Европа решава дали да партнира със САЩ за кораб за далечни полети

Проектът "Орион" има за цел да постави ново начало на пилотираните изследвания отвъд земната орбита.

© NASA

Проектът "Орион" има за цел да постави ново начало на пилотираните изследвания отвъд земната орбита.Избори 2022

Министри от 20-те страни - членки на Европейската космическа агенция (ESA), се събират на среща в Италия във вторник и сряда, на която може да решат Европа за пръв път да се включи в проект за изграждане и изпращане в Космоса на пилотиран апарат.


Става дума за присъединяване към американския проект "Орион" (Orion) и за шанса някой от шестимата европейци, които се обучават в Германия, да бъде на борда му след първия старт през 2017 г.


Капсулата "Орион" е официално известна като управляем кораб с мултифункционално предназначение и има за цел да осигури пътуване с продължителност до 6 месеца. Това означава полети до Луната, астероид, а може би в бъдеще - и до Марс.
Планът за включването в проекта произтича от промяната, засягаща Международната космическа станция. В момента тя се обслужва само от руснаците, но NASA пренасочи тази услуга към договори с частни предприемачи. Компанията SpaceX, за която работят много бивши служители на NASA, вече започна да извършва товарни полети до станцията с капсула за многократно използване. До няколко години SpaceX най-вероятно ще получи одобрение и за капсулата си за извеждане на астронавти и космонавти до МКС.


В интервю за лондонския вестник "Обзървър" в края на седмицата генералният директор на ESA Жан-Жак Дорден обясни, че поканата за включване в мисии отвъд околоземната орбита е дошла от американците. По думите му идеята е европейците да изградят обслужващия модул, в който са двигателната и навигационната част на капсулата. Американците ще изградят отсека, в който се намират астронавтите.Засега не се предвижда европеец да е сред първите четирима на борда на "Орион", но ESA може да включи свой астронавт в бъдеща мисия в дълбокия Космос. Дорден обяснява, че тази схема не е лоша, защото първите два полета ще са изпитателни и с ракета Atlas V, докато следващите може да са с нова, по-голяма ракета-носител и насочени отвъд земната орбита.


Генералният директор твърди, че от големите донори в бюджета на ESA единствено Франция продължава да е против партньорството с американците, но се надява да има промяна на срещата в Неапол на 20-21 ноември. Според Дорден, който ръководи агенцията от 2003 г., никоя отделна държава не може да продължава сама с космическите изследвания от типа на изпращане на човек на Луната или Марс и бъдещето е на международното сътрудничество. Дори Китай търси партньорство, разговаряме с тях и някои от астронавтите ни учат китайски, а в тренировъчния център в Германия има китайски астронавти, допълва той.


В официалното съобщение на ESA за форума в Италия се посочва, че европейската космическа индустрия е с оборот от 6 млрд. евро, за нея пряко работят 35 000 специалисти, а косвено - около десет пъти повече.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK