Уорън Бъфет предложи поне 30% данък за милионерите

Уорън Бъфет предложи поне 30% данък за милионерите

© ReutersАмериканският инвеститор Уорън Бъфет призова в статия във вестник New York Times да се въведе минимална ставка за облагане доходите на милионерите в САЩ. Според него трябва да се удържат 30% от американците, печелещи годишно между 1 и 10 млн. долара, а над този праг трябва да плащат 35%


Световно известният милиардер промени спора за данъците в страната, когато миналата година настоя богатите да плащат повече.


"Ясно и простичко правило, което ще блокира усилията на лобисти, адвокати и гладни за спонсорство конгресмени да се съхрани положението ултрабогатите да плащат данък върху доходите си само частица от този, който плащаме ние. Единствено с минимална ставка за облагането на големите печалби ще се попречи на тези воини на богаташите да размият въпроса", пише Бъфет.
През август 2011г. също от страниците на New York Times той призова за вдигане на данъците за богатите и даде пример със себе си и секретарката си, която плаща много повече от него като дял от спечеленото. Изразът "секретарката на Бъфет" стана много популярна политическа фраза, а Деби Босанек бе поканена да присъства на годишното обръщение на президента Барак Обама към двете камари и Върховния съд на страната.


"Представете си, че инвеститор, когото вие много харесвате и комуто се доверявате, идва при вас с инвестиционна идея и казва ентусиазирано: "Това е добро, ще вложа пари и мисля, че и ти ще го направиш". Ще отговорите ли по този начин: "Ами, виж сега, всичко зависи от това с колко ще обложат печалбата ни. Ако е много, по-скоро ще си държа парите на влог в банката, където ще ми носят 1%", пише днес Бъфет.


Той дава пример как между 1951 до 1954г. данъкът върху печалбите от инвестиции е бил 25%, после до 1969г. се е повишил до 27.5% и въпреки това никой не е тръгнал да се оттегля само заради данъците, а икономиката е продължила да се развива бързо и да се увеличава средната класа на Америка. През 1992г. данъчните вноски от 400-те най-богати американци са съставлявали средно 26.4% от брутните приходи. През 2009г., от която са най-актуалните данни, този дял е намалял до 19.9%.


"Добре е да имаш приятели по високите етажи на властта", казва Бъфет и продължава с илюстрация, че спомената ултрабогата група през 2009г. е печелела средно по 97 000 долара на час, ако се смята 40-часова работна седмица и заплащането продължава и в обедните почивки. "И въпреки това те са платили по-малко от 15% от това - като комбинирани федерални данъци и облагане на доходите. Половината от тях са платили под 20%, а неколцина не са внесли и цент данък."


Бъфет подкрепя в статията си предложението на Барак Обама да премахне данъчните облекчения на предшественика му Джордж Буш за хората с високи доходи, но предлага прагът да е по-висок - примерно от 500 000 долара годишен доход нагоре.


Той обаче и настоява политиците сериозно да реформират структурата на бюджета, "защото не може приходите да са 15.5% от БВП, а разходите - 22.4%", и намеква, че може би ще замрази инвестиционните си решения, докато реформата мине през Конгреса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK