В Катар започна конференцията на ООН по промените на климата

Сред големите теми на масата на преговорите е вторият акт от протокола от Киото - споразумението между развитите промишлени страни за емисиите с парников ефект

© Reuters

Сред големите теми на масата на преговорите е вторият акт от протокола от Киото - споразумението между развитите промишлени страни за емисиите с парников ефектОсемнайстата конференция на ООН по промените на климата започна днес в Доха, съобщи БТА. На форума присъстват представители на близо 190 страни. Тяхната цел е да постигнат напредък в трудните преговори за ограничаване на емисиите с парников ефект.


Тази нова среща става в период, когато са увеличават признаците на затопляне на климата, а учените призовават за спешни действия. "Това е конференция от жизнено значение", заяви председателят на форума, катарският вицепремиер Абдула ал Атия.


Конференцията ще продължи според програмата до 7 декември. На 4 декември към участниците в преговорите се очаква да се присъединят над 100 министри като целта е да бъде сключено споразумение, нов етап в процеса на преговорите, започнали през 1995 година.


Сред големите теми на масата на преговорите е вторият акт от Протокола от Киото - споразумението между развитите промишлени страни за емисиите с парников ефект. Участниците в преговорите ще се опитат освен това да съберат милиарди долари в подкрепа на развиващите се страни, за да могат да се приспособят към климатичните промени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK