля че статистиците от десижън деска ще бъдат уволнени до 20 минути задето се съобразяват със правилата на статистиката а не с правилата на Роув

 45. 46 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#35] от "BGman1":

  за кого.

 46. 47 Профил на petkolyo
  petkolyo
  Рейтинг: 450 Весело

  Чикаго ликува... Браво на Обама Сагата продължава по старому

 47. 48 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Антихриста не е спечелил все още, не са преброени 100% от гласовете, може и да се повтори ситуацията от 2000.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 48. 49 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Всъщност обама е доста безличен.Каквото килърито направи-това беше.

 49. 50 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#44] от "jubal harshaw":

  То па една платформа обамова..но му се вързаха.Сега още пет-шест трилиона долара ще бъдат издухани от черните мързелаци.

 50. 51 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#48] от "Емануил":

  Очакваш съдът да назначи Ромни?

 51. 52 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "mbde":

  Вече само тях ще гледам - коментаторката заяви на Роув "Това се нарича наука..."

 52. 53 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#50] от "samofakti":

  Това, че другите са калпави как оправдава републиканците?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво точно очаквате от обама. Аз ще ви кажа какво ще се случи. През неговия мандат дефицита на САЩ стана от 10 трилиона долара на 16. През следващия ще стане от16 на 22. Тогава ще повторят европейския сценарий и ще остави републиканците да оправят страната. Но Америка вече не е нужна на света като лидер. Тя превърна света в Америка - в която и страна на света да отидеш виждаш копие на Америка. Даже и мюсюлманите се обръщат към модела(макар че не си признават).

 55. 56 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#50] от "samofakti":

  Само факти, нали? Белите получават най-много социални помощи, и мнозинството отиват за белите от "десния" Юг. Само факти.

 56. 57 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Случи се това, за което аз и много други умни хора вярвахме, че сте се случи - разумът победи над комунизма!

 57. 58 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#54] от "toshiro":

  Квичи си, квичи, не ни пречиш

  Romanes eunt domus!
 58. 59 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#52] от "ventsy":

  Не ги бях пускал от години, но такъв ташак просто не е за изпускане. "Това се казва наука"–instant clssic!

 59. 60 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#53] от "jubal harshaw":

  Казвам само ,че СЕГА вече падението на САЩ е в кърпа вързано. Наистина направиха долара тоалетна хартия.
  Но казано е-каквото сам си направиш -никой не може да ти го погоди ....

 60. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  И двамата са лицемери,ама на Ромни му личеше отдалеч!Честито на Обама!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 62 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#56] от "mbde":

  Конгреса твърдо си остава под контрола на консерваторите, който и да е президент. За това.

 62. 63 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 642 Неутрално
 63. 64 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#60] от "samofakti":

  Това идиоти като теб го говореха и преди 4 години.

  Ха наздраве!

  Romanes eunt domus!
 64. 65 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  в картата на снн Ромни води в Охайо с 6 хил гласа при 78% преброени, Обама води с 50 хил във флорида при 91% преброени

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Светът се побърка. Следващият път сигурно ще изберат жена за президент, както е тръгнало.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 67. 68 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "samofakti":

  Малка поправка, Долната Камара остава при републиканците, в Сената демократите печелят поне едно място повече.

  Честито!

  Romanes eunt domus!
 68. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  [quote#60:"samofakti"]Наистина направиха долара тоалетна хартия. [/quote]

  Ама,пълни глупости! През последната година,долърът поскъпна с около 20%!Ти къде видя срив на долара?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 70 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#66] от "toshiro":

  Не, другата голяма група гласували са Обама са хората с магистърска и докторска степен. Ти нямаш такива, нали?

  Romanes eunt domus!
 70. 72 Профил на MBDE
  MBDE
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#62] от "samofakti":

  Е и? Това с какво им оправдава лицемерието? 80% от натрупания дефицит идва от републиканските администрации, особено Рейгън и Буш младия. Само факти, от официалната статистика.

 71. 73 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално
 72. 74 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "samofakti":

  Кения не ме вълнува, вълнува ме държавата в която живея

  Romanes eunt domus!
 73. 75 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 479 Неутрално
 74. 76 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Белият дом ще продължи да се казва Барака Обама!

 75. 77 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Весело

  Да му е честито на Обама! Не познах, че ще спечели. Дано да е за добро.

 76. 78 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#70] от "|":

  имам два магистратури, успешен бизнес, тоест не получавам социални помощи за разлика от гласуващите за хюсеин. но нека приемем фактите и го оставим да управлява. Осра първият мандат, сега върви към тотален хаус в бюджета, здравеопазването. Накрая така или иначе щетите ще ги платят хората, които очевидно го харесват.

 77. 79 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Куде са дървените философи от форума , дето прогнозираха победа на другаря Ромни? изпокрили са се ??

 78. 80 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#55] от "Стоян Петров":

  Ами при Ромни нямаше ли да стане 22 трилиона? Даже повече щеше да бъде, щото Ромни иска да намали таксите, и да увеличи бюджета на военните.

 79. 81 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#74] от "|":

  Най-показателно е разпределението на нагласите по расов признак.Честито ,кениецо .

 80. 82 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#78:"toshiro"]Осра първият мандат, сега върви към тотален хаус в бюджета, здравеопазването.[/quote]
  Мандата беше осран от Бушоните, дето докараха 10-12 трилиона дефицит на САЩ.

 81. 83 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#66] от "toshiro":

  Айде сега се връщай в кухнята, че клиентите си чакат бъргърите и картофите.

 82. 84 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Оп-п-а-ла! Все пак американците избраха просоциалната алтернатива! Не щат мормонско натягане щатите и това е. А някой по-горе тънко пищеше против ...

  effi
 83. 85 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#81] от "samofakti":

  Ех, колко е забавно как квичите

  Romanes eunt domus!
 84. 86 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Почти всички световни телевизии в момента предават "на живо"
  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":

  Тъй ли?!
  При мен пък почти всички изобщо не се имтересуват .
  Абе ти да не би да си пуснал "Аdult chаnаl"?
  Това не са изборите, а съвсем друго шоу, макар и много да си приличат.

 85. 87 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#60] от "samofakti":

  Дай една стотачка, аз ще ти дам две рула - голяма далавера а?

 86. 88 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  NYT също стигна 270 електорални гласа. Още веднъж наздраве.

  Romanes eunt domus!
 87. 89 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#83] от "BohrMottelson":

  в момента съм в новият си дом в южната част на софия и ще влеза наистина в кухнята да правя закуска на семейството. а не мисля, че ще е обидно и ако работех в закусвалня. ти мислиш, че работата обижда ли? чудно ми е ти на какво социално ниво си?

 88. 90 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#85] от "|":

  Квичене? Не ,драги. Смешно ми е. И да махнат африканците в САЩ,Африка от теб няма да извадят. Почерня ти дупето. Въобще соц. истории.

 89. 91 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#87] от "ventsy":

  Не работя с девалвирала валута.

 90. 92 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#55:"Стоян Петров"]Тогава ще повторят европейския сценарий и ще остави републиканците да оправят страната. [/quote]
  Те лиу ще го оправят, тези които от положително салдо през 2000 г. докараха държавата до 12 триолона дефицит, и най-грамадната криза от 80 години?
  Абе ти нормален ли си или си 12 годишен и нямаш памет?

 91. 93 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#85:"|"]Ех, колко е забавно как квичите [/quote]
  Наздраяе..
  А къде е нашата приятелка с 23 те члена.... в семейството, от онзи ден?

 92. 94 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#89] от "toshiro":

  По-високо от твоето.

 93. 95 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#73] от "samofakti":

  Много е грозно да се спекулира с природни бедствия като Санди.

 94. 96 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 506 Весело

  6:55 Новини от референдумите: марихуаната вече е легална в Колорадо, гей браковете - в Мейн и Мериленд.

  Yes!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 95. 97 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#89] от "toshiro":

  Разбира се, обидна работа няма.
  Но ти си виждал САЩ само на картичка и звучиш като някой, който обръща бъргъри в местната закусвалня.

 96. 98 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#78] от "toshiro":

  Явно си много заблуден... Хората с университеско образование традиционно гласуват за демократите 2:1 ...

 97. 99 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Банан Обара новия старт президент

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 98. 100 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#53] от "jubal harshaw":

  Джубале, прав беше - много тъпо парче излязох

  15.02.1989 - 07.02.2018
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK