Петролната индустрия в Норвегия е изправена пред недостиг на кадри

Петролната индустрия в Норвегия е изправена пред недостиг на кадри

© ReutersИзбори 2022

Растящият петролен сектор в Норвегия е изправен пред стабилен ръст пред идните години, но и пред недостиг на кадри, особено квалифицирани инженери, съобщи Reuters.


Рекордно високите инвестиции ще продължат да се увеличават до 2016 г., стимулирани от търсенето на фиксирани и офшорни структури, прогнозира Boston Consulting Group в доклад, поръчан от норвежкото министерство на петрола.


"Основната пречка ще е липсата на квалифициран персонал, най-вече опитни инженери. От изследваните фирми 84% казват, че този недостиг на опитни инженери и проектмениджъри е огромно предизвикателство", пише в доклада.
Норвегия е вторият по-големина доставчик на газ за Европа и осмият в света износител на петрол. Страната изпитва трудности да се справи с намаляващия добив през последните години и трябва да започне да добива от нови находища, за да стимулира производството.


Компаниите очакват търсенето на инженери да се увеличи с 40% между 2011 и 2016, а липсата на предлагане може да създаде недостиг от до 8000 инженери.


И все пак две трети от фирмите имат добри прогнози, тъй като секторът започва да внася работна ръка от чужбина.


Тази година Норвегия се радваше на добра икономическа обстановка, тъй като разрастващият се петролен сектор и стабилните държавни финанси осигуриха ръст от 3%.


За да се справи с недостига на специалисти, петролната индустрия, която съставлява една пета от икономиката, създава клонове в чужбина и изнася производствения си капацитет далеч от големите градове, където безработицата е много ниска – около 3 на сто.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK