Съдът реши, че Саркози не е замесен в аферата Бетанкур

След 12-часов разпит Никола Саркози (отзад вляво) и адвокатът му Тиери Ерцог (отзад вдясно) напуснаха облекчени съдебната палата в Бордо

© Reuters

След 12-часов разпит Никола Саркози (отзад вляво) и адвокатът му Тиери Ерцог (отзад вдясно) напуснаха облекчени съдебната палата в БордоСлед като разпитваха бившия президент Никола Саркози близо 12 часа вчера, съдия-следователите в Бордо решиха, че няма доказателства за повдигане на обвинение срещу него и го направиха защитен свидетел по случая, известен като "аферата Бетанкур". Става дума за подозренията, че наследничката на козметичния гигант L'Oréal Лилиан Бетанкур е финансирала нелегално предизборната кампания на Саркози през 2007 г., припомня френският вестник Figaro.


Разследващите органи се съмняваха, че бившият десен лидер може да се е възползвал от здравословното състояние на 90-годишната милиардерка, за да измъкне от нея милиони евро, с които да подпомогне президентската си кампания. Другото предположение беше, че при срещите си със съпруга й – покойния десен политик и бивш министър Андре Бетанкур – Саркози може да е получавал от него пари в брой. Както се говори, раздаването на пликове на политици е било честа практика в семейството, пише Le Monde.


Разпитът на бившия държавен глава започна малко след 9 ч. сутринта в четвъртък и завърши минути преди 22 ч. Той беше много внимателно подготвян и от двете страни, които го очакваха още от падането на имунитета на Саркози през месец юни. Статутът на защитен свидетел означава, че освен ако разследването не приеме неочаквано обрат, той може да се смята за невинен и няма да бъде съден.
Експрезидентът многократно отричаше да е замесен в каквито и да било незаконни действия и през лятото сам изпрати на главния съдия-следовател по случая копие на дневника с ангажиментите си от първата половина на 2007 г. Членове на домакинството на Бетанкур твърдяха, че именно през този период Саркози и богатата наследничка са се срещали тайно в дома й.


Полицията все пак претърси жилището и офисите на адвокатската му кантора, откъдето иззе и графиците от президентския му мандат.


По-рано бившият управител на състоянието на Бетанкур Патрис де Местр беше обвинен във връзка с неизяснени тегления от швейцарска сметка на наследничката. Бяха установени и връзки между него и бившия ковчежник на партията на Саркози Съюз за народно движение Ерик Вьорт, който беше обвинен в пасивна корупция и укриване на нелегално финансиране на политическа партия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK