Норвежката полиция се извини за депортирането на евреи през Втората световна война

Настоящият премиер Йенс Столтенберг се извини официално в началото на тази година.

© Reuters

Настоящият премиер Йенс Столтенберг се извини официално в началото на тази година.Норвежката полиция се извини за пръв път за депортирането и избиването на повече от 700 евреи по време на нацистката окупация през Втората световна война, няколко месеца след като премиерът официално поднесе извиненията си, съобщи Reuters.


"Норвежките полицаи са участвали в арестите и депортирането на евреи", заяви началникът на полицията Од Рейдар Хумлегард в деня на 70-тата годишнина от депортирането на първата група евреи в лагера "Аушвиц". "Редно е да изразя съжалението си за ролята, която полицията е имала в арестите и депортирането на тези напълни невинни жертва", допълни той,


Норвегия призна ролята на държавата по време на нацистката окупация през 1998 г. и изплати около 60 милиона долара на норвежките евреи и еврейски организации като компенсация за присвоеното имущество. Тази мярка обаче така и не съдържаше пълно извинение и това предизвика обществен дебат и доведе до оснонваването на изследователски център за изследване на Холокоста.
Настоящият премиер Йенс Столтенберг се извини официално в началото на тази година.


Евреите в Норвегия през 1942 г. са нараснали до 2100 души от 1700 отпреди войната заради увеличения брой бежанци от Германия, Австрия и Чехословакия. Властите са депортирали 772, от които са оцелели 34 души. Другите или са успели да се укрият, или са избягали в Швеция, която е успяла да защити своето еврейско население и е приела около 8000 евреи от Дания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK