Цитати от Борис Стругацки

Кадър от филма "Сталкер" на Андрей Тарковски, създаден по мотиви от "Пикник край пътя" на братята Стругацки.

Кадър от филма "Сталкер" на Андрей Тарковски, създаден по мотиви от "Пикник край пътя" на братята Стругацки.Съветският и руски писател-фантаст, сценарист и преводач Борис Стругацки почина в понеделник на 79 години. През последните дни той беше в болница и лекари бяха определили състоянието му като тежко.   


Първоначално бе съобщено, че той е починал от проблеми със сърцето, но по-късно бе уточнено, че той е страдал от рак на кръвта и е починал от пневмония. До последно Борис Стругацки е забранявал на приятели и роднини да говорят за болестта му, сподели близката му писателка Нина Катерли.


Вечерта приятелят на писателя и депутат от парламента на Санкт Петербург Борис Вишневский обяви новината на страницата си във Facebook: "Приятели, оромна мъка: почина Борис Стругацки".
В съавторство с брат си Аркадий Стругацки, Борис написа някои от култовити фантастични произведения на бившия СССР като "Трудно е да бъдеш бог", "Понеделник започва в събота", "Хищните вещи на века", "Обитаемият остров", Милиард години до свършека на света", "Бръмбар в мравуняка" и "Пикник край пътя", по мотиви от който е създаден прочутият филм на Андрей Тарковски "Сталкер".


След смъртта на брат си той продължи по собствен път и прие псевдонима С.Витицкий, под който публикува произведения като "В търсене на предназначението, или 27-та теорема на етиката" и "Безсилните от мира сего". Борис Стругацки говореше, че продължава "да реже дървото на литературата с трион за двама, но без партньор" и се занимаваше и с преводи.


Той е роден на 15 април 1933г. в Ленинград в семейството на служител в Руския държавен музей, а майка му преподавала руска литература в училището, където Борис учи по-късно. Семейството успява да избегне блокадата на Ленинград по време на Втората световна война, защото е евакуирано в Оренбургска област.


След войната те се връщат в Ленинград, където Борис завършва Факултета по математика и механика на Ленинградския държавен университет, а след това - и аспирантура в обсерваторията в Пулково, където започва да работи и участва в експедиции в Кавказ.


В средата на 60-те години Стругацки започва живо да се интересува от писане, през 1964г. стана член на Съюза на писателите на СССР, а от 1972г. ръководи Ленинградския семинар на младите писатели-фантасти.


Борис Стругацки бе активен до последните си години, през 2002г. стана учредител на премията "Бронзовият охлюв" и оглавяваше списание "Полдень. XXI век".
Предлагаме ви цитати от произведения на двамата писатели, които се бяха превърнали и в духовни учители за няколко поколения техни читатели:


Трудно е да бъдеш бог" (1964)


"Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните."


"Ти, синко, най-вече не се съмнявай. Главното е да повярваш. Щом властта е постъпила така, значи знае какво прави..."


"Грамотен си? На кол да те побият! Стихове пишеш? На кола! Таблицата за умножение знаеш? На кола - твърде много знаеш!"


"Зърното, като се изсипва от чувала, не пада на равен пласт, а образува конична пирамида. Всяко зрънце се закрепва за другото, опитвайки се да не се търкулне надолу. Така е и с човечеството. Ако искат да са нещо цялостно, хората трябва да се захващат един за друг, неизбежно образувайки пирамида."


"Говорим, все едно че ние измисляме нещата. В действителност всичко е отдавна, отдавна измислено. Някой отдавна, отдавна е измислил всичко, сложил го е в сандък, заключил го е и си е отишъл...


"Не ни трябват умни. Нужни са ни верни."


...и коментарът му от разговора с читателите на в."Комерсант" от преди година:


"Нашата "сивота" е нашата пасивност. Социалният мързел и мързелът въобще. Страхът от свободата. Страхът да останеш без указания от началството. "Малкият джентълменски набор на строителя на феодализма от ХХІ век"...

Именно при такива идват "черните" - хора в черни раса, в черни мундири, в черни костюми с ослепително бели маншети. Те "знаят как трябва да се правят нещата". Ние им вярваме (въобще ние сме склонни да вярваме на началството) и започваме да правим нещата "както трябва".

Както трябва на тях, не на нас. Още повече, че на нас не ни трябва много. И съвсем скоро се разбира, че създаваното не е нужно нито на нас, нито на тях - на никого. Построеното се разрушава и всичко започва отначало.""Грозните лебеди" (1967)


"Страшно е? Неуютно? Така и трябва да бъде. Бъдещето се създава от теб, а не за теб."


"Именно това, което е най-естествено, най-малко подобава на човека."


"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще."


...и своеобразното продължение от 2011г.:


"Прогресът е непрекъснато увеличаване на количеството и разнообразието човешки умения, водещо до подобряване качеството на живот. Всяко отклонение от този курс, създавано изкуствено, води до забавяне на прогреса и изоставане на обществото, страната, цивилизацията от "хода на историята", до загуба на конкурентоспособност и дори може би до разпад.

Опитите в историята на последните няколко века показва, че най-естественият и продуктивен курс е този, който е основан на свободната конкуренция, демокрацията, либерализацията на живота изобщо. Този курс осигурява максимални темпове на прогрес, най-ефективни възможности за подобряване на живота, т.е. най-добре отговаря на равнодействащи милиони желания на хората.

Всички отклонения от този курс - било за световно господство (милитаризация на обществото и война) или създаването на тоталитарна държава, стремяща се да подреди народите в управлявани колони и да ги насочи към формулирани "от горе" задачи - неизбежно водят до забавяне на прогреса, застой, разпад."


"Приказка за Тройката" (1968)


"Народът няма нужда от нездрави сензации. На народа му трябват здрави сензации."


"В наши дни по канцелариите са се настанили едни хора, дето спят с отворени очи..."


"Може би Homo sapiens (лат. разумен човек) има връзка с разума, не повече от кобрата очиларка с широко разпространеното оптично устройство?"


"Пикник край пътя" (1972)


"Точно така е - парите са нужни на човека, за да не мисли никога за тях..."


"Аз съм животно, виждаш, че съм животно. Нямам думи, не са ме научили да говоря, не умея да мисля. Но ако ти всъщност си такъв всемогъщ, всесилен, всеразбиращ... вземи, че се намеси! Надзърни в душата ми, зная - там има всичко, което ти трябва. Трябва да е там. Душата си никога никому не съм продавал! Тя си е моя, човешка! Изтегли от мен това, което искам - та нали е невъзможно да искам нещо лошо! Проклето да е всичко, не мога да измисля нищо повече от тези негови думи: "Щастието е дар за всички и нека никой не си тръгва обиден!"


Бръмбар в мравуняка" (1979-1980)


"Ти си добър човек, но нямаш пушка, а баща ми казваше, че всички добри хора са с пушки..."


"Най-различните катаклизми - глобална пандемия, световна война или даже геологична катастрофа - изкарват на повърхността една и съща гнъсна пяна: ненавист, зверски егоизъм, жестокост, която изглежда оправдана, но всъщност няма никакви основания..."


"Куца съдба" 1986


"В наше време няма време да обичаш: автобусите са претъпкани, в магазините има опашки, детската градина е на другия край на града, трябва да си много млад и много безгрижен, за да си способен на любов. А днес обичат само възрастните двойки, успели да се поддържат заедно четвърт век, да не потънат в жилищния въпрос, да не озвереят от милиардите всеразяждащи малки неудобства, с любов да си поделят властта и задълженията."


"Понеделник започва в събота" 1965


"Щастливите не се раждат, става се щастлив."


"Сред тях никой не знаеше що е щастие и какъв е смисълът на живота. И приеха работната хипотеза, че щастието е в непрекъснатото познание на неизвестното, смисълът на живота - също."


"Хищните вещи на века" 1965


"Изобилието е лошо, когато го нямаш, но го има съседът ти."


"Ако в името на идеала на човек му се налага да прави подлости, то този идеал струва колкото едно говно."


"Дори не мога да ви обясня, само усещам, че това е като гроба - никога не е късно и винаги е рано."

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Да почива в мир! С удоволствие четох"Понеделник започва в събота'

 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2008 Разстроено

  Бог да го прости! Невероятен писател, голяма загуба е смъртта му, но това е кръгората на живота.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Просто велик. Да почива в мир!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Разстроено

  "Трудно е да бъдеш бог" но той въпреки това беше и е бог. Поклон!

 5. 5 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 734 Неутрално

  R.I.P. за Б. Стругацки, но тук е за втори път, с разлика от една минута. Защо?

 6. 6 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Замина си един велик ЧОВЕК! Поклон!

 7. 7 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Лека му пръст на един от най-великите фантасти на 20-ти век.

 8. 8 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Беше/бяха явление!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1876 Разстроено

  Вече писах в другата статия (всъщност, защо са 2?), та тук само ще кажа - поклон!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Още един великан си отиде... мир на праха му и поклон.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Мир на праха му! Но казаното/ написаното от него и брат му остава! И го помним, и го препрочитаме!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13 Профил на Raz Dva Tri
  Raz Dva Tri
  Рейтинг: 406 Разстроено

  Велик Майстор на перото! С удоволствие съм препрочитал по много пъти повечето от повестите им!
  Поклон!

 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1419 Разстроено

  Сбогом, сталкер!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 15. 15 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Лека му пръст. Някои от книгите им бяха много добри. Любима ми е "Понеделник започва от събота", по разбираеми причини. Но и пикника не е лоша.

  Romanes eunt domus!
 16. 16 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1419 Разстроено

  Да почива в мир. За нас остават книгите...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 17 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Голям писател... И той, и брат му... И последните му две, вече самостоятелно написани книги, са много добри. Лека му пръст.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Беше човек с красив ум и още по-красива фантазия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 619 Разстроено

  "Страшно е? Неуютно? Така и трябва да бъде. Бъдещето се създава от теб, а не за теб."

  Господи колко вярно...

  харпун
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Малчугана
  http://chitanka.info/text/964/7#textstart

  "— Той измисли ли? — попита Малчугана, без да вдигне глава.
  — Той размишлява — казах. — Въпросът е труден.
  — А как ще разбера какво е измислил?
  — Ти ще дойдеш и той веднага ще ти каже.
  — Мам-ма — изведнъж каза малчугана."

  ....

  — Феноменално! — произнесе Малчугана, като я гледаше отдолу нагоре. — Кречеталце.

  ..

  .— Феноменално — проговори той. — На теб ти е лошо без мен, на мен ми е лошо без теб. Г-гатанка!

  ...

  — Чеширски котарак! Но аз така и не разбрах защо сънувам това, което никога по-рано не съм виждал.
  Мая ни настигна и мълчаливо тръгна с нас.
  — Например? — попитах.
  — Понякога сънувам, че съм огромен-огромен, че размишлявам, че въпросите идват при мен един след друг, много ярки, удивителни и аз намирам отговорите им, удивителни отговори, и зная много добре как от въпроса се образува отговор. Това е най-голямото удоволствие — да знаеш как от въпроса се образува отговор. Но когато се събудя, не си спомням нито въпросите, нито отговорите. Спомням си само удоволствието.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Голям! С брат му дори повече!

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 22. 22 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 567 Неутрално

  за съжаление след кончината на такива велики писатели в цивилизацията зейват все по-големи дупки.....

 23. 23 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Человек рождается слабым. Сильным он становится, когда нет вокруг никого сильнее его. Когда будут наказаны жестокие из сильных, их место займут сильные из слабых. Тоже жестокие."

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 24. 24 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#22] от "triton123":

  големите писатели не умират, а живеят вечно...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 25. 25 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Бог да го прости! Вече не се раждат, не творят и не блестят по същия начин писателите... Отиват си последните ни човеци със слова, които прогнозираха събития, променяха обществени нагласи, изграждаха чувствителността на една съзряваща граждански личност... А те самите бяха завършени личности и точно заради това налагаха да бъдат чути със своята прямота, нравственост и отстояване на себе си.

  Самотата обливаше сърцето ми
 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Страхът от свободата. Страхът да останеш без указания от началството

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Може би Homo sapiens (лат. разумен човек) има връзка с разума, не повече от кобрата очиларка с широко разпространеното оптично устройство?"

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 29. 29 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Ти си добър човек, но нямаш пушка, а баща ми казваше, че всички добри хора са с пушки..."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 30. 30 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Страшно е? Неуютно? Така и трябва да бъде. Бъдещето се създава от теб, а не за теб."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#5] от "heineken":

  Да, могло е да бъде просто допълнена другата статия с цитатите.
  Все едно.
  И десет статии ще са малко за братята.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#18] от "Десен":

  + Много добре казано.

  Самотата обливаше сърцето ми
 33. 33 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Зърното, като се изсипва от чувала, не пада на равен пласт, а образува конична пирамида. Всяко зрънце се закрепва за другото, опитвайки се да не се търкулне надолу. Така е и с човечеството. Ако искат да са нещо цялостно, хората трябва да се захващат един за друг, неизбежно образувайки пирамида."

  Този цитат на самоукият Будах Ирукански трябва да върви в комплект със следващият цитат:
  "- Вие имате богато въображенив - с удоволствие каза Будах - Грамотен ли сте? Прекрасно. С удоволствие бих се позанимавал с вас."

  Харесва ви, но не можете да четете. Защото това е една добре замаскирана сатира. Будах, светило на просветеносста, не е в състояние да определи, че говори със събеседник, интелигентен може би колкото него, но с далеч повече познания....

  Конусовидна система? Спомнете си всяка революция, в която основата (мнозинството) катурва върха (малцинството). Френската революция е първата и далеч не последната...

  Сатира хора, сатира....Книгите на братя Стругацки освен примитивните послания, разбираеми от всеки, носят доста по-дълбок смисъл, стига да сте в състояние да го откриете....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 34. 34 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "В наши дни по канцелариите са се настанили едни хора, дето спят с отворени очи..."

  Това да си го сложат на табелки във ВСЯКО едно министерство.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 35. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#25] от "girl power":

  Сергей Лукияненко. В момента е на гребена на славата си и още не е прегорял (въпреки че върви с бодра крачка натам).

  Люис Макмастър Бюджолд. Продължава да е невероятно добра.

  От съвременната фантастика според мен никой друг не си струва. Българска фантастика на практика няма.

  И двамата са блестящи. И имат много преводи на български.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 36. 36 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Бог да го прости! Дано семената, които е разпръсвал с брат му да са покълнали в повече души !

  Cogito ergo sum :)
 37. 37 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Автори , които можеш да четеш още в младежките си години та
  до края на живота си, ето ,че пак са заедно за да творят шедьоври в отвъдното

 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Велика личност !
  Дори и видни форумни русофоби се прекланят пред делото му !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ех, вече знам какво ще чета зимната ваканция. Жалко, че пак разбрах за един талантлив човек покрай смъртта му.

  Благодаря ви за цитатите, но имам забележка:
  "Предлагаме ви цитати от писателят, който с брат си се бяха превърнали и в духовни учители за няколко поколения техни читатели" в това изречение виждам две грешки: 1. "писателят" трябва да е в кратък член 2. "който с брат си се бяха превърнали" - може да са двама души, но лицето е едно ("който с брат си се беше превърнал"

 40. 40 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#35] от "epoc":

  Благодаря. Ще проверя за книги от тези автори.

  За мен приказно-подобната фантастика на Бредбъри, особено в някои разкази, тънкият мистицизъм и бляна му по-вечната младост/лято са определили вкуса ми и търся да припозная някой продължител на тези тънко отличителни черти в творчеството му.

  Самотата обливаше сърцето ми
 41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#38] от "comandante":

  Е, филство и фобство какво общо може да има с великите умове.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#40:"girl power"]За мен приказно-подобната фантастика на Бредбъри, особено в някои разкази, тънкият мистицизъм и бляна му по-вечната младост/лято са определили вкуса ми и търся да припозная някой продължител на тези тънко отличителни черти в творчеството му.[/quote]

  Тогава всъщност ти трябва Роджър Зелазни (и той вече покойник). Той си падаше малко мистик. Пробвай се със "Създания от светлина и мрак". Малко е тейко, но мистицизмът поне е доста на лице. И да те предупредя, това е една доста нетипична за него творба - в смисъл хардкор на самия себе си.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#41] от "Росен":
  и аз това се питам !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#39] от "omniam":

  Не издребнявай! Просто напиши "Стругатци" в Гуглето.

  Обърни внимание на космите в ушите (Понеделник започва в събота). И задължително "Тройката" - по-добра представа за всичко след Аврора - здраве му кажи!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#38] от "comandante":

  Като самообпределящ се русофоб - не харесвам държавното им управление, но не мразя хората - имам не много, но достатъчно приятели руснаци. И те не си харесват управлението. Пардон - властничеството.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#34] от "Дразнител":
  [quote#34:"Дразнител"]Това да си го сложат на табелки във ВСЯКО едно министерство. [/quote]
  100 години в Русия и 70 години в България не го направиха.
  Защо да го правят сега ?
  Пък и да сложат такива табелки няма да разберат нищо.
  Няма и да се промени нищо.
  Те за тях ще са нещо като табелите от едно време "Не гази тревата".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  [quote#45:"Музар"] И те не си харесват управлението. Пардон - властничеството. [/quote]
  ...без съмнение може много да се говори за пропуските в управлението им !
  Но ние изобщо не можем се похвалим ,че сме по демократични и свободни от гражданите на руската федерация.
  За 10 години заплатите им се вдигнаха от 80$ на 1000$.
  У нас за 10г. чуждите картели превзеха цялата икономика а потребителската кошница е намаляла поне 3 пъти.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante":

  Смесваш неща, които не се харесват

  Говорех (писах) човешки. Ако ще ми се правиш на интересен - амии, наздраве!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#39] от "omniam":

  Това са дневничарски "лудории".
  Пълен, непълен член.....................
  Хайде за нас как да е, бързаме понякога да пишем пък и не сме длъжни да знаем отлично граматиката, ама те са.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante":

  Ауууу, не, не и тук моля те.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#48] от "Музар":
  До коментар [#49] от "Росен":
  Момчета аз не съм професионален писач и никой няма да ме глоби ако правя грешки !
  На вас желая успехи !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#39] от "omniam":
  Не дръж на такива подробности в Дневник е човешко да се греши ...пускат стотици страници суров материал всеки ден ...особено преводите е много трудно да са без грешки.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  [quote#42:"epoc"]"Създания от светлина и мрак"[/quote]

  Прочетена книга с малко смесени чувства, но определено много интелектуална, с вмъкнати други произведения и цитати на стихотворения... С използването на понятия от езотериката и митологията. Интересен е начинът, по който взаимосвързва и напасва толкова творчески елементи. Малко култова и по свой начин религиозна книга.

  Самотата обливаше сърцето ми
 54. 54 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  както казва изстисканият кандидат-сталкер, щастие за всички безпари и да нема прекарани.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 55. 55 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#24:"lol"]големите писатели не умират, а живеят вечно...[/quote]
  празнините,дупките са на и в тоя свят без тях и пулса,творчеството им,което е приключило,а че живеят вечно-това е ясно!

 56. 56 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  „Ние помним рибата, която ядохме даром в Египет, краставиците, дините, праза, червения и чесновия лук” (Числа 11:5). Бившите роби помнеха робството не с надзирателите, бичовете и принудителния труд. а помнеха робството с нещата, които им бяха „осигурявани даром”.
  Братя Стругацки виждат същността на робството по същия начин в своя роман Второто нашествие на марсианците. „Първото нашествие на марсианците” в романа на Хърбърт Уелс - Война на световете - марсианците идват с оръжия и принуда. Марсианците в романа на Стругацки обаче познават добре естеството на човека и същността на робството. Вместо да завладяват насила, те осигуряват всичко, от което хората се нуждаят.
  Безплатно.
  И робството побеждава.
  Робството не започва от робовладелците. Робството започва от робите. То не започва когато някой извади оръжието и принуди хората да му работят. То започва когато хората се откажат сами да се грижат за себе си и за своите семейства, когатои поискат някой друг да им осигурява необходимите неща - до края на живота им. Робството идва тогава, когато човек изостави отговорността да взема решения за своя живот, и остави тези решения на други хора. Истинската същност на робството е в съзнателната замяна на свобода за сигурност. Робството се състои в съзнателно предаване на индивидуалните права и отговорности на други хора или институции. Робството е в овчия инстинкт да търсиш овчар да те пасе и стриже.
  На съвременния политически и обществен език можем да кажем, че робството – това са социалните грижи. В здравното осигуряване за хората, които никога не полагат грижи за здравето си. В пенсионното осигуряване за хората, които никога не искат да мислят за бъдещето. В безплатното държавно образование за децата на родителите, които могат да правят деца, но не желаят да се грижат да тях. В регулациите на икономическия и личния живот.
  Всички тези неща са робство. В основата си те имат един и същ мотив: Желанието на човека да избяга от отговорността за своя собствен живот и работа. Хората, които държат да ги получават, надават същия вик като онези израилтяни в старо време: „Добре си ни беше с рибата, която ядяхме даром, и с праза, чесъна и лука.” Имаше някой да се грижи за нас. Искаме и сега някой да се грижи за нас. Дори ако това означава да ни бият с камшици и да работим по цял ден под тропическото слънце. Дори ако това означава да ни товарят с 60% данъци, да ни карат да чакаме на опашки пред бездушни мързеливи бюрократи, да ни унижават и да ни отнемат живота, свободата и собствеността. Дайте си ни безплатната коричка хляб всеки ден!
  Народ от роби няма бъдеще. По един или друг начин той умира. Било от външно нашествие, от емиграция на младите активни хора (децата на робите) или от естествена смърт. Никакъв Европейски съюз не може да го спаси. Никакви обещания за още безплатни корички хляб не могат да го спасят – те само ще го убият повече. Робите не носят мироглед за бъдещето и затова не могат да имат бъдеще.
  Само свободният човек има бъдеще. Бъдещето принадлежи на онези, които сами поемат отговорността за него. Останалото е самозаблуда и утопия...."

  Братя Стругацки

 57. 57 Профил на massa
  massa
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Щастие за всички даром, и нека никой да не бъде пренебрегнат" е по-верният превод на цитата от "Пикник край пътя"
  Иначе за новината какво да кажа, големите си отиват, поклон!

 58. 58 Профил на Афганец
  Афганец
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote]И пойдут в неизвестность веков,
  Преисполнясь тревоги,
  Человечеству путь пролагать,
  Умирая в дороге.[/quote]
  Този цитат не е от Стругацки,а от Иван Франко(украински литератор и социалист от 19 век)!
  Обаче ми се струва,че съответства(цитата) на темата!

 59. 59 Профил на Laker
  Laker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сбогом и благодарим за книгите!

 60. 60 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 539 Неутрално
 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#56] от "shumkar":

  Чудесно и навременно напомняне.
  Забравих за "Второто нашествие на марсианците".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  И "Обречения град".

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 63. 63 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тихо, тихо ползи,
  улитка, по склону Фудзи,
  вверх, до самых высот!

  Почивай в мир, Борис Стругацки!

 64. 64 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Изгледах отново филма Сталкер на Тарковски. Какво става, когато Великите се вдъхновяват един от друг! Феноменално, каквито бяха и поотделно книгите на Стругацки и филмите на Тарковски.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  "сказали мне, что эта дорога меня приведет к
  океану смерти, и я с полпути повернул обратно.
  С тех пор все тянутся передо мной кривые, глухие
  окольные пути..."
  (от "Един милиард години преди края на света"
  А ето и едно наблюдение на Б.Акунин за
  Б.Стругацки,което споделям и аз:
  "Мне кажется, Борис Натанович на склоне лет стал грустным человеком, который совсем не верил в светлое будущее, однако не считал, что это освобождает его от необходимости участвовать в заведомо обреченном деле – сеять разумное, доброе, вечное, хоть из семян ни черта и не вырастет.
  Такое, во всяком случае, у меня сложилось впечатление по нескольким нашим телефонным разговорам и обмену письмами..."
  http://borisakunin.livejournal.com/82717.html

 66. 66 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Велик човек ! Поклон!

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 67. 67 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  след като прочетох книгите които Борис Стругацки, издаде сам си мисля че той е бил философа сред двамата гении а Аркадий човека на действието и атмосферата, още веднъж поклон , книгите им са всепризната класика в жанра и си заслужават всяко препрочитане

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#67] от "stg":

  Писателя е Аркадий...беше.
  Борис е звездоброеца (астрофизик).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#68:"Росен"]Писателя е Аркадий...беше.
  Борис е звездоброеца (астрофизик). [/quote]
  съгласен но има и книги само на Борис, признавам мрачни и странни

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 70. 70 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 843 Разстроено

  Поклон пред ПАМЕТТА МУ.Някога книгите на тема фантастика,можехада се купуват само от една книжарница в софия,беше на ъгъла на витошка и граф игнатиев.Бяха на руски,но по презумция ние сме им дали азбуката,така че проблеми няма.Най дабрият автор на реални историй не измислени.

  Ръй! Ръй!
 71. 71 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни."
  ...
  Ама това е девизът на ГЕРБ!

 72. 72 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1419 Любопитно

  [quote#25:"girl power"]Отиват си последните ни човеци със слова, които прогнозираха събития, променяха обществени нагласи, изграждаха чувствителността на една съзряваща граждански личност..[/quote]
  Ооо, много силно пишеш..къде си учила?

 73. 73 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Май след катастрофата в Чернобил подходжа най вече,оная повест дето сталкерите рискуват живота си с цел да вземат нещо радиактивно стояло 1000 год.там и мутирало..

  Ръй! Ръй!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Стояли звери
  около двери.
  В них стреляли –
  они умирали.

  Стояха зверчета
  около плета.
  В тях стреляха
  и те умираха.
  Това е началото на "Бръмбар в мравуняка".
  Невероятен писател.

  nikoia
 79. 79 Профил на ВАЛЕРИ ВАСИЛЕВ
  ВАЛЕРИ ВАСИЛЕВ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щастие за всички даром !!!

  -Пикник край пътя-
  - Непостижима утопия , но затова пък толкова красива !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK