Директива на Обама дава на военните поле за действие в киберпространството

Анализатори от Американския департамент за вътрешна сигурност работят в Националния център за киберсигурност и комуникационна интеграция (NCCIC)

© Reuters

Анализатори от Американския департамент за вътрешна сигурност работят в Националния център за киберсигурност и комуникационна интеграция (NCCIC)Барак Обама е подписал секретна директива, която разрешава на военните да действат по-агресивно за предотвратяване на кибератаки срещу американските правителствени и частни компютърни мрежи, съобщи в сряда The Washington Post.


Директивата постановява стриктни стандарти, които да ръководят операциите на федералните агенции, насочени срещу заплахите в киберпространството. Класифицираният документ е подписан в средата на октомври, разкриват няколко души от администрацията на президента, видели неговото съдържание.


Важното в директивата е, че уточнява понятията "мрежова защита" и "кибер операция", правейки разлика между защитни и офанзивни действия във виртуалното пространство. Както обяснява едно от официалните лица, "...мрежовата защита е това, което правиш в собствените си мрежи... Кибер операциите са нещата, които правиш извън тях, но със защитни цели."
"(Директивата) би трябвало да позволи на отговорните лица да взимат по-ефективни решения", коментира друг член на администрацията. "В този смисъл тя е огромна крачка напред."


Текстът се стреми да даде отговор на дългогодишните спорове между правителствените агенции относно кой какви действия във виртуалното пространство има право да предприема и до каква степен.


Документът въвежда и изискване за проверка на всички операции извън правителствените и защитните мрежи, която да следи за сигурността на личните данни на американските граждани и на техните чуждестранни партньори.


Очаква се Пентагонът да финализира и нови правила за военните командири. Те трябва да поставят условията за това кога и как военните могат да излязат извън правителствените мрежи, за да предотвратят кибератаки, които биха могли да причинят значителни вреди или жертви.


Всички тези действия са част от усилията на администрацията на Обама за противопоставяне на растящите киберзаплахи, които според някои могат да изпреварят тероризма като основна опасност за САЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK